Yerel Haberler
Muş
Varto’da “Afetler ve Afetlerden Korunma Bilinci Semineri” düzenlendi
22 Mart 2024 Cuma - 11:50 Varto’da “Afetler ve Afetlerden Korunma Bilinci Semineri” düzenlendi Muş’un Varto ilçesinde Kızılay tarafından öğrencilere yönelik “Afetler ve Afetlerden Korunma Bilinci Semineri” düzenlendi. Kızılay Varto Şube Başkanı Hamza Sezgin Yonat’ın talebi üzerine Kızılay Muş Bölge Afet Yönetim Müdürlüğünden gelen eğitmenler tarafından öğrencilere yönelik “Afetler ve Afetlerden Korunma Bilinci Semineri” düzenlendi. Afet Müdahale Şefi Enis Yakut ile Afet Müdahale Uzmanı Soner Amat, Başkan Hamza Sezgin Yonat ile birlikte Selçuklu İmam Hatip Ortaokulundaki öğrencilere seminer verdi. Seminerin ardından bir açıklama yapan Başkan Hamza Sezgin Yonat, Kızılay gönüllülerinin bu eğitimler sayesinde daha fazla bilgi sahibi olduklarını belirterek, “Günümüzde, dünyada olduğu gibi ülkemizde de afetlerin oluşum sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemiz deprem başta olmak üzere heyelan, sel, erozyon gibi doğal afetler ile karşı karşıyadır. Afet eğitimi bu afetlere karşı hazırlıklı olmak için verilen eğitimdir. Güvenli yaşam, her türlü tehlikenin getireceği zararlardan korunarak yaşamaya çalışmaktır. Depremler ülkemizde afete yönelik yaklaşımlarda bir dönüm noktası olmuştur. Bu depremler sonrasında yaşanan felaketler ve uluslararası gelişmeler doğrultusunda afet eğitimi yeniden ele alınmıştır. Afetler oluşmadan önce önlem alma faaliyetlerini içeren risk azaltma ve hazırlıklı olma çalışmaları afet eğitimi uygulamalarının en önemli bileşenidir. Bir acil durum süresince eğitim, yüksek önceliğe sahiptir çünkü başta çocuklar olmak üzere bireyler ve gelecekleri risk altındadır. Afetlerin oluşumunu engellemek mümkün olmasa da afetlerin neden olabileceği zararları en aza indirmek ve hatta bazılarını ortadan kaldırmak mümkündür. Afetlerle iç içe yaşayan bir toplum olmanın bilinciyle önlem alma ve zarar azaltma kültürünü toplum içinde geliştirmek, eğitim faaliyetlerini hızlandırmak ve pansiyonlu okulların tümüne ulaştırmak öncelikli hedefimizdir. Eğitme katılan ve bize destek veren başta Kızılay Muş Başkanımıza ve eğitimcilerimize teşekkür ederim” dedi.
Muş’ta yarım asırdır ekmeğini fırından çıkarıyor
22 Mart 2024 Cuma - 09:45 Muş’ta yarım asırdır ekmeğini fırından çıkarıyor Muş’ta yarım asırdır ekmeğini fırından çıkaran 68 yaşındaki Hasan Erdem, ilerleyen yaşına rağmen halen fırının başında ekmek pişirerek mesleğini ilk günkü aşkla yapıyor. Yıllardır fırının başında, her gün aynı tutku ve özveriyle ekmek pişiren 68 yaşındaki Hasan Erdem, yaşına meydan okuyarak mesleğini sürdürüyor. Meslek hayatı boyuncu birçok usta ve çırak yetiştirdiğini söyleyen 4 kız çocuğu babası Hasan Erdem, Yarım asırdır çalıştığı fırında kazandığı parayla ailesinin geçimini sağladığını belirtti. Hasan Erdem, yarım asırdır fırında çalışmanın getirdiği deneyimle, her bir ekmek hamurunun kıvamını, pişme süresini en iyi şekilde yaparak müşterilerine kaliteli ürünler sunmanın gururunu yaşıyor. Yaşını bir engel değil, bir avantaj olarak gören Erdem, geçen yılların ona kattığı ustalıkla, her bir ekmeği adeta bir sanat eserine dönüştürüyor. Çalışkanlık, azim ve sevgiyle her zorluğun üstesinden gelinebileceğini gösteren Erdem, gençlere de ilham oluyor. Fırının başında geçen uzun yıllar boyunca birçok şey değiştiğini söyleyen Erdem, mesleğine olan tutkusunu ve sadakatini hiç kaybetmediğini belirterek, "1956 doğumluyum. Yarım asırdır ekmeğimi fırından çıkarıyorum. Hala da devam ediyorum. Severek yapıyorum. Herhangi bir sıkıntımız olmuyor. Yalnız ramazan ayının yaz mevsimine denk geldiği zaman bayağı zorluklar çektim. Bu meslekte çok uykusuz kalıyoruz tabi sıcaklıkta oldukça bizi etkiliyor. Ekmeğimi bu işten kazanıyorum. Beş