Yerel Haberler
Muş
Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı 25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46:51 Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Ailelerin evlat nöbeti 128 haftadır devam ediyor
20 Aralık 2023 Çarşamba - 13:52 Ailelerin evlat nöbeti 128 haftadır devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan aileler, 128 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. HDP İl Başkanlığı önünde toplanan aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Her çarşamba parti önünde bir araya gelen anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları için çağrıda bulundu. 3 yıldır eylemlerine devam ettiklerini ifade eden Ayten Koçhan, evladının peşinde olduğunu ifade ederek, “Oğlum Ersin, bensiz dayanamayacağını söylüyordun. 8 yıldır bizden ayrı nasıl duruyorsun. Gel, teslim ol, biz artık evlat hasretine dayanamıyoruz. HDP yılanın başıdır. Her hafta işimizi gücümüzü bırakıp burada sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Artık yeter, dağda bir kişi bile kalana kadar biz eylemimizi sürdüreceğiz. Bu Türk-Kürt davası değil. Bu Amerika davasıdır, Ermeni davasıdır” dedi. Şemsettin Özcan ise oğlundan 7 yıldır haber alamadığını ifade ederek, “Kaç yıldır HDP’nin önünde eylem yapıyoruz. Ben çocuğumu HDP’den istiyorum. HDP olmazsa PKK bu işi yapamaz. HDP onlara her türlü desteği veriyor ve onlar da yapıyor. HDP hiçbir yerde rahat durmuyor. Bu Kürt davası değil, Kürtlükle ilgili bir şey yok. Bunların mecliste de olmaması lazım. Bunların meclise sokmasınlar. HDP, Kürtleri mahvetti, Kürtlerle ilgileri yok. HDP’nin Türkiye’ye zarardan başka bir katkıları yok. Çocuğum başta olmak üzere hepsine sesleniyorum. Biz HDP önünde eylemdeyiz ve çocuklarımız gelmeyene kadar burayı terk etmiyoruz. 5 yıldır Muş’ta, Diyarbakır’da HDP önünde eylem yapıp çocuklarımızı istiyoruz. Bizi perişan ettiler, Allah da onları perişan etsin. HDP’nin İsrail’den hiçbir farkı yoktur. Yapıklarının Müslümanlıkla alakası yok” ifadelerini kullandı.
Gönüllü öğretmenler köy köy gezerek çocukları okula kazandırıyor
19 Aralık 2023 Salı - 12:49 Gönüllü öğretmenler köy köy gezerek çocukları okula kazandırıyor MUŞ (İHA) – Muş’un Bulanık Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde kurulan komisyonda görev alan 36 gönüllü öğretmen, köyleri gezerek çeşitli nedenlerden dolayı eğitimine devam edemeyen öğrencileri yeniden okula kazandırıyor. Bulanık Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bulanık Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından çocukları okula kazandırılması için 36 öğretmenle komisyon oluşturuldu. Komisyondaki gönüllü öğretmenler, köy ve mezraları gezerek, çeşitli nedenlerden dolayı okula devam edemeyen çocukları tespit ediyor. Tespit edilen çocukların aileleriyle yapılan görüşmeler sonucunda 34 çocuk yeniden okula kazandırıldı. Son olarak Uzgörür beldesini gönüllü öğretmenlerle birlikte ziyaret eden Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Çiçekli, çocukları okula kazandırmak için komisyon kurduklarını söyledi. Öğrencilerin ilçedeki erkek yatılı okullarında eğitimlerini sürdürdüklerini ifade eden Çiçekli, “Erkek öğrencilerimizin bazı nedenlerden dolayı devamsızlık sorunu var. Erkek ve kadın öğretmenlerimizden oluşturduğumuz ekip; köy köy, kapı kapı dolaşarak öğrencileri ve aileleri ikna etmeye çalışıyor. Şimdiye kadar 34 öğrencimizi ikna ettik. Bu köyümüzde de ikna çabamız devam ediyor. Öğrencilerimizi okula kazandırdıktan sonra şimdiye kadar var olan ders eksikliklerini telafi programlarıyla gidereceğiz” dedi. Öğretmenlerden Fatima Demiral Işık ise erkek çocuklarını okula kazandırmak için kilometrelerce yol kat ettiklerini ifade etti. Işık, “Eskiden bizi okula götürmek için herhangi bir çabada bulunmuyorlardı. Çok sıkıntılarla okuduk. Şimdi çocuklarımızın ayağına gidiyoruz. Onları okula getirmeye çalışıyoruz. Velileri ikna etmeye çalışıyoruz. Bugün de bazı çocuklarımızı okula kazandırdık. Bunun mutluluğu tarif edilemez. İnşallah bütün çocuklarımızı okula kazandıracağız” diye