Yerel Haberler
Muş
23 Eylül 2024 Pazartesi - 15:56 Şehit Piyade Sözleşmeli Er Abakay memleketi Muş’ta toprağa verildi Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonunda teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Maşallah Abakay, memleketi Muş’ta son yolculuğuna uğurlandı. Sungu beldesindeki Merkez Camisi’ne naaşı getirilen şehit Abakay için cenaze namazı, öğle namazının ardından İl Müftüsü İbrahim Halil Demir tarafından kıldırılarak dua edildi. Şehit Abakay’ın naaşı, dualar ve gözyaşları arasında beldedeki mezarlıkta toprağa verildi. Törene katılan Muş Valisi Avni Çakır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Elazığ 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, şehidin ailesine Türk bayrağı teslim ederek başsağlığı diledi. Şehidin silah arkadaşlarıyla telefonla görüntülü konuşan Alpay, “Hepimizin başı sağ olsun. Allah hepinizden razı olsun. Rabbim ayağınıza taşa değdirmesin. Bu ülkenin ve milletin başında çok büyük felaketler var. Ama bu alçakların sonunu getireceğiz. Milletimize tuzak kurmak isteyenlere Allah fırsat vermesin. Hepinizi alınlarınızdan öpüyoruz, muhabbetle kucaklıyoruz" dedi. Törene AK Parti Bursa Milletvekili Ali Müfit Aydın, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
İglo kahvehaneye büyük ilgi
08 Şubat 2024 Perşembe - 09:21 İglo kahvehaneye büyük ilgi Muş’un Kültür Mahallesi’nde çay ocağı işleten Yılmaz Alak, kar yağışını eğlenceye dönüştürerek yaptığı iglo kahvehaneyle vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Kardan yapılan kahvehane içerisinde müşterilerine çay, kahve ve sıcak süt hizmeti sunan Alak, kar yağışının etkisiyle dikkat çekici bir aktiviteye imza attı. İlk olarak yoğun kar yağışını fırsata çeviren Alak, kürek yardımıyla kar yığınlarını üst üste topladı. Daha sonra çeşitli araç ve gereçlerle kar yığınını şekillendirerek içerisini oyarak bir kulübeye dönüştürdü. İşletmesinden taşıdığı masa ve sandalyeleri kardan kulübenin içine yerleştiren Alak, böylelikle çevredeki vatandaşların ilgisini çekti. "Muş Otantik" tabelasını kardan yapılan kulübenin üzerine monte eden Alak, kenarına ise "Muş iglo ev - çay, kahve ve süt" yazılı bir tabela yerleştirdi. Bu özgün girişimle müşterilerine farklı bir deneyim sunan Yılmaz Alak, kar yağışının keyfini işletmesindeki misafirleriyle birlikte çıkarıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yoğun yağış aldığını söyleyen Yılmaz Alak, kar yağışını eğlenceye çeviren yöntemler bulduğunu belirterek, “Şehrimize çok fazla kar yağdığı için bunu eğlenceye çevirdim. Kar yığınlarını kürek yardımıyla bir araya getirdim. Kardan iglo ev dediğimize benzer bir çay ocağı şeklinde yer yaptım. Hayatımıza keyif ve eğlence katarak, insanların dikkatini çekmek için bu iglo evi yaptım. Müşterilerimiz ve misafirlerimiz, bu kardan kahvehanede çay içmek istiyorlar. Bunun içerisinde çay içmenin tadının ve keyfinin farklı olduğunu söylüyorlar. Müşterilerimiz kardan kahvehanemizde fotoğraf çekiyor, muhabbet ediyor ve eğleniyor. Zaman zaman kendimizde burada çay içiyoruz. Kardan kahvehanede çay içiyoruz, muhabbet ve sohbet ediyoruz. İnsanlarımız bunun içerisinde çay, kahve ve süt içiyor” dedi. İglo kahvehanede arkadaşları ile çay içen Fotoğraf Sanatçısı Kenan Demir ise “Kahvehane işletmecisi ağabeyimiz kardan bir kahvehane yapmış. Hayatın ve insanların bizleri fazlasıyla yorduğu bu zaman diliminde üzerimizdeki ağırlıkları atmak adına, çok farklı ve bir o kadar otantik olan kardan kahvehaneye gelerek çayımızı, kahvemizi yudumlayarak üzerimizdeki negatif ağırlıklarımızı attık” diye konuştu.
