Yerel Haberler
Kırşehir
İlkokul öğrencisini taciz eden sanık: "Başıma gelecekleri biliyordum" 17 Eylül 2024 Salı - 23:31:03 Kırşehir’de 2023 yılından bu yana temizlik görevlisi olarak çalıştığı okuldaki 2 ilkokul öğrencisine istismarda bulunduğu iddia edilen sanık, mahkemede "Başıma gelecekleri biliyordum" dedi. Kırşehir’de Öğretmen Ziya Kılıçözü İlkokulunda temizlik görevlisi olarak çalışan M.U., okulda iki öğrenciyi istismar ettiği gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konulurken, şahıs Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Sanık avukatı ve mağdur iki öğrencinin avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmaya sanık M.U., tutuklu olduğu Yozgat Boğazlıyan cezaevinden SEBGİS yöntemiyle katıldı. Mahkemede kendini savunan tutuklu sanık M.U., suçlu olduğunu ve çocukları öpmemesi gerektiğini söyleyerek, kendisine ağaç dikme cezası verilmesini talep etti ve "Beyanlarım çarptırıldı. Bana okutulmadan imzalatıldı. Beni kesin suçlu gördüler. Temizlik yaparken çocuklar geldi ve aniden bana sarıldı. Bende iki kız çocuğunu da dudaklarına yakın bölgeden öptüm" dedi. Saçına yapışan sakızı çıkarmak için kucağına oturtmuş "Mağdur K.T. adlı çocuğu neden kucağına oturttuğu" sorulan M.U., mağdur çocuğu kucağına oturttuğunu fakat cinsel istek amaçlı yapmadığını söyleyerek, "K.T.’nin saçına yapışan sakızı çıkarmak için kucağıma oturttum. Bir iki dakika boyunca kucağımda kaldı" diye konuştu. Mağdur aileler ve çocukların pedagog eşliğinde dinlendiği mahkemede sanığın akli dengesinin yerinde olup olmadığının araştırılması için sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilerek ileri bir tarihe ertelendi.
Doktor; omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 15:18 Doktor; omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarladı. Basat tasarlanan el aletleriyle hastanede yeniden “laterjet” ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında hastaların omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıp miktarı belli bir yüzdeyi geçtiğinde sadece yumuşak doku prosedürü olan “Bankart ameliyatı” istenen başarıyı sağlayamaz" dedi. Ameliyatta kullanılan el aletlerine yeni tasarımlar ekleyerek onları yeniden ürettiğini söyleyen Basat, "Ameliyat setini üreten firma çekilince bizlerde ameliyatı kapalı yapma isteği duyduk. Seti yeniden tasarlayıp yeniden ürettik. Tarafımızdan tasarlanan ve üretilen bu el aletleriyle hastanemizde yeniden laterjet ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Hastalar, kapalı cerrahi yönteminde açık cerrahiye oranla çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönmektedirler. Kozmetik açıdan yaklaşıldığında da küçük 5 delik içerisinden bu işlemler gerçekleştiği için yara izi de minimaldir. Başarı şansı, sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre de daha yüksektir. Sonuç olarak farklı açılardan, cerrahi beklentilerini karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır” diye konuştu.
Omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 15:16 Omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarladı. Basat tasarlanan el aletleriyle hastanede yeniden “laterjet” ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında hastaların omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıp miktarı belli bir yüzdeyi geçtiğinde sadece yumuşak doku prosedürü olan “Bankart ameliyatı” istenen başarıyı sağlayamaz" dedi. Ameliyatta kullanılan el aletlerine yeni tasarımlar ekleyerek onları yeniden ürettiğini söyleyen Basat, "Ameliyat setini üreten firma çekilince bizlerde ameliyatı kapalı yapma isteği duyduk. Seti yeniden tasarlayıp yeniden ürettik. Tarafımızdan tasarlanan ve üretilen bu el aletleriyle hastanemizde yeniden laterjet ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Hastalar, kapalı cerrahi yönteminde açık cerrahiye oranla çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönmektedirler. Kozmetik açıdan yaklaşıldığında da küçük 5 delik içerisinden bu işlemler gerçekleştiği için yara izi de minimaldir. Başarı şansı, sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre de daha yüksektir. Sonuç olarak farklı açılardan, cerrahi beklentilerini karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır.” diye konuştu.