konuştu. Öğretmenlerden Sergen Göre de okula gelmeyen çocukları tespit ettiklerini belirterek, “Aileyi ikna ederek öğrenciyi okula getirmeye çalışıyoruz. Umarım daha çok öğrencinin hayatına dokunarak iz bırakabiliriz. Bizi ileride bu kararı aldıkları için güzel bir şekilde hatırlarlar. Öğrencilerin eğitim öğretim hayatına atılmaları için gönüllü olarak bu komisyona katıldık. Umarım onlar da ileride bu aldıkları karardan dolayı çok mutlu olacaklar. Bu çalışmalar kapsamında Bulanık’ın en ücra köşesindeki köylere gidiyoruz. Çocuklarımızı ne kadar uzak olursa olsun eğitimle buluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Muş’ta ’7. Yerel ve Bölgesel Yayıncılar Buluşması’
16 Aralık 2023 Cumartesi - 16:56 Muş’ta ’7. Yerel ve Bölgesel Yayıncılar Buluşması’ MUŞ (İHA) – Muş’ta Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından ‘7. Yerel ve Bölgesel Yayıncılar Buluşması’ gerçekleştirildi. Bursa-Muş Kardeşliği Eğitim ve Gençlik Merkezi’nde düzenlenen "7. Yerel ve Bölgesel Yayıncılar Buluşması" toplantısına Tunceli, Bingöl, Van, Muş, Batman, Iğdır ve Bitlis’teki yayıncı kuruluşu temsilcileri katıldı. Son 20 yılda dünya genelinde teknolojinin geliştiğini ifade eden Muş Valisi Avni Çakır, bu gelişmenin basın hizmetlerinde yol gösterici olduğunu belirtti. Türkiye’de basının ulusal ve yerel anlamda kendi yelpazesi içerisinde çok büyük gelişmeler gösterdiğine dikkat çeken Vali Çakır, “Yapıcı basın her yazan için idarenin en büyük hizmette yoldaşı olmuştur. Şahsen ben de basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Muş’taki arkadaşlarımız ile biz küçük bir aileyiz. Her zaman olumlu şeyler yazıyor anlamında söylemiyorum. Eleştiriye kapalı olursak basın olmaz zaten. Bu anlamda arkadaşlar çok yapıcı yaklaşımdalar. Basın gerçekten hizmetlerimizde yol gösterici oluyor. Bizim uzanamadığımız yerlerdeki gözümüz, kulağımız oluyorlar. Sonuç olarak zorlu bir alan. Çok özel ve önemli görev ifa ediyorsunuz. TBMM’deki tüm siyasi partilerin RTÜK’te olması çok güzel, demokratik bir ortamı da gösteriyor. Ülke çapında bu kadar etkin bir kurulun üzerinde yetkisi olduğu kuruluşlarının sahadaki taleplerini alması, takdire şayan bir davranıştır” dedi. Ankara’dan Muş’a yayıncı kuruluşları dinlemeye geldiklerini ifade eden RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş ise bu düzenleme ve denetlemenin 6112 sayılı radyo ve televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri kanunu çerçevesinde yapıldığını belirterek, “Toplantılardaki amacımız, bölgelerdeki bütün yayıncıları bir araya getirmek ve onların sorunlarını dinlemek, çözüm yollar bulmak, ortak hareket noktası geliştirmek. Yayıncıları dinlerken elbette biz de RTÜK olarak onlarla ilgili yapabileceklerimizi de burada konuşuyoruz. Genel olarak RTÜK doğru tanınan bir kurum değil. Öncelikle biz bu algıyı değiştirmek zorundayız. RTÜK denince sadece hep ceza veren ve sansür uygulayan bir kurul gibi değerlendiriliyor. Oysaki hiçbir özgürlük sınırsız olamayacağı gibi yayıncılıkta da herkesin aklına geleni yapması, söylemesi ve işine geldiği gibi yayın yapması mümkün değil. Bir sınırın olması lazım. Bu sınırı kanun belirliyor. Bizim yaptığımız kanunu uygulamak. Çalışma esasımız çok demokratik bir ortamdır. 9 üyeden oluşan bir kurulumuz var. Bu üyeler parlamentodaki siyasi partilerin temsilcileri. Kurulda her mesele uzun uzun konuşarak oy birliği ile alınıyor. Bizim maksadımız hiçbir zaman ceza vermek değil. Ceza en son başvurduğumuz çözüm. Ülkemiz 6 Şubat’ta büyük bir deprem yaşadı. Bu deprem sonrası bazı yayıncılarımız mağdur oldular. Ama biz bütün imkanlarımızı seferber ederek bu mağduriyeti en aza indirebilmek için her türlü tedbiri aldık” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yayıncı kuruluşu temsilcileri talep ve önerileri dinledi. Programa, Muş Emniyet Müdürü Serkan Karaman, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, RTÜK Üst Kurulu Üyesi Nurullah Öztürk, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, kurum amirleri, yayıncı kuruluşu temsilcileri katıldı.
