Yerel Haberler
Muş
27 Kasım 2024 Çarşamba - 13:17 Evlat nöbetindeki baba: “Yahudilere askerlik yapmayın” Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığını belirten aileler, DEM Parti İl Başkanlığı önündeki eylemlerini soğuk havaya rağmen sürdürüyor. Oğluna seslenerek teslim olmasını isteyen Halit Altun, "Oğlum Muhsin eğer sağsan ve sesimi duyuyorsan çık gel. O insanların sana faydası yok. Gidip de o Yahudilere askerlik yapmayın" dedi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren Muşlu aileler, her hafta çarşamba günü yaptıkları eylemlerini bu hafta da kararlılıkla sürdürdü. Evlatlarının fotoğrafını ellerinden düşürmeyen anne ve babalar, "Evlat nöbetindeyiz" ve "Artık yeter. Yakamızdan düşün" yazılı pankartlar açarak DEM Parti ve terör örgütü PKK’ya tepki gösterdi. Baba Halit Altun, terör örgütü PKK’nın çocuğunu kaçırdığını ifade ederek, "5 yıldır biz bunların (DEM Parti) kapısına geliyoruz. Çocuklarımızı onlardan istiyoruz. Size sesleniyoruz, seslerimizi duyun ve çocuklarımızı getirin. Çocuklarımızı getirmediğiniz müddetçe eyleme devam edeceğiz. Demeyin ki öylesine gelip gidiyorlar. Biz çocuklarımızın arkasındayız. Oğlum Muhsin eğer sağsan ve sesimi duyuyorsan çık gel. O insanların sana faydası yok. Kendi memleketine, kendi yuvana, kendi anne ve babana ve kendi ocağına dön. Gidip de o Yahudilere askerlik yapmayın. Bunun bilincinde olun. Hepinize sesleniyorum, dönün gelin, o toprağın faydası yok. Sizi kandırmışlar götürmüşler, gelin yuvanıza. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.
26 Kasım 2024 Salı - 19:34 Muş’ta 400 sporcu için kuşak terfi töreni düzenlendi Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen karate kurslarına katılan 7-18 yaş arasındaki 400 sporcu, kuşak terfi töreninde büyük heyecan yaşadı. Muş Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen tören, sporcuların sergilediği karate gösterileriyle renklenirken, çocukların ve ailelerinin mutluluğu görülmeye değerdi. Kuşak terfi belgelerini alan sporcular, gelecek hedeflerine bir adım daha yaklaştı. Karate Kuşak Terfi Töreninde konuşan Muş Valisi Avni Çakır, Gençlik ve Spor Müdürlüğünün devam eden birçok kursunun olduğunu söyledi. Karate kursundaki 400 çocuğun kuşak heyecanına şahitlik ettiklerini söyleyen Vali Çakır, “Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan karate kursunda mezun olan 400 çocuğumuzun kuşak terfi törenine bizlerde eşlik ettik. İlimizde çeşitli branşlarda açmış olduğumuz kurslarda yaklaşık 5 bin çocuğumuza sporun değişik branşlarında eğitim vermekteyiz. Bu anlamda hem Valilik olarak hem de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak sporun tabana yayılmasında önemli çalışmalar sunmaktayız. Lisanslı sporcularımızın ve bölgelerdeki turnuvalara katılan sporcularımızın sayılarının artması anlamında yoğun çaba gösteriyoruz. Geleceğimiz güçlü ve sağlık nesiller üzerinde yükseleceğinin farkındayız. Buradan tüm velilerimize çağrımdır. Çocuklarınızı mutlaka bir spor branşına kaydedin. Çocuklarınızda ki mental ve fiziksel olarak pozitif değişimi sizlerde görün” dedi. Karate kurslarının yıl boyunca devam edeceğini ve çocukların sporla iç içe büyümeleri için farklı branşlarda çalışmalar yürüttüklerini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Müdürlüğümüz bünyesinde açmış olduğumuz kursumuzun kuşak terfi törenini bu gün gerçekleştirmiş olduk. 4 aydır burada gördükleri kursta ve sınavda başarı gösteren 400 sporcumuz için karate kuşak terfi töreni düzenledik” şeklinde konuştu.
