Yerel Haberler
Muş
Kar kaplanları iftarlarını kar üzerinde açtı
30 Mart 2024 Cumartesi - 21:52 Kar kaplanları iftarlarını kar üzerinde açtı Muş’ta kar kalınlığının 7 metreyi bulduğu alternatif Üçevler grup köy yolunda çalışma yapan İl Özel İdaresi ekipleri iftarlarını kar üzerinde yaptı. Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu alternatif Üçevler grup köy yolunun açılması için 7/24 esasına göre çalışan ekipler, seçim günü vatandaşların rahat bir şekilde oylarını kullanması için adeta zamanla yarışarak iftarlarını kar üzerinde yaptı. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çaba gösteren ekipler, yaklaşık 3 aydır kapalı olan ve kar tabakasının oldukça sertleştiği yolda ilerlemekte güçlük çekse de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2 bin 500 rakımlı Üçevler grup köy yolunu ulaşıma açmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Maşallah Çiftçi, seçim günü vatandaşların rahat bir şekilde oylarını kullanması için zamanla yarıştıklarını ifade ederek, "Ekiplerimiz 2 bin 500 rakımlı Üçevler grup köy yolunu ulaşıma açmak için çalışıyor. Arkadaşlarımızla birlikte iftarımızı kar üzerinde açtık. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bu yol haricinde şuan iki yolumuz açık. Vatandaşlarımız seçimde bu kısa yolu kullanmak istemelerinden dolayı yol açma çalışmamız devam ediyor. 3 gündür çalışıyoruz. Seçime yetiştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Vatandaşların daha rahat hizmet ağına ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Muş İl Özel İdaresi Saha Amiri Lezgin Dinçer, 7/24 esasına göre çalışarak yolları açmaya devam edeceklerini belirterek, “Vatandaşlarımızın daha rahat hizmet ağına ulaşması için 7/24 saat esasına göre çalışarak yollarımızı açmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımıza aralık vermemek için iftarımızı kar üzerinde açtık. Kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu bölgede tipi nedeniyle çalışmalarımız güçlükle devam ediyor. Vatandaşlarımızın çoğu merkezde oturuyor. Bu vatandaşlarımız köylerine giderek rahatlıkla oylarını kullanabilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Muş İl Nüfus Müdürlüğü seçim günü açık olacak
30 Mart 2024 Cumartesi - 16:34 Muş İl Nüfus Müdürlüğü seçim günü açık olacak Muş’ta yarın yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi dolayısıyla İl Nüfus Müdürlüğü bugün ve yarın açık olacak. Muş İl Nüfus Müdürlüğü, seçim dolayısıyla oy kullanacak vatandaşların T.C. kimlik kartı talepleri için bugün ve yarın açık olacak ve işlemler randevusuz olarak yapılacak. Ayrıca ilk defa oy kullanacak vatandaşların fotoğrafsız olan kimlikleri içinde geçici fotoğraflı kimlik belgesi verilecek. Kimliği fotoğrafsız olan vatandaşların geçici kimlik belgesi alabilmeleri için anne, baba ya da kardeşlerden birinin yanında bulunması gerekir. Pazar günü yapılacak olan mahalli İdareler Genel seçiminde nüfus müdürlüklerin açık olacağını ifade eden Muş Valisi Avni Çakır, “Pazar günü mahalli İdareler Genel seçimlerini tüm ülkemizde ve ilimizde icra edeceğiz. Vatandaşlarımızın ola ki nüfus cüzdanlarıyla alakalı kayıp ya da fotoğraf eksikliği, T.C kimlik numarası gibi farklı sebeplerden dolayı oy kullanmalarını engelli bir hal uluşmasını önlemek maksadıyla hem cumartesi hem de pazar günü tüm nüfus müdürlüklerimiz vatandaşlarımızın bu konudaki mağduriyetlerini gidermek adına açık olacaktır. Bu kapsamda hem kimliğinde fotoğrafı olmayan, kimliğini kayıp eden vatandaşlarımız için geçici kimlik belgesi sureti düzenlenmiş olacağız hem de T.C kimlik numarası olmayan ya da geçerli bir resmi kimliği üzerinde olmayan vatandaşlarımızı da vukuatlı kimlik nüfus kâğıt örneği düzenlenerek kendilerine vereceğiz. Bu gibi durumlarla karşılaşan vatandaşlarımızın en yakın nüfus idaresine başvurmaları gerekmektedir” dedi. Eşi ile birlikte nüfus müdürlüğüne gelen Alaattin Söğüt isimli vatandaş, “Daha önce kimliğimi kayıp etmiştim. Nüfus Müdürlüğün açık olduğunu öğrendim. Yarın daha rahat oyumu kullanmak için yeni nüfus kimliği aldım. Bizim için çok iyi bir hizmet oldu teşekkür ederim” diye konuştu. "T.C. numarası olan kimlikler de geçerli" Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen ise oy kullanamayacak.
