Yerel Haberler
Muş
23 Eylül 2024 Pazartesi - 15:56 Şehit Piyade Sözleşmeli Er Abakay memleketi Muş’ta toprağa verildi Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonunda teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Maşallah Abakay, memleketi Muş’ta son yolculuğuna uğurlandı. Sungu beldesindeki Merkez Camisi’ne naaşı getirilen şehit Abakay için cenaze namazı, öğle namazının ardından İl Müftüsü İbrahim Halil Demir tarafından kıldırılarak dua edildi. Şehit Abakay’ın naaşı, dualar ve gözyaşları arasında beldedeki mezarlıkta toprağa verildi. Törene katılan Muş Valisi Avni Çakır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Elazığ 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, şehidin ailesine Türk bayrağı teslim ederek başsağlığı diledi. Şehidin silah arkadaşlarıyla telefonla görüntülü konuşan Alpay, “Hepimizin başı sağ olsun. Allah hepinizden razı olsun. Rabbim ayağınıza taşa değdirmesin. Bu ülkenin ve milletin başında çok büyük felaketler var. Ama bu alçakların sonunu getireceğiz. Milletimize tuzak kurmak isteyenlere Allah fırsat vermesin. Hepinizi alınlarınızdan öpüyoruz, muhabbetle kucaklıyoruz" dedi. Törene AK Parti Bursa Milletvekili Ali Müfit Aydın, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Vali Çakır: “Gelecek tarımda ve hayvancılıktadır”
21 Şubat 2024 Çarşamba - 19:09 Vali Çakır: “Gelecek tarımda ve hayvancılıktadır” Muş Valisi Avni Çakır, pandemiyle birlikte tarım ve hayvancılığın öneminin daha da anlaşıldığını belirterek, “Kesinlikle geleceğin en cazibeli yatırımı gıda ve tarıma yapılacak olan yatırımlardır” dedi. Muş Valisi Avni Çakır, Bulanık ilçesini ziyaret ederek yapılan faaliyetler ile yapılması planlanan projeler hakkında Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak’tan bilgi aldı. “Genel Güvenlik ve Asayiş Toplantısı”na katılan Muş Valisi Avni Çakır ve beraberindekiler, daha sonra “Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda Projesi” kapsamında devam eden kursları ziyaret etti. Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından yürütülen, Bulanık Kaymakamlığı’nın iştirakçi olduğu “Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda Projesi” kapsamında sürdürülen eğitimde genç kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Vali Çakır, “Bulanık’ta 130 bin küçükbaş hayvan, 60 bin büyükbaş hayvan var ve Bulanık Ovası gibi bir ovaya sahipsiniz. Bolca su kaynağınız var. Müthiş bir zenginliğiniz var. Gelecek tarımda ve hayvancılıktadır. Pandemiyle birlikte tarım ve hayvancılığın önemi daha da anlaşıldı. Dünyada neredeyse bir gıda krizi oluştu. Tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkelerin hiçbir sıkıntı çekmediğini gördük. İşte bunu ön gören devletimizin de çiftçilerimize çok güzel destekleri var. DAKA, TDKK, KOSGEB, Tarım ve Orman Bakanlığımızın çiftçileri destekleyen çok güzel projeleri var. Arkadaşlar DAKA, TDKK, KOSGEB gibi kuruluşlara projeler sunarak bu kuruluşların hibe programlarından faydalanalım. Ön yargılarımızdan kurtulalım, hayvancılık ve tarım sektöründe geliştirelim. Ayakları yere sağlam basan bilinçli birer çiftçi haline gelelim. Zaten şu anda size verilen bu eğitimlerin bir amacı da budur. Çiftçiliği utanılacak bir meslek olarak değil, gurur duyacağınız bir meslek olarak görün. Ön yargılarımızı kıralım, geçimimize, rızkımıza bakalım. Arkadalar kesinlikle geleceğin en cazibeli yatırımı gıda ve tarıma yapılacak olan yatırımlardır” dedi. “Nitelikli ve eğitimli çiftçilere ihtiyacımız var” diyen Vali Avni Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda aldığınız bu eğitimlerin amacı da nitelikli, eğitimli, bilinçli birer çiftçi olmanız içindir. Bu yolda ilerlemek için daha çok araştırın, gidin örnek işletmeleri ziyaret edin. İmkanınız yoksa yetkililerden bu örnek işetmeleri ziyaret etmeniz için destek isteyin. Arkadaşlar, yönlendirin, talepte bulunun. Arkadaşlar bu işler sadece eğitimde kalmasın icraata geçin. İmkanınız yoksa arkadaşlarınızla bir araya gelip küçük işletmeler kurun öyle başlayın. Ailenizin desteği ve devletimizin vereceği desteği bir araya getirerek çalışmalar yürütün.” Daha sonra Bulanık Kadın Futbol Takımı ile bir araya gelen Muş Valisi Avni Çakır, bir süre kadın futbolcularla görüştükten sonra ilçeden ayrıldı.
Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor
21 Şubat 2024 Çarşamba - 13:12 Muş’ta ailelerin evlat nöbeti devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan annelerin eylemi bu hafta da devam etti. Çocuklarına kavuşma umuduyla Diyarbakır annelerinin başlattığı harekete destek veren Muşlu aileler eylemini kararlılıkla sürdürüyor. HDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen aileler, "Evlat nöbetindeyiz", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" yazılı pankartlar açtı. Anne ve babalar, fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları çağrısında bulundu. Baba Halit Altun, HDP il binaları önlerinde nöbet tuttuklarını belirterek, "Sanmasınlar ki çocuklarımız sahipsizdir. Çocuklarımız sahipsiz değil. Ömrümüz yetene kadar biz bu eylemimize devam edeceğiz. HDP’nin ve çocuklarımızın peşini bırakmıyoruz. Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum. Bu ailelere müsaade etsinler, meclise gelip onların kürsülerinde biz oturacağız. Bizi öyle hiçe sayıyorlar, çocuklarımızı bize vermiyorlar. Çocuklarımız ölüyse dahi biz ölümüzü istiyoruz. Biz sizden (HDP) değiliz. Bunu bilin. Çocuklarımızı niye götürdünüz? Çocuklarımızı biz size mal etmiyoruz. Yakında biz meclise geleceğiz. Gelip mecliste sizinle böyle baş başa görüşeceğiz, bunun bilincinde olun. Sanmayın ki biz burada konuşuyoruz, siz bu konuşmalarımızı hiçe sayıyorsunuz. Konuşmalarımız boş değil. Günün birinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelip orada sizinle bu davamızı çözeceğiz. Bunun bilincinde olun. Yeter artık siz bu acıyı bize çektirdiniz. Cenab-ı Allah sizi perişan etsin" dedi. Oğlu için eyleme katıldığını ifade eden anne Naciye Sönmez Yıldız ise "Allah hakkımızı yerde bırakmasın. Biz hakkımızı istiyoruz. Çocuklarımızı bıraksınlar, perişan olduk. Oğlum korkusundan gelemiyor. Beynini yıkadılar, ne yapacağımızı bilmiyor. Benim çocuğum sahipsiz değil. Benim oğlum küçüktü kandırdılar. Kim çocuğumu kandırdıysa rabbim onun işini rast getirmesin. Çocuğum okul okuyordu, PKK ve HDP kandırıp götürdü" dedi.
