Yerel Haberler
Muş
23 Eylül 2024 Pazartesi - 15:56 Şehit Piyade Sözleşmeli Er Abakay memleketi Muş’ta toprağa verildi Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonunda teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Maşallah Abakay, memleketi Muş’ta son yolculuğuna uğurlandı. Sungu beldesindeki Merkez Camisi’ne naaşı getirilen şehit Abakay için cenaze namazı, öğle namazının ardından İl Müftüsü İbrahim Halil Demir tarafından kıldırılarak dua edildi. Şehit Abakay’ın naaşı, dualar ve gözyaşları arasında beldedeki mezarlıkta toprağa verildi. Törene katılan Muş Valisi Avni Çakır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Elazığ 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, şehidin ailesine Türk bayrağı teslim ederek başsağlığı diledi. Şehidin silah arkadaşlarıyla telefonla görüntülü konuşan Alpay, “Hepimizin başı sağ olsun. Allah hepinizden razı olsun. Rabbim ayağınıza taşa değdirmesin. Bu ülkenin ve milletin başında çok büyük felaketler var. Ama bu alçakların sonunu getireceğiz. Milletimize tuzak kurmak isteyenlere Allah fırsat vermesin. Hepinizi alınlarınızdan öpüyoruz, muhabbetle kucaklıyoruz" dedi. Törene AK Parti Bursa Milletvekili Ali Müfit Aydın, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
14 Şubat 2024 Çarşamba - 12:48 Muşlu ailelerin evlat nöbeti devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan annelerin eylemi bu hafta da devam etti. Muş’ta, çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan aileler, HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Çocuklarına kavuşma umuduyla Diyarbakır annelerinin başlattığı harekete destek veren Muşlu aileler eylemini kararlılıkla sürdürüyor. HDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen aileler; "Evlat nöbetindeyiz", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" yazılı pankartlar açtı. Anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları çağrısında bulundu. Burada konuşan acılı baba Halit Altun, 12 yıldır çocuğunun hasretini çektiğini belirterek, “Tam 12 yıl, 12 gün değil. HDP ve PKK çocuklarımızı okuldan ve hayvanların peşinde aldı götürdü PKK’ya teslim etti. HDP sanmasın ki bu çocuklar sahipsizdir. Bizim çocuklarımız sahipsiz değildir. Biz 5 yıldır Van, Diyarbakır ve Muş’taki HDP il binaları önünde eylemimize devam ediyoruz. HDP size sesleniyorum, çocuklarımızı getirin. Ölüyse de sağsa da çocuklarımızı bize getirin. Getirmediğiniz müddetçe elimizi sizin yakanızdan bırakmayacağız. Bunun bilincinde olun" şeklinde konuştu. Acılı anne Ayten Koçhan da, 8 yıldır çocuğundan haber alamadığını söyleyerek, "Dön yavrum, yolup yol değil. Bir kişi daha teslim oldu yavrum. Gelin teslim olun. PKK ve HDP’den çocuğumu istiyorum. Yılanın başı HDP ve PKK’dır. Yeter, bu Kürt davası değil. Gelin devletimize sığının. Dağların başında, taşların dibinde, mağaralarda, deliklerde devlet kurulmaz yavrum. Bir bayrak olur, iki bayrak olmaz. Çocuğum gelse de ben yine bu eylemime devam edeceğim. Bir çocuk dağda kalana kadar ben eylemime devam edeceğim. Sen gelene kadar ben buradayım. Soğuk, kış ve kar demeden biz burada eylemimize devam ediyoruz. Ben ve babam rahatsızız oğlum. PKK ve HDP’nin yakasını bırakmayacağım" dedi.