Türk Kızılay’ın aşevlerinde kazanlar ihtiyaç sahipleri için kaynıyor
30 Mart 2024 Cumartesi - 15:59 Türk Kızılay’ın aşevlerinde kazanlar ihtiyaç sahipleri için kaynıyor Türk Kızılay’a ait aşevinde ihtiyaç sahibi bin 200 aile için pişirilen sıcak yemekler görevlilerce titizlikle hazırlanıyor. 155 yıldır hayırseverlerin bağışlarıyla Ramazan yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Kızılay’ın Muş’taki Gıyasettin Bingöl Aşevinde de tatlı bir telaş bulunuyor. Türk Kızılay’ı, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik insani yardım çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Bu çerçevede, aşevinde son derece özenle hazırlanan sıcak yemekler, bin 200 ailenin sofrasına ulaştırılıyor. Türk Kızılay, sosyal sorumluluk anlayışıyla Türkiye genelinde ihtiyaç sahibi ailelere yardım eli uzatmaya devam ettiğini söyleyen Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş, güneşin ilk ışıklarıyla birlikte başlayan çalışmaların, aşevinin mutfağında özverili bir şekilde sürdüğünü hatırlatarak, "Türk Kızılay’ı her alanda ihtiyaç sahibi vatandaşların uluslararası ve yurt içinde de devamlı yanlarındayız. Biz her yıl olduğu gibi bu yıl da yine kazanlarımızı ihtiyaç sahipleri için kaynatıyoruz. Günde ortalama bin 200 ihtiyaç sahibimizin evine 3 çeşit sıcak yemeği ekmeğiyle beraber sunmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda yaklaşık bin aileye 2 bin lira nakdi yardım desteğimiz oldu. Ayrıca gıda kolisi ve gıda paketleri kıyma kavurmalarımızdan dağıtıyoruz. Kızılay olarak bütün kadromuzla sahadayız. Hizmetlerimize devam ediyoruz" dedi. Yaklaşık 13 yıldan beri Kızılay’da gönüllü olarak çalışan Dilek Ağa, insanlığın en temel değerlerinden biri olan yardımlaşma ve dayanışmanın güzel bir örneğini oluşturduklarını ifade ederek, "Bizim tek amacımız ihtiyaç sahibi ailelerin iftarda mutlu olmalarını sağlamak. Evlerine bir tas sıcak yemek giriyor. Özellikle annelerimiz bu gün ne pişireceğim diye kara kara düşünürken, Kızılay’dan almış oldukları günlük yemekleri ile çocuklarını mutlu ediyorlar. Bu açıdan bu işi zevkle aşkla yapıyoruz. Burada işimi bitirdikten sonra evime gidiyorum bu kez aileme iftar yemeğini hazırlıyorum. Gerçekten çok yoruluyorum ama o insanların mutlu olması ailemin de mutlu olması demektir" şeklinde konuştu.
Varto’da ilk kez bir kadın muhtar adayı oldu
30 Mart 2024 Cumartesi - 04:41 Varto’da ilk kez bir kadın muhtar adayı oldu Muş’un Varto ilçesinde ilk kez bir kadın, muhtar adayı oldu. Muş’un Varto ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan 30 haneli ve 150 nüfuslu, 70 seçmenin oy kullanacağı Çallıdere köyünde bir kadın, muhtar adayı oldu. Böylelikle Varto ilçesinde ilk kez bir kadın muhtar adayı seçime girecek. 27 yaşındaki Bahar İncesu köyde muhtar adayı olan bir erkeğe karşı adaylığını ilan etti. Köyün önemli sorunlarını çözmek üzere aday olduğunu ve oy pusulasında yapılması istenen işlemi ve diğer seçimle ilgili bilgileri almak üzere İlçe Seçim Kuruluna gelen İncesu, yetkililerden seçimle ilgili bilgi aldı. Muhtar olma hayalini gerçekleştirmek isteyen 27 yaşındaki Bahar İncesu, ailesinin de onayını aldıktan sonra 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçiminde Muş’un Varto ilçesi, Çallıdere köyünden muhtar adayı olduğunu söyledi. İlkokul mezunu ve bekar olan İncesu, iki ay boyunca köy merkezinin yanı sıra köye bağlı bir mezrada yaşayan vatandaşları da tek tek ziyaret ederek, vaatlerini anlatarak destek istediğini dile getiren İncesu, “Ben Varto’da ilk kez bir kadın olarak 31 Mart 2024 seçimlerinde muhtar adayı olmaya karar verdim. Kendi aleminde onayını aldıktan sonra köyde karşımda olan tek erkek adaya karşı adaylığımı koydum. Ben şimdilik seçimle ilgili olan sıkıntılarımı gidermek üzere ilçe seçim kuruluna geldim. Seçimde sıkıntı yaşamamam içinde gerekli tedbirlerimi aldım. Köyümüzde hayvancılık yapmaktayım. Köyde gerekli ilgili kurumlarla görüşüp gençlere devlet teşviklerini getirmek üzere çalışmalarımı yapacağım. Köydeki tüm sorunların