Muş’ta 2 kişiye 63 bin 138 TL para cezası kesildi
21 Şubat 2024 Çarşamba - 12:15 Muş’ta 2 kişiye 63 bin 138 TL para cezası kesildi MUŞ (İHA) – Muş’ta jandarma ekiplerince gerçekleştirilen kontrollerde av kabahati işleyen 2 kişiye 63 bin 138 TL para cezası kesildi. Muş’un Varto ilçesinde jandarma ekiplerince gerçekleştirilen kontroller sonucunda av kabahati işleyen 2 kişiye toplamda 63 bin 138 TL para cezası kesildi. Yapılan incelemelerde, söz konusu şahısların tuzak ve canlı mühre kullanarak 16 adet yaban hayvanına zarar verdiği belirlendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, durum hakkında bilgilendirilirken, şahıslara hem idari para cezası hem de tazminat cezası uygulandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise “Varto ilçe Jandarma Komutanlığımız tarafından yapılan kontrollerde av kabahati işleyen 2 kişi ile arazide karşılaşılmış; şahısların tuzak, canlı mühre kullanarak 16 adet yaban hayvanına zarar verdikleri tespit edilmiş, şahıslar hakkında tutanak tutularak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüz konu hakkında bilgilendirilmiştir. Şahıslar hakkında yapmış oldukları av kabahati için idari para cezası ve tazminat cezası olmak üzere 63 bin 138 TL yaptırım uygulanmıştır. Jandarma teşkilatımız başta olmak üzere Varto İlçe Jandarma Komutanlığımızın avcılığın yoğun olarak yapıldığı ilçemizde av koruma ve kontrollerine vermiş olduğu destekten dolayı kendilerine teşekkür ederiz. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir av ve yaban hayatı bırakmak için lütfen koruyalım, birlikte destek çıkalım” denildi.
Vali Çakır: “Muş’un ismi uzayda bile konuşuldu”
20 Şubat 2024 Salı - 18:11 Vali Çakır: “Muş’un ismi uzayda bile konuşuldu” Muş Valisi Avni Çakır, “Kariyer Günleri” etkinliğinde, “Şu bir gerçek ki, kim daha çok çalıştıysa ideallerine ulaştı. Geçtiğimiz aylarda Muş eğitimde çok konuşuldu, uzayda bile konuşuldu” dedi. Muş Valisi Avni Çakır, “Kariyer Günleri” etkinliğinde öğrencilerle bir araya geldi. Merkeze bağlı Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen "Vali Olmak" konulu program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından bir konuşma yapan Vali Çakır, öğrencilere kendi kariyer deneyimlerinden ve yaşam tecrübelerinden yola çıkarak tavsiyelerde bulundu. Eğitim hayatının insan hayatındaki en keyifli ve önemli aşamalardan biri olduğunu ifade eden Vali Çakır, bundan 20-30 yıl önce kendisinin de o sıralarda oturduğunu kaydederek, “Bugün, bu ön sıralarda oturanlar, bundan 20-30 yıl önce sizin gibi arka sıralarda oturuyorlardı. Biz de aynen sizin yerinizdeydik. Eğitim hayatımız bitti ve mesleki hayatımız başladı. Şimdi biz ön sıralardayız ama bundan sonra sizler ön sıralara geleceksiniz ve bizim yerimize sizler geçeceksiniz. Burada konuşma yapan ben, yani ilin valisi de sizin gibi o sıralardaydım, vali yardımcısı, milli eğitim müdürümüz, belediye başkanımız, yani şu anda bu salonda gördüklerinizin hepsi bir zamanlar öğrenciydi. Hepimizin idealleri vardı ve bu ideallerimizin peşinde koştuk” dedi. Çalışarak çaba sarf edenlerin hedeflerine ulaşacağını ifade eden Vali Çakır, “Şu bir gerçek ki, kim daha çok çalıştıysa ideallerine ulaştı. Çalışan, okuyan, azmeden, arkadaşlarına göre dersi daha dikkatli dinleyen, ideal kuran, kendisine hedefler koyan ve bu uğurda da istikrarlı bir şekilde çalışanlar, mutlaka Allah’ın yardımıyla hedeflerine ulaşıyorlar. Kendinize hedef belirleyip ve bu hedef doğrultusunda yürümeniz gerekiyor. Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 500’e yakın öğrenci ve bunların hepsi farklı bir şekilde kendisine bir hedef belirlemiş ama Türkiye’nin 81 ili, 922 ilçesi ve beldelerinde aynı şekilde sizler gibi yüz binlerce, milyonlarca öğrenci de aynı hedefler doğrultusunda hayaller kuruyor. Bu hedeflere ulaşmak için de çalışıyor. Dolayısıyla rakipleriniz çok fazla. O yüzden rakiplerinizi geçmek için mutlaka çalışmanız gerekiyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda denenen 13 deneyden birinin Muşlu öğrenciler tarafından hazırlandığını hatırlatan Çakır, “Muş, özellikle bilim merkezi vasıtasıyla adından söz ettirmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda Muş eğitimde çok konuşuldu, uzayda bile konuşuldu. 81 ilde, buna birçoğunuzun gitmek istediği İstanbul Galatasaray Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Kartal İmam Hatip Lisesi, Türkiye’nin en meşhur okulları da dahil hepsinin arasından Muş’taki öğrencilerimizin hazırladığı proje Türkiye birincisi oldu ve uzayda tüm dünya tarafından duyuldu. Muş gençleri olarak sizin geleceğe yönelik böyle daha cesaretli, daha moralli olmanız için önünüzde çok güzel bir örnek olarak duruyor” ifadelerini kullandı. Çakır’ın konuşmasının ardından okulun çok amaçlı salonunun açılışı yapıldı. Vali Çakır ve beraberindekiler daha sonra öğrencilerle birlikte yemek yedi. Programa Vali Çakır’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Yaygın Belediye Başkanı Baki Elpe, Memur-Sen İl Başkanı Mahir Barışan, muhtarlar ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Muşlu altın kızlar bölge şampiyonu oldu
20 Şubat 2024 Salı - 16:33 Muşlu altın kızlar bölge şampiyonu oldu Muş’ta 3 yıl önce kurulan Yıldız Kızlar Basketbol Takımı, tek potası olan okul bahçesinde hazırlandıkları organizasyonda bölge şampiyonu oldu. 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Spor Faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen Basketbol Spor Dalı Yıldızlar Kategorisi Grup Yarışmaları Bölge Elemeleri Batman’da gerçekleştirildi. Muş’un gözde okullarından Vali Adil Yazar Ortaokulu’nun Yıldız Kızlar Basketbol Takımı, Muş il birincisi olarak bölge şampiyonasına katıldı. Muş’ta 3 yıl önce kurulan ve tek potası olan okul bahçesinde antrenmanlarını gerçekleştiren Yıldız Kızlar Basketbol Takımı, büyük bir başarıya imza attı. Yaz tatillerinde okul bahçesinde hazırlıklarını sürdüren ekip, Batman’da düzenlenen bölge şampiyonasında Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın bulunduğu grupta şampiyonluk elde ederek adlarını Türkiye yarı finallerine yazdırdı. Tek bir potaya sahip olan okul bahçesinde antrenman yapan sporcular, daha iyi imkanlarla daha büyük başarılar elde edebileceklerine inanıyor. Takım, önlerindeki Türkiye yarı finallerine hazırlıklarına devam ederken Muş’u en iyi şekilde temsil etmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Yıldız Kızlar Basketbol Takımını turnuvaya hazırlayan beden eğitimi öğretmeni Yusuf Altıok, iki yıl üst üste bölge şampiyonu olduklarını belirterek, "Turnuvalara hazırlanmak için genellikle yaz tatillerimizde okulumuzun bahçesinde çalışıyoruz. Bu yıl da geçtiğimiz günlerde Batman’da düzenlenen bölge şampiyonasında Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın olduğu grubu şampiyonlukla tamamlayıp önümüzdeki ay Mardin’de yapılacak olan Türkiye yarı finaline katılmaya hak kazandık. Geçtiğimiz son 3-4 yıl içerisinde büyük emekler verdik. Bu emeklerin meyvesini almak hem kendim adına hem de çocuklarımızın adına çok gurur verici. Çok mutluyuz. Umarım yarı finallerde geçtiğimiz seneki başarımızı tekrar yakalayarak Türkiye’de son 16’ya kalmaya hak kazanırız. Hedefimiz bu yönde. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüm rakiplerini namağlup bir şekilde yenerek şampiyonluk kupasını buraya getirdik” dedi. Vali Adil Yazar Ortaokulu 8. sınıf öğrencilerinden ve takımın önemli sporcularından Zeynep Duzener ise tek potası olan okuldan bölge şampiyonluğuna ulaştıklarını ifade ederek, “Burada zor şartlarda antrenmanlar yaptık. Okulumuzun tek bir tane potası var. O potayla biz buralara geldik. Sadece güzel bir spor salonu istiyoruz. Boş bir alanımız var. Oraya güzel bir tane spor salonu istiyoruz. Biz buralara böyle küçük bir sahada geldiysek, bizim bir spor salonumuz olsa daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Vali Adil Yazar Ortaokulu 8. sınıf öğrencilerinden Rana Şimşek de, kapalı bir spor salonu istediklerini ifade ederek, “Yakaladığımız başarılarla Muş’u daha iyi yerlerde temsil etmeyi istiyoruz. Muş’ta çok iyi olan öğrenciler var. Bu imkanları daha çok bize sunarlarsa, daha güzel yerlerde temsil edeceğimize de inanıyoruz. İki yıl üst üste bölge şampiyonu olduk. Umarım bize bir saha yaparlar ve orada Türkiye’yi daha güzel bir şekilde temsil etmek için çalışırız, çabalarız. Bence tek isteğimiz bize birazcık daha imkan verilsin. Okulumuz hem akademik hem de sportif olarak çok başarılıdır. Çok iyi olan oyuncularımız var, her branştan iyi olan öğrenciler, oyuncular var. Bizim tek istediğimiz kapalı ve güzel bir spor salonudur. Çünkü öyle bir spor salonumuz olursa daha güzel yerlere gelebiliriz” ifadelerini kullandı.
Özel Muş Bilim Teknik Koleji halk oyunları yarışmasında il birincisi oldu
19 Şubat 2024 Pazartesi - 18:48 Özel Muş Bilim Teknik Koleji halk oyunları yarışmasında il birincisi oldu Muş’ta Halk Eğitim Merkezi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Okul Sporları ve Kulüplerarası Halk Oyunları Yarışması’nda devlet destekli Özel Muş Bilim Teknik Koleji büyük bir başarıya imza attı. Okul Sporları ve Kulüplerarası Halk Oyunları Yarışması’nda muhteşem bir performans sergileyen Bilim Teknik Koleji, yarışmada rakiplerini geride bırakarak il birincisi oldu. 7 okulun katılım sağladığı yarışmanını galibi olan Özel Muş Bilim Teknik Koleji, okullarını ve Muş’u bölgede düzenlenecek olan final yarışmasında temsil edecek. Öğrenciler ödülü ise Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tahsin Oran’ın elinden aldı. Öğrencileri sergiledikleri güzel oyundan ötürü tebrik eden Oran, bölgede düzenlenecek olan final yarışmasında öğrencilere başarılar diledi. Başarılı öğrencileri tebrik eden Özel Bilim Teknik Koleji kurucusu Serhat Işık, “Halk Eğitim Merkezi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen Okul Sporları ve Kulüplerarası Halk Oyunları Yarışması’na katılım sağladık. Öğrencilerimiz, almış oldukları eğitimlerini en iyi şekilde ortaya koydu. 7 okulun katılım sağladığı yarışmada öğrencilerimiz heyecanlarını yenerek sergiledikleri başarı, döktükleri ter ile il birincisi olmayı başardı. Başarılarından dolayı tebrik ediyoruz. Öğrencilerimizin yaşadığı o sevinç ve heyecana bizler de ortak olduk. Okulumuzu en iyi şekilde temsil ederek il birincisi olan takımımız, nasip olursa önümüzdeki günlerde bölge yarışmasında mücadele edecek. İlimizi ve okulumuzu en iyi şekilde temsil edeceklerinden hiç şüphemiz yok. İnşallah oradan da güzel bir başarıyla dönerler. Şimdiden takımımıza başarı dileklerimizi iletip, teşekkür ediyoruz” dedi.