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
07 Şubat 2024 Çarşamba - 12:35 Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı önündeki oturma eylemini bu hafta da sürdürdü. Çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla HDP Muş İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan aileler, evlat nöbetlerini 134 haftadır kararlı bir şekilde sürdürüyor. HDP İl Başkanlığı önünde toplanan aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Her çarşamba parti önünde bir araya gelen anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları için çağrıda bulundu. 8 yıldır oğlundan herhangi bir haber alamadığını söyleyen acılı anne Ayten Koçhan, çocukları kandırılıp dağa kaçırılan ailelere de seslenerek, “Bütün annelere sesleniyorum, bize desteğe gelin. Hepimizin çocuğu gitmiş. Gelin, mücadele edip çocuklarımızı getirelim. Neden korkuyorsunuz, ben korkmuyorum, siz de korkmayın. Gelin sesinizi yükseltin. Önceki gün 2 kişi gelip teslim oldu. Ben ne PKK’dan ne de HDP’den korkmuyorum. 8 yıldır çocuğumdan haber alamıyorum. Yılanın başı HDP’dir. Çocuklarımızı bize versinler. Gelin teslim olun. Siz ne diye onlara hizmet ediyorsunuz. Devlet içinde devlet, bayrak üstüne bayrak olmaz. Dağda bir kişi dahi kalana kadar eylemime devam edeceğim” şeklinde konuştu. 7 yıldır oğlundan haber alamadığını söyleyen Şahinaz Özcan ise “7 yıldır oğlumdan haber almıyorum, ölü mü sağ mı bilmiyorum. Çocuğumu HDP’den, PKK’dan istiyorum. HDP ve PKK’nın 40 yıldır hali budur. Bunlarda iman yok, vicdan yok. Milletin çocuklarını alıp götürüyorlar. Allah onların belasını versin. Yaz, kış, yağmur, çamur, soğuk ne olursa olsun biz eylemimize devam edeceğiz” dedi.
Varto’da Miraç Kandili idrak edildi
06 Şubat 2024 Salı - 23:23 Varto’da Miraç Kandili idrak edildi Muş’un Varto Müftülüğü tarafından düzenlenen Miraç Kandili programı yoğun ilgi gördü. H. Kaya Özer Camii’nde düzenlenen programa Varto İlçe Müftüsü Fatih Arslan, İmam Hatipeler, lise öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. İlçe Müftüsü Fatih Arslan’ın sohbetiyle program başladı. Programda konuşan Varto Müftüsü Fatih Arslan, günün anlam ve önemine değinerek, "Üç aylar mevsiminin manevi hayatımıza getirdiği bereketle birlikte dini hayatımızda önemli bir yeri olan İsra ve Miraç gecesine ulaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. İsra ve Miraç, Sevgili Peygamberimiz Hazret-i Muhammed’in (SAV) kutlu yolculuğunun ve Rabbi ile buluşmasının adıdır. Bu mübarek gecede elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalıyız. Bu gece Peygamberimizi hatırlayıp O’nu anacağız. Özellikle geçen yıl yaşamış olduğumuz depremde hayatını kayıp eden bütün kardeşlerimize rabbinden rahmet, geride kalan bütün hasta kardeşlerimize acılı kardeşlerimize sabırlar diliyorum. Rabbim bizleri böyle musibetlerden afetlerden muhafaza eylesin. Vatanımızı her türlü dahili harici saldırılardan her türlü semavi arzı felaketlerden afetlerden muhafaza eylesin. Kandilimizi her zaman Müslümanın Miracı salatıdır şiarıyla hep namaz ile yükselmeyi usul ile hayatını şekillendirmeyi Rabbim Allah deyip istikamet üzerinde kalmayı hepimize nasip eylesin" dedi. Program, İmam Hatiplerin Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okuması ve yapılan duaların ardında kılınan yatsı namazıyla sona erdi. Hayırsever getirdikleri hayırları dağıttılar.
