Yerel Haberler
Kırşehir
Dr. Ramazan Dulkadir: "Anne sütü bebeğin sigortasıdır"
07 Eylül 2024 Cumartesi - 13:54 Dr. Ramazan Dulkadir: "Anne sütü bebeğin sigortasıdır" Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Dulkadir, Sağlık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamasında, anne sütünün bebekler üzerinde hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Dulkadir, anne sütünün bebeğin karşılaşacağı sağlık risklerinde hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Dulkadir, "Anne sütü alımı çocuk için her bir damlası altın değerindedir. Çocukların hayatta kalmaları ve erken çocukluk gelişimleri açısından hayati önem arz etmektedir. Annenin çocuğunu emzirmesi bebeğin hayatta kalması yanı sıra aile ve toplum açısından da yararları vardır" dedi. Anne sütünün taze ve mikro organizmalar tarafından kirlenmediğini belirten Dulkadir, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Çocuğun anne sütüyle beslenmesi anneyi; kanser türlerinden de korur. Annelik duygusunun gelişmesi yanında annenin kilo vermesine de yardımcı olur. Anne sütü bebeğin sadece besin ihtiyacını karşılamakla kalmaz, gelişimi ve hastalıklardan korunmasına da neden olur. Annenin bebeğini emzirmesi 2 yaş ve üstüne kadar da devam edebilir." Annelerin bebeklerini emzirmeleri şehirde "Emzirmek Annenin, Anne Sütü Bebeğin Sigortasıdır" sloganı ile anlatılıyor.
Doktor; omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 15:18 Doktor; omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarladı. Basat tasarlanan el aletleriyle hastanede yeniden “laterjet” ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında hastaların omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıp miktarı belli bir yüzdeyi geçtiğinde sadece yumuşak doku prosedürü olan “Bankart ameliyatı” istenen başarıyı sağlayamaz" dedi. Ameliyatta kullanılan el aletlerine yeni tasarımlar ekleyerek onları yeniden ürettiğini söyleyen Basat, "Ameliyat setini üreten firma çekilince bizlerde ameliyatı kapalı yapma isteği duyduk. Seti yeniden tasarlayıp yeniden ürettik. Tarafımızdan tasarlanan ve üretilen bu el aletleriyle hastanemizde yeniden laterjet ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Hastalar, kapalı cerrahi yönteminde açık cerrahiye oranla çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönmektedirler. Kozmetik açıdan yaklaşıldığında da küçük 5 delik içerisinden bu işlemler gerçekleştiği için yara izi de minimaldir. Başarı şansı, sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre de daha yüksektir. Sonuç olarak farklı açılardan, cerrahi beklentilerini karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır” diye konuştu.
Omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 15:16 Omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarladı. Basat tasarlanan el aletleriyle hastanede yeniden “laterjet” ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında hastaların omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıp miktarı belli bir yüzdeyi geçtiğinde sadece yumuşak doku prosedürü olan “Bankart ameliyatı” istenen başarıyı sağlayamaz" dedi. Ameliyatta kullanılan el aletlerine yeni tasarımlar ekleyerek onları yeniden ürettiğini söyleyen Basat, "Ameliyat setini üreten firma çekilince bizlerde ameliyatı kapalı yapma isteği duyduk. Seti yeniden tasarlayıp yeniden ürettik. Tarafımızdan tasarlanan ve üretilen bu el aletleriyle hastanemizde yeniden laterjet ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Hastalar, kapalı cerrahi yönteminde açık cerrahiye oranla çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönmektedirler. Kozmetik açıdan yaklaşıldığında da küçük 5 delik içerisinden bu işlemler gerçekleştiği için yara izi de minimaldir. Başarı şansı, sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre de daha yüksektir. Sonuç olarak farklı açılardan, cerrahi beklentilerini karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır.” diye konuştu.
Belediyenin halk konserinde Neşet Ertaş’a ’karga’ benzetmesi yapıldı
03 Eylül 2024 Salı - 17:08 Belediyenin halk konserinde Neşet Ertaş’a ’karga’ benzetmesi yapıldı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıldönümü etkinliklerinde Kırşehir Belediyesi’nin organizasyonunda sahne alan Sanatçı Ahmet Tekkuş’un; "Kırşehir’de hepinizin bildiği bir Neşet var. Kargadan başka kuş tanımıyorsunuz" sözleri büyük tepki topladı. Neşet Ertaş’ın memleketi ’ozanlar diyarı’, ’Ahiliğin başkenti’, UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de; Cacabey Meydanı’nda konser veren Ahmet Tekkuş’un merhum halk ozanı Neşet Ertaş hakkında söylediği; ’Kırşehirli olmak bir ayrıcalık. Kırşehir’de hepinizin bildiği bir Neşet var. Kargadan başka kuş tanımıyorsunuz. Burada 3 tane deve dişi gibi bir sanatçı var. Bu kadar orkestralar ve sazlar var. Bu sanatçılarımıza büyük bir alkış lütfen’ sözleri tepkiye neden oldu. Bozlak sanatçısı merhum Neşet Ertaş’a hakaret edildiğini söyleyen Memleket Partisi İl Başkanı Gülay Baltalık açıklamasında; "Kırşehir Belediyesi’nin yaptığı organizasyonda Cacabey Meydanı’nda insanlar, bozlak sanatçısı Neşet Ertaş’a başka bir sanatçının ağzından hakaret dinledi. Kırşehir adına utandık. Organizasyonu yapanlar utanmadı mı? Her konuşmalarında Neşet Ertaş’tan dem vuran sizler halktan özür dileyin. Sanatçının alacağını ise yüreklere su serpmek adına iptal edin" dedi. Sanatçı Ahmet Tekkuş’un söylemleri ise sosyal medyada viral oldu.
Orman yangınlarının önüne geçmek için ağaç budaması
03 Eylül 2024 Salı - 12:58 Orman yangınlarının önüne geçmek için ağaç budaması Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü, hava sıcaklıkları nedeniyle oluşan orman yangınlarının önüne geçmek için ağaçlarda budama işlemi yapıyor. Ağaç budamasıyla yangınların yayılma hızını azaltmayı hedefleyen ekipler, yaz aylarında oluşan orman yangınlarının geniş alanlara sıçramasının da önüne geçmeye çalışıyor. Orman İşletme Müdürü Alper Çimen, özellikle yol kenarlarındaki ağaçlarda yangının büyümemesi için budama çalışması yaptıklarını belirtti. Çimen, "Orman alanları oluşturulurken özellikle yol kenarlarına yapraklı, içerilere doğru ise ibreli türler dikilmektedir" dedi. Yapraklı türlerin dayanıklı olmasının yangınları önlemede büyük öneme sahip olduğunu aktaran Çimen, "Orman yangınlarında erken müdahale için yangın, emniyet, yol ve şeritlerin önemi tartışılmazdır. Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler, yangın emniyet şeritlerinde temizleyerek bakımlarını yapmaktadır. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle birlikte orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Yangınlara sebep olabilecek; izmarit atma, çöp atma ve plastik poşet gibi yanıcı etkiye sahip olabilecek çöplere karşı duyarlı olmalarını istiyoruz. 50 yılda oluşan orman alanlarını kül ettikten sonra insanların doğaya ve insanlığa verdiği zararları da düşünmeleri gerekir" diye konuştu.