Yerel Haberler
Muş
Muş’ta tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü
25 Mart 2024 Pazartesi - 14:38 Muş’ta tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü Muş’un yüksek kesimlerinde bir haftadır devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle tek katlı evler ve ahırlar kara gömüldü. Muş’ta ilkbahar mevsimi gelmesine rağmen yüksek kesimlerde bir haftadır devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Köyde geçimini hayvancılıkla sağlayan besiciler, kar üzerinde hayvanlarına günde iki kez yem vererek besliyor. Merkeze 50 kilometre mesafedeki Bin 800 rakımlı Yukarıyongalı köyünde kar kalınlığı 1 metreye ulaşırken tek katlı evler ve ahırlar ise kar altında kaldı. Köy sakinleri, ev ve ahırlarının önünde biriken karları küreklerle temizledi. Günde iki kez, sabah ve öğle olmak üzere hayvanlarına yem verdiklerini söyleyen besicilerden Eyüp Omur, uzun süren kış mevsiminden dolayı hayvan yemlerinin tükendiğini ifade ederek, “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır atasözünü şu an yaşıyoruz. 1 haftadır köyümüzde etkili olan kar yağışı her yeri beyaza bürüdü. Hava birden çok soğudu. Muş Ovası’nda hayvanlar dışarıda otlatılırken biz burada kar üzerinde hayvanlarımızı besliyoruz. Kar yağışından dolayı hayvanlarımızı kar üzerinde beslemeye devam ediyoruz. Samanlarımız bitmiş durumda. Kış mevsiminin uzun sürmesinden dolayı yem fiyatlarında artmış var. Son kar yağışı ile birlikte tek katlı evlerimiz tamamen kara gömüldü. Çatı ile yer bir oldu. Yazın merdivenle çıktığım çatıya yürüyerek çıktım” dedi. Tek katlı evlerinin kar altında kaldığını söyleyen vatandaşlardan Halil Omur ise bahar mevsimini beklerken kış mevsiminin geri geldiğini ifade ederek, “Mart ayında etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Mart ayında baharı beklerken kış geri geldi. Köyümüzde yaklaşık 1 metre kar yağdı. Tek katlı evlerimiz tamamen kar altında kaldı” ifadelerini kullandı.
Muş’ta kar kalınlığı 4 metreye ulaştı
24 Mart 2024 Pazar - 09:51 Muş’ta kar kalınlığı 4 metreye ulaştı Muş’ta kar kalınlığının 4 metreyi bulduğu 2 bin 500 rakımlı Üçevler grup köy yolunda ekipler zorlu hava şartlarına rağmen özverili bir şekilde çalışmalarını sürdürürken, zaman zaman çığ tehlikesi de atlatıyorlar. Muş’ta çığ tehlikesiyle karşı karşıya olan ekipler, yer yer kar kalınlığının 4 metreyi bulduğu 2 bin 500 rakımlı Üçevler grup köy yolunda kar temizleme çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 10 köy ve 18 mezraya ulaşımın sağlandığı 2 bin 500 rakımlı Üçevler grup köy yolunun kapanması ile harekete geçen ekipler, düşen çığda saniyelerle kurtuldular. Kar kalınlığının yer yer iş makinelerinin boyunu aştığı bu yolda, ekipler çığ tehlikesi korkusu altında adım adım ilerliyorlar. Yolu sürekli ulaşıma açık tutmak için kesintisiz bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen il özel idaresi şeflerinden Nazım Diner, “3 gündür yoğun kar yağışı nedeniyle Üçevler grup köy yolu ulaşıma kapandı. 10 köy ve 18 mezranın yolu şu an kapalı. Şu an çalışmamız devam ediyor. Tipi ve yoğun kar yağışı nedeniyle çalışmaktan zorlanıyoruz. Yaklaşık 3-4 metrekare kar kalınlığı var. Arkadaşlarımız çığ nedeniyle şu an çalışmaktan zorlanıyorlar. Yarım saat önce de hafif bir çığ düştü. Çok şükür arkadaşlarımızdan kimseye bir şey olmadı. Saat 07.00’den beri yol açma çalışmasını yürütüyoruz ancak 300 metre yol açmışız. Sert kar tabakasından dolayı çalışmakta güçlük çekiyor. Biz açıyoruz, fırtına kapatıyor. Yine de çalışmamız devam ediyor. İnşallah kısa zamanda yollarımızı ulaşma açacağız” dedi.
