Yerel Haberler
Kilis
Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet 22 Kasım 2024 Cuma - 12:16:00 Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Sıcak havalarda soğuk meyan şerbeti satarak geçimini sağlıyor
29 Haziran 2024 Cumartesi - 10:43 Sıcak havalarda soğuk meyan şerbeti satarak geçimini sağlıyor Kilis’te etkili olan sıcak havalarda buz gibi soğuk meyan şerbeti satan Hülya Döner, hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de baba mesleğini yaşatıyor. Döner, şerbetçilik yaparak kazandığı parayla engelli eşine bakarken çocuklarının eğitim masraflarını da çıkarıyor. Kilis’te son günlerde sıcak havalar etkisini daha da arttırdı. Sıcakların iyice hissedildiği kente vatandaşların vazgeçilmez doğal içecekleri arasında ise meyan şerbeti ilk sıralarda yer alıyor. 42 yaşındaki Hülya Döner ise sıcak havalarda ferahlamak isteyen vatandaşlara seyyar arabasıyla buz gibi soğuk meyan şerbeti satarak hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de baba mesleğini yaşatıyor. Döner, küçükken babasından öğrendiği şerbetçiliği yaparak kazandığı parayla engelli eşine baktığını ve çocuklarını okuttuğunu söyledi. “Sıcak havadan bunalan insanlara satış yapıyorum’’ Meyan şerbetinin sıcaklıkların arttığı yaz dönemlerinde insanları ferahlattığını söyleyen Hülya Döner, “Bu mesleği küçükken babamdan öğrendiğim. Birlikte hazırladığımız bu geleneksel içeceği hazırlarken kaliteden ödün vermiyorum. Ben evlendiğim zaman babam da bu işi bıraktı. Daha sonra ben kendim şerbeti evde yaparak hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde bunalan insanlara satıyorum” dedi. “Bu meslek ile hem eşime bakıyorum hem de evin geçimini sağlıyorum’’ El arabasıyla satış yaparak engelli eşine ve iki çocuğunun eğitimine katkı sağlayan Döner, “Babamdan kalan bu meslek ile hem engelli eşime bakıyorum hem de evin geçimini sağlıyorum. Sıcak havaların gelmesiyle birlikte meyan sezonu açıldı. Sabah erken kalkarak meyan kökünü hazırlayarak şerbet haline getiriyorum ve akşam saatlerine kadar satış yapıyorum” diye konuştu.
Başıboş köpekler Kilislileri bıktırdı
25 Haziran 2024 Salı - 09:51 Başıboş köpekler Kilislileri bıktırdı Kilis’te son zamanlarda artan başıboş köpekler, özellikle sabah ve akşam saatlerinde vatandaşları tedirgin ediyor. Sürü halinde gezen köpekler, çocuk ve yaşlılar için büyük tehlike oluşturuyor. Kilis’te, kentin çeşitli bölgelerinde sürü halinde dolaşan köpekler, vatandaşların günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Bazı vatandaşlar köpekleri gördüğünde yolunu değiştirmek zorunda kalıyor. Mahalle sakinleri gece saatlerinde yükselen köpek seslerinden rahatsız olduğunu ve yetkililerden aylardır çözüm beklediğini iddia ediliyor. ‘‘Oğlum köpeklerin saldırısına uğradı’’ Dershaneye bisikletiyle giderken oğlunun sürü halinde gezen köpeklerin saldırısına uğradığını söyleyen Duygu Kılıç, ‘‘İki gün önce oğlum bisikletiyle birlikte dershaneden gelirken sürü halinde gezen köpeklerin saldırısına uğradı. Çevredeki inşaat işçilerinin müdahalesi sayesinde oğlum kurtuldu ama bisikletten düşerek bacağını yaraladı. Başıboş sokak köpekleri sürekli etrafımızda sürü halinde geziyor. Özellikle sabahın erken saatleri ve akşam saatlerinde çok tedirgin oluyoruz. Defalarca Kilis Belediyesine ihbarda bulunmama rağmen herhangi bir sonuç alamadım’’ dedi. ‘‘Ben de saldırıya uğradım’’ Kendisinin de benzer bir olay yaşadığını dile getiren Kılıç, ‘‘Yaklaşık on gün önce evimin biraz ilerisindeki parkta ben de köpeklerin saldırısına uğradım. Çok korktum, koşmaya çalışırken düştüm ve bileğimi burktum. Çevredeki vatandaşlar köpeklere taş atarak kovaladıktan sonra ayağa kalkabildim. O kadar korkmuştum ki elim ayağım titriyordu. Bu köpekler için bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Çocuklarımız dışarı çıkmaktan korkar hale geldi’’ ifadelerini kullandı. Belediyeye yapılan şikayetler sonuçsuz kaldı Durumu defalarca bildirmesine rağmen sonuç alamayan Kılıç, Kilis Belediye Başkanına sosyal medya üzerinden yazarak korkularını anlatmaya çalıştığını söyleyerek, ‘‘Köpekler nedeniyle çocuklar dışarıya çıkamıyor, biz bile korkuyoruz. Sokaklarda iri ve vahşi köpekler dolanıyor. İlla birilerinin canının yanması mı lazım çözüm bulunması için. Yetkililerden isteğimiz, bu köpeklerin bir an önce toplatılması ve bir çözüm bulunması’’ diye konuştu.
