Yerel Haberler
Muş
23 Eylül 2024 Pazartesi - 15:56 Şehit Piyade Sözleşmeli Er Abakay memleketi Muş’ta toprağa verildi Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonunda teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Maşallah Abakay, memleketi Muş’ta son yolculuğuna uğurlandı. Sungu beldesindeki Merkez Camisi’ne naaşı getirilen şehit Abakay için cenaze namazı, öğle namazının ardından İl Müftüsü İbrahim Halil Demir tarafından kıldırılarak dua edildi. Şehit Abakay’ın naaşı, dualar ve gözyaşları arasında beldedeki mezarlıkta toprağa verildi. Törene katılan Muş Valisi Avni Çakır, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ve Elazığ 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, şehidin ailesine Türk bayrağı teslim ederek başsağlığı diledi. Şehidin silah arkadaşlarıyla telefonla görüntülü konuşan Alpay, “Hepimizin başı sağ olsun. Allah hepinizden razı olsun. Rabbim ayağınıza taşa değdirmesin. Bu ülkenin ve milletin başında çok büyük felaketler var. Ama bu alçakların sonunu getireceğiz. Milletimize tuzak kurmak isteyenlere Allah fırsat vermesin. Hepinizi alınlarınızdan öpüyoruz, muhabbetle kucaklıyoruz" dedi. Törene AK Parti Bursa Milletvekili Ali Müfit Aydın, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Muş Garnizon Komutanı Albay Ali Osman Sağlam, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Uzman Çavuş Serdar Akın için anma programı düzenlendi
23 Şubat 2024 Cuma - 14:12 Uzman Çavuş Serdar Akın için anma programı düzenlendi Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2016 tarihinde şehit düşen Uzman Çavuş Serdar Akın için isminin verildiği Muş’un Varto ilçesindeki lisede anma programı düzenlendi. Muş’un Varto ilçesi nüfusuna kayıtlı olan ve Sur’da 2016 tarihinde şehit düşen Serdar Akın için isminin verildiği Varto Şehit Serdar Akın Anadolu Lisesinde anma programı düzenlendi. Şehidin ablası Filiz Akkoyun ve kardeşi Sedat Akın’ın da katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardında Şehit Serdar Akın’ın ablası Filiz Akkoyun sahneye davet edilerek Türk bayrağı ve çiçek takdim edildi. Şehit ablası Filiz Akkoyun ise gözyaşları arasında acılarının çok büyük olduğunu belirterek, “Bu ülke için elinizden ne gelirse yapın. Ne olur okuyun, bu ülkenin yetişmiş aydın insanlara ihtiyacı var. Kardeşim göreve giderken ‘ben evladım için gidiyorum, gidecek hiçbir yerimiz yoktur. Toprağı savunmamız gerekir’ demişti. Gitti canından, eşinden, evladından ve her şeyinden vazgeçip gitti. Giden tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Giden her kesin bir görev ve misyonu vardı” dedi. Şehit Serdar Akın’ın özgeçmişi ve şiirlerin okunmasının ardından verilen öğle yemeğinin ardında program sona erdi. Programa Varto Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Musa Ayyıldız, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Eyüp Özkök, İlçe Emniyet Müdürü Şeref Gök, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne, Okul Müdürü Abdülhalik Sever, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Hasköy’de sınıf başına düşen öğrenci sayısı 15’e indi