Muş’ta sahnelenen "Arşın Mal Alan Opereti" büyük beğeni topladı
24 Mart 2024 Pazar - 02:41 Muş’ta sahnelenen "Arşın Mal Alan Opereti" büyük beğeni topladı Muş’ta sahnelenen Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyli’nin eseri "Arşın Mal Alan Opereti" büyük beğeni topladı. Muş’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün repertuvarında yer alan Üzeyir Hacıbeyli’nin ünlü eseri "Arşın Mal Alan Opereti" sahnelendi. Azerbaycanlı besteci Üzeyir Hacıbeyli’nin bu değerli eseri, Muş’un kültürel zenginliğine ve sanat hayatına önemli bir katkı sunarak seyircileri mest etti. Muş Valiliği koordinesinde kente gelen Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü sanatçılarının "1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi’nde sahnelediği "Arşın Mal Alan Opereti" izleyiciler tarafından tam not aldı. Muş Valisi Avni Çakır, gerçekleşen etkinlik sonrasında yaptığı konuşmada, Muş’un kültür ve sanat alanındaki duyarlılığını vurguladı. Bu tür etkinliklerinin Muş’un sosyal ve kültürel dokusunu zenginleştirmeye devam edeceğini belirten Vali Çakır, “Muş’un kültür ve sanat anlamında ne kadar hassas olduğunu bu gece gördük. Daha önceki tiyatro ve müzik gösterilerinde olduğu gibi salon muhteşemdi. Sanatçılarımızla biraz sohbet ettik. Onlar da Muş halkının bu anlamdaki ilgisinden çok aşırı memnun olduklarını söylüyorlar. Harika bir geceydi. Bundan sonra da Muş’un kültür ve sanat hayatına bu etkinliklerle renk katmaya, tüm kurumlarımızla işbirliği içerisinde devam edeceğiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, mesleklerini en iyi şekilde icra etmek ve sanatı tanıtmak amacıyla çalıştıklarını vurguladı. Sağtürk, mükemmel bir ekibe sahip olduklarını belirterek, "En iyi seçilmiş sanatçılarımız teknik ekibimizle birlikte bu işi yürütmeye çalışıyoruz. En büyük görevimiz sanatı tanıtmak, sevdirmek yaymak. Muhtemel ki Muş’ta da birçok gittiğimiz şehir gibi hayatında belki de ilk kez bir opera seyredecek seyircimiz de vardı. İlk kez seyredecek seyircimizin hassasiyetlerini, onların beğenisini alabilmek adına eser seçimlerinde dikkat etmek gerekiyor. Benim mutluluğum şu açıkçası. Hem seyircimizin teveccühü hem de tüm devlet kademesinin yanımızda olmuş olması, çok değerliydi" ifadelerini kullandı. Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Volkan Kıran da opereti, Muşlularla bu akşam buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek, "Sultan Alparslan’ın şehri laleler diyarı muş’ta olmaktan çok mutluyuz. Muşlu kardeşlerimiz bu akşam bizi yalnız bırakmadılar. Gerçekten bugün çok güzel bir akşam yaşadık. Unutulmaz bir akşam yaşadık. Bizi bugün dakikalarca ayakta alkışlayan kıymetli kardeşlerimizin karşısına başka eserlerle de gelebilme imkânı buluruz” şeklinde konuştu. Operetiyi, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Vali Yardımcıları Tahir Yılmaz, Cihat Abukan, Mustafa Batuhan Alpboğa, öğrenci ve vatandaşlar izledi.
Muş’ta kimya öğretmeni yaptığı çalışmayla 3 saniyede kan grubunu tespit ediyor
23 Mart 2024 Cumartesi - 12:10 Muş’ta kimya öğretmeni yaptığı çalışmayla 3 saniyede kan grubunu tespit ediyor Muş’ta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2015 yılında elektrik-elektronik teknolojisi, kimya teknolojisi, gıda teknolojisi alanlarında eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlayan okulda 3 saniyede kan grubu tespit ediliyor. Muş Organize Sanayi Bölgesinde devlet desteğiyle kurulan ve 30 öğretmen, yaklaşık 590 öğrencinin eğitim aldığı Muş Özel Bilim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geliştirilen yöntemle 3 saniyede kan grupları tespit ediliyor. Okulun temel amacı sanayileşme sürecinde ülkenin deneyimli ve tecrübeli bireyler yetiştirmek olduğunu hatırlatan Okul Müdürü İdris Becerikli, okuyan ve mezun olan öğrencilerini takip ettiklerinde amaçlarının büyük ölçüde gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Belki daha önce sağlık sektöründe basit gibi görünen bir etkinlik öğrencileri çok heyecanlandırdı. Birçok öğrencimiz kan grubunu bilmiyordu. Biyoloji öğretmenimiz tarafından 2 ay önce başlanılan çalışmayla kan grubu öğrenme etkinliğin yapıldığını söyledi, bizde kendisine malzeme desteği sonduk. Öğrencilerimizin üzerinde denedik ve çok güzel sonuçlar aldık. Bu sayede öğrencilerimiz kan gruplarını öğrendi. Yaklaşık 250 öğrencinin kan grubu tespitini yaptık. İlk olarak bu etkinliği okulumuzda başlattık” dedi. Okulun Biyoloji Öğretmeni Dilan Yurtdaş, uygulamalı ders kapsamında bugüne kadar yaklaşık 250 öğrencinin kan grubunu tespit ettiklerini belirterek, “Ant-A, Ant-B, Anti-D antikorlarını tam kana uyguladığımızda kanda çökelme meydana geldiğini çökelme olan kandamlaları o kanın hangi gruba ait olduğunu ve o antijenin varlığını bize göstermiş oldu. Kan grubunun projesinin geliştirilmesinin amacı öğrencilere teorikte anlattıktan sonra kalıcı hale getirmek istedik ve bunu başardık. Bu güne kadar 250 öğrencinin kanını test ederek kan grubunu belirledik. Çünkü birçok öğrencimiz kan grubunu bilmiyordu. Yaptığımız etkinlikle 3 saniye içerisinde öğrencilerimiz kendi kan grubunu öğrenmiş oluyor” şeklinde konuştu. İlk defa kan grubunu okulda öğrendiğini belirten 9.Sınıf Öğrencisi Esra Betül Çekil, “Ben daha önce kan grubunu bilmiyordum. Burada hocamızın yaptığı etkinlikle kısa sürede kan grubumu öğrendim” ifadelerini kullandı.