Yerel Haberler
Kilis
22 Kasım 2024 Cuma - 12:16 Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu
22 Nisan 2024 Pazartesi - 13:36 Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu Kilis’in Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerinde biber üreticileri fideleri toprakla buluşturdu. İlk fidelerin toprakla buluşturulduğu etkinliğe çocuklar da katıldı. Kilis’te 45 bin dekar alanda sofralık, salçalık, kurutmalık, baharatlık ve dolmalık olarak üretimi yapılan biber fidelerinin dikimi başladı. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinden etkilenen Kilis’te çiftçiler, geçen sene olduğu gibi bu sene de yüksek rekolte beklentisiyle umutlarını toprakla buluşturdu. "Acının fideleri toprakla buluştur" 45 bin dekar alandan üretilen biberin Türkiye’nin her noktasına gönderildiğini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 45 bin dekar alanda biber fidelerini toprakla buluşturma mesaisi başladı. Kent genelinde 20 bin dekar alanı baharatlık çeşidi, 25 bin dekar alanda ise salçalık ve dolmalık olarak piyasaya girmektedir. Biz şu an acının fidelerini Suriye’ye sınır noktasındaki topraklarla buluşturduk. Geçen sene fiyat ve verim olarak çok iyiydi. Bu sene beklentimiz daha da iyi olacak" dedi. "Yarının umutları çocuklar, fideleri toprakla buluşturdu" Türkiye’de hem verim hem de üretim konusunda 2. olan biber fidelerinin toprakla buluştuğunu söyleyen Güven Özdemir, "Yarının umutları olan çocuklar da tarlalarda bizlerle birlikte fide dikim programına katıldı. Suriye’ye sıfır noktasında biber fideleri toprakla buluştu, bereketli bir yıl diliyoruz" diye konuştu. "İnşallah bu yıl üreticinin ve tüketicinin istediği bir yıl olur" Kilis’in önemli geçim kaynağı olan biber mesaisinin başladığını vurgulayan çiftçi Umut Göçmen ise geçen sene yüksek rekolte ile biber hasadı yapıldığını ve 4 Nisan’dan sonra sofralık, salçalık ve kurutmalık biberin fidelerini toprakla buluştuğunun altını çizdi. Çiftçi Umut Göçmen, "Sabah ezanından sonra tarlaların yolunu tutan çiftçi ve tarım işçilerinin hummalı mesaisi başladı. Çeşit olarak bölge genelinde büyük bir artışla biber ekimi bulunmakta. İnşallah bu yıl hem üreticinin hem de tüketicinin istediği bir yıl olur. Geçen sene olduğu gibi sezon kurak geçmezse bu sene dönüm başına beklentimiz 8-9 ton olacaktır" şeklinde konuştu.
Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu
22 Nisan 2024 Pazartesi - 13:35 Kilis’te biber fideleri çocukların elleriyle toprakla buluştu Kilis’in Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerinde biber üreticileri fideleri toprakla buluşturdu. İlk fidelerin toprakla buluşturulduğu etkinliğe çocuklar da katıldı. Kilis’te 45 bin dekar alanda sofralık, salçalık, kurutmalık, baharatlık ve dolmalık olarak üretimi yapılan biber fidelerinin dikimi başladı. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinden etkilenen Kilis’te çiftçiler, geçen sene olduğu gibi bu sene de yüksek rekolte beklentisiyle umutlarını toprakla buluşturdu. ‘‘Acının fideleri toprakla buluştur’’ 45 bin dekar alandan üretilen biberin Türkiye’nin her noktasına gönderildiğini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 45 bin dekar alanda biber fidelerini toprakla buluşturma mesaisi başladı. Kent genelinde 20 bin dekar alanı baharatlık çeşidi, 25 bin dekar alanda ise salçalık ve dolmalık olarak piyasaya girmektedir. Biz şuan acının fidelerini Suriye’ye sınır noktasındaki topraklarla buluşturduk. Geçen sene fiyat ve verim olarak çok iyiydi. Bu sene beklentimiz daha da iyi olacak’’ dedi. "Yarının umutları çocuklar, fideleri toprakla buluşturdu" Türkiye’de hem verim, hem de üretim konusunda 2. olan biber fidelerinin toprakla buluştuğunu söyleyen Güven Özdemir, "Yarının umutları olan çocuklar da tarlalarda bizlerle birlikte fide dikim programına katıldı. Suriye’ye sıfır noktasında biber fideleri toprakla buluştu, bereketli bir yıl diliyoruz’’ diye konuştu. ‘‘İnşallah bu yıl üreticinin ve tüketicinin istediği bir yıl olur’’ Kilis’in önemli geçim kaynağı olan biber mesaisinin başladığını vurgulayan çiftçi Umut Göçmen ise geçen sene yüksek rekolte ile biber hasadı yapıldığını ve 4 Nisan’dan sonra sofralık, salçalık ve kurutmalık biberin fidelerini toprakla buluştuğunun altını çizdi. Çiftçi Umut Göçmen, "Sabah ezanından sonra tarlaların yolunu tutan çiftçi ve tarım işçilerinin hummalı mesaisi başladı. Çeşit olarak bölge genelinde büyük bir artışla biber ekimi bulunmakta. İnşallah bu yıl hem üreticinin hem de tüketicinin istediği bir yıl olur. Geçen sene olduğu gibi sezon kurak geçmezse bu sene dönüm başına beklentimiz 8-9 ton olacaktır’’ şeklinde konuştu.