Vali Çakır: “İlimiz tarım ve hayvancılık memleketidir”
14 Şubat 2024 Çarşamba - 08:09 Vali Çakır: “İlimiz tarım ve hayvancılık memleketidir” Muş Valisi Avni Çakır, kentin tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu belirterek, bu anlamda tüm taleplere duyarlı olduklarını söyledi. İncelemelerde bulunmak üzere Malazgirt’e gelen Vali Çakır, beraberindeki Muş Emniyet Müdürü Serkan Karaman ile Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram, Belediye Başkanı Cengiz Altın, Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Kamil İncebacak, İlçe Emniyet Müdürü İlker Ekşi, Tarım Makineleri İhtisas Sanayi Sitesi (TARMİSS) Başkanı Abdullah Yoldaş ve TARMİSS Sitesi esnafı tarafından organize sanayi sitesi önünde karşılandı. Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür ve TARMİSS Başkanı Abdullah Yoldaş’dan sitedeki çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Çakır, "Bir tarım ilçesi olan Malazgirt’te tarım aletleri üreten esnafımıza çok değer veriyor ve çok önemsiyoruz. Malazgirt ilçemizdeki Tarım Makineleri İhtisas Sanayi Sitesindeyiz. Burada 12 adet iş yerimiz var ve buradaki iş yerlerimiz tarım makineleri konusunda Türkiye’nin önde gelen firmaları ile aynı kalitede ürün ve ekipman üretiyorlar. Bu anlamda buradaki esnaf arkadaşları ziyarete geldik. Arkadaşlarımızın bizden özellikle alt yapı ile alakalı bazı talepleri var. Arkadaşlarımızın, esnafımızın buradaki taleplerini de dinledik. İnşallah öncelikle buradaki alt yapı meselesini sezon başlar başlamaz hal edeceğiz. Daha sonra mülkiyetlik ile alakalı arkadaşların kendi aralarında varacakları uzlaşmalar doğrultusunda bakanlığımızın ilgili mercileri ile görüşüp nihayetlendirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. Vali Çakır, Muş’un tarım ve hayvancılık memleketi olduğunu da belirterek, “Özellikle Malazgirt ve Bulanık’ta tabiri caizse bizim kompetan ilçelerimizdir. Bölgenin tarımda en güçlü ilçeleri ve bu anlamda bu alanda çok daha güçlü bir hale geleceğimizi ön gördüğümüzden tarım makinelerine çok daha fazla ihtiyaç duyacağımızda doğal olarak söyleyebiliriz ki bu anlamda arkadaşlarımızın burada daha kalıcı olması, daha geniş yatırım imkanını artırması noktasındaki taleplerini önemsiyoruz. İnşallah Malazgirt ve Bulanık’ı tarımda sadece Maş’ta değil, Doğu Anadolu Bölgesinin de en önde gelen ilçeleri haline getireceğiz. Bu anlamda arkadaşlarımızın tüm taleplerine duyarlıyız. Hepsine hayırlı işler, bol kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı. Vali Çakır ve beraberindeki heyet, daha sonra yeni yapılan otogarı, Malazgirt Belediyesini, ilçedeki esnafı da ziyaret ettikten sonra İlçe Jandarma Komutanlığına geçti. İlçe jandarma komutanlığı ziyaretinden sonra Sırtdüzü köyünde vefat eden Hacı Muhsin Kaya’nın taziyesine katılan Vali Çakır, daha sonra ilçeden ayrıldı.
1984 Muşspor, Balıkesirspor maçına odaklandı
13 Şubat 2024 Salı - 17:52 1984 Muşspor, Balıkesirspor maçına odaklandı 1984 Muşspor, TFF 3. Lig’in 20. haftasında Balıkesirspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarına başladı. TFF 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden ve bu yıl şampiyonluk parolasıyla sezona başlayan 1984 Muşspor, ligin ikinci yarısında kadrosuna kattığı oyuncularla gözünü TFF 2. Lig’e dikti. Teknik Direktör Kadir Kar liderliğinde aldığı sonuçlarla yoluna emin adımlarla ilerleyen Muşspor, bu hafta sonu oynayacağı Balıkesirspor maçı hazırlıklarına başladı. 1071 Spor Kompleksinde bulunan antrenman sahasında çalışmalara başlayan Muşspor’da, teknik heyet ve futbolcuların moralinin iyi olduğu gözlendi. Teknik Direktör Kadir Kar, oyuncularının performansından ve morallerinden memnun olduğunu belirtirken, Balıkesirspor maçına galibiyet için odaklandıklarını ifade etti. Takımının başında 4. maçına çıkacak olan Kadir Kar, Balıkesirspor karşısında alacakları galibiyetle şampiyonluk hedeflerine bir adım daha yaklaşmayı amaçladıklarını söyledi. Kar, “Adana FK’nın puan kayıpları bizi direkt liderliğe odaklandırdı. Şimdi önümüzde bir Balıkesirspor maçı var. Onlar için de çok önemli bir müsabaka olacak. Tabii bizim için de bu sezonun en önemli müsabakasına hazırlanıyoruz. En iyi oyunumuzu oynayacağız. İyi mücadele ederek, inşallah 3 puan alarak galibiyet serisini yakalamak istiyoruz. Balıkesirspor maçı gerçekten kritik bir müsabaka olacak. Hem rakibimiz hem de bizim için sezonun en önemli maçlarından biri. En iyi performansımızı sergileyerek, kararlı bir mücadele ortaya koyarak üç puanı hedefliyoruz. Başkanımız Nevzat Kaya Bey’in önderliğindeki yönetim kurulumuzun fedakârlıkları ve oyuncu kadromuzdaki değerli isimlerle birlikte