EKONOMİ - 16 Ekim 2024 Çarşamba 15:54

TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da mısır hasadına katıldı

A
A
A
TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da mısır hasadına katıldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da mısır hasadına katıldı.


TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’nın Meram ilçesinde mısır hasat törenine katıldı. Konya’da Ziraat Odası Başkanlarının da katıldığı törende açıklama yapan Bayraktar, “Mısır, kullanım alanının oldukça fazla olması ve bitkisinin her parçasının ayrı bir ekonomik değere sahip olması nedeniyle stratejik ürünler arasında yer alıyor. Ülkemizde 75 ilde mısır üretimi yapılıyor. Üretimde önde gelen illerimiz sırasıyla Konya, Şanlıurfa, Adana, Mardin ve Karaman’dır. Mısır üretiminin yüzde 58,1’ini bu illerimiz gerçekleştiriyor” dedi.



“Geçen yıl fiyattan umduğunu bulamayan mısır üreticilerimiz bu yıl ekim alanlarını azalttı”


Mısırın, toplam tahıl üretiminden yüzde 22,5 oranında pay aldığını anlatan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, “Mısır üretimimiz 2023 yılında ilk kez rekor bir üretimle 9 milyon tona ulaştı. Son yıllarda ekim alanlarındaki artışın yanında verimdeki artış mısır üretiminin önemli düzeyde artmasına neden oldu. Son 5 yılda mısır üretimi yüzde 57,9 oranında arttı. Ancak geçen yıl fiyattan umduğunu bulamayan üreticilerimiz bu yıl mısırda ekim alanlarını azalttı. Türkiye İstatistik Kurumu birinci tahmin verilerine göre de 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalışla 8 milyon 500 bin ton üretim bekleniyor. Mısır üreticilerimiz, başta tarımsal sulamada kullanılan elektrik olmak üzere girdi fiyatlarının yüksekliğiyle artan maliyetlerin yükünü kaldıramıyor. Bunun yanı sıra bu yıl, aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle de mısır rekoltesinde azalma oldu. Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay’da mısır hasadı bitti. Bu illerdeki Ziraat Odalarımızdan mısır veriminde ortalama yüzde 20-30 oranında azalma olduğu bilgisini aldık. Hasadın devam ettiği Konya, Şanlıurfa, Mardin, Karaman, Eskişehir ve Aksaray gibi mısır üretiminin yoğun yapıldığı illerde de kuraklık ve aşırı sıcaklıkların verimi etkilediğini görüyoruz. Konya mısır üretiminde yüzde 22,7 payla birinci sırada bulunuyor. İlçeler arasında farklılık göstermekle birlikte il genelinde mısır veriminde yüzde 10-30 arasında kayıp mevcuttur” şeklinde konuştu.



“Hasat dönemlerinde gümrük vergi oranı düşürülmemelidir”


Genel Başkan Bayraktar, “Mısır alım fiyatı 2022 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ton başına 5 bin 700 lira olarak açıklanmıştı. 2023 yılında ise alım fiyatları sadece yüzde 5,3 artışla 6 bin lira olarak açıklandı. Yüksek girdi fiyatları ve artan enflasyon rakamları ortada iken açıklanan bu fiyat maliyetin altında kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi bu sene mısır alım fiyatı açıklamadı. Serbest piyasada mısır fiyatları geçen hafta ton başına 7 bin lira ile 9 bin 500 lira arasında değişiyordu. Konya’da ise fiyatlar geçen hafta 9 bin 700 liraya kadar çıktı. Bu fiyat üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Ancak 10 Ekim tarihinde Resmi Gazete ‘de yayımlanan karar ile yıl sonuna kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 5’e indirildi. Alınan bu karar sonrasında 4-5 günde mısır fiyatları Konya’da ton başına 7 bin 700 liraya kadar geriledi. Üreticilerimiz fiyatın daha da düşmesinden endişe ediyor. Ben buradan soruyorum. Üretici fiyatları biraz yükseldiğinde acele hareket edilerek ithalat kapıları açılıyor ve fiyatlara müdahale ediliyor. Üretici fiyatları düştüğünde niçin acele hareket edilerek fiyatlara müdahale edilmiyor ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmiyor. Patateste, soğanda, domateste, biberde, kabakta, karpuzda ve bunun gibi birçok üründe fiyatlar düştüğünde serbest piyasa ekonomisi denilerek müdahale edilmiyor. Mısır fiyatları yükseldiğinde bu serbest piyasa ekonomisi olmuyor mu da müdahale ediliyor. Bu çifte standarttan vazgeçilmelidir. Çiftçilerimize hasatta ürün fiyatı belirsizliği yaşatılmamalıdır. Hasat dönemlerinde gümrük vergi oranları düşürülmemelidir. Üreticilerimizin yeterli gelir elde etmesi için gerekli tedbirlerin alınması elzemdir” ifadelerini kullandı.