tane kız çocuğum var. Hepsini okutmuşum. Hepsi ekmek sahibi olmuş artık. Eleman yetiştiremiyoruz. Eleman sıkıntısı çok çekiyoruz. Eskiden yetiştirebiliyorduk, şimdi artık gençler heves etmiyorlar. Hazıra konuyorlar zorluğa gelemiyorlar. Fırıncılık altın gibi bir meslek her yerde geçerli olan bir meslektir. Her tarafta ihtiyaç ve zaruri bir meslektir” dedi. Küçük yaşlardan beri fırıncılık mesleğine gönül veren Erdem, zamanın hızla akıp geçtiği bu yarım asırlık serüvende birçok zorluğa rağmen dimdik ayakta durduğunu belirterek, “Meslekte bazı zorluklarımız olmuştur. Gece eve gitmediğimiz oluyor. Tabii ki aile içinde çok şükür huzursuzluğumuz olmadı. Birbirimizi anlayışla karşılarız. Ekmeğimizi bu şekilde kazanmaya çalıştık. Bu mesleğe ben başladığımda 18 yaşlarımda falan vardım. Benim ustalarım benim kendi öz kardeşlerim ve benim küçüklerimdir. Bunlar benden daha önce başlamıştır. Hayatta çok zorluklar çektim. Gurbette bayağı çalıştık. İzmir’de, İstanbul’da ve Bursa’da çok çalıştım. Böyle yerlerde çalıştık, oralarda yetiştik. Kışın soğuk ve yazın sıcak. En başta mesleğini seveceksin. Dürüst olacaksın, kaliteli olacaksın. Kaliteni konuşturacaksın. Sağlık, afiyet olduğu sürece Allah muhafaza ederse mesleğime devam edeceğim. Öyle bir meslek ki hastalık. İnsanda hastalık oluyor. Bu meslekte de emekli oldum” şeklinde konuştu.
Fatih Erbakan, Muş’ta vatandaşlarla iftarda buluştu
21 Mart 2024 Perşembe - 21:33 Fatih Erbakan, Muş’ta vatandaşlarla iftarda buluştu Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Muş’ta seçim çalışmalarını sürdürdü. Yeniden Refah Partisi’nin lideri Fatih Erbakan, seçim kampanyası çerçevesinde Muş’a ziyaret gerçekleştirdi. Kentteki bir düğün salonunda partisinin düzenlediği iftar programında halkla buluşan Erbakan, partisinin vaatleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Erbakan, yaptığı konuşmasında, “Bizim de Yeniden Refah Partisi olarak hangi anlayışla, hangi hedefle bu bölgeye geldiğimizi bölge insanına anlatmak. Aynı Erbakan Hocamızın kucaklamasıyla, kardeşlik anlayışıyla, İslam kardeşliği, ümmet kardeşliği anlayışıyla ve bu bölge insanının kalkınması, işsizlikten, fakirlikten kurtulması maksadıyla bizler de ikinci kırk yılda bu siyaseti yapıyoruz Yeniden Refah Partisi olarak. 81 ilimize yüzlerce refah projesi kitabımızı hazırladık, ARGE Başkanlığımız. Bu yüzlerce refah projemizin çok önemli bir kısmı da Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizi kapsıyor. İnşallah doğusuyla batısıyla paylaşımda adaleti, yönetimde adaleti, yargıda adaleti tesis edeceğiz. Milli görüşün maddi kalkınma hamlelerini ve aynı zamanda manevi kalkınma hamlelerini inşallah hayata geçireceğiz. İnşallah yaşanabilir Türkiye’yi, yeniden büyük Türkiye’yi ve adil bir dünyayı hep birlikte kuracağız Allah’ın izniyle” dedi. Türkiye’nin en hızlı büyüyen siyasi partisinin Yeniden Refah Partisi olduğunu söyleyen Erbakan, “Üye sayımız 485 bine dayandı. Önümüzde 489 bin ile bir siyasi parti var, 50 senelik bir siyasi parti. Şimdi 2-3 gün içerisinde onu geçeceğiz. Arkasından 508 bin üye ile bir diğer siyasi parti var. Mecliste gruba olan bir siyasi parti. İnşallah seçime kadar 500 bine aşıp onu da geçeceğiz. Seçimlere Türkiye’nin üçüncü büyük siyasi partisi olarak gireceğiz üye sayısı bakımından. Günlük 2 bin 500 üye artışı oluyor. Ayda 75 bin yapar, bir senede neredeyse 1 milyon yapar. İnşallah bu tempoyla devam edeceğiz. Önce 31 Mart’a kadar 500 bini aşacağız. 31 Mart’tan sonra bu tempoyla birkaç ay içerisinde inşallah 1 milyonu da aşacağız. Ve 2028’de de milli görüşü iktidara taşıyacağız" ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından Erbakan, Yeniden Refah Partisi’ne geçen önceki dönemde AK Parti Muş Milletvekili aday adayı Ercan Konuk’a rozet taktı.