şampiyonluk için gereken her şeyi yapacağız. Taraftarlarımızın desteği bizim için çok önemli ve onların desteğiyle güçlenerek galibiyete ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu mücadelede birlikte başaracağız, hep birlikte zaferi kutlayacağız” dedi. Galibiyet serisi yakalayarak şampiyon olmak istediklerini söyleyen Ozan Papaker de, “Ben devre arası takıma katıldım. Burada sezon başı çok iyi takım kurulmuş. Hedefi belli olan bir takım kurulmuş. Biz de elimizden geleni yapmak için bu takıma dâhil olduk. İlk maç evet bir kaza diyelim, bize yakışmayan bir futbol oynadık. Taraftarlarımız da geldi, onları üzgün gönderdik. Üzücüydü ama Adana maçıyla birlikte iyi bir çıkışa geçtiğimizi düşünüyorum. Tokat’ta bir beraberlik aldık. Futbol şansı bizimle değildi. Mağlup olmamıza rağmen beraberlik yakaladık. Gol pozisyonları da bulduk ama değerlendiremedik. İçerideki Bergamo maçı da 3-0 net bir skorla geçtik. Ama yine farklı olabilirdi. Taraftarımız bizim arkamızda olduğunda, bu puan farkının da kapatıp direkt şampiyon olacağımıza canı gönülden inanıyoruz. Ekip olarak da bunun bilincindeyiz, ona göre çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
VEDAŞ çalışanlarına uyuşturucuyla mücadele eğitimi verildi
13 Şubat 2024 Salı - 16:27 VEDAŞ çalışanlarına uyuşturucuyla mücadele eğitimi verildi Muş Emniyet Müdürlüğü, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) çalışanlarına uyuşturucuyla mücadele ve farkındalık eğitimi verdi. Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından verilen eğitimde, uyuşturucu madde kullanan bireylerin belirtileri, ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar, madde kullanan kişilere psikolojik yaklaşım gibi konular işlenirken, 0552 155 49 49 numaralı narkomobilhattının da tanıtımı yapıldı. Narkotik uzmanları, narkomobilhattına uyuşturucu madde kullanımına yönelik tüm ihbarların yapılabileceğini ve bu ihbarların gizlilik içerisinde titizlikle incelendiğini ifade etti. Uyuşturucuyla mücadelenin toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyleyen VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar, “Narkotik Şube Müdürlüğü uzmanlarımıza bizlere verdiği bu değerli eğitim için teşekkür ederim. Vücut ve zihin kimyasını bozan, algı yanılmalarına neden olan, gerçekle bağı koparan, toplumsal güveni tehdit eden, bir kere geldiğimiz hayatı bu illet nedeniyle zehir eden alışkanlığa karşı hepimiz duyarlı olmalıyız. İçişleri Bakanlığımızın ‘En İyi Narkotik Polisi Annedir’ isimli bir projesi var. Çok doğru bir tespit. Evlatlarımıza karşı dikkatli olmalıyız, başkasının evladına da aynı şekilde göz kulak olmamız gerekiyor. Bu illetle toplumsal olarak elbirliğiyle mücadele etmeliyiz” ifadesinde bulundu.
Muş’ta bir araya gelen gönüllüler köy okullarındaki öğrencileri sevindiriyor
12 Şubat 2024 Pazartesi - 18:30 Muş’ta bir araya gelen gönüllüler köy okullarındaki öğrencileri sevindiriyor Muş’ta faaliyet gösteren "Elden Ele Mutluluk" adlı gönüllü ekibi, her hafta ziyaret ettikleri farklı köy okullarında hediyeler dağıtarak, çeşitli etkinlikler düzenliyor. Muş’ta bir araya gelerek “Elden Ele Mutluluk” topluluğunu oluşturan gönüllüler, köy okullarında okuyan çocuklara mutluluk dağıtıyor. Her hafta farklı köy okullarını ziyaret eden ekip, çocukların ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp onlarla çeşitli oyunlar oynuyor. Özellikle soğuk havalarda çocuklara bot, mont gibi giyim eşyaları dağıtarak onların yaşamını kolaylaştırmayı hedefleyen gönüllüler, ayrıca okullarda pasta kesme etkinlikleri gibi aktiviteler düzenleyerek çocukların moral ve motivasyonunu yükseltmeyi amaçlıyor. Muş’ta yaklaşık 40 bin öğrenciye ulaşan ekip, çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan etkinlikler hakkında konuşan gönüllü gençlerden Ömer Varlık, “Çalışmalarımız sadece hediyelerle sınırlı değil. Asıl amacımız çocukların yüzlerine bir parça mutluluk yerleştirmek ve onlara umut vermek. Bizler Elden Ele Mutluluk ekibi olarak bu işi 6 yıldır gönüllü olarak yapıyoruz. Bu 6 yıl içinde 40 bin çocuğa ulaştık. Bizler bu işi tamamen gönüllü olarak kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Bazen hayırsever insanlarımız bize destek oluyorlar. Bazen de biz kendi imkânlarımız ile tüm köylerdeki çocuklarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Amacımız tüm çocukların mutlu olmasıdır. Elden Ele Mutluluk ekibinin yaptığı bu özverili çalışma, sadece bir grup çocuğa değil, aynı zamanda topluma da ilham kaynağı oluyor. Dayanışma ve sevgi temelli bu faaliyetler, toplumun sosyal dokusunu güçlendirerek geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor” dedi.
