KÜLTÜR SANAT - 14 Ekim 2024 Pazartesi 12:04

Büyükkılıç’tan İncesu Kent Müzesi’ne yakın takip

A
A
A
Büyükkılıç’tan İncesu Kent Müzesi’ne yakın takip

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, çeşitli medeniyetlerin önemli miraslarından biri olan ve inanç turizmine katkı sağlayacak İncesu Kent Müzesi yapım çalışmalarını yerinde inceledi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kadim kentin eşsiz tarih ve kültürel mirasına sahip çıkma ve geleceğe taşıma noktasında büyük bir hassasiyet göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda Başkan Büyükkılıç, restorasyon çalışmaları süren 1838 yılında yapılarak günümüze ulaşan ve İncesu Kent Müzesi’ne dönüştürülecek olan Aziz Eusthatios Rum Kilisesi’nde incelemelerde bulunarak, restorasyon ekibinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemeler esnasında açıklamalarda bulunan Büyükkılıç, “İncesu’daki tarihi dokuyu içeren bir dini mekândayız. Metruk bir görüntü arz ederken harabeye dönmüş olan bu yapıyı ortaya çıkartmak amacıyla restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. İnşallah burayı İncesu’muzun değerlerini yansıtacak olan kent müzesine dönüştürme yönünde gayretlerimiz söz konusu olacak” diye konuştu.



“Yeni Bir Destinasyon Oluşacak”


Başkan Büyükkılıç, İncesu Kent Müzesi’nin yeni bir destinasyon olacağını kaydederek, “Çevresinde gereken düzenlemeyi yapmak suretiyle mistik bir ortam oluşturan, kentimizi tanıtacak olan eserlerin de buluşacağı bu mekan, inanıyorum ki yeni bir destinasyon oluşacak” dedi.


Örenşehir’de gün yüzüne çıkarılan mozaik yapıya da değinen Büyükkılıç, “Bir taraftan Örenşehir bölgesinde 200’lü 300’lü yıllara ait olan, bütün halinde orijinal mozaikleri içeren yapıyı insanlığın bilgisine sunmak amacıyla Kültür Bakanlığımızla iş birliği halinde hayata geçiriyoruz. Diğer taraftan İncesu Belediye Başkanımız günün şartlarına uygun yeni yapılan çalışmalar ile de buradaki insanların da sosyalleşmesine katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.


Başkan Büyükkılıç, İncesu ilçesinin tüm değerlerini tanıtma gayretlerinin sürdüğünü dile getirerek, şunları söyledi:


“İncesu, organize sanayisiyle, kültürel çalışmalarıyla, üzümüyle, pekmeziyle kendine özgü ürünleriyle, gönül insanlarıyla gönüllerde yer etmeye devam ediyor. Sanayinin de önemli bir merkezi olma yolunda gayretini sürdürüyor. Aynı zamanda bu bölgede GES ve RES projeleri kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin hem kendine özgü yapmış olduğu hem de diğer yatırımcıların da yapmış olduğu çalışmalar var. Yine en önemlisi Hacılar ile İncesu arasındaki Hürmetçi Sazlığı diye bilinen bölgede yılkı atlarımızla, mandalarımızla, yeme içme mekânlarıyla, özel ürünleriyle gönüllerde yer etmeye başladı. Bunların hepsini tanıtmak, vatandaşlarımızla buluşturmak, dışardan gelecek turistlerle buluşturmak amacıyla gayretlerimizi sürdürüyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”