Belediyenin halk konserinde Neşet Ertaş’a ’karga’ benzetmesi yapıldı
03 Eylül 2024 Salı - 17:08 Belediyenin halk konserinde Neşet Ertaş’a ’karga’ benzetmesi yapıldı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıldönümü etkinliklerinde Kırşehir Belediyesi’nin organizasyonunda sahne alan Sanatçı Ahmet Tekkuş’un; "Kırşehir’de hepinizin bildiği bir Neşet var. Kargadan başka kuş tanımıyorsunuz" sözleri büyük tepki topladı. Neşet Ertaş’ın memleketi ’ozanlar diyarı’, ’Ahiliğin başkenti’, UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de; Cacabey Meydanı’nda konser veren Ahmet Tekkuş’un merhum halk ozanı Neşet Ertaş hakkında söylediği; ’Kırşehirli olmak bir ayrıcalık. Kırşehir’de hepinizin bildiği bir Neşet var. Kargadan başka kuş tanımıyorsunuz. Burada 3 tane deve dişi gibi bir sanatçı var. Bu kadar orkestralar ve sazlar var. Bu sanatçılarımıza büyük bir alkış lütfen’ sözleri tepkiye neden oldu. Bozlak sanatçısı merhum Neşet Ertaş’a hakaret edildiğini söyleyen Memleket Partisi İl Başkanı Gülay Baltalık açıklamasında; "Kırşehir Belediyesi’nin yaptığı organizasyonda Cacabey Meydanı’nda insanlar, bozlak sanatçısı Neşet Ertaş’a başka bir sanatçının ağzından hakaret dinledi. Kırşehir adına utandık. Organizasyonu yapanlar utanmadı mı? Her konuşmalarında Neşet Ertaş’tan dem vuran sizler halktan özür dileyin. Sanatçının alacağını ise yüreklere su serpmek adına iptal edin" dedi. Sanatçı Ahmet Tekkuş’un söylemleri ise sosyal medyada viral oldu.
Orman yangınlarının önüne geçmek için ağaç budaması
03 Eylül 2024 Salı - 12:58 Orman yangınlarının önüne geçmek için ağaç budaması Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü, hava sıcaklıkları nedeniyle oluşan orman yangınlarının önüne geçmek için ağaçlarda budama işlemi yapıyor. Ağaç budamasıyla yangınların yayılma hızını azaltmayı hedefleyen ekipler, yaz aylarında oluşan orman yangınlarının geniş alanlara sıçramasının da önüne geçmeye çalışıyor. Orman İşletme Müdürü Alper Çimen, özellikle yol kenarlarındaki ağaçlarda yangının büyümemesi için budama çalışması yaptıklarını belirtti. Çimen, "Orman alanları oluşturulurken özellikle yol kenarlarına yapraklı, içerilere doğru ise ibreli türler dikilmektedir" dedi. Yapraklı türlerin dayanıklı olmasının yangınları önlemede büyük öneme sahip olduğunu aktaran Çimen, "Orman yangınlarında erken müdahale için yangın, emniyet, yol ve şeritlerin önemi tartışılmazdır. Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler, yangın emniyet şeritlerinde temizleyerek bakımlarını yapmaktadır. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle birlikte orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Yangınlara sebep olabilecek; izmarit atma, çöp atma ve plastik poşet gibi yanıcı etkiye sahip olabilecek çöplere karşı duyarlı olmalarını istiyoruz. 50 yılda oluşan orman alanlarını kül ettikten sonra insanların doğaya ve insanlığa verdiği zararları da düşünmeleri gerekir" diye konuştu.