Muş’ta "Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması" düzenlendi
12 Şubat 2024 Pazartesi - 18:07 Muş’ta "Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması" düzenlendi ı Kerim Güzel Okuma Yarışması” büyük ilgi gördü Muş İl Müftülüğü ile MAVİ AY Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Merkez Camii’nde düzenlenen “Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması”, Tamer Çoban’ın destekleri ile gerçekleşti. MAVİ AY Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Tamer Çoban sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinlikte dereceye giren gençlere hediyeler takdim edildi. Etkinlik, genç yeteneklerin Kur’an-ı Kerim’i güzel bir şekilde okuma ve yeteneklerini sergilemelerine imkân tanıdı. Bu tür organizasyonların dinî ve kültürel değerlerin yaşatılmasına katkı sağladığı aktarıldı. Düzenlenen yarışmada birinci olan Sefa Yılmaz’a bin 500 TL, ikinci olan Bünyamin Uygur’a bin TL ve üçüncü olan Miraç Yıldız’a 750 TL para ödülü takdim edildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm öğrencilere ise hediye paketi dağıtıldı. MAVİ AY Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Aydın, düzenlenen programın sponsorluğunun Tamer Çoban’ın üstlendiğini ifade ederek, etkinliğe katılan öğrencilere ve camii cemaatine teşekkür etti. Bu anlamlı etkinliğin toplumda dinî değerlere olan duyarlılığı artırmaya yönelik güzel bir örnek teşkil ettiğini belirten Aydın, tüm katılımcılara teşekkür etti. Muş Müftüsü İbrahim Halil Demir’in öncülüğünde gerçekleşen yarışmanın jüri üyeliğini ise Abdülhak Akpolat, Servet Güler, Yusuf Akçil, Fehim Yalçın, Yavuz Toplu ve Veysel Toplu yaptı.
Muş’ta besicilerin imdadına atlı kızaklar yetişti
12 Şubat 2024 Pazartesi - 14:50 Muş’ta besicilerin imdadına atlı kızaklar yetişti Muş’ta karla kaplı bölgedeki otları hayvanlarına ulaştırmak için atlı kızakları kullanarak çalışan çiftçiler, hayvancılık faaliyetlerini sürdürmek için büyük çaba sarf ediyor. Son kar yağışıyla birlikte Varto ilçesine bağlı Gölyayla ve İçmeler köylerinde yaşayan besiciler, işlerini yaparken zorlanıyor. Karla kaplı arazilerde beslenmek zorunda kalan hayvanlar için belirli saatlerde dışarı çıkan besiciler, yaz aylarında biçtikleri otları atlı kızaklarla taşıyarak hayvanların bulunduğu alana getiriyor. Gölyayla köyünde besicilik yapan Veysel Demir, köylerinin yoğun kar yağışına maruz kaldığını ve ortalama olarak 5 ay boyunca kar altında kaldıklarını belirtti. Yaz aylarında biçtikleri otları kışın hayvanlarına vererek beslediklerini söyleyen Demir, hayvancılığın sabır gerektiren bir iş olduğunu ve mesai saatlerinin olmadığını vurguluyor. Sürekli hayvancılık işinin içerisinde olduklarını ifade eden Demir, “Sabah saatlerinde kızağımızı alıp ot yığınına gidiyoruz. Yığın etrafında kar varsa ilk olarak onu temizliyoruz. Daha sonra otu çıkarıp kızağa yüklüyoruz. Hayvanlara yem verdiğimiz bölgeye getirip dağıtıyoruz. Otu kızak yardımıyla aşağı yukarı bir kilometre taşıyoruz. Hayvancılığın her türlüsü zor. Bulunduğumuz bölgenin rakımı yüksek ve o yüzden iklim şartları zor. Bazen fırtına ve kar yağışı olduğu zaman otu ve samanı hayvanlar içeride aç kalmasın diye sırtımızla götürmek zorunda kalıyoruz” dedi.