Sıcaklıkların artmasıyla kene vakaları görülmeye başladı, uzmanlar uyardı
21 Nisan 2024 Pazar - 10:30 Sıcaklıkların artmasıyla kene vakaları görülmeye başladı, uzmanlar uyardı Havaların ısınması ile birlikte kenelerden bulaşan KKKA virüsü tehdidinin yeniden baş gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, açık alanlarda gezintiye çıkanları dikkatli davranmaları yönünde uyardı. Halk arasında bilinen adıyla kene ısırması olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı, Türkiye’de özellikle kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. Vakalarda yanlış müdahale sebebiyle KKKA; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisini gösterebiliyor. Son yağan yağmurlardan sonra havaların ısındığını ve bu ısınmayla birlikte doğadaki bazı kene türlerinin insanlara ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşli (KKKA) virüsü bulaştırdığını söyleyen Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, "Havaların ısınmasıyla birlikte park, bahçe ve tarım alanlarında geçirilen vakit arttı. Nisan ayının başından Ağustos ayının sonun kadar kene vakalarının arttığı biliniyor. Özellikle açık alanlara gittiğimizde kenenin daha iyi görüle bilmesi için açık renkli kıyafetlerin giyilmesi çok önemli. Pantolonların çorapların içerisine konulması ve beraberinde çizmenin giyilmesi çok önemli. Eve döndüğümüzde ise dirsek arkası, bacakların arkası, ense, kulak arkası vücudumuzda kene var mı diye kontrol etmemiz gerekmektedir. Kene ısırdıysa mutlaka sağlık ocağına gitmemiz gerekmektedir. Keneyi çıkartmak isterseniz çıplak el ile değil de elimize eldiven ya da poşet geçirerek kenenin çıkarılması sağlanabilir. Daha sonra ise en kısa sürede en yakın sağlık ocağına gidilmesi gerekmektedir’’ dedi.
Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
19 Nisan 2024 Cuma - 12:37 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı Kilis’te tarım alanlarının kullanmasının etkileştirilmesi için 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıtıldı. Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen fidan dağıtımı töreninde 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesini çiftçilere ücretsiz olarak dağıttı. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında sebze fidesi dağıtım töreni düzenlediğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, ‘‘Take Projesi tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi için, işlenmeyen ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılmasıdır. Bu proje kapsamında başta kadın ve genç üreticiler olmak üzere, düşük gelirli, küçük ölçekli, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapan, sözleşmeli üretim yapan üreticiler öncelikli olarak projeden faydalandırıldı. 2021 yılından bugüne kadar take projesi kapsamında ilimizde buğday, mercimek, arpa tohumu ve sebze fidesi, olarak 3 bin 53 üreticimize projelerden faydalandırılmış, Bakanlığımız ve valiliğimiz destekleri ile 4 yılda toplam 13 milyon TL katkı ile toplam 25,3 milyon TL değerinde tohum ve fide projesi hayata geçirilmiştir’’ dedi.
Kilis’te geleneksel çocuk oyun şenliği düzenlendi
18 Nisan 2024 Perşembe - 15:51 Kilis’te geleneksel çocuk oyun şenliği düzenlendi Kilis’te geleneksel olarak düzenlenen ‘Çocuk Oyunları Şenliği’ başladı. Kilis’te İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde 32 okuldan yaklaşık bin öğrencinin katıldığı ‘Çocuk Oyunları Şenliği’ başladı. Şenlikte öğrenciler doyasıya eğlendi. Düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’nde öğrenciler yağ satarım bal satarım, mendil kapmaca, yakan top ve sek sek’’ gibi oyunlar oynadı. Şenlikte başarılı olan öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ödüllerinin verileceği bildirildi. Çocukların sağlıklı şekilde yetişmesi ve enerjilerini atması için sene başından itibaren üzerinde durduğu geleneksel çocuk oyunları şenliğini gerçekleştirdiklerini söyleyen Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Altay, ‘‘Toplam 32 okuldan yaklaşık bin öğrencinin katılımıyla birbirinden çekişmeli geçen 4 oyunu çocuklar gönüllerince oynuyorlar. Biz burada onların mutluluğuna ve heyecanına eşlik ediyoruz. Ata oyunları olarak bilinen büyüklerinin oynadıkları oyunları kendileri burada hem tekrarlamış hem de o kültüre tekrar gitmiş oluyorlar. Biz bu oyunları çocuklarımıza oynatarak dijital bağımlılığı ve kapalı ortamlarda kalan çocuklarımızın hareketsiz yaşamlarını harekete ve neşeye geçirtme çalışma içerisindeyiz’’ dedi. Arkadaşlarıyla birlikte oynadığı oyunu tatil zamanındayken de oynayacağını söyleyen 4’üncü sınıf öğrencisi Begüm Azra Dedekoğlu ise, "Burada oynanan oyunları mutlaka arkadaşlarıma anlatacağım ve onlarla bir araya geldiğimde de birlikte oynayacağız. Ben ve arkadaşlarım çok mutlu, çok güzel zaman geçiriyoruz’’ diye konuştu.