“Mısır üretiminin artırılması gerekiyor”


Türkiye’de mısırın kullanım alanının oldukça geniş olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Buna rağmen mısır en fazla hayvan yemi olarak kullanılıyor. 2022/23 sezonunda mısır üretiminin yüzde 94,3’ü yem sanayiinde kullanıldı. Son yıllarda mısır üretimimiz artmış olsa da tüketimi karşılamaya yetmiyor. Mısırda yeterlilik oranımız yüzde 85,8’dir. Yani ihtiyacımızın yüzde 14,2’sini ithalat yoluyla karşılamak zorunda kalıyoruz. Ancak ithalatın ihtiyaç kadar yapılması önemlidir. 2023 yılında 1 milyon 896 bin ton olarak gerçekleştirilen ithalata 560 milyon dolar ödendi. 2024 yılı ilk 8 ayda ise 2 milyon 637 bin ton ithalat yapıldı. 2024 yılı 8 aylık dönemde toplam ithal edilen mısırın yüzde 43,2’si Ukrayna’dan, yüzde 42,3’ü ise Rusya Federasyonu’ndan gerçekleştirildi. Hayvancılıkta en temel girdilerden olan mısırda üretimin daha fazla artırılması gerekiyor. Yüksek girdi fiyatları nedeniyle maliyetleri artan üreticilerimizin zarar etmesine müsaade edilmemelidir. Bu kapsamda mısır üretimine verilen prim desteğinin önemi büyüktür. Dane mısır desteği 2017 yılından itibaren 6 yıl boyunca ton başına 30 lira olarak ödendi. 2024 yılında ise destek miktarı ton başına 100 liraya çıkarıldı. Prim miktarı, piyasa fiyatları ve üretim maliyetlerine göre belirlenerek her yıl güncellenmelidir. Diğer taraftan bugün ‘Dünya Gıda Günü’ her insanın sağlıklı, sürdürülebilir ve ulaşılabilir gıda en temel ihtiyacıdır ve mutlaka karşılanmalıdır. Gıda insanlık tarihi boyunca stratejik öneme sahip oldu. Gıda güvencesi de her ülkenin en önemli konularından biridir. Sağlıklı beslenmede en kritik nokta gıdaya ekonomik erişimin sağlanmasıdır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verileri, 3,1 milyardan fazla insanın yani dünya nüfusunun yüzde 42’sinin sağlıklı beslenemediğini ortaya koyuyor. Dünyada 783 milyon insan yetersiz besleniyor, açlık yaşıyor. Yani dünyadaki her on kişiden biri açlıkla karşı karşıyadır. Açlık yaşayan insanların yarısından fazlası Afrika’da bulunuyor” dedi.