41 yıldır engelli kızının yaşama umudu oldu
02 Eylül 2024 Pazartesi - 14:28 41 yıldır engelli kızının yaşama umudu oldu KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de; ellerini ve vücudunu hareket ettiremeyen engelli Sevda, annesinin desteğiyle zor şartlarda 60 kitap okudu. 7 aylıkken omurilik felci geçiren, lise eğitiminden sonra yürüme ve konuşma yetilerini kaybeden 41 yaşındaki engelli Sevda Yorgancı, annesinin de yardımıyla 10 yılda 60’ı aşkın kitap okuyarak takdir topladı. Yenice Mahallesi’nde ailesiyle yaşayan Sevda, annesi Sebahat Yorgancı’nın desteğiyle yaşam mücadelesini sürdürüyor. Yürüyemeyen, konuşamayan Sevda’nın dünyasını ise cep telefonundaki sosyal medya paylaşımları şekillendiriyor. Okuduğu her kitabı sosyal medya hesabından paylaşan Sevda, şehirde herkesin sempatisini kazandı. Konuşulanları anlayan fakat konuşamayan Sevda’nın yaşamı ile ilgili bilgi veren anne Sebahat Yorgancı; kızının 7 aylıkken el arabasından düştükten sonra omurilik zedelenmesi oluştuğunu, ilerleyen yıllarda da boynundan altının felç olduğunu söyledi. Kırşehir ve Ankara’da götürdükleri hastanelerde tedaviye yönelik olumlu bir gelişme elde edemediklerini belirten Yorgancı; "Yavaş yavaş yürümeyi, konuşmayı unuttu. Ondan sonra böyle kaldı. Şu anda zaten hiç yürüyemiyor, konuşamıyor da. Her şeyiyle ben ilgileniyorum, ben uğraşıyorum. Kitaba düştükten sonra kütüphaneden kitap getirttirdi. Arkadaşlarından istedi, kitap getirdiler. Kitaba düştü. Şimdi kitap ile ilgileniyor, kitap bağımlısı oldu Sevda” dedi. Kendini 41 yaşındaki kızını yaşatmaya adayan anne Yorgancı, Sevda’nın kitap sayfalarını bile çevirme gücü olmadığını bildiği hale hayatını kızına adadı. Sosyal medyadan edindiği arkadaşlarının Sevda’yı ziyarete gelmesiyse anne Yorgancı’yı mutlu kılıyor.
Sağlıklı Hayat Merkezi’yle 4 ayda 14 kilo verdi
31 Ağustos 2024 Cumartesi - 14:02 Sağlıklı Hayat Merkezi’yle 4 ayda 14 kilo verdi Kırşehir’de İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet sunan Sağlıklı Hayat Merkezi’ne giden vatandaş 4 ayda 14 kilo verdi. Diyetisyen desteğiyle 4 ayda 14 kilo veren Hülya Gündüz; sağlıklı yaşam ve doğru kilo vermesinde Sağlıklı Hayat Merkezi’nin katkı sunduğunu söyledi. Gündüz; "Fazla kilolarımdan dolayı rahatsızlık duyuyordum" dedi. Açlık hissi oluşmadan zayıflamanın kendisini mutlu ettiğini belirten Gündüz açıklamasında; "Fazla kilolarımdan aç kalmadan kurtulmanın mutluluğunu yaşadım. Kilolarımdan dolayı ciddi oranda rahatsızlıklarım vardı. Başvuru yaptıktan sonra kilolarımdan kurtulacağıma da inandım" diye konuştu. Sağlıklı Hayat Merkezi’nde uyguladığı diyet ile 4 ay gibi bir sürede 14 kilo vererek 85 kilodan 71 kiloya düşen Gündüz’e uygulanan yöntemi anlatan Servet Bıyıklı ise, "Hastanın toplamda verdiği 14 kilonun 12 kiloluk kısmı yağ dokusu, şişmanlığın kalıcı tedavisi. Hastada yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, hastaya sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmak, hareketli bir yaşam tarzı oluşturmakla elde edilmektedir. Diyet planı yapıldıktan sonra kontrolleri yapılan hastanın durumunun iyi olması sonrası 3-4 haftalık periyotlarda kontrol sağladık. Kendisi yaklaşık 14 kilo civarında kilo kaybı sağladı, merkezimizde bulunan fizyoterapistimiz eşliğinde de yine spor ve egzersiz çalışmalarımız oldu" ifadelerini kullandı. Sağlıklı hayat merkezinde aç kalmadan uygulanan ama fiziksel aktivitenin de yapıldığı programla, motivasyon sağlanıp kilo verilirken düzenli yağ yakımı da sağlanıyor.