Muşlu öğrencilerin hazırladığı deney uzayda uygulanacak
15 Aralık 2023 Cuma - 18:18 Muşlu öğrencilerin hazırladığı deney uzayda uygulanacak Türk bilim insanı astronot Alper Gezeravcı, Muşlu öğrencilerin deney önerisini uzayda uygulayacak. Türk Bilim Misyonu çerçevesinde ABD-NASA Kennedy Uzay Merkezinden uzaya gönderilecek ilk Türk olacak olan Alper Gezeravcı, görev süresi boyunca Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan uzay ortamında Propolisin antibakteriyel etkisi deneyini gerçekleştirecek. Proje Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Birsen Geçer, öğrencileri Baver Bedirhan Bingöl, Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı, tarafından gerçekleştirildi. Muş Valisi Avni Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhuriyet’in 100. yılında ilk Türk astronotunun 9 Ocak 2024 tarihinde uzay seyahatine başlayacağını belirterek, "Muş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki 3 öğrencimiz tarafından hazırlanan proje, uzay yolcularının uzayda uygulayacağı deneyler arasında yer aldı. Arıların üretmiş oldukları propolis maddesinin koruyucu özelliğinin uzayda test edilmesi projesi. Yavrularımız tarafından Muş’ta geliştirilmesi, Türkiye çapında bu projenin birinci olması ve uzaya gidecek projeler arasında yer alması ayrıca gurur vericidir. Propolisin bir koruyucu özelliğini biliyoruz. Bunun yer çekiminin daha farklı olduğu ortamda etkisinin nasıl olacağı şeklinde bilimsel araştırma yapılacak. Biz de bu araştırmanın sonucunu merakla bekliyoruz. Çocuklarımızın başarısıyla gurur duyuyoruz. Muş Bilim ve Sanat Merkezi, bu ve benzer projelerde inşallah ilerleyen süreçlerde daha iyi yerlere gelecektir. Bu tür projelerin ortaya çıkarılması için oluşan rekabet ortamı tüm ülke çapında olduğu gibi ilimizde de çocuklarımızın bu anlamda motivasyonunu ciddi bir şekilde arttırıyor. Bilim ve sanat merkezlerimiz, özel seçilmiş çocuklarımızın eğitim gördüğü ortamlar. Hem bizim diğer milli eğitime bağlı kurum ve kuruluşlarımızda, eğitim kurumlarımızda, hem de bu tür özel eğitim merkezlerimizde çocuklarımızı bizler de bu tür Türkiye çapında açılan tüm yarışmalara katılımları için çocuklarımızı teşvik ediyoruz. Bu konuda dünya çapında da başarı elde etmek gurur vericidir” dedi. Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde Muş’tan da bir projenin yer aldığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yıl etkinlikleri içerisindeki projelerden biri olan Türk astronotların uzaya gönderilmesi alanındaki çalışmalar doğrultusunda Bilim Sanat Merkezi öğrencileri uzayda yapılacak olan deneyler için geçen yıldan bu yana hazırlıklarını yaptılar. Bu deneyler içerisinde seçilen ve uzayda Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde yer alan propolisin mikro yer çekimi ortamındaki anti bakteriyel etkisi denenecek. Bu deneyden sonra inşallah insanlığa hizmet sunacak olumlu sonuçlar elde edileceği kanısındayız. 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya gidecek olan astronotlarımızı da başarılar diliyorum. İnşallah olumlu sonuçlar alacağız” şeklinde konuştu. Teknoloji Tasarım Öğretmeni Birsen Geçer, "Proje deneyimin 2 yıllık bir geçmişi oldu. Çeşitli aşamalarda geçerek deneyimin kabul edildi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek 13 deneyden birisi ola projemiz farklı aşamalardan geçti. Haziran ayında Ankara’da bu deneyi uygulayacak olan astronotumuza öğrencilerimiz tarafından eğitim verildi. Eğitimde astronotun deneyi uygularken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öğrencilerimizce eğitimler verildi. Deneyimizin kabul edilmesinden sonra öğrencilerim adına çok mutlu oldum. Çünkü uzaya ilk kez bir Türk astronotun gönderilmesi çok farklı bir şeydi. Çocuklarımız bizim geleceğimize yön verecekler. Bu