Yerel Haberler
Kilis
22 Kasım 2024 Cuma - 12:16 Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Sınırın sıfır noktasında patlıcan hasadı başladı
26 Temmuz 2023 Çarşamba - 13:19 Sınırın sıfır noktasında patlıcan hasadı başladı Suriye sınırındaki Kilis’te patlıcan hasadının başlaması ile sabahın erken saatlerinde tarlaya giden işçiler, kavurucu sıcakların yaşandığı bugünlerde saatler boyu güneşin altında patlıcan topluyor. Üretici, aşırı sıcaklar nedeniyle ürünü toplayacak işçi bulmakta zorlanıyor.Yaklaşık bin 500 dekar alanda patlıcan üretiminin yapıldığı Kilis’te patlıcan hasadına başlandı. Her yıl dönüme 10 ton civarında ürün alan çitçiler, bu sene hava ve iklim şartlarından dolayı 7 ile 8 ton dolmalık patlıcan hasat ediyor. Düşük rekolteye rağmen 45 dereceye kadar yükselen hava sıcaklığında güneşin altında hasat yapan işçilerin sabahın erken saatlerinde uyanarak, yolunu tuttuğu arazilerde öğlen saatlerine kadar patlıcan topluyor.‘‘Rekolte düşük, fiyatlar yüz güldürdü"Üretici rekoltenin beklenenden düşük olduğunu belirtirken fiyatlardan ise memnun olduklarını ifade etti. Çiftçi, yüksek talep nedeniyle patlıcanın şuanda tarlada 10-11 TL arasında satıldığını kaydetti. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "İlimizde dolmalık olarak giren patlıcanın hasadı 45 derece sıcaklıkta devam etmektedir. Çiftçilerimiz aşırı derece sıcaklıktan dolayı sabahın ilk ışıklarında başlayıp öğlene kadar devam edebiliyorlar. Rekolte bu sene düşük bu da mevsimsel iklim şartlarından kaynaklanıyor. Verimin düşük, talebin de çok olmasından dolayı fiyatlar çiftçilerin yüzünü güldürdü. Şu anda patlıcan, tarlada 10 ile 11 TL arasında piyasaya girmektedir. Marketlerde ise fiyatlar 20 TL ve üzerinden satılmaktadır. Bereketli hasatlar diliyorum’’ dediEn erken hasadın yapıldığı Suriye sınırındaki Yavuzlu köyünde patlıcan üretimi yaptıkları ve her zamanda yapacaklarının altını çizen çiftçi İzzettin Çekiç, ‘‘Herşeyden önce Bu tarlada patlıcanı fidelerini ekmekle başlıyoruz ve yetiştiriyoruz. Bu şekle geldikten sonra dış piyasada ve halin içerisinde belirli alıcılara satıyoruz. Geçen yıla göre bu yıl patlıcanların durumu fiyat olarak iyi tabi bunu daha üstünü istiyoruz ama bu şartlarda verilen fiyatlar çok iyi" dedi.En büyük korku kuraklıkAşırı sıcaklar nedeniyle çiftçinin en büyük korkusunun kuraklık olduğunu anlatan Çekiç, aşırı sıcaklar nedeniyle işçi bulmakta da zorlandıklarını kaydederek, "Havalar çok sıcak işçi bulamıyoruz. En büyük sıkıntımızda kuraklık yeraltı sularımız çekilmek üzere. Devlet büyüklerimizden yeraltı sularımız için bizlere destek verilmesini istiyorum. Bize en yakın olan baraj Save Barajı var bu barajı biz çiftçilere sulama olarak verirlerse bu verilen baraj bize çok büyük destek olacak. Normalde biz ürünleri tarladan yetiştiriyoruz ama kolay yetişmiyor belirli bir emek istiyor emeğinin de karşılığını alıyoruz alamayınca suyumuz da kuruduğu zaman bu emeğin hepsi boşa gidiyor. Sulama destek olunursa bizim için çok iyi olacak verim iki kat artacak’’ diye konuştu.
