Yerel Haberler
Muş
Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı 25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46:51 Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 14:00 Evladı dağa kaçırılan anne: “Asker de polis de benim oğlumdur” Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen aileler, 164 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, "Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır" dedi. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Anneler direniyor" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" pankartları açtı. Anne ve babalar, yıllardır hasretle bekledikleri çocuklarına teslim olmaları için çağrıda da bulundu. 12 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen Gülbahar Teker, DEM Parti ve PKK’dan çocuğunu isteyerek, "DEM Parti’den ve PKK’dan çocuklarımızı istiyoruz. Dağda bir kişi kalana kadar eylemime devam edeceğim. Ben buradan bir yere gitmiyorum. Kürt olduklarını söylüyor ama Kürt hakkı böyle aranmaz. Aileler burada, Diyarbakır’da, Van’da evladı için eylem yapıyor. Onların çocukları bir saat kaybolsa ne yaparlar? Yerlerinde duramazlar ama ben oğlumdan 12 yıldır haber alamıyorum. Ben onlardan korkmuyorum ve bir yere gitmiyorum. Asker de polis de benim oğlumdur, kardeşimdir, akrabamdır. Bunlar bizden ne istiyor” ifadelerini kullandı. Bir çocuk dağda kalana kadar eyleme devam edeceğini ifade eden Şahinaz Özcan ise "Oğlum ölü mü, sağ mı bilmiyorum? DEM Parti’den, PKK’da çocuğumu istiyorum. Dağda bir kişi kalana kadar buradayım. Bu Türk-Kürt davası değil. Biz de Kürt’üz. Milletin çocuklarını alıp götürmekle hangi davayı görüyorlar. Yıllardır milletin çocuklarını kandırıp götürüyorlar. Ben buradan oğluma sesleniyorum ve gelip teslim olmasını istiyorum" dedi.
Muş’ta İsrail’e ‘Gazze’ tepkisi
22 Aralık 2023 Cuma - 15:13 Muş’ta İsrail’e ‘Gazze’ tepkisi Muş’ta Cuma namazı çıkışı sonrası bir araya toplanan vatandaşlar, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma tepki gösterdi. Cuma namazı sonrası Belediye Meydanı’nda toplanan kalabalık sloganlar atarak İsrail’e tepki gösterdi. Yoğun kar yağışının altında açıklama yapan HÜDA PAR İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, Gazze’de 77 gün içerisinde 20 bini aşkın sivilin şehit edildiğini ve bunların 8 binden fazlasının çocuk, 6 bin 200’ünün de kadınlardan oluştuğunu söyledi. 77 gündür Gazze’de bir soykırım yaşandığını söyleyen Başkan Çağlayan, “Diğer taraftan yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere 7 bin kardeşimiz de kayıp durumda. Kayıp olanların da şehit olduğu değerlendiriliyor. Allah kardeşlerimize rahmet eylesin ve şehadetlerini kabul etsin. Siyonist terör örgütü İsrail sivillerle birlikte insani görevlerini yapmaya çalışan insanlığın hizmetkârlarını da hedef alıyor. 7 Ekim’den bu yana 200’den fazla doktor, 97 gazeteci, 35 sivil savunma görevlisi ve yine yüzlerce sağlık çalışanı şehit edildi. Yine 10 binlerce kardeşimiz yaralandı. Yıkılan binalardan ve tahrip edilen altyapıdan, temiz su ve gıdaya erişememekten dolayı salgın hastalıklar baş göstermeye başladı. Yüz binlerce kardeşimiz de hasta durumdadır. Dünyanın gözleri önünde savaş suçu işleyen terör şebekesi, 53 hastaneyi, 102 ambulansı, 312 camiyi, 3 kiliseyi, 282 okul ve üniversiteyi ve 306 bin konutu kısmen veya tamamen tahrip etti. Altyapı tahrip edildi, un fabrikaları, ekmek fırınları, su depoları, yardım taşıyan kamyonlar bombalandı. Bütün bu cürümlere rağmen onları destekleyen batı dünyası tavrını değiştirmedi, desteğini çekmedi ve “İsrail’in kendisini savunma hakkı vardır” söylemiyle bu suçları meşrulaştırmaya çalıştı. Oysa Siyonist terör örgütü İsrail ve destekçisi batılı ülkelerin Gazze’de yaptıkları bir savunma değildir. Vahşettir, katliamdır ve soykırımdır. Dünyada ve uluslararası metinlerde savaş suçu ve insanlığa karşı suç olarak tarif edilen fiillerin tamamı bu katiller sürüsü tarafından işlenmiştir” diye konuştu. Yapılan duanın ardından vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.