22 Şubat 2024 Perşembe - 15:34 Hasköy’de sınıf başına düşen öğrenci sayısı 15’e indi Muş’un Hasköy ilçesinde bu yıl 4 yeni okulun daha hizmete alınmasıyla sınıf sayısı 399’a yükselirken sınıf başına düşen öğrenci sayısı ise 18’den 15’e düştü. Hasköy ilçesinde inşaatı tamamlanan 4 okul, ikinci dönemde kapılarını öğrencilere açtı. İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, Milli Eğitim Bakanlığının Muş’a yönelik eğitim yatırımlarına dikkat çekerek, toplamda 1 milyar 53 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti. Bu ödenekle gerçekleştirilen projelerin önemine değinen Kıvanç, öğrencilerin daha sağlıklı ve kaliteli bir eğitim ortamına kavuşmasının hedeflendiğini ifade ederek, “Hasköy ilçemizde bu yıl 4 okulumuz teslim edilmiştir ve bu 4 okulun teslim edilmesiyle birlikte 359 olan sınıf sayısı 399’a yükselmiştir. Sınıf başına düşen öğrenci sayısı 18 iken 15’e düşmüştür. Tabii ki bu eğitim öğretim ortamlarının iyileştirilmesi, sınıf başına düşen öğrenci sayısının düşmesi, eğitimin kalitesinin yükselmesine büyük katkı sunacağından kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Cumhuriyet döneminin en büyük yatırımının 2022 yılında Muş’ta gerçekleştirdiğini aktaran Kıvanç, “62 okulumuz 2022 yılında tamamlanmış, 2023 yılında 47 okulun inşaatı devam etmiş ve bunların 27’si inşaat sezonu döneminin sonunda bitirilip teslim edilmiş durumdadır. Geriye kalan 20 okulumuzun yüzde 85 oranında gerçekleşmesi sağlanmış, umuyoruz ki 2024 yılının inşaat sezonu döneminde bu okullar da müdürlüğümüze teslim edilecektir” dedi. Müdür Kıvanç, yatırımlar ile birlikte sınıf başına düşen öğrenci sayısında düşüş olduğunu belirterek, “Eğitim öğretim ortamlarının iyileşmesiyle büyük rol oynamış, sınıf başına düşen öğrenci sayımız da en uygun hale getirmiştir. Bu da eğitimdeki çıtanın yükselmesinde büyük bir katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerin daha iyi yürütülmesi açısından da bu projelerin içerisinde aynı zamanda spor salonları, pansiyonlar ve yemekhaneler de bulunmaktadır. Bu ilimiz için son derece yüksek bir rakamdı. Bu inşaat sezonu döneminde müteahhitlerimizin hak edişleri 645 milyon lira ödenmiştir. Bu da ilimiz için ekonomik anlamda büyük bir katkı sağlamıştır. Emeği geçen Cumhurbaşkanımıza ve ekibine yürekten teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. İlin bu anlamda son derece büyük başarılara doğru gideceğini hatırlatan Kıvanç, “Bu yıl yaptığımız projelerde, Türkiye birincisi olan projelerimiz, çocuklarımızın hazırladığı projeler, YKS ve LGS’deki başarılar, çocuklarımızın sportif ve kültürel anlamdaki başarıları son derece bizleri mutlu ediyor. Toplamda 698 okul mevcut iken yeni okulların tamamlanmasıyla birlikte 760’a yükselecek ve bu okullarımızda 108 bin öğrencimiz eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürecektir” ifadelerini kullandı.