Kilis’te alternatif ürün olarak üretimine başlanan lavantanın hasadı başladı
22 Haziran 2024 Cumartesi - 12:54 Kilis’te alternatif ürün olarak üretimine başlanan lavantanın hasadı başladı Kilis’te alternatif ürün olarak ekimi gerçekleştirilen lavanta bahçesinde hasat başladı. Kadın girişimci Kübra Mercimek, eşinin de desteği ile hayalini gerçekleştirdi. Kilis merkeze bağlı Akpınar Mahallesi’nde yaklaşık 10 dekarlık alanda alternatif ürün olarak ekimi gerçekleştirilen lavantanın hasadı başladı. Yüksek rekolte beklentisiyle başlayan hasat, genç çiftçilerin gelir kapısı haline geldi. Hasadı yapılan lavanta, yağı çıkarıldıktan sonra çeşitli alanlara bölünerek oluşturulan marka ile internet üzerinden Türkiye’nin değişik illerine pazarlanıyor. Birçok vatandaş için doğal fotoğraf stüdyosuna da dönüşen mor lavanta tarlası, fotoğrafçıların da uğrak noktası oldu. Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te lavanta hasadının başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Kent genelinde her geçen gün alternatif ürün olarak artan tıbbi aromatik bitki olan lavanta hasadı başladı. Genç girişimci ailenin sadece hobi olarak kurduğu bahçeden şu anda on dekar alanda üretim yaparak hem ziyaretçi akınına uğruyor hem de yerli turistlerin gezebileceği ve fotoğraf çekebileceği bir alan sunarak geçimine katkı sağlıyor. Kozmetik ve ilaç olarak kullanılan lavantada her yıl üretim artıyor. Şu anda her evde bulunan lavanta olmazsa olmazların arasına girmiş bulunmakta’’ dedi. "Eşimle beraber hobi olarak lavanta bahçesini kurduk" Eşinin isteği üzerine 3 yıl önce atıl araziye lavanta ektiğini söyleyen Selim Mercimek, ‘‘Eşimle beraber hobi olarak lavanta bahçesini kurduk. Bu yıl üçüncü hasadımıza başladık. Bahçemize gelen ziyaretçilerin artmasıyla büyük bir sevinç içerisindeyiz. Lavantanın şehrimiz için iyi bir yatırım aracı olduğuna inanıyoruz. Lavanta yetiştirmekle kalmayarak, lavantanın ürünlerini çıkartmaya başladık. Küçük şişelere koyduğumuz lavanta yağı ve sabunlarına vatandaşlar çok büyük ilgi gösterdi’’ diye konuştu. "Lavanta yağı, sabun, kese ve mum gibi ürünler yapıyoruz" Hobi amacıyla ekilen lavanta bahçesinin gelir kapısı olduğunu söyleyen Kübra Mercimek ise, "Eşimin desteğiyle ekmiş olduğumuz lavanta bahçesinde hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Hasattan aldığınız çiçeklerin yağını çıkartıyoruz. Oluşturduğumuz marka ile lavanta ürünlerini internet üzerinden ülkenin dört bir tarafına gönderiyoruz. Lavanta yağı, sabun, kese ve mum gibi ürünler büyük ilgi görüyor. Boş kaldığım zamanlarda araştırarak bu yıl lavanta şerbetini bahçeye gelen misafirlere sunmaya başladım. Bir sonraki hedefim bu araziyi iki katına çıkarmak ve Kilis’te lavanta tesisi kurmak istiyoruz. Bu konuda da devletimizden destek bekliyoruz’’ dedi.
Kilis’te çiftçilerin zorlu mesaisi bayramda da devam ediyor
18 Haziran 2024 Salı - 15:39 Kilis’te çiftçilerin zorlu mesaisi bayramda da devam ediyor Kilis’te Kurban Bayramı’nda hasat yapan hububat üreticileri, yüksek rekolte beklentisiyle adeta çifte bayram sevinci yaşıyor. Kilisli çiftçilerin yeni sezon hazırlıkları devam ederken, hububat üreticileri tarlalarına ektikleri buğday, arpa ve mercimek gibi temel tarım ürünlerinin hasadı gerçekleştiriyor. Kilis’in Polateli, Musabeyli ve Elbeyli ilçelerindeki bereketli hasat bayramda da devam ediyor. Bu hububat veriminde önemli bir artış bekleniyor. Üreticiler, umutla bekledikleri bereketli hasat için Kurban Bayramı’nda da ara vermeden çalışmalarını sürdürüyor. Kurban Bayramı’nda da hiç ara vermeden çalıştıklarını söyleyen Çiftçi Ümit Yaşar Şahan, ‘‘Bu sezon hububat hasadının Kurban Bayramına denk gelmesiyle birlikte gece gündüz demeden hasada devam ediyoruz. Çiftçinin ekinine bir zarar gelmemesi için sabahın erken saatlerinde başlayan mesai gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor’’ dedi. Yağışların bol olmasıyla birlikte verimlerin artmasıyla birlikte çifte bayram yaşadıklarını dile getiren Çitçi Kemal Uğur, ‘‘Bu sezon bol yağan yağışlardan dolayı verimimiz çok güzel. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı 10 TL olan fiyat biz çiftçilere düşük geldi. Ülke genelindeki vatandaşlar bayram tatilini yaparken, biz üreticiler çalışmaya devam ediyoruz’’ şeklinde konuştu. ‘‘150 bin dekar alanda hasat devam ediyor’’ 150 bin dekar alanda buğday ve arpa üretimi yapıldığına söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Kurban Bayramı tatilinde herkes bayramı iyi bir şekilde yaşarken, çiftçilerimiz sahalarda üretime devam etmektedir. Fiyat konusunda çiftçilerimiz mağdur ama verim konusu ise çiftçilerimizin yüzünü güldürmeyi başardı. Çiftçilerimizin beklediği fiyat 15 TL iken açıklanan fiyatların 10 TL olması üreticilerimizi üzdü’’ diye konuştu.