Varto’da Miraç Kandili idrak edildi
06 Şubat 2024 Salı - 23:16 Varto’da Miraç Kandili idrak edildi Muş’un Varto Müftülüğü tarafından düzenlenen Miraç Kandili programı yoğun ilgi gördü. H. Kaya Özer Camii’nde düzenlenen programa Varto ilçe Müftüsü Fatih Arslan, İmam Hatipeler, lise öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. İlçe Müftüsü Fatih Arslan’ın sohbetiyle program başladı. Programda konuşan Varto Müftüsü Fatih Arslan, günün anlam ve önemine değinerek, "Üç aylar mevsiminin manevi hayatımıza getirdiği bereketle birlikte dini hayatımızda önemli bir yeri olan İsra ve Miraç gecesine ulaşmanın mutluluğu içerisindeyiz. İsra ve Miraç, Sevgili Peygamberimiz Hazret-i Muhammed’in (SAV) kutlu yolculuğunun ve Rabbi ile buluşmasının adıdır. Bu mübarek gecede elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalıyız. Bu gece Peygamberimizi hatırlayıp O’nu anacağız. Özellikle geçen yıl yaşamış olduğumuz depremde hayatını kayıp eden bütün kardeşlerimize rabbinden rahmet, geride kalan bütün hasta kardeşlerimize acılı kardeşlerimize sabırlar diliyorum. Rabbim bizleri böyle musibetlerden afetlerden muhafaza eylesin. Vatanımızı her türlü dahili harici saldırılardan her türlü semavi arzı felaketlerden afetlerden muhafaza eylesin. Kandilimizi her zaman Müslümanın Miracı salatıdır şiarıyla hep namaz ile yükselmeyi usul ile hayatını şekillendirmeyi Rabbim Allah deyip istikamet üzerinde kalmayı hepimize nasip eylesin" dedi. Program, İmam Hatiplerin Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okuması ve yapılan duaların ardında kılınan yatsı namazıyla sona erdi. Hayırsever getirdikleri hayırları dağıttılar.
Muş’ta dayanışma ve bilinçlendirme standı kuruldu
06 Şubat 2024 Salı - 16:47 Muş’ta dayanışma ve bilinçlendirme standı kuruldu Muş’ta, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde arama kurtarma çalışmalarına katılan kamu personeli ve gönüllülerin katılımıyla dayanışma ve bilinçlendirme standı kuruldu. Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde etkili olan depremlerin birinci yılında, Muş’ta da anma etkinlikleri düzenlendi. Eski hükümet konağı önünde İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünün koordinasyonunda, kamu personeli ve gönüllülerin katılımıyla arama kurtarma çalışmalarına destek veren bir stant kuruldu. İl Jandarma Komutanlığı, AFAD Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kızılay Şube Başkanlığı ile gönüllü derneklerin arama kurtarma ekiplerinin açtığı stantları gezen Vali Avni Çakır, stantlarda sergilenen ekipmanlarla ilgili bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Avni Çakır, 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma çalışmalarına katılanları vatandaşlarla buluşturmak ve deprem gerçeğine dikkat çekmek amacıyla stant kurulduğunu belirterek, “Tüm ülke çapında olduğu gibi Muş’ta da büyük bir üzüntüyle biz de bugün kayıplarımızı rahmetle minnetle tekrar andık. Tekrar hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz. Afetler ülkemizin bir gerçeği. Bu deprem şeklinde, sel afeti şeklinde, farklı şekilde olabiliyor. O yüzden bizim görevimiz bir taraftan da hem afetlere dayanıklı kentler inşa etmek, hem yapı stokumuzu baştan geçirmek, hem de insanlarımızı, gençlerimizi, vatandaşlarımızı afet konusunda bilinçlendirmek ve bilgilendirmek gerekir. Bu kapsamda biz de hem yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında burada hem afet bölgesine gitmiş, bizzat sahada görev yapmış arkadaşlarımızı, vatandaşlarımızla buluşturmak istedik. Vatandaşlarımızla AFAD ve AFAD gönüllü kadrosunda bir farkındalık oluşturmak, onların bu konudaki soruları ve talepleri varsa onlara cevaplandırmak için şehrimizin meydanında böyle bir etkinlik düzenledik. Burada 350’den fazla personel, 15’ten fazla araç gereçle beraber arkadaşlarımızın hem kapasitelerini hem de çalışmalarını vatandaşlarımıza anlatmak istedik” dedi. Gönüllülere afet anında duyulan ihtiyaca da değinen Vali Çakır, “Muş olarak biz de tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, personel sayısı yeterli olan arama kurtarma timlerinin oluşumuna, eğitimlerine çok büyük bir ağırlık veriyoruz. Onların imkan ve kapasitelerini geliştirme noktasında da çalışmalar yürütüyoruz. İnşallah bu anlamda ihtiyaç anında Muş bütün gücüyle ihtiyaçlar nerede olursa olsun oraya koşacağız. Şu ana kadar yaklaşık 750 rakamına ulaştık, bunu ilk etapta bine de ulaştıracağız. Bir gönüllü ordumuz ve kuvvetimizle afete ihtiyaç duyulan noktada da göreve hazır bir şekilde bekleyeceğiz. Ben tekrar depremin bu yıl dönümünde kayıplarımızı rahmetle minnetle bir kez daha anıyorum. Tekrar ülkemizin başı sağ olsun diyorum, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu. Programa; Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, kamu kurum amirleri ile gönüllüler ve vatandaşlar katıldı.