“Gıdayı israf edecek lüksümüz yok”


Üretilen gıdanın dengeli dağıtılması ve gıdada kayıp ve israfın en aza indirilmesi gerektiğini söyleyen Şemsi Bayraktar, “Dünya çapında tüketicilere sunulan tüm gıdanın yüzde 17’si olan yaklaşık 1 milyar ton gıda çöpe atılıyor. Çöpe atılan gıda aynı zamanda su kaynaklarının da kaybı demektir. Gıda israfının önlenmesi sürdürülebilir bir gelecek için kritik önem taşıyor. Ülkemizde günde 12 milyon ekmeğin çöpe gitmesi ve dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’unun henüz rafa çıkmadan kayba uğraması büyük bir sorundur. Gıdayı israf edecek lüksümüz yok. Bu bilinçle hareket etmeli, gıda tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeli, ihtiyacımız kadar gıda temin etmeliyiz. Sağlıklı beslenmeyi sağlayabilmek için her ülke kendi yasal düzenlemeleri çerçevesinde hem iç hem de dış piyasalara uygun kalite ve standartlarda gıda üretimi yapıyor. Ülkemizde de yasal mevzuatlarımız çerçevesinde gıda üretimi yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ulusal düzeyde gıda kontrolleri yapıyor. Yapılan denetimlerin sıklaşması ve caydırıcı cezaların uygulanması büyük önem taşıyor. Yapılan denetimler neticesinde tespit edilen taklit ve tağşişli ürünler ile insan sağlığını tehlikeye sokan ürünler kamuoyuyla paylaşılmaya devam edilmelidir. Gıdanın temeli tarımsal üretimdir. Bu nedenle, ülkemizin tarımsal alt yapıları tamamlanmalı, tarım toprakları ve su kaynakları en iyi şekilde korunmalı ve değerlendirilmelidir. Üreticilerimizin alın teri dökerek elde ettikleri ürünler değerini bulmalı ve üreticilerimizin refah seviyesi yükseltilmelidir. Üreterek sofralarımızda hiçbir gıdayı eksik etmeyen çiftçilerimize vefalı olmalıyız. Sabah, öğle, akşam sofralarımızda yediğimiz gıdalarda bir eksilme olmasını istemiyorsak çiftçilerimizin üretimde kalmasını sağlamalıyız. Özellikle gençlerimize sağlayacağımız desteklerle onları muhakkak surette tarımda tutmalıyız. Ülkenin gıda güvencesini göçmenlerle sağlayamayız. Gıda güvencesinin sağlandığı, israfın bittiği, açlık sorunun olmadığı bir Türkiye ve Dünya dileğiyle 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü kutluyorum” diye konuştu.



TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da mısır hasadına katıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Zeyrek: "Manisa’da bir buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Adım Adım Manisa projesi kapsamında kente gelen Alaşehirli kadınlarla Muradiye Camii’nde buluştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir yanında yaşayan kadınların sosyal hayata katılımını arttırmak, şehrin tarihi ve doğal güzellikleri ile tanışmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen "Adım Adım Manisa" projesi hız kesmeden devam ediyor. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, proje kapsamında üzüm diyarı Alaşehir’den kente gelen 97 kişilik kadın kafilesini Muradiye Camii’nde karşıladı. Camide gerçekleşen buluşmada Alaşehirli kadınlarla yakından ilgilenen Başkan Zeyrek, kendisine iletilen talep ve istekleri dinledi. 116 km süren yolculuğun ardından ilçeden kent merkezine ulaşan kafile, hem Başkan Zeyrek’le buluşmanın mutluluğunu yaşadı hem de şehrin tarihini gün yüzüne çıkartan müze ve eserleri ziyaret etti. Alaşehirli kadınlar, Büyükşehir görevlileri tarafından Hanımlar Aile Çay Bahçesi’nde karşılandı. Hanımlar Aile Çay Bahçesi’nde yapılan kahvaltı ikramı sonrasında Tıp Tarihi Müzesi’ne ve Uluslararası Mesir Macunu Festivali’ne ev sahipliği yapan Hafsa Sultan Camii’ne gidildi. Kafile Sultan Camii ve Tıp Tarihi Müzesi’nin tarihteki yeri hakkında verilen bilgileri dinledi. Gezinin bir sonraki durağı ise Muradiye Camii oldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek de Alaşehirli kadınlarla buluşmak için Muradiye Camii’ne geldi. Cami’de Alaşehirli kadınlarla bir araya gelen Başkan Zeyrek, kendisine iletilen talep ve istekleri dinledi. Başkan Zeyrek, Muradiye Camii’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu gezileri yaparken iki büyük amacımız vardı. Bir tanesi, sizin sosyalleşmeniz Manisa’nın tarihi dokusunu daha çok görebilmeniz, ikincisi ise bu programlarla bir araya gelmemizi sağlamak. Birlikte bu şekilde daha mutlu, daha güzel yarınlar oluşturmak. Manisa’da 1 buçuk milyon kişi olarak biz büyük bir aileyiz. Hepimiz bu ailenin birer fertleriyiz. Bu birlik ve bütünlüğümüz, Manisa’mın güzelliklerini ortaya çıkartmak ve Manisa’mızın değerine değer katmakla daha da artacaktır.” Muradiye Camii’nde gerçekleşen buluşmanın ardından ziyaretçilerine muhteşem Manisa manzarasını izleme imkanı sunan Mevlevihane’ye ve Manisa’da bulunan çeşitli eserlerin maketlerinin yer aldığı Şehzadelerpark’a gidildi. Akabinde MASKİ Genel Müdürlüğü yemekhanesinde öğle yemeği için ara verildi. Öğle yemeğinin ardından Alaşehir’den gelen 97 kişilik kafile, Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışıyla açılan kent lokantası ve halk mandırayı ziyaret ederek, görevlilerden bilgi aldı. Daha sonra Osmanlı Müzesi’ne giderek, müze içerisindeki eserleri inceledi. Son olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde halka hizmet veren Çanakkale Müzesi ile Atatürk Sergi Salonu ziyaret edilerek gezi son buldu. Gonca Gül Erdoğan, Alaşehir ilçesinde yapılan altyapı yenileme çalışmalarından duyduğu memnuniyeti anlattı. Erdoğan, “Ferdi başkan göreve geldikten sonra Manisa ve Alaşehir’de büyük bir değişim oldu. Bütün su borularımız patlaktı ve sular hep boşa akıyordu. Herkes bağ, bahçe suluyordu. Ferdi Başkan şimdi onları önlemeye çalışıyor. Bütün boruları, her şeyi değiştiriyor. Bu konuda yenilenme yaşanıyor. Zaten kendisi de halkla iç içe. Güzel projeleri var. Halkın içinde. Bu gezi için de ayrıca çok teşekkür ediyoruz. Manisa’ya çok geliyorum fakat bu geziyle daha önce görmediğim yerleri ilk kez gördüm. Bizim için anlamlı bir gezi oldu” dedi. Cennet Özcan da kadınların tarihi yerleri görmesini sağladığı için ve güzel projeler oluşturduğu için Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkür ettiğini belirtti.