Muş’ta bayram tatlıları tezgahları süsledi
08 Nisan 2024 Pazartesi - 13:27 Muş’ta bayram tatlıları tezgahları süsledi Muş’ta Ramazan Bayramı öncesi çeşit çeşit baklavalar tezgahları süslerken, bir işletmeci ise Anadolu’nun Türklere vatan olduğu 1071 Malazgirt Zaferi’nden dolayı bu bayramda 1071 tepsi tatlı yaptı. Selçuklu Sultanı Alparslan yönetimindeki Türk Ordusu’nun, Romen Diyojen yönetimindeki Bizans Ordusu’nu yenerek 26 Ağustos 1071’de Malazgirt Zaferi ile Anadolu’yu Türklere vatan yaptığı tarihi baz alan işletmeci, 1071 tepsi tatlı yaparak bu tarihin önemini vurguladı. Muş’ta Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala baklavalar tezgahları süslerken satıcılar ise merdiven altı işletmelerden tatlı alınmaması konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu. Tatlı siparişlerini zamanında yetiştirmeye çalışan ustalar, özenle yaptıkları baklava, şekerpare, kadayıf, güllaç ve tulumba tatlısını vatandaşların beğenisine sunuyor. Vatandaşlara her zaman olduğu gibi bayramda da kaliteli ve sağlıklı tatlı üretimi yapmak için yoğun mesai harcayan tatlıcılar, ürünlerini tezgaha çıkardı. Muş’ta tatlı sektörüne yıllarını veren baklava ustası Ahmet Koçakelçi, “Bayrama sayılı günler kala tatlı telaşımız devam ediyor. Siparişlerimiz yoğun. Siparişleri yetiştirmek için günde 15 saat çalışıyoruz. Anadolu’nun Türklere vatan olduğu 1071 Malazgirt zaferinden dolayı bu bayramda 1071 tepsi tatlı yaptık” dedi. Tatlı sektöründe 15 yılı deviren işletme sahibi Abdullah Bümen ise “15 yıldır tatlı sektöründe hizmet vermekteyiz. Bu bayramda da tatlılarımızı tezgâhlarımıza dizdik. Yoğunluğumuz devam ediyor. İyi bir tatlı elde etmek için mutlaka tereyağı ve pancar şekeri kullanılmalı. Tatlı alırken dikkatli olmalıyız. Özelikle bilindik ve güvenilir yerlerden tatlı alınmalı. Merdiven altı tatlıcılardan uzak durulmalı” şeklinde konuştu.
Muş Ovası oğlak ve kuzuların sesiyle şenlendi
08 Nisan 2024 Pazartesi - 10:28 Muş Ovası oğlak ve kuzuların sesiyle şenlendi Türkiye’nin önemli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği merkezlerinden biri olan Muş’ta, ilkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren meralar koyun ve kuzuların sesleriyle şenlendi. Bir milyon 300 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önemli hayvancılık kentlerinden biri olan Muş’ta karların erimesi ile yeşeren ova; keçi, koyun, kuzu ve oğlaklarla şenlendi. Kışın çetin geçtiği ve yılın büyük bir bölümünde soğuk hava ve kar yağışının etkili olduğu Muş’ta ilkbaharın gelmesi ve meralardaki karların erimesiyle otlar büyümeye başladı. Varto ilçesine bağlı Güzelkent köyünde besicilik yapan Hüseyin Gül, hayvanlarını meralarda otlattıkları için ot ve samandan tasarruf ettiğini belirterek, “Çiftçilikle uğraşıyorum, besicilik yapıyorum. Hayvancılık dededen babadan kalma mesleğimiz olduğu için çok seviyoruz. Yaklaşık 5 aydır hayvanlarımızı sürekli içeride ot, yem, yonca ile besledik. Yani uzun bir süreç içerisinde biz bu hayvanlarımıza bakıyoruz. Masrafı biraz yüklü oluyor. Ama mecburi üretmek zorundayız. Köyde geçim kaynağımız hayvancılıktır. Üreticiyiz. Hayvancılığı seviyoruz. Günlük bu hayvanın masrafını düşünürsek bugünden sonra direkt meradan, faydalanıyoruz. Yani bu hayvanın maliyetini hesapladığımız zaman şimdi sıfır maliyete düşüyor. Çok karlı bir şey olur bizim açımızdan. Şimdi hayvanlarımızı ot çıktığı için direkt otlatıyoruz” dedi. İlkbaharla birlikte canlanan ovaların koyun ve kuzuların sesiyle dolup taştığını söyleyen Gül, “Baharın gelmesiyle birlikte Muş Ovası koyun ve kuzuların sesiyle şenlendi. Herkes hayvanını ovaya çıkardığı için büyük bir zevkle otlatıyoruz. Bu bizim için çok büyük bir sevinç kaynağı. Besicilik dededen babadan kalma meslektir. Onlardan sonra ben bu mesleği sürdürüyorum. Yaklaşık 25 yıldır hayvancılık sektöründe çalışıyorum. Sürekli üretiyoruz. Sürekli koyun otlatıyoruz. Geçim kaynağımızı büyük ölçüde besicilik yaparak sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Muş Ovası’nda 635 bin ton şeker pancarı üretimi hedefleniyor