Muş’ta bir köpek saldırdığı adamın ağzını ısırdı
06 Şubat 2024 Salı - 11:39 Muş’ta bir köpek saldırdığı adamın ağzını ısırdı Muş’ta camiye gitmek için evinden ayrılan Sefer Kül isimli vatandaşa saldıran köpek, vatandaşın ağzını ve burnunu ısırdı. Arınç köyünde yaşayan Sefer Kül, evinden çıktığında karşılaştığı köpeğin saldırısına uğradı. Cumartesi sabahı gerçekleşen olayda, köpek tarafından ısırılması sonucunda üst dudağı ve burun yüzeyinde ciddi doku defektleri oluşan Kül, Muş Devlet Hastanesi Acil Serviste ilk müdahalesi yapılırken, tedavi süreci ise devam ediyor. Olayın tanığı olan Kül’ün kızı, köpeğin saldırısını fark edip bağırmaya başlayarak babasının yardımına koştu. Bu müdahale sayesinde köpek, korkup kaçınca baba da kurtuldu. Köpeğin saldırısı sonucunda hastanın ağzı, dudağı ve burnu ciddi şekilde zarar görürken, bacaklarında ise hafif sıyrıklar meydana geldi. Aile bireyleri, köylerindeki sokak köpeklerinin artan bir sorun olduğunu ve bu konuda yetkililerin önlem alması gerektiğini vurgularken, okula giden çocukların ise güvenliğinin sağlanması için çözüm bulunmasını talep ettiler. Hastaya gerekli müdahaleleri yapan Plastik Cerrahı Uzmanı Dr. İlkay Şamil Beydilli, hastanın sağlık durumunun iyiye gittiğini belirterek, “Hastamız cumartesi sabahı bir köpek saldırısına uğramış. Bunun sonucunda da üst dudağında ve burun dolgusunda yani burun yüzeyinde doku defektleri vardı. Üst dudakta olan defekt biraz daha büyüktü. Acil serviste ilk onarma yapıldı. Biz de şimdi kendisini kontrol ve anestezi yapıyoruz. Yani bu defektlerin 3-4 hafta içerisinde iyileşmesini bekliyoruz. Onun dışında daha büyük ve ciddi bir sağlık durumu şu an için söz konusu değil. Bacaklardaki hafif sıyrıklar var ama bizi daha çok ilgilendiren yüzdeki defektleri takip ediyoruz” dedi. Köpek saldırısı sonucunda yaralanan Sefer Kül’ün oğlu Mehmet Kül ise köpeğin saldırısı sonucunda babasının ağzı, dudağı ve burnunun ciddi şekilde zarar gördüğünü belirterek, “Hasta benim babam, kendisi namaza gitmek için dışarı çıkıyor. Tam kapıdan çıkarken köpekle karşılaşıyor. Arada mesafe varmış, karşılaştığı zaman direkt köpek babama saldırıyor. Köpek arka ayakları üzerine kalkıyor ve babamın ağzını, dudağını ve burnunu ısırıyor. Ondan sonra babamın köpeği çekmesiyle beraber, ikisi de beraber düşüyorlar. Düşmesiyle bu sefer köpek ağzını babamın ayağına atıyor, iki ayağından darbe almış. Ciddi anlamda da sıkıntı var, özellikle burnu ve ağız tarafında. Bizim sadece söylememiz gereken bu ilk değil. Malum okul var, sokak köpekleri hepsi aç ve susuz. Bunun için yetkililerden ricamızdır, Allah için elini taşın altına koysunlar ve bir çözüm bulsunlar. Ablam babamı fark edip bağırmaya başlıyor. Ne yapacağını bilmiyor, bağırmasıyla beraber köpek de korkuyor. O şekilde babam saldırıdan kurtuluyor” şeklinde konuştu.