Kavurucu sıcak altında domates hasadı devam ediyor
24 Temmuz 2023 Pazartesi - 13:43 Kavurucu sıcak altında domates hasadı devam ediyor Kilis’te hasadı devam eden domates, verimi ve fiyatıyla çiftçinin yüzünü güldürüyor. Kavurucu sıcağın altında tarlada domates hasadı yapan tarım işçilerinin de zorlu mesaisi devam ediyor.Kilis’in bereketli topraklarında yetiştirilen domates hasadı devam ederken, çiftçinin de yüzünü güldürmeyi başardı. 9 bin dekar alanda domates üretimi yapılan Kilis’te rekolte geçen senelere rağmen iyi. Toplanan domateslerin fiyatlarının da yüksek olduğu Kilis’te domates tarlada 5 ile 6 TL arasında alıcı buluyor. Toplamakla bitmeyen domates, 42 ile 45 derecede yapılan zorlu mesaide hem çiftçinin hem de tarım işçisinin yüzünü güldürmeyi başardı. Tarım işçileri sabahın ilk ışıklarıyla birlikte başladıkları mesaiye, güneşin altında öğle saatlerine kadar devam ediyor."3-4 aylık zor ve meşakkatli hasadın tarladan sofralara yolculuğu başladı"Geçen senelere göre rekoltenin daha yüksek olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Bölgemizin önemli geçim kaynaklarından olan domatesin fidesini 16 Nisan’da toprakla buluşturduk ve şu anda hasadını yapmaktayız. 9 bin dekar alanda domates ürerimi yapılmaktadır. Bu sene rekolte her seneye rağmen yüksek, fiyatlarımız da yüksek. Tarlada 5 TL ile 6 TL arasında gitmekte olan domates Konya’ya gitmektedir. 3 ile 4 aylık zor meşakkatli yolculukta hasat yapmaktayız, tarladan soframıza yolculuğu başladı" dedi."Şu an 42-45 derece altında hasat yapmaktayız"Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaya gelip hasada başlayan üreticiler ve tarım işçilerinin öğlene kadar çalışabildiğini aktaran Özdemir, "Sabaha doğru mesaiye başlayan üreticiler ve tarım işçileri aşırı sıcaklardan dolayı öğlene kadar çalışabilmekte. Geçen sene 8 ile 10 ton arasında aldığımız yerlerde şu an ise 13 ile 14 tona kadar çıkan yer bulunmaktadır. Bereketli olmasını diliyorum. Dediğimiz gibi hem fiyat rekolte, çiftçilerimizin yüzünü güldürdü" ifadelerini kullandı."Hem kalitesi güzel, hem de hasadı"Hasat yaparken hissedilen sıcaklığın 42-45 derece bandında olduğunu söyleyen çiftçi Ali Osman Genç, "Allah’a şükürler olsun, fidesini 3 ay önce ektiğimiz domates fidelerinin kalitesi de güzel, verimi de güzel, hasadı da ayrı güzel Allah’ım daha da bereket versin. Hasat biraz zor oluyor çünkü erken geliyoruz, havanın sıcak olmasından dolayı öğlene kadar çalışabiliyoruz. Konya’dan tüccar geldi, ona pazarlıkla domatesimiz hemen sattık ve domatesler direkt Konya’ya gidecek" diye konuştu.
Kilisliler kavurucu sıcakta ’bici bici’ ile serinliyor
21 Temmuz 2023 Cuma - 11:25 Kilisliler kavurucu sıcakta ’bici bici’ ile serinliyor Kavurucu sıcakların etkili olduğu Kilis’te, vatandaşlar yörede yoğun olarak tüketilen, muhallebi, meyve ve buzun buluştuğu bici bici ile serinliyor.Son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı Kilis’te kavurucu sıcaklardan bunalan vatandaşlar, yöresel soğuk tatlılara yöneldi. Hissedilen sıcaklığın 42 dereceye ulaşması nedeniyle zor günler yaşayan Kilisliler, dışarı çıktıklarında bol miktarda "haytalı" olarak da bilinen "bici bici" tüketiyor. Muhallebi, buz püresi, nişasta, mevsim meyveleri, gül suyu ve şerbet ile yapılan bici bicinin kasesi 20 TL’den alıcı buluyor.Bici bici üretiminde 3’üncü kuşak olduklarının altını çizen baklava ustası Sinan Gözüuykulu, herkesi bici bici yemeye davet etti. Gözüuyku, ‘‘Bici bici sektörü bize dededen bize kaldı. 1970 yıllarında beridir bu işle uğraşan dedem emekli oldu babama kaldı babamda emekli olunca bayrağı ben alarak, Allah nasip ederse benden sonra da çocuklarım devam edecek. Kilis’te sıcaklıkların arttığı dönemlerde vatandaşların serinleten farklı bir tadın peşinde olduğunu fark ettik. Biz de rahmetli dedemin yaptığı bici bici yani haytalıyı tekrar Kilis’e kazandırdık. Çok güzel olumlu dönüşler aldık. Gül şerbetinden yapılan tatlının içinde buz ve sütten yapılmış tarifi sadece ailemizin bildiği muhallebi var. Sıcaktan bunalan vatandaşları serinleten lezzete herkesi bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı.Son yılların en sıcak hava şartlarında bile çalışan su tesisatı ustası Ahmet Yalçın, "Bu sıcaklarda su tesisatı üzerine çalışıyorum. Dam ve çatılara güneş enerjisi montajı için çıkıyoruz ve havalar çok sıcak oluyor. 50 sene önce Kilis’te bici bici satılırdı şimdi ise şehrimize tekrardan geldi ve çok mutlu olduk. Özellikle sıcak havalarda bici biciyi herkese tavsiye ediyorum’’ dedi.