Acılı Anne Koçhan: “Onların çocukları üniversitelerde okuyor, bizimkiler de dağların başında”
20 Mart 2024 Çarşamba - 14:47 Acılı Anne Koçhan: “Onların çocukları üniversitelerde okuyor, bizimkiler de dağların başında” Muş’ta çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılan aileler, DEM Parti il binası önündeki oturma eylemini sürdürüyor. Muş’ta çocuklarını terör örgütü PKK’nın pençesinden kurtarmak isteyen ailelerin DEM Parti il binası önündeki eylemi devam ediyor. Aileler, çocuklarının en kısa sürede güvenli bir şekilde evlerine dönmesini beklerken, toplumun da bu konuda destek olmasını istedi. Çocuklarına kavuşmak ümidiyle her hafta çarşamba günü DEM Parti il binası önünde bir araya gelen aileler, "Evlat nöbetindeyiz", "Anneler direniyor" ve "Artık yeter yakamızdan düşün" yazılı pankartlar açtı. Ellerinden fotoğraflarını düşürmedikleri çocuklarına "teslim ol" çağrısında bulunan anne ve babalar, eylemin yapıldığı yoldan geçen ve yüksek sesle müzik açan DEM Parti’nin seçim aracına tepki gösterdi. Gazetecilere, 8 yıl önce çocuğunun kaçırıldığını söyleyen anne Ayten Koçhan, çocuğundan hiç haber alamadığını ifade ederek, "Ben çocuğumu PKK ve HDP’den istiyorum. Yılanın başı HDP’dir. Çocuklarımızı versinler. Oğlum beni duyuyorsan görüyorsan dön. Yolunuz yol değil. Gelin devletinize sığının. Dağların başında devlet olur mu? Mağaralarda devlet olur mu oğlum? Gelin teslim olun. Biz evlat hasretine dayanamıyoruz. Biz bir şey peşinde değiliz. Biz evladımızın peşindeyiz. Biz ciğerimizin peşindeyiz. Ben ve baban rahatsızız. Bütün arkadaşlara sesliyorum. Yeter analar babalar ağladı. Onların çocukları üniversitelerde okuyor, bizimkiler de dağların başında. Allah bizim yüreğimizdeki acıyı onların yüreğine düşürsün. Kim oğlumun gitmesine sebep olmuşsa Allah onların evini yıksın" ifadelerini kullandı. Oğlundan 8 yıldır hiç haber almadığını belirten anne Şahinaz Özcan ise “Oğlum var mı yok mu bilmiyorum. HDP ve PKK’dan çocuğumu istiyorum. Bu Kürt davası değil. Bir kişi dağda kalana kadar eyleme devam edeceğim. Oğlum sesimi duyuyorsan gel devlete teslim ol. Oğlum daha dayanamıyorum” dedi.
Muş’ta öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verildi
19 Mart 2024 Salı - 14:01 Muş’ta öğrencilere gıda güvenliği eğitimi verildi Muş’ta öğrencilere yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen gıda güvenliği eğitimi verildi. Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, okullarda “Gıda Güvenliği, Gıda Kayıpları ve İsraf Eğitimi” düzenledi. Öğrencilerin, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeleri ve bilinçli gıda tüketicileri olmaları hedeflenerek düzenlenen eğitimler, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yapılacak. Eğitimlerde; gıda güvenilirliği, beslenme alışkanlıkları, israfın önlenmesi, kişisel hijyen ve gıda etiket bilgileri gibi konular ayrıntılı bir şekilde ele alınarak, günlük hayatta karşılaşabilecekleri gıda güvenliği sorunlarına nasıl müdahale edecekleri konusunda da bilgiler veriliyor. Eğitimlerle ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bakanlığımız 2018-2023 Stratejik Planı’nda yer alan "Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek" hedefi doğrultusunda 2018 yılından bu yana bakanlığımızca il ve ilçe müdürlükleri tarafından eğitimler yürütülmekte olup yeni planda da 2024 yılı sonuna kadar eğitimlere devam edilecektir. Bu kapsamda ilimizde ilköğretim/ortaöğretimde öğrenim gören öğrencilere yönelik “Gıda Güvenilirliği ve Gıdanı Koru" temalı eğitimlerimiz il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü ile koordineli bir şekilde devam ediyor. Öğrencilerin de aktif katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, bilinçli gıda tüketicisi olmanın sorumluluk ve farkındalıkları anlatılarak, gıda maddeleri satın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar, beslenme alışkanlıkları, israf, kişisel temizlik, el yıkama şekli, tüketilen ürünlerinin etiket bilgileri gibi konuların üzerinde duruldu. Ayrıca Alo 174 Gıda Hattı’nın ne işe yaradığı, nasıl kullanılması gerektiği ve gıda güvenliği için önemi konusunda bilgiler verildi” denildi.