Muş’ta “Tarım Orman ve İnsan” temalı 124 fotoğraf sergilendi
19 Şubat 2024 Pazartesi - 18:10 Muş’ta “Tarım Orman ve İnsan” temalı 124 fotoğraf sergilendi Muş’ta Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından "13. Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Sergisi" açıldı. Sergide yarışmada dereceye giren ve sergilenme ödülü alan 124 fotoğraf yer aldı. Serginin açılışına katılan Muş Valisi Avni Çakır, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği sergiyi gezip fotoğrafları incelediklerini belirtti. Fotoğraf sergisinin Muş’ta sanatseverleri buluşturduğunu ifade eden Çakır, "Muş aynı zamanda tarım ve hayvancılık memleketi. Bu fotoğrafların birçoğu aslında ilimizdeki doğal yaşamları anlatıyor. Özellikle Muş Ovası tarımsal üretimde Türkiye ekonomisine çok ciddi katkı sunuyor. Muş hayvancılıkta küçükbaşta Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alıyor. Buradaki kareler herkesin yüzünü gülümsetti. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, üniversitemiz ve STK’larımızla Muş’un tarım ve hayvancılık potansiyelini üst sıralara çıkarma noktasında da çabalarımızı sürdüreceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burada sergide fotoğrafı olan tüm fotoğrafçıları da tekrar tebrik ediyorum. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunan, doğal hayatı devam ettiren, bu yaşantıyı sürdürerek üretimi gerçekleştirdikleri için de fotoğraflarda konu olan çiftçilerimize, köylülerimize ve vatandaşa ayrıca teşekkür ediyorum" dedi. Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ise 124 fotoğrafın yer aldığı serginin 4 gün açık kalacağını belirtti. Serginin açılışına Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Muş’ta gençler spora yönlendiriliyor
17 Şubat 2024 Cumartesi - 18:13 Muş’ta gençler spora yönlendiriliyor Türkiye Futbol Federasyonu temsilcisi Atakan Aksu, Hasköy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde öğrencilere seminer verdi. Muş’un Hasköy ilçesinde lise öğrencileriyle bir araya gelen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) temsilcisi Atakan Aksu, öğrencilere deneyimlerini aktardı. Gençleri spor yapmaya teşvik etmek ve kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamak için seminer veren Aksu, öğrencilere sporla ilgili çeşitli konularda bilgi verdi. Etkinlik, öğrenciler tarafından keyifli bulunarak büyük bir ilgiyle takip edildi. Atakan Aksu’nun sunumu, öğrencilerin büyük alkışlarıyla sona erdi ve katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutabilmenin en güzel yolunun spor olduğunu belirten Aksu, "Bugün Hasköy Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde öğrencilerimizle buluştuk. Genel spor hakkında söyleşi tarzında bir seminerimiz gerçekleşti. Bu noktada spor bilimlerinin tanımı, bölüme girişi, bölümdeki faaliyetlerimiz, bunlarla alakalı öğrencilerimize genel bilgilendirme yaptık. İş alanlarıyla alakalı iş imkânları, bölümdeki faaliyetlerimiz noktasında öğrencilerimizle buluştuk. Gayet verimli, güzel bir program oldu. Bu noktada okul müdürü Gökhan Hocama, beden eğitimi öğretmenimiz Semanur hocama teşekkür ederim. Güzel bir katılım oldu, öğrencilerimizin akıllarında, merak ettiği soruların cevabı olduk, bilgilendirme yaptık. Gençlerimiz genelde bazı noktalarda yanlış yönlendirmelerle heves edebiliyor. Gençlerin kötü alışkanlıklara merak duyması günümüz sıkıntılarından biri. Spor zaten tüm bunların önüne geçme noktasında en büyük eğitim amacıdır, en büyük öğreticidir diye düşünebiliriz. Spora ilgilisi olan çocuklar toplumda nasıl davranması gerektiğini veya kötü alışkanlıklarla ilgilenmemesi noktasında çok faydalı oluyor. Bunları da bu şekilde spor yoluyla kazanırsak gençliğimiz için güzel olur kanaatindeyim” dedi. Spor seminerinden aldığı verimden memnun olduğunu belirten 10. sınıf öğrencisi Samet Can Ay, “Bugün ki seminer bizim için çok iyi geçti. Gerek futbol olsun gerek başka spor dalları olsun, Bunlar hakkında bilmediğimiz bilgiler aldık. Hem hocamıza hem gerekli tüm yetkililere teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