05 Nisan 2024 Cuma - 17:09 Muş Ovası’nda 635 bin ton şeker pancarı üretimi hedefleniyor Muş’ta bu yıl bin 665 çiftçi tarafından 105 bin dekar alanda 635 bin ton şeker pancarı üretimi hedefleniyor. Muş Ovası’nda baharın gelmesiyle birlikte tarım sezonu hareketlendi. Havaların ısınmasıyla tarlaya inen çiftçiler, yağışlara yakalanmamak adına pancar ekimine başladı. Kentin verimli topraklarında tarım faaliyetlerini sürdüren çiftçiler, havaların elverişli olduğu bu dönemde pancar ekimi için çalışmalara hız verdi. Muş’un ekonomik canlılığına önemli katkı sağlayan şeker pancarı ekimi için bin 665 çiftçi, tarlalara indi. Yaklaşık 105 bin dekarlık alanda gerçekleştirilen ekim çalışmalarıyla birlikte, Muş’un en büyük geçim kaynakları arasında yer alan bu önemli ürünün tohumları toprakla buluşmaya başlandı. Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, şeker pancarı ekimiyle birlikte Muş’un tarım potansiyelinin değerlendirilmesi ve bölge ekonomisine canlılık kazandırılması hedeflendiğini belirterek, “2024-2025 yılı pancar üretim kampanyası kapsamında 65 köyde 1665 çiftçinin tarlaya inmesiyle başladı. Bu sene bin 665 çiftçinin 105 bin dönüm alanda pancar ekimi yaparak 630 bin ton üzerinde bir pancar elde etmeyi hedefliyoruz. Şu anda çiftçilerimizden almış olduğumuz taahhüt bu şekilde. Geçen seneye göre çiftçi sayımızın düşmesine rağmen ekim alanların arttığını görüyoruz. Bizim açımızda olumlu ve Muş için güzel bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Çıkardığımız sonuç şudur. Çiftçimizin ekim alanının büyüdüğünü görüyoruz. Bu da çiftçinin gelir durumu olumlu yönde etkilenmektedir” dedi. Çiftçilere gerekli desteklerin sağlanması ve üretim sürecinin takibi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Kızılkaya, “2024-2025 pancar kampanyası süresinde taahhüt aldığımız 630 bin tondan yaklaşık 550 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. Bundan en az 65 bin ton şeker elde edilecektir. Geçen sene tarihi rekor kırmıştık üretimde inşallah bu sene yeni üretim rekoru elde ederiz diye düşünüyorum. Buna göre tedbirlerimizi alıyoruz. Fabrikamızın günlük işleme kapasitesi yatırımlarımız başladı. Malzemelerimiz geldi bayram sonrası montajlarına başlayıp günlük işleme kapasitelimizde kademeli bir şekilde artırıma yönelik çalışmalarımız başlayacak. Bu sene hedef günlük 6 bin 500 ton pancar işlemektir. Çünkü Türkiye’de şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Muş’ta, desteklemeler, ürün alım garantisi ve kazancın artması gibi etkenler sayesinde hem pancar üreten çiftçi sayısının hem de ekim yapılan alanın artması sağlanıyor” şeklinde konuştu. Traktörü ile tarlaya inerek şeker pancarı ekimi yapan çiftçilerden İhsan Dönmez, havaların ısınmasıyla pancar ekimine hız verdiklerini ifade ederek, “Baharın gelişi ile birlikte ekim sezonumuz başladı. Bu sene yağmur çok yağdı. Havanın böyle güzel ve güneşli olmasından dolayı ekimlerimize başladık. Geçen sene çok güzel bir verim aldık. İnşallah bu sene daha güzel verim alırız. Geçen seneye göre masrafların daha yüksek olması bizi yıldırmıyor. Geçen yıl 100 dönüm ektim bu sene 200 dönüm ekeceğim” şeklinde konuştu.