üstesinden gelmeye çalışacağım" dedi. "Köyümüzün yolu olmadığı için aday oldum" Ben kendim mezrada oturmaktayım. Yıllardan beridir gelen adaylarımız ve muhtarlarımız köyümüzün yolunu yapmadıkları için özellikle bahar ve sonbahar ayları olmak üzere yolumuz kullanılamaz durumdadır. Özellikle aday olmamda bu yolun sayesinde oldu. Bu dönemde hala sırtımızla köye yük taşımak zorundayız. Yani hele hele ihtiyarlarımızın sırtındaki yükü gördüğümde şahsen çok üzülüyorum. Ben kazansam öncelikli sorunlarımdan biri olan yolun yapılması için çalışmalarımı yapacağım. Karşımdaki adayı yüzde yüz yeneceğimi biliyorum. Köylülerimim tamamı benim bu cesaretimden dolayı beni takdir ediyorlar. Seçimi kazanır kazanmaz ilk vaatlerimim arasında bulunan yolu yapmaya söz verdim ve yaptıracağım. Bu konu dada sizlerden ve büyüklerimden destek bekliyorum" diye konuştu. "İlkbaharla birlikte Çallıdere köyüne muhtar ’Bahar’ gelecek" Çallıdere köyünde yapılacak olan seçimde yaklaşık olarak 70 seçmenin olduğu ifade eden İncesu, "Ben mezrada oturmaktayım. Mahalli idareler seçiminde aday oldum hem bahar ayı olması ile birlikte hemde ismimin Bahar olması nedeniyle baharla birlikte Çallıdere köyüne bahar gelecek diyorum. Beni bu konuda başta destekleyen aileme ve bana oy verecek tüm seçmenime şimdiden teşekkür ederim" dedi. "Gençlere yol göstermek için aday oldum" Köydeki gençlerin önünü açmak için, kendilerine öncü olmak için aday olduğunu ifade eden İncesu, "Gençlerimizin hemen hepsi işsiz. Bunların kendisi hayatlarını idame edebilmeleri için devletin teşviklerinden yararlanmaları konusunda kendilerinin hayvancılık yapmaları için teşvik almaları konusunda yardımcı olacağım. Bunun dışındaki önemli işleri de gençlere yaptırmak için gerekli çalışmalar yapacağım. Özellikle yaşlılarımız için elimden gelen hizmetler neyse, neyi gerektiriyorsa onları yapmak ve onların rahatlarını sağlamak için gerekli çalışmalarımı yapacağım. Bana destek olacak tüm insanlara şimdiden teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Muş Valisi Çakır, kar kaplanlarını ziyaret etti
29 Mart 2024 Cuma - 18:19 Muş Valisi Çakır, kar kaplanlarını ziyaret etti Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler Grup köy yolunda çalışma yürüten karla mücadele ekiplerini ziyaret eden Vali Avni Çakır, İl Özel İdaresi yaklaşık 21 bin kilometre yol açıp 260 bin litreden fazla mazot harcadıklarını ifade ederek, "Bu çok ciddi bir rakam. Bunu tabii vatandaşımıza hizmet noktasında büyük bir keyifle yapıyoruz” dedi. Muş Valisi Avni Çakır, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Çavuştepe mevkisinde yol açma çalışması yürüten İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür’den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kar kalınlığının yer yer 7 metreye ulaştığını ifade eden Çakır, "Üçevler bölgesinde 10 köy ve 20’ye yakın mezra bulunmakta. Burası alternatif yolumuz. Şu anda diğer yollar ulaşıma açık. Şu an ekiplerimiz burayı açmaya çalışıyor. İnşallah yarın itibariyle de burayı açmış olacağız. Burada 24 saat esaslı çalışıyoruz. Çünkü gördüğünüz gibi 7 metrelik bir kar örtüsü var. Dolayısıyla arkadaşlarımızın yoğun çalışmalarına rağmen ilerlemekte güçlük çekiyor. Ama az işimiz kaldı. İnşallah yarın akşama kadar buranın tamamını açacağız. Muş’ta 368 köy ve 217 mezrası var. Geniş dağılım gösteren bir vilayet. Bu yıl nispeten kar yağışımız önceki yıllara göre azalmakla beraber yine de özellikle geçtiğimiz hafta yoğun bir kar örtüsü aldı. Ama İl Özel İdaresi ekiplerimizin üstün çalışmasıyla vatandaşlarımıza hiçbir mağduriyet yaşatmadık. İl Özel İdaresi yaklaşık 21 bin kilometre yol açtı. Bu çok ciddi bir rakam. 260 bin litreden fazla mazot harcadık. Bunu tabi vatandaşımıza hizmet noktasında büyük bir keyifle yapıyoruz. Allah’a şükür vatandaşımızın da ciddi bir mağlubiyeti de söz konusu olmadı. Karla mücadele çalışmalarımızı büyük oran sonlandıracağız. Tüm özel idaremizin personeline üstün ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.