Muş’ta anneler ve çocukları Filistin için yürüdü
17 Şubat 2024 Cumartesi - 17:16 Muş’ta anneler ve çocukları Filistin için yürüdü Muş’ta Filistin İnisiyatifi Platformu önderliğinde bir araya gelen kadınlar ve çocuklar, İsrail’in Filistin’deki katliamlarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi. Millet Bahçesi’nde toplanan kadınlar, "Kadınlar Gazze İçin Yürüyor" temasıyla sloganlar atarak, çocuklarıyla birlikte İsrail’in Gazze’deki bebek, çocuk ve kadın katliamlarını kınayarak Çağlayan Cami’ye kadar yürüdüler. Çocuklar, anneleriyle omuz omuza, ellerinde Filistin bayraklarıyla, İsrail’in katliam politikalarına karşı seslerini yükselttiler. Katılımcılar, Filistin’in haklı mücadelesine olan desteğini göstermek ve dünya kamuoyunu İsrail’in zulmüne karşı harekete geçmeye çağırmak için bir araya gelen kadınlar dua ederek sesiz bir şekilde dağıldılar. Çağlayan Camisinde toplanan kadınlar dört dilde Filistin’e destek açıklaması yaptı. Toplanan kalabalık adına basın metnini okuyan Muş Filistin İnisiyatifi Platformu üyesi Adife Yalçın, “Gazze’nin sesine ses veren kıymetli Basın Mensupları ve yüreği aylardır Gazze’de atan siz kardeşlerimiz; Bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan şehir meydanlarında Gazze için bir araya geldi. Gazze’de devam eden insan hakları ihlallerine karşı bir duruş sergilemek, masum insanların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve dünya kamuoyunu bilinçlendirmek için şehir meydanlarında toplandık. Bu anlamlı günde, Gazze’de yaşanan soykırıma dikkatleri bir kez daha çekiyor uluslararası toplumu inisiyatif almaya davet ediyoruz. Bu yürüyüş, sadece birkaç kilometrelik bir mesafeden ibaret görünebilir. Asıl amacımız binlerce kilometre yürüyerek Gazze’ye gitmeye hazır olduğumuzu ifade etmektir. Amacımızın getirdiği güçlüklerin farkındayız. Bu yolda elimizden geleni değil yapılması gerekeni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Gazze halkına destek olmak için bir araya geldiklerini ifade eden Yalçın, “Gazze’de yaşanan ve insanlığın vicdanında derin izler bırakan acı gerçeği bir kez daha dünya gündemine taşımak için uluslararası toplumu harekete geçmeye davet ediyoruz. Gazze’de yaşanan insan hakları ihlalleri, sadece çevre ülkelerin değil, vicdan sahibi her insanın sorumluluğudur. Uluslararası toplum olarak, bu zulme dur demek ve Gazze halkına destek olmak için bir araya geliyoruz. Bu anlamda, şu talepleri önemle dile getiriyoruz: Derhal ateşkesin gerçekleşmesi ve bu soykırıma son verilmesi. İnsan haklarına saygı gösterilerek, Gazze’deki masum sivillerin korunması. Uluslararası toplumun, Gazze halkına yardım ve destek sağlamak için etkili adımlar atması. İşgalci İsrail’in Uluslararası Adalet Divanında soykırım suçu ile yargılanması. Filistinlilerin yaşam haklarının ve işgal edilen topraklarının teslim edilmesi. Mescid-i Aksa’ın özgürlüğüne kavuşması Bizler, Muş’ta bir araya gelerek, bu sesi yükseltiyor ve Gazze’deki acıyı dünyaya duyuruyoruz. Bu açıklamamız bu konuda bir şeyler söylemiş olmaktan öte insan olmanın bir gerekliliğidir. Nehirden denize özgür oluncaya dek, Gazze halkının yanında durmaya devam edeceğiz. Bu mücadelede bize destek olan her bir kurum ve sivil toplum örgütüne ve tek tek siz sevgili insan kardeşlerimize teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.