EĞİTİM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 13:59 | Son Güncelleme : 16 Ekim 2024 Çarşamba 14:02

4 ilde okullar tatil edildi

A
A
A
4 ilde okullar tatil edildi

Merkez üssü Malatya’nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Şanlıurfa'da eğitime bir gün ara verildi.

Saat 10.46’da Malatya’nın Kale ilçesinde 5.9 büyüklüğünde meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremle ilgili konuşan Bakan Yusuf Tekin "Öncelikle bugün bir deprem haberi aldık. Tekrar geçmiş olsun, temennisinde bulunuyorum. Malatya-Kale merkezli bu deprem nedeniyle Malatya ve Elazığ illerimizde valilikler eğitim öğretim süreçlerine bir gün ara verme kararı aldılar'' dedi. 

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, "Bugün Malatya'da meydana gelen ve ilimizde de hissedilen deprem nedeniyle resmi ve özel eğitim kurumlarının bütün kademelerinde eğitime bir gün süreyle ara verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verdi.

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise Vali Osman Varol'un talimatlarıyla örgün, yaygın ve özel eğitim kurumlarında eğitim-öğretime 1 gün ara verildiği belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ’DEN gıda ambalajında yeni buluş Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ile Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık’ın çalışmaları sonucu ortaya çıkan “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uluslararası patent tescili aldı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yapılan buluşlara bir yenisi daha eklendi. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerinden Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ile Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık’ın buluş sahibi olarak yer aldığı çalışma, ALKÜ adına Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından uluslararası patent tescili aldı. “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” isimli buluş, gıda ambalajlamada kullanılmak üzere 3D yazıcı kullanılarak aktif ambalaj yapımı yöntemi ile katkı maddesinin gıda maddesi yerine ambalajın cidarlarına katılmasını mümkün kılan bir yöntem oldu. Bu yöntemle, gıdanın muhafazasını sağlayan gıda ambalajı buluşu gerçekleşti. Uluslararası patent almaya hak kazandı Gıda ambalajını detaylarıyla anlatan Doç. Dr. Sinan Uzunlu, “Bu projemizle aktif gıda ambalajı yaptık. Normal bir gıda ambalajından farklı olarak gıdanın raf ömrü süresi boyunca gıdanın muhafaza edilebilirliğini geliştiriyor. Gıdaların üretiminde izin verilen katkı maddeleri gıdanın içine değil, ambalajın içerisine tasarladığımız ‘cidar’ denilen bölümüne koyuyoruz. Katkı maddesinin gıdanın içerisine koyulması değil de katkı maddesinin ambalajın 5 farklı düzlemde ilave edilmesi ve depolandığı süre içerisinde aktivite göstermesini ortaya koyuyoruz. Bu yüzden, bu yöntem düşünülerek yapılan ambalaj çalışmamız uluslararası patent almaya hak kazandı” dedi. İlk deneme aşure oldu Yapılan gıda ambalajının denenmesi yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün de yer aldığı aşure tatlısı üzerinde denendi. Ambalaja konulan aşureyle birlikte ambalajın cidar bölümüne tarçın yağı eklendi. Tarçın yağının gıda ambalajına eklenmesiyle vakumlanan aşure 14 gün süreyle muhafaza edildi. Antimikrobiyal aktivenin gösterildiği çalışma yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün tez çalışması olarak ALKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklendi.