Çankırı İlkokul öğrencileri aldıkları gıda eğitimleriyle bilinçlendi Çankırı’da ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla ilkokul öğrencilerine gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. ‘Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla Çankırı TOKİ İlkokulu öğrencilerine Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından gıda, beslenme ve sağlık eğitimi verildi. Her sınıf düzeyine uygun olarak hazırlanan eğitimlerde, gıdaların vücut sağlığına etkileri, dengeli beslenme alışkanlıkları ve çevreyi koruma bilinci öğrencilere aktarıldı. Doç. Dr. Ercoşkun, doğru gıda seçimlerinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişim üzerinde ne kadar önemli olduğunu anlatarak, sağlıklı yaşamın temellerini öğrencilerle paylaştı. Daha sonra öğrencilere ikramlarda bulunularak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çocuklar için hazırladığı kitaplar dağıtıldı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun tarafından verilen eğitim öğrencilerden büyük ilgi gördü. “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir” Gıda güvenliği tedbirlerinin büyük önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Gıda hakkı, insanların yeterli ve güvenli gıdaya ulaşma hakkını ifade etmektedir. Özellikle son yıllarda savaşlar, küresel iklim değişikliği, tarımsal arazilerin azalması gibi birçok faktör, insanların gıda hakkını tehdit altına almaktadır. Önümüzdeki yıllarda maalesef gıda güvenliğini arttırmak için ekstra tedbirler almak zorundayız. Bu tedbirler büyük önem taşımaktadır” dedi.
Kocaeli Kocaelispor çarşıya indi, ortaya renkli görüntüler çıktı Kocaelispor yönetimi, teknik heyeti ve futbolcular moral yemeğinde bir araya geldi. Yemek programının ardından sokağa inen Kocaelispor kafilesi, marşlar eşliğinde taraftarlarla birlikte yürüdü. Kocaelispor yönetimi tarafından Tarihi Kapanönü Hanı’nda yemek organizasyonu düzenlendi. Yemeğe, teknik heyet ve futbolcuların yanı sıra taraftar grup liderleri de katıldı. Recep Durul: "Ümraniyespor’u gözümüzde büyütmeliyim" Kocaelispor Başkanı Recep Durul, yemek öncesi gazetecilere cumartesi günü oynanacak Ümraniyespor karşılaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Durul, "Kendi kendimizi sabote etmeyelim. Biz Kocaelispor gibi oynadıktan sonra her takımı yenebiliriz. 18 kez kupalara katılmış, Türkiye’yi temsil etmiş, 1999-2002 yıllarında fırtına gibi esmiş, 2 Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu olmuş bir takımız. Fenerbahçe’yi, Beşiktaş’ı, Galatasaray’ı eğer dize getirdiysek Ümraniyespor’u da çok gözümüzde büyütmeliyim. Evet, saygı gösteriyoruz. İyi bir takım, güçlü bir takım" dedi. "Ne gerekiyorsa yapacağız" Yemekte de söz alan Recep Durul, "Hepimiz Kocaelispor’u sahiplenmiş durumdayız, ne gerekiyorsa yapacağız. Bundan sonrada yapılacaktır. Buradaki tüm esnafımıza bizleri ağırladıkları ve Kocaelispor sevgisini yaydıkları için teşekkür ediyorum" ifadeleri kullandı. Ertuğrul Sağlam: "Bu işi bir kent hareketi haline getirmemiz gerekir" Sezona güzel bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam, "Allah’a şükürler olsun ki, 15 yıl sonra 1. Lig’de liderliğe kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde başkanımız ve yönetimimiz ile çok güzel bir toplantı yapıp, 8 haftanın değerlendirmesini yaptık. Şunu çok samimiyetle söylemek istiyorum ki; kulüp içerisinde çok güzel bir bütünlük oluşturduk. Bizim bu işi bir kent hareketi haline getirmemiz