Savaştan kaçtı Türkiye’de okuma yazma öğrendi
13 Nisan 2024 Cumartesi - 11:17 Savaştan kaçtı Türkiye’de okuma yazma öğrendi Suriye’deki iç savaştan kaçarak Kilis’te yaşamaya başlayan Berivan Yüksek, okuma yazma seferberliğiyle köye gelen öğretmenlerinin yardımıyla okuma-yazma öğrendi. Aynı köyde yaşayan 80 yaşındaki Senem Korkmaz da ilerlemiş yaşına rağmen okuma-yazma öğrenerek önemli bir başarıya imza attı. Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Geçit Boyu Köyünde yaşayan 80 yaşındaki Senem Korkmaz ve Suriye’deki savaştan dolayı okuma-yazma öğrenemeyen 35 yaşındaki Berivan Yüksek, okuma yazmayı öğrenmek için gösterdiği gayretle hem Kilisli okuma yazma bilmeyen kadınlara örnek olurken hem de ilerleyen yaşına rağmen okuma yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor. Savaştan kaçtı Türkiye’de okuma yazma öğrendi 2011’in Mart ayında çıkan savaştan dolayı aile yakınlarını kaybetmesinden sonra eşiyle Türkiye’ye gelme kararı veren 35 yaşındaki Berivan Yüksek, okuma ve yazmayı öğrenmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Belirli bir zaman geçirdikten sonra ilçeye bağlı Geçit Botu Köyüne taşınan Yüksek, kendinden yaşça büyüklerle bir araya gelerek ilçe Kaymakamlığının açtığı kurslarla okuma ve yazma kurslarına başladı. Çocuklarının okula gitmesinden dolayı daha fazla istekle köy okuluna giderek kurslara giren Yüksek, kısa sürede okumayı öğrenerek çocuklarıyla birlikte öğretmenlerinin verdiği ev ödevlerini yapmaya başladı. ‘‘Türkçeyi ana dilim gibi konuşuyorum’’ Suriye’deki savaştan dolayı Türkiye’ye gelen 35 yaşındaki 5 çocuk annesi Berivan Yüksek, ‘‘Suriye’deki savaştan dolayı Kilis’e geldim. Ülkemizdeki savaştan dolayı okuma ve yazmayı öğrenme kısmetimiz olmadı. Şuan Türkiye’deyiz ve burada Türkçe’yi ana dilimiz gibi konuşabiliyoruz ve bu duruma ben çok mutluyum. İlkokul zamanında yaşıtlarım okula giderdi babamda beni okula göndermezdi. Şimdi ise Kaymakamlığın açtığı kurslar var ve benden büyük olan teyzelerle birlikte bir araya gelerek okula geliyoruz’’ dedi. ‘‘Elimdeki işi yarım bırakıyorum hemen okula geliyorum’’ Genç yaştayken maddi sıkıntılardan dolayı okula gidemediği için okuma ve yazmayı öğrenemediğini söyleyen 80 yaşındaki Senem Korkmaz ise "Allah devletimizden razı olsun. Çünkü 80 yaşındayken okuma ve yazmayı öğrendim. Sabah kalkıyorum elimdeki işlerimi hemen halledip okula gelmek için evden çıkıyorum. Okumayı bilmediğim için köyden başka bir yere gittiğim zaman çok zor oluyor. Özellikle hastaneler ve başka bir ile gittiğimiz zaman çok zorlanıyorum. Bildiğim yerde tıkanıp kalıyorum o zaman da çevredekilerden yardım istemek zorunda kalıyorum. İlkokula gitme zamanındayken babamın durumunda yoktu ben de gidemedim ondan dolayı da okumayı öğrenemedim. Okula gidemediğim için çok pişmanım. Ben okumayı ve yazmayı öğrendim Allah’ım devletimizden razı olsun’’ ifadelerini kullandı. ‘‘Okula zorla getirdiğim öğrenciler benden önce geliyorlar’’ 35 yaş ve üzeri olan vatandaşlara okuma ve yazma öğrettiği için çok mutlu olduğunu söyleyen öğretmen Selda Okyay da, "Okumayı bilmeyen teyzeleri okula getirmek için ilk başlarda çok zorluk çektim. Şimdi kendimi sevdirdim ve benden önce okula geliyorlar. Yaşları büyük olduğu için her gün bir önceki günde anlattığımın üzerinden geçiyorum, anlamadıklarında etkinlik yaparak üzerinden geçiyorum. Öğrencilerimin çoğu 70 yaş üzerinde ve okumanın zorlandığı bir kesim olduğu için çocuklara anlattığım gibi anlatarak kafalarına girmesini sağlıyorum. Öğrencilerimi çok seviyorum, okuldan çıktıktan sonra birlikte yürüyerek evlerimize gidiyoruz’’ diye konuştu.