Muş’ta öğrencilerin konser ve sinema keyfi
21 Aralık 2023 Perşembe - 20:48 Muş’ta öğrencilerin konser ve sinema keyfi Muş İl Emniyet Müdürlüğü, ‘İyi Seyirler Projesi’ çerçevesinde öğrencileri sinemayla buluşturuyor. İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polisler, kentteki okullarda eğitim öğretim gören öğrencilere sinema etkinliği düzenleyerek keyifli bir gün geçirmelerini sağlıyor. Proje çerçevesinde polis ekiplerince okullarından alınarak Muş Emniyet Müdürlüğüne getirilen çocuklara yönelik çeşitli etkinlikler yapılırken "İyi Seyirler Projesi" çerçevesinde öğrencilere konser ve sinema etkinliği düzenlendi. Emniyetin konferans salonunda düzenlenen etkinlikte, öğrencilere patlamış mısır ve içecek ikram ederek sinema ortamı oluşturuldu. Muş Şehit Yücel Kurtoğlu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencileri, verdikleri konser ile gençlerin eğlenceli vakit geçirmelerini sağlarken Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, öğrencilere bilgilendirmelerde bulundu. Öğrencilerden Ece Kaya, Muş Emniyet Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen etkinliğe katılmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Bize ikramda bulundular ve güzel bir etkinlik sundular. Sınavdan önce bize motivasyon oldu. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Hiç sinema seyretmeyenler ve konsere gitmeyenler için gayet güzel geçti. Sınavlardan dolayı öğrenciler strese girmişti. Bu etkinlikle öğrencilerin motivasyonu yükseldi" ifadelerini kullandı. Öğrencilerden Havin Kotan ise, "İyi Seyirler Projesi kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından hazırlanan sinema gösterimi için geldik. Şarkılar söyledik, film izledi. Eğlenceli geçti. Bu programların daha fazla düzenlenmesini istiyoruz" dedi.
Muşlu çocuklar hünerlerini sergiledi
21 Aralık 2023 Perşembe - 20:34 Muşlu çocuklar hünerlerini sergiledi Muş’ta DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nde eğitimlere katılan yaklaşık 130 öğrenci, çalışmalarını tamamlayarak proje sunumlarını gerçekleştirdi. Muş’ta DENEYAP Atölyesi’nde eğitim alan öğrencilerin hazırladığı teknolojik tasarım icatları büyük ilgi gördü. Muş Gençlik Merkezi’nde düzenlenen şenliğe katılan öğrenciler birbirinden farklı projeleri ile yeteneklerini ve hayal güçlerini tasarıma çevirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Takımı iş birliğiyle "Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Şenliği" düzenlendi DENEYAP projesi ile ortaokul ve lise çağındaki gençler; tasarım-üretim, robotik-kodlama, elektronik programlama, yazılım teknolojileri, havacılık ve uzay teknolojileri gibi alanlarda eğitimler alarak ülkenin geleceğinde önemli rol alacaklar. 130 öğrencinin titizlikle hazırladığı 27 teknolojik proje büyük beğeni topladı. Projeleri inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Muş Valisi Avni Çakır, 130 öğrencinin geleceğin Selçuk Bayraktar’ı olma yolunda hızla ilerlediklerini kendilerine gösterdiğini ifade ederek, “Gerçekten Türk gençliği kendilerine imkan verilirse teknolojik anlamda neler başarabileceğini son 10 yılda özellikle tüm dünyaya büyük bir gururla gösteriyor. Biz de buna şahitlik ediyoruz. Artık ben şahsen bu gençliğin, bu teknoloji ekibinin hava savunma sanayi olsun, uçak sanayi olsun, her alanda söyledikleri sözü, dedikleri tarihte gerçekleştireceklerine karşı büyük bir güven duyuyorum. Bu güveni Türk halkına verdiler. Şu an 10 binlerce gencimiz başta hava savunma sanayi olmak üzere, değişik alanlarda deneyler yapıyor. Yakında uzaya ilk astronotumuzu da göndereceğiz. Hatta bu astronotumuz uzayda Muş’taki öğrencilerimizin bir deneyini uzayda