Yerel Haberler
Kilis
22 Kasım 2024 Cuma - 12:16 Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Tarih ile lezzetin buluştuğu yemek: Kilis tava
09 Ağustos 2023 Çarşamba - 10:43 Tarih ile lezzetin buluştuğu yemek: Kilis tava Osmanlı döneminden günümüze uzanan yüzlerce yıllık bir lezzet olan coğrafi işaretli Kilis tavasına, en çok tüketilen yemek çeşitleri arasında yer alıyor. Et tüketiminin en fazla olduğu illerin başında gelen Kilis’te yöresel olarak kasaplarda yapılan Kilis tava isimli yemek sofraları süslüyor. Hazırlanan tavaları taş fırında 300 derecede 8-10 dakika arasında pişerek tırnaklı ekmekle lezzeti tatmak isteyenlere servis ediliyor. ‘‘İle gelen yerli yabancı turistler Kilis tavayı yemeden gitmiyor’’ 30 yıldır Kilis Tava işiyle uğraşan işletme sahibi İzzet Canözer, ‘‘İli gezmeye gelen Taraflı tarafsız Kilis tavayı yerli ve yabancı turistler yemeye geliyor. Kilise özgü klasik yüzyıllardır yapılan herkesin beğendiği koyun etinden hazırlanan tepsinin içine hazırlanan kırmızı ve yeşil biber koyarak baharat olarak tuz, toz biber ve karabiber kullanıyoruz. Tepsinin üzerine domates, biber ve soğanla süsleyerek 300 derecede taş fırından pişirerek tırnaklı ekmek ile servis ediyoruz’’ dedi. "Kilis deyince akıllara ilk önce Kilis tava geliyor’’ Kilis deyince akıllara Kilis’e özgü tatlı ve başta Kilis tavanın geldiği aktaran Usta Canözer, ‘‘Tatlı olarak coğrafi işaretli ürün Cennet çamuru, Kilis katmeri, Zeytinyağı efsaneler arasında. Kasap olduğumuzdan dolayı akıllara ilk gelen lezzet Kilis tava nasıl Antep baklavasını dünyaya tanıtımını yaptıysak Kilis tavayı da tanıtacağız’’ diyerek cümlelerini tamamladı. Kilis’i gezmek için geldiğini ve Kilis tava yemeden gitmek istemediklerini altını çizen Elif Dilek, "Şanlıurfalıyım ama Adıyaman’dan gezme amaçlı geldik ve ne yiyebiliriz dediğimizde Kilis tavayı çok önerdiler. Geldik yedik ve lezzeti tattık çok güzel herkese tavsiye ederim eve gittiğim zaman bende yapmayı deneyeceğim tabi bu kadar lezzetli olmaz biliyorum ama ustadan da lezzetin sırrını almaya çalışacağım’’ diye konuştu.
Kilis’te yeşil altının hasadı başladı
03 Ağustos 2023 Perşembe - 15:06 Kilis’te yeşil altının hasadı başladı Kilis’te yeni mahsul Antep fıstığından önce toplanan ve ‘‘boz’’ olarak bilenen ‘Yeşil altın’ olarak tabir edilen tam olgunlaşmamış iç fıstığın hasadı başladı.Gaziantep başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetiştirilen Antep fıstığının hasadına Kilis’te de başlandı. Kilis’te fıstık üreticileri, ağaçlara merdivenle çıkarak kızarmamış fıstıkları topluyor. Yeşil altın hasadının bu ay içerisinde tamamlanması bekleniliyor. Giderek üretim alanı artan Antep fıstığı üretiminde Türkiye’de 7. sırada bulunurken 75 bin dekar alanda fıstık üretilirken 1 milyon 500 bin ağaçla ülke ekonomisine katkı sağlayan Antep fıstığında yok yılında fiyatlar üreticilerin yüzlerini güldürdü. Bu sene iklim şartlarından dolayı rekolte düşük olmasından dolayı fiyatların giderek artacağı söylenmektedir.‘‘Türkiye genelinde rekolte düşük fiyatlar yüksek’’Antep fıstığı hasadında Türkiye’de 7. sırada olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir,‘‘ İlimizde ‘Yeşil altın’ hasadı yani ‘boz’ fıstık hasadı başladı. 75 bin dekar alanda fıstık üretilirken 1 milyon 500 bin ağacın bulunduğu bir ildeyiz hasat yapılıyor rekolte düşük fiyatlar yüksek. Şuan fiyatlar 95 TL geçen yıla göre iyi ilk başladığında 45-50 TL den hasat başladı. Bu yıl ise ilk hasat 95 TL den başladı ve daha da yükselecek. Boz fıstığın baklavaya yolculuğu baklavadan da sofralara yolculuğu başladı bereketli hasatlar diliyorum’’ diyerek sözlerini tamamladı.Yeşil altın hasadının başladığını dile getiren Çiftçi Mehmet Canbakış,‘‘Bugünden itibaren Yeşil altın hasadına başladık Bu yıl rekoltemiz çok düşük haziran ayından itibaren havaların soğuk gitmesinden Temmuzun başından itibaren 40-45 derece sıcak gitmesinden dolayı bu yıl hasadımız düşük. İleriye dönük verimin para edeceğini inanıyoruz. 45 derece sıcağın altında fıstık hasadı yapıyoruz inşallah emeğimizde bir yere gitmez’’ dedi.