çalışmanın onların ufuklarını açacağına, merak ve araştırma duygularını çok daha fazla arttıracağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Proje de aktif rol alan 8. Sınıf öğrencisi Baver Bedirhan Bingöl, “Projemizdeki amaç propolis maddesinin yerçekimsiz ortamındaki antibakteriyel etkisini araştırmaktır. Orada olumlu sonuçların alınması çok iyi olur. Plopolis maddesinin hazırlanması laboratuvar ortamındaki aşamalardan geçerek tamamlanıyor. Uzaydan olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Dilşah İmran Avcı ise, “Çok mutluyuz. Çünkü Türkiye’nin 100’üncü yılında ilk defa uzaya astronot gönderilecek. Astronot uzayda bizim projemizi inceleyecek bu bizim için çok önemli. Projemiz kabul edildiği için çok mutluyuz. Proje üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Zeynep Nehir Çamlıca da, “Çok heyecanlıyız. Uzun zamandır arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Projemizin sonucunu heyecanlı bir şekilde bekliyoruz. Deneyimiz gerçekleştiği için çok mutluyuz. Uzayda projemizi gerçekleştirecek astronot Alper Gezeravcı ile tanıştım. Projemizi onlara da anlattık kısa bir eğitim verdik” dedi.
Muşlu öğrencilerin hazırladığı deney uzayda uygulanacak
15 Aralık 2023 Cuma - 18:09 Muşlu öğrencilerin hazırladığı deney uzayda uygulanacak Türk bilim insanı astronot Alper Gezeravcı, Muşlu öğrencilerin deney önerisini uzayda uygulayacak. Türk Bilim Misyonu çerçevesinde ABD-NASA Kennedy Uzay Merkezinden uzaya gönderilecek ilk Türk olacak olan Alper Gezeravcı, görev süresi boyunca Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan uzay ortamında Propolisin antibakteriyel etkisi deneyini gerçekleştirecek. Proje Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Birsen Geçer, öğrencileri Baver Bedirhan Bingöl, Zeynep Nehir Çamlıca, Dilşah İmran Avcı, tarafından gerçekleştirildi. Muş Valisi Avni Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhuriyetin 100. yılında ilk Türk astronotunun 9 Ocak 2024 tarihinde uzay seyahatine başlayacağını belirterek, “Muş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki 3 öğrencimiz tarafından hazırlanan proje, uzay yolcularının uzayda uygulayacağı deneyler arasında yer aldı. Arıların üretmiş oldukları propolis maddesinin koruyucu özelliğinin uzayda test edilmesi projesi. Yavrularımız tarafından Muş’ta geliştirilmesi, Türkiye çapında bu projenin birinci olması ve uzaya gidecek projeler arasında yer alması ayrıca gurur vericidir. Propolisin bir koruyucu özelliğini biliyoruz. Bunun yer çekiminin daha farklı olduğu ortamda etkisinin nasıl olacağı şeklinde bilimsel araştırma yapılacak. Biz de bu araştırmanın sonucunu merakla bekliyoruz. Çocuklarımızın başarısıyla gurur duyuyoruz. Muş Bilim ve Sanat Merkezi, bu ve benzer projelerde inşallah ilerleyen süreçlerde daha iyi yerlere gelecektir.Bu tür projelerin ortaya çıkarılması için oluşan rekabet ortamı tüm ülke çapında olduğu gibi ilimizde de çocuklarımızın bu anlamda motivasyonunu ciddi bir şekilde arttırıyor. Bilim ve sanat merkezlerimiz, özel seçilmiş çocuklarımızın eğitim gördüğü ortamlar. Hem bizim diğer milli eğitime bağlı kurum ve kuruluşlarımızda, eğitim kurumlarımızda, hem de bu tür özel eğitim merkezlerimizde çocuklarımızı bizler de bu tür Türkiye çapında açılan tüm yarışmalara katılımları için çocuklarımızı teşvik ediyoruz. Bu konuda dünya çapında da başarı elde etmek gurur vericidir” dedi. Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde Muş’tan da bir projenin yer aldığını belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. Yıl etkinlikleri içerisindeki projelerden biri olan Türk astronotların uzaya gönderilmesi alanındaki çalışmalar doğrultusunda Bilim Sanat Merkezi öğrencileri uzayda yapılacak olan deneyler için geçen yıldan bu yana hazırlıklarını yaptılar. Bu deneyler içerisinde seçilen ve uzayda Türk astronotlar tarafından deneyleri yapılacak olan 13 deneyin içerisinde yer alan propolisin mikro yer çekimi ortamındaki anti bakteriyel etkisi denenecek. Bu deneyden sonra inşallah insanlığa hizmet sunacak olumlu sonuçlar elde edileceği kanısındayız. 