Büyükkılıç’tan İncesu Kent Müzesi’ne yakın takip

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Facianın yıl dönümünde acılar tazelendi Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında 2 yıl önceki 14 Ekim’de meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 43 madenci, ocak başında ve ilçede düzenlenen etkinliklerle anıldı. Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağının -320 kodunda meydana gelen faciada yaşamını yitiren 43 madenci için, Amasra Müessesinde anma programı düzenlendi. Gece vardiyasından çıkan ve sabah vardiyasına başlayacak olan maden işçilerinin de katıldığı programda, Kur’an-ı Kerim okunarak, dualar edildi. Törende, şehit madenciler anıtının önüne ise hayatını kaybeden 43 madenci anısına baret ve karanfil bırakıldı. Amasra ilçesinde ise Amasra Belediye Başkanı tarafından gerçekleştirilen organizasyonda, hayatını faciada kaybeden 43 madencinin yakınları katıldı. Programa Amasra Belediye Başkanı Recai çakır’ın yanı sıra TBMM Başkan vekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş de katıldı. Programda konuşan Başkan Çakır, "2 yıl önce yaşadığımız facianın ardından adliye koridorlarında mücadelemiz sürüyor. Facianın yaşandığı Amasramız’da, kaybettiğimiz evlatlarımızın, çocuklarımızın ailelerine sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. Bu acıyı en yakından yaşayan sizlersiniz. Bizim de içimiz yandı. Sizin her zaman yanınızdayız. Bir daha bu acı yaşanmaması için mücadeleden geri durmayacağız, her zaman ardınızda olacağız" dedi. Amasra Belediyesi’nin etkinlikleri, gün içerisinde ilçede gerçekleştirilecek basın açıklaması, Kur’an-ı Kerim tilaveti, sinevizyon gösterimi gibi etkinliklerle devam edecek.
Kilis Üzümün taneden pekmeze uzanan yolculuğu Kilis’te yaş üzümün taneleri zorlu işlemlerin ardından kış mevsiminin önemli besin kaynaklarından olan pekmeze dönüşüyor. Bölgedeki fabrikalarda ve evde çeşitli yöntemlerle yapılan doğal pekmezin kilosu 200-250 TL arasında satışa sunuluyor. Türkiye’de bağcılık yapılan kentlerden biri olan Kilis’te üzüm taneleri, suyunun sıkılması ve dev kazanlarda kaynatılması gibi farklı aşamaların ardından pekmeze dönüşüyor. Bu yıl tane üzümün istediği değeri bulamadığını belirten üreticiler, üzümlerden pekmez yapmaya yöneldi. Musabeyli ilçesine bağlı birçok köyde pekmez üretim tesisi kuruldu. İlçeye bağlı Uğurtepe köyünde kurulan pekmez üretim fabrikasında teknolojik imkanlarla üzüm pekmezi üretimi yapılıyor. Üzüm bağlarından toplanan üzümler, fabrikaya getirildikten sonra ilk önce yıkanıyor. Çöpü ve dış kabuğu çıkarıldıktan sonra presle üzümün suyu çıkarılıyor. Daha sonra üzüm dinlendirme tanklarında bekletildikten sonra kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmez üreticisi Mehmet Gün, bağ bozumunun ardından toplanan üzümleri pekmez yaparak iç piyasaya gönderildiğini ifade ederek, “Çevre köylerdeki bağlarından toplanan üzümleri pekmeze dönüştürüyoruz. Üzümleri çiftçiden satın alıyoruz veya kiralama yöntemine gidiyoruz. Tesisimizde yaklaşık günde 20 ton yaş üzüm işliyoruz. Çiftçilerimiz üzümden yapılan pekmezlerini alıyorlar, satmak isteyen üreticilerin pekmezini de satın alıyoruz. Günlük 2-3 ton pekmez üretecek kapasitemiz var. Yaş üzümden sezonda yaklaşık 70 ton pekmez üretimi yapıyoruz. 2024 yılı pekmez döneminde pekmezin kilosu 200-250 TL civarında alıcı buluyor” dedi.
Niğde 3. Niğde Ulusal Kısa Film Festivali yapıldı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 3. Niğde Ulusal Kısa Film Festivali gerçekleştirildi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen festival, Kurmaca, Belgesel ve Öğrenci Filmleri kategorisinde gerçekleşti. 163 filmin başvuru yaptığı festivalde derece alan filmler Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Diren, festivalin amacının genç sinemacıların tecrübeli yönetmenlerle festival platformunda buluşmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi. Diren; "Bu sene festivale 163 film başvuru yaptı. Kurmaca, belgesel ve öğrenci filmlerimiz var. 3 kategoride gerçekleştiriyoruz festivali. Öğrencilerin görev aldığı, finalistlerle, yönetmenlerle, yapımcılarla veya oyuncularla iletişime geçtiği ve bundan da pozitif şekilde faydalandıkları bir festival gerçekleştiriyoruz. Bazı öğrencilerimiz yönetmenlere kendilerini gösterebiliyorlar ve bu festival aslında onlar için iş kaynağı da diyebiliriz. Bunu da başarılı bir şekilde yaptığımızı düşünüyoruz" dedi. "Hedefimiz, sinema kültürünün gelişmesine katkı sunmak" Türkiye’de kısa film üretiminin güçlenmesine, sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak hedefiyle yola çıkılan Niğde Ulusal Kısa Film Festivali’nin üniversitenin ve kentin kültürel yaşamını zenginleştirmeyi amaçladığını belirten İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Akyıldız ise, geleneksel hale gelen festivale kentin katkı sağlaması ile daha kapsamlı hale gelebileceğini ifade etti. Akyıldız; "Festivalimiz geleneksel hale geldi iyi filmler de başvuruyor fakat derece alan filmlere ödül vermek istiyoruz ama bu konuda sponsor desteği henüz bulamadık. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu ile Prof. Dr. Nafiz Tok’a destekleri için teşekkür ediyoruz ancak çok daha büyüyebilecek ve makul miktarlarla ödüllerle kentin çok iyi tanıtımını yapabileceğimiz bu etkinliğe şehirden de destek görmeyi istiyoruz. Şehir dışından yönetmenler, jüri üyeleri geliyor ve ileride destek alırsak ünlü isimler de gelebilecek. Biraz daha festivalin desteklenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. Festivalde ödül alan filmler ise şöyle: "Kurmaca Film En İyi Film “Eksi Bir” Ömer Ferhat Özmen “Dilan Hakkında Konuşmalıyız” Umut Dilan Oğurlu Mansiyon Özel Ödülü - “Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan” Baturay Tunç Belgesel Filmler En İyi Film İyi Film “ İyi Ölüm” Hasan Ete Mansiyon - “30 Yaşında Öğrendiğim Şeyler” Sezer Ağgez Öğrenci Filmleri En İyi Film “Karanlıkta Kalan“ İlayda Muhtar Mansiyon Cenk- Can Gülenay".