Kilis’te kavurucu sıcak altında salça yapımı başladı
31 Temmuz 2023 Pazartesi - 16:17 Kilis’te kavurucu sıcak altında salça yapımı başladı Kilis’te domates ve biber hasadının başlamasıyla birlikte evlerde salça telaşı başladı. Kilisliler kendi ürettikleri salçaları yaz kış yemeklerde kullanıyor.Sıcak havaların bunalttığı Kilis’te kadınlar topladıkları domates ve biberleri bin bir emekle salça haline getirerek sofralara ulaştırıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bereketli topraklarında sebze ve meyvelerin yoğun olarak yetiştiği yaz aylarında kadınları da salça telaşı sarıyor. Güneşin altında büyük emek harcayan kadınlar, salça sezonu geldiği için günün yarısını salça yapmakla geçiriyor.Kilis Merkeze bağlı (Tilhabeş) Yavuzlu köyünde yaşayan ve köylülerin ’hanım ağa’ diye seslendiği Fidan Çekiç, her türlü tarla ve ev işini üstesinden gelebileceğini altının çizerek, "Ben bu evde her türlü işi yapıyorum. Ne ağa oldum ne de ağa gelini. Her zaman önüme bir iş geliyor şimdi de domates sezonu açıldı. İşimiz de çok aşımızda, biz bu evde her şeyi değerlendirmeye çalışıyoruz’’ dedi."Gelin kaynana yok 42 derecede bana yardım ediyorlar"Gelinler ve kaynanaların arasında herhangi bir problem olmadan anne kız gibi geçindiklerini söyleyen Çekiç, "Gelinler ve çocuklar toplandık salça yapıyoruz hepimiz hep yerden boş durmadan çalışıyoruz. Köyün işi, özellikle bu sıcaklarda biraz daha da zorlaşıyor ama olsun işini hemen halletmen gerekiyor bizde işleri başka zamana bırakmadan hemen işimize koyulduk" dedi."‘Okumayı öğrendiğim gibi köy hayatını da öğrenmeliyim"Köyü çok sevdiği için köyden şehre gitmek istemeyen 10 yaşındaki Sahra Çekiç, "Ben bu sene Dördüncü sınıfa geçtim. Parkta oynamak yerine köye gelip anneme nineme aileme ev işlerinde yardım ediyorum. Okumayı, yazmayı öğrendiğim gibi köy ve ev işlerini öğrenmek istiyorum" dedi."Aradığın her şey köyde var"Şehirden çok sıkıldığını aktaran Ortaokul öğrencisi Mustafa Çekiç, "Ben köyü çok seviyorum şehirde hiç bir şey yok. Köy hayatı çok güzel her şeyi yapabiliyorum. Köyde kuzenlerim var arkadaşlarım var ninem, dedem, inekler tavuklar da var ben daha ne isteyeyim" diyerek sözlerini tamamladı.
Kilis Valiliğinden metruk binadaki göçükle ilgili açıklama: "1 kişi ağır yaralandı"
27 Temmuz 2023 Perşembe - 22:02 Kilis Valiliğinden metruk binadaki göçükle ilgili açıklama: "1 kişi ağır yaralandı" Kilis Valiliği, hurda toplamak için girdiği metruk binanın bir kısmının çökmesi sonucu göçük altında kalan bir kişinin ağır yaralandığını, enkazda yapılan inceleme sonucu başka bir kişiye rastlanılmadığını açıkladı.Olay, akşam saatlerinde 19.00 sıralarında meydana geldi. Bölük Mahallesi Çolak Mustafa Sokak’ta bulunan metruk binanın bir kısmında göçük meydana geldi. Göçüğün altında kalan Mehmet Şükrü Akalar yaralandı. Akalar’ın yanında bulunan3 yaşındaki oğlu Efe ise göçükteki tozdan etkilendi. Olayın ardından çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine, sağlık, itfaiye, polis ve AFAD ekipleri yönlendirildi. Göçük altında çıkarılan Mehmet Şükrü Akalar hastaneye kaldırıldı.Olay yerine gelen Vali Recep Soytürk, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Kurt, AFAD İl Müdürü Uğur Olgun incelemelerde bulundu.Kilis Valiliğinden açıklamaKilis Valiliğinden olayla ilgili ilgili yapılan açıklamada, “Saat 19.00 sıralarında Bölük Mahallesi Binbaşı Sokak No:33 sayılı, deprem öncesi metruk halde bulunan ve etrafı Kilis Belediyesi tarafından tedbiren fiziken kapatılmış, binaya Mehmet Şükrü Akalar isimli vatandaşımızın hurda demir toplamak maksadıyla girmiş, akabinde metruk bina içerisinde hurda ararken duvar ve yarısı daha önce çökmüş olan tavanın çökmesi üzerine vatandaşımız göçük altında kalmıştır. Olay yerine sevk edilen AFAD, itfaiye ve polis ekipleri göçük altındaki vatandaşımız Mehmet Şükrü Akalar’a ulaşmış ve Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Devlet Hastanesi’ne naklini sağlamıştır. Hastanede yapılan tetkiklerde Mehmet Şükrü Akalar’ın bilincinin kapalı olduğu ve hayati tehlikesinin bulunduğu anlaşılmıştır. Vatandaşımızın tedavileri devam etmektedir. AFAD ve itfaiye ekiplerimizce göçük oluşan metruk binada yapılan araştırma ve incelemelerde başka bir vatandaşımıza rastlanılmamıştır” dedi.