gerekir. Tüm kent ile bütünlük oluşturup, sinerji oluşturmamız lazım. Bizim bu bütünlüğe ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. "15 yıllık Süper Lig hasretine bu sene son vereceğiz" Sağlam, "15 yıllık Süper Lig hasretine bu sene son vereceğiz. Mutlu sona ulaşacağız. Bu ortam için de emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şunu da söylemek istiyorum. Biz bu işi hep birlikte başaracağız" diye konuştu. Gökhan Değirmenci: "Taraftara iyi oyun izlettirip 3 puan armağan etmek istiyoruz" Takımın gidişatı hakkında değerlendirmelerde bulunan kaptan Gökhan Değirmenci ise "Bu birliktelik için herkes elinden geleni yapıyor. Organizasyonda emeği geçenlere de teşekkür ediyorum. Hem taraftarımız hem bizim için güzel bir organizasyon oldu. Cumartesi günü önemli bir maçımız var. Onun öncesinde biz hem halkla hem de esnafımızla buluşup onları maça davet edeceğiz. İnşallah onlarda maça gelecekler. Daha dolu tribünde lider takımı izleyecekler. Biz de onlara iyi oyun izlettirip 3 puan armağan etmek istiyoruz" dedi. Kocaelispor’u yemekte ağırlayan esnaf ise "Kocaelispor geldiği için çok mutlu olduk. Onlara özel ilgi gösteriyoruz. Allah hepsinden razı olsun. Onlardan şampiyonluk bekliyoruz" diye konuştu. Taraftarlarla beraber yürüdüler Kafileye yemeğin ardından bando takımı da eşlik etti. Yemeğin ardından sokağa çıkan yönetim kurulu, teknik heyet ve futbolcular taraftarlarla beraber marşlar eşliğinde yürüdü. Yoğun katılımın olduğu yürüyüş, renkli görüntülere de sahne oldu.
İstanbul Hasan Yalnızoğlu son yolculuğuna uğurlandı Survivor yarışmacısı, oyuncu ve dansçı Hasan Yalnızoğlu, Üsküdar’da düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Survivor yarışması ile tanınan, oyuncu ve dansçı Hasan Yalnızoğlu, pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti. Hasan Yalnızoğlu için bugün ikindi namazına müteakip Üsküdar Karacaahmet Mezarlığının içinde bulunan Şakirin Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazına Hasan Yalnızoğlu’nun ailesi, akrabaları, yakın arkadaşlarının yanı sıra oyuncu ve sunucu Kenan İmirzalıoğlu, oyuncu Berk Oktay, spor yorumcusu Bilgehan Demir, oyuncu İpek Tenolcay ve çok sayıda seveni katıldı. Kılınan cenaze namazının ardından Hasan Yalnızoğlu’nun naaşı Karacaahmet Mezarlığına defnedildi. Kenan İmirzalıoğlu: "Çok iyi bir insandı" Cenaze törenine katılan oyuncu ve sunucu Kenan İmirzalıoğlu, "Hasan’la muhabbetimiz bestmodel yarı finalinde başlamıştı. İlk o zaman tanışmıştık. Yani 1997’nin yaz ayından bahsediyorum. 1997 Türkiye finallerinde biz oda arkadaşıydık. Benim gönlümün birincisi Hasan’dı, onun gönlünün birincisi de bendim. Ben birinci seçildim, o ikinci oldu. İkimiz böyle farklı yollarda yürüdük. Haberleşirdik, görüşürdük. Bu hastalık süreci çok tatsızdı. Ama çok güzel bir insandı, çok iyi bir insandı. Herkesten de aynı şeyleri duyacaksınız, eminim. Çok erken, her ölüm erkendir ama Hasan’ımız çok erken ayrıldı aramızdan. Bundan 9 yıl önce Sertacımız ayrılmıştı aramızdan. Geriye iki kız çocuğu bıraktılar. İnşallah onlar iyi olurlar, iyilerle karşılaşırlar, onların bahtı güzel olsun. Evlatlarına dua ediyorum" dedi. Oyuncu İpek Tenolcay, "Üzgünüz, sevdiğimiz bir arkadaşımızı uğurluyoruz Allah kalanlara sabır versin. Bizim grubumuz var, yüz yüze olmasa da muhakkak birbirimizden haberimiz oluyordu" diye konuştu. "Çok üzgünüz" Oyuncu Berk Oktay ise, "Çok üzgünüz. Hasan abi çok güzel bir insandı. Çok genç, insanın canını acıtan tarafta bu. Ölüm hepimiz için gerçek tabii ki de ama çok genç. Allah ailesine sabır versin. Ben son dönemde görüşmedim ama ortak arkadaşlarımız görüştü. Çok iyi ve güzel bir insandı" dedi.