Muşlu öğrenciler İtalya’da staj görüyor
22 Şubat 2024 Perşembe - 15:23 Muşlu öğrenciler İtalya’da staj görüyor MUŞ (İHA) – Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu kapsamında önemli bir adım atarak öğretmen ve öğrencilerini uluslararası deneyimlerle buluşturuyor. Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğretmen ve öğrencilerinin İtalya’daki staj programı, mesleki becerilerini geliştirmeleri ve uluslararası düzeyde deneyim kazanmaları adına çalışmalarını sürdürüyor. Yurt dışında tecrübelerle kazanacak olan öğrenciler, hem kendi kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayacaklar hem de ülkeye döndüklerinde edindikleri kazanımları okullarındaki arkadaşları ile paylaşacaklar. Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu projesine katılımı, okulun uluslararası alanda tanınırlığını artırarak öğrencilerin ve öğretmenlerin küresel çapta rekabet edebilirliklerine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Muş ilindeki eğitim kalitesini ve uluslararası düzeydeki işbirliklerini artırmak amacıyla Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu projesine katıldığını söyleyen Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, “Proje kapsamında, öğretmen ve öğrencilerimiz, İtalya’da staj programına katılmak üzere seçilmişlerdir. Bu proje, öğrencilerimizin mesleki becerilerini geliştirmeleri, uluslararası düzeyde deneyim kazanmaları ve kendi kişisel gelişimlerine katkı sağlamaları için büyük bir fırsat sunmaktadır. Ayrıca, öğretmenlerimiz de uluslararası alanda yaklaşımlarını geliştirme ve mesleki bilgilerini genişletme şansına sahip olacaklardır. Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Erasmus+ projesine katılımı, ilimizin eğitim alanındaki başarısını ve uluslararası düzeydeki tanınırlığını artırmak adına önemli bir adımdır. Bu tür uluslararası işbirlikleri, öğrencilerimizin küresel düzeyde rekabet edebilirliklerini güçlendirme ve eğitim kalitesini artırma konusunda büyük öneme sahiptir” dedi.
Muş’ta 3 ayaklı oğlak doğdu
22 Şubat 2024 Perşembe - 12:04 Muş’ta 3 ayaklı oğlak doğdu Muş’ta doğan 3 ayaklı oğlağa, sürü sahibi ve ailesi tarafından bebek gibi bakılıyor. Muş’un Savaşçılar köyünde bir besici, sıra dışı bir doğumla karşı karşıya kaldı. Besicinin keçisi, sağ arka ayağı olmayan bir oğlak doğurdu. Bu olay, köyde büyük ilgiyle karşılandı. Savaşçılar köyünde yaklaşık 30 yıldır besicilik yapan Raif Korkmaz’a ait keçi, 2 gün önce sağ arka ayağı olmayan oğlak doğurdu. Durum karşısında oldukça şaşıran besici Korkmaz, kızı Damla Nur Korkmaz ile birlikte evde oğlağa kaşıkla süt vererek tüm bakımını yapıyor. Korkmaz ailesinin "Pamuk" ismini verdiği oğlak, çocukların ve köylülerin ilgi odağı olurken köylüler de ailenin bu örnek davranışını takdir ederek oğlakla ilgili destek olmaya çalışıyor. İlk kez böyle bir olayla karşılaştığını söyleyen Korkmaz, her gün düzenli olarak oğlağı beslediğini ve sağlık durumunu yakından takip ettiğini belirterek, "Oğlağın 3 ayağının olduğunu sabah fark ettik. Gece fark edemedik. Sabah süt emerken baktım oğlak ayakları üstünde duramıyor. Sonra 3 ayaklı olduğunu görünce şok olduk. 30 yıldır besicilik yapıyorum, daha önce böyle bir hadiseyle karşılaşmamıştım. Oğlak maskotumuz ve ilgi odağımız oldu. Çocuklar seviyor. Komşular merak edip gelip bakıyor. Biz de seviyoruz. İsmini ’Pamuk’ koyduk. Ailemizin yeni üyesi. Oğlak diğer hayvanların arasında yapamadığı için bizde evde bakıyoruz. Oğlağa bir bebek gibi bakıyoruz, süt veriyoruz. Çocuklar ilgileniyor, ben ilgileniyorum. Üşümesin diye oğlağı sobanın yanında besliyoruz. İnşallah büyüteceğiz" dedi. 3 ayaklı oğlağa büyük sevgi besleyen Damla Nur Korkmaz da, "Oğlak, gece ahırda doğdu. Sabah baktık üç ayağı var. Çok şaşırdık ve sonra eve getirdik. Evde süt vererek bakmaya çalışıyoruz. Çok seviyorum. Sabah kalkınca besliyorum. İsmini ’Pamuk’ koyduk, çok şirin. Okuldan çıkarken Pamuk’a geliyorum” ifadelerini kullandı.