Samsun Samsun’da çocuk şenlikleri devam ediyor Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 17 ilçeyi kapsayan çocuk şenliklerinin ikinci etabı, Vezirköprü ilçesinde gerçekleşti. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü ve ilçe belediyeleri iş birliği ile ilçelerde düzenlenen İlçe Çocuk Şenlikleri’nin ilk etabı Ayvacık, Yakakent, Bafra, Ladik, Alaçam ve Asarcık’ta gerçekleştirilmişti. İlçelerde düzenlenen çocuk şenliğinin ikinci etabı Vezirköprü’de yapıldı. 17 ilçenin tamamında çeşitli programlarla minik kalplerle buluşmayı sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, çocuk şenlikleri ile çeşitli atölyelerden geleneksel oyunlara birçok etkinlikleri çocuklarla buluşturuyor. Şenliklerin ikinci etabı, 16 Ekim tarihinde Vezirköprü ilçesinde başladı. Düzenlenen şenlikte çocuklar doyasıya eğlenirken yüz boyamadan geleneksel oyunlara birçok etkinlikle buluşma fırsatı yakaladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu etkinlikler aracılığıyla çocukların sosyalleşmelerini, eğlenceli vakit geçirmelerini ve kişisel gelişimlerine katkı sunmayı hedefliyor. Ailelerin de katılım göstereceği bu organizasyon, hem çocuklar hem de ebeveynler için keyifli bir gün vadediyor. Çocuk şenliğinin bir sonraki durakları ise 17 Ekim tarihinde Kavak, 23 Ekim tarihinde ise Salıpazarı ilçesinde gerçekleştirilecek. Saat 10.00-18.00 arasında yapılacak şenlikte çocuklar, kurulan atölyelerde hem öğrenecek hem eğlenecek.
Ankara Gençler şiddete çözüm olarak yasaların daha sıkı uygulanmasını istiyor Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’nun düzenlediği ankettte 18 ile 25 yaş aralığındaki gençler, gündemde geniş yer bulan şiddet olaylarının idamın da içinde olduğu yasaların daha sıkı uygulanması ve farkındalığın artırılmasıyla çözülebileceğini belirtti. Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, 7 bölgede 30 üniversiteden 18-25 yaş aralığında 4 bin 500 öğrenci ile kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anket sonuçlarına göre, toplumsal şiddet olaylarının önlenmesi için en çok desteklenen önlem yüzde 67 oranıyla içinde idamın geri getirilmesi seçeneğinin de olduğu yasaların daha sıkı uygulanması oldu. Bunu yüzde 8 oranıyla eğitim, yüzde 13 ile toplumsal farkındalık kampanyaları izledi. "Önlem aile içi eğitim" diyenlerin oranı ise ankette yüzde 12 oldu. Toplumsal şiddet olaylarının artmasının başlıca nedenleri arasında yüzde 38 ile yetersiz yasal önlemler ilk sırada yer alırken, ekonomik sorunlar yüzde 31, yetersiz eğitim yüzde 19 ve aile içi şiddet yüzde 12 oranında oldu. Toplumun hangi kesimlerinin daha fazla sorumluluk alması gerektiği sorusuna verilen yanıtlar ise hükümetin yüzde 46 oranında en büyük sorumluluğa sahip olduğunu gösterdi. Ankete katılan gençler, aileleri yüzde 23, okulları yüzde 18 ve sivil toplum kuruluşlarını yüzde 13 oranında sorumlu gösterdi. Şiddet, toplumda derin bir travma ortaya koyuyor Farkındalık oluşturmak için önerilen etkinlikler arasında sosyal medya kampanyaları yüzde 39 ile ilk sırada yer alırken, eğitim seminerleri yüzde 36, toplumsal farkındalık projeleri yüzde 19 ve bilgilendirici broşürler yüzde 7 oranında desteklendi. Toplumsal şiddet olaylarının toplum üzerindeki psikolojik etkileri konusunda katılımcıların yüzde 87’si aşırı olumsuz, yüzde 8’i olumsuz ve yüzde 5’i nötr görüş bildirdi. Bu sonuç, şiddetin toplumda derin bir travma oluşturduğunu ortaya koydu. Duygusal tepkiler açısından ise öfke yüzde 48 ile en yaygın duygu olarak belirtilirken, korku yüzde 23, üzüntü yüzde 19 ve umutsuzluk yüzde 10 oranında ifade edildi. Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Okudan, “Sonuçlar, toplumsal şiddet olaylarının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için çok yönlü bir yaklaşım gerektiğini ortaya koymaktadır. Daha sıkı yasaların uygulanması, eğitim ve farkındalık kampanyalarının artırılması, ekonomik sorunların çözülmesi ve psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması, şiddetin önlenmesinde ve toplumun iyileştirilmesinde önemli adımlar olacaktır. Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve gençlerimizin daha güvenli bir geleceğe adım atabilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.