deneyecek. Bu anlamda Muş gençliğinin de geleceğe güçlü bir şekilde hazırlandığını göstergesidir. Burada birbirinden kıymetli icatları, birbirinden yetenekli gençlerimizi gördük ve geleceğimiz adına da müthiş bir gurur duyduk" dedi. "Muş gençliğinin adını bu tür etkinliklerde çok daha fazla hep beraber duyacağız" Vali Çakır, gençleri yarınlara güçlü bir şekilde hazırlanmak için yoğun çaba verdiklerini ifade ederek, "İnşallah Türk gençliği çok yakın bir gelecekte, teknolojinin her alanında dünyaya örnek buluşları gerçekleştirecek ve ürettikleri ürünler de artık referans kaynakları olacak. Buna yürekten inanıyoruz. Biz de Muş Valiliği ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar olarak Muş’taki gençlerimizi, yarınlarımıza güçlü bir şekilde hazırlamak için hep beraber yoğun bir uğraş içerisindeyiz. Onları da bugünlerde yalnız bırakmadık. İnşallah bundan sonra Muş gençliğinin adını bu tür etkinliklerde çok daha fazla hep beraber duyacağız" dedi. DENEYAP Atölyesi öğrencilerinden Hasan Kerem Bozarı ise, “Arkadaşlarımız ile birlikte ‘boy ölçer’ projesi geliştirdik. Geliştirdiğimiz proje iki metre uzunluğunda. DENEYAP bizlere çok şeyler katıyor. Kendimiz geliştiriyoruz. Kodlamayı öğreniyoruz. Hedefim mühendis olmak” şeklinde konuştu. Mayınları temizlemek için Wi-Fi ile çalışan bir araba geliştirdiğini anlatan DENEYAP Atölyesi öğrencilerinden Muti Berk Yolcu, "Geliştirdiğimiz projenin amacı tehlikeli maddelerin insan eli ile toplanmasını önlemektir. Projemizde 4 eksenli bir robotik kodlama yaptık. Wi-Fi üzerinden hareket edecek bir araba ürettik. Bu arabada da sağ-sol ve ileri-geri komutlar verebiliyoruz. Bu araba ile çöpleri ve mayınları toplayabiliyoruz” ifadelerini kullandı. Sergiye, Muş Gençlik ve Spor Müdürü Arif Taşdemir, kurum amirleri, öğrenci ve aileleri katıldı.
Ailelerin evlat nöbeti 128 haftadır devam ediyor
20 Aralık 2023 Çarşamba - 13:54 Ailelerin evlat nöbeti 128 haftadır devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan aileler, 128 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sürdürüyor. HDP İl Başkanlığı önünde toplanan aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Her çarşamba parti önünde bir araya gelen anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları için çağrıda bulundu. 3 yıldır eylemlerine devam ettiklerini ifade eden Ayten Koçhan, evladının peşinde olduğunu ifade ederek, “Oğlum Ersin, bensiz dayanamayacağını söylüyordun. 8 yıldır bizden ayrı nasıl duruyorsun. Gel, teslim ol, biz artık evlat hasretine dayanamıyoruz. HDP yılanın başıdır. Her hafta işimizi gücümüzü bırakıp burada sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Artık yeter, dağda bir kişi bile kalana kadar biz eylemimizi sürdüreceğiz. Bu Türk-Kürt davası değil. Bu Amerika davasıdır, Ermeni davasıdır” dedi. Şemsettin Özcan ise oğlundan 7 yıldır haber alamadığını ifade ederek, “Kaç yıldır HDP’nin önünde eylem yapıyoruz. Ben çocuğumu HDP’den istiyorum. HDP olmazsa PKK bu işi yapamaz. HDP onlara her türlü desteği veriyor ve onlar da yapıyor. HDP hiçbir yerde rahat durmuyor. Bu Kürt davası değil, Kürtlükle ilgili bir şey yok. Bunların mecliste de olmaması lazım. Bunların meclise sokmasınlar. HDP, Kürtleri mahvetti, Kürtlerle ilgileri yok. HDP’nin Türkiye’ye zarardan başka bir katkıları yok. Çocuğum başta olmak üzere hepsine sesleniyorum. Biz HDP önünde eylemdeyiz ve çocuklarımız gelmeyene kadar burayı terk etmiyoruz. 5 yıldır Muş’ta, Diyarbakır’da HDP önünde eylem yapıp çocuklarımızı istiyoruz. Bizi perişan ettiler, Allah da onları perişan etsin. HDP’nin İsrail’den hiçbir farkı yoktur. Yapıklarının Müslümanlıkla alakası yok” ifadelerini kullandı.