9 Ocak 2024 tarihinde uzaya gidecek olan astronotlarımızı da başarılar diliyorum. İnşallah olumlu sonuçlar alacağız” şeklinde konuştu. Teknoloji Tasarım Öğretmeni Birsen Geçer, “Proje deneyimin 2 yıllık bir geçmişi oldu. Çeşitli aşamalarda geçerek deneyimin kabul edildi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek 13 deneyden birisi ola projemiz farklı aşamalardan geçti. Haziran ayında Ankara’da bu deneyi uygulayacak olan astronotumuza öğrencilerimiz tarafından eğitim verildi. Eğitimde astronotun deneyi uygularken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öğrencilerimizce eğitimler verildi. Deneyimizin kabul edilmesinden sonra öğrencilerim adına çok mutlu oldum. Çünkü uzaya ilk kez bir Türk astronotun gönderilmesi çok farklı bir şeydi. Çocuklarımız bizim geleceğimize yön verecekler. Bu çalışmanın onların ufuklarını açacağına, merak ve araştırma duygularını çok daha fazla arttıracağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Proje de aktif rol alan 8. Sınıf öğrencisi Baver Bedirhan Bingöl, “Projemizdeki amaç propolis maddesinin yerçekimsiz ortamındaki antibakteriyel etkisini araştırmaktır. Orada olumlu sonuçların alınması çok iyi olur. Plopolis maddesinin hazırlanması laboratuvar ortamındaki aşamalardan geçerek tamamlanıyor. Uzaydan olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Dilşah İmran Avcı ise, “Çok mutluyuz. Çünkü Türkiye’nin 100’üncü yılında ilk defa uzaya astronot gönderilecek. Astronot uzayda bizim projemizi inceleyecek bu bizim için çok önemli. Projemiz kabul edildiği için çok mutluyuz. Proje üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Zeynep Nehir Çamlıca da, “Çok heyecanlıyız. Uzun zamandır arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Projemizin sonucunu heyecanlı bir şekilde bekliyoruz. Deneyimiz gerçekleştiği için çok mutluyuz. Uzayda projemizi gerçekleştirecek astronot Alper Gezeravcı ile tanıştım. Projemizi onlara da anlattık kısa bir eğitim verdik” dedi. (İG-
TARSİM yetkilileri Bulanık’ta çiftçilerle buluştu
14 Aralık 2023 Perşembe - 13:16 TARSİM yetkilileri Bulanık’ta çiftçilerle buluştu Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Muş’un Bulanık ilçesindeki çiftçilerle bir araya geldi. Bulanık ilçesinde Tarım Sigortası Havuzu (TARSİM) Bölge Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bulanık İlçe Gençlik Merkezi toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, TARSİM Erzurum Bölge Müdürü Erkan Gür, katılımcılara devlet destekli tarım sigortaları sisteminin işleyişi, genel şartları, teknik tarifesi ve talimatları ile poliçe son kabul tarihleri hakkında bilgi verdi. TARSİM Erzurum Bölge Müdürü Erkan Gür, "İlkbaharda ekinlerimiz çıktığı zaman soğuk hava dalgasının gelmesiyle yetişme döneminde buğday veya arpanın yanması, hububatın etkilenmesi Bulanıklı çiftçilerimizi mağdur ediyor. Bunun için TARSİM sigortasının önemi burada arz ediyor, sigorta yaptırdıkları sürece böyle afetlerde sigorta devreye girip çiftçilerimizin zarar ve ziyanını karşılıyor. Çiftçilerimizin ne kadar fedakârlık yaptığını bilen insanlarız. Peki, bu güzel çiftçilerimizin derdine, sorununa çözüm konusunda ne yapmamız gerekir. TARSİM devletle çalışan bir sigorta kurumudur. Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin ilçede yaygınlaştırılması, üretici ve yetiştiricilerin talep ve beklentilerinin tespit edilmesi ve paydaş kurumlarla olan iş birliğinin geliştirilmesi amaçlandı" dedi.