SAĞLIK - 16 Ekim 2024 Çarşamba 12:50

Siyez buğdayının kalın bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkileri araştırılıyor

A
A
A
Siyez buğdayının kalın bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkileri araştırılıyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğretim üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar, araştırdıkları proje ile Siyez buğdayının işlenmesi sırasında atık olarak ortaya çıkan buğday kepeğinden yüksek katma değerli bir ürün elde ederek yeni fonksiyonel ürünler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.


Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğretim üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar, "Siyez Buğdayı Arabinoksilanlarının Modern Buğday ile Karşılaştırılması ve Kalın Bağırsak Mikrobiyotası Üzerine Etkisi" başlıklı proje TÜBİTAK 2218 yurt içi doktora sonrası araştırma burs programı kapsamında destek almaya hak kazandı.


Proje, Türkiye’nin kadim tarım ürünlerinden biri olan Siyez buğdayının, modern buğday çeşitleri ile karşılaştırmalı olarak insan sağlığı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlıyor. Özellikle, kalın bağırsak mikrobiyotasına olan etkilerinin değerlendirilmesi ile bağırsak sağlığının korunması ve iyileştirilmesine yönelik önemli bulgular elde edilmesi hedefleniyor. Siyez buğdayının besin bileşenleri ve özellikle arabinoksilan içerikleri üzerine yapılacak bu çalışma, fonksiyonel gıdaların önemini vurgularken, geleneksel besin kaynaklarının modern toplumlar için ne denli kıymetli olduğunu da ortaya koyacak.


TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projede, bağırsak sağlığı ile ilgili önemli veriler elde edilerek, beslenme alanında yeni yaklaşımlar geliştirilmesi planlanıyor.


Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Dr. Öğr. üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar, TÜBİTAK 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında desteklenen projesi hakkında bilgi verdi. Bayraktar, projesinin ana başlığının "Siyez Buğdayı Arabinoksilanlarının Modern Buğday ile Karşılaştırılması ve Kalın Bağırsak Mikrobiyotası Üzerine Etkisi" olduğunu belirterek, tüketici taleplerinin son yıllarda daha doğal ve fonksiyonel gıdalara yöneldiğini vurguladı.


Siyez buğdayının, yüksek protein içeriği ve düşük glisemik indeksi gibi özellikleriyle sindirim sistemini düzenleyici etkiler sunan, modern buğdaya alternatif bir atalık tohum olduğunu ifade eden Dr. Öğr. üyesi Mukaddes Kılıç Bayraktar, “Siyez buğdayı, bilindiği gibi bir atalık tohumlardan bir tanesi. Yüksek protein içeriği, düşük glisemik indeksi, sindirim sisteminin düzenleme özellikleriyle aslında modern buğdaya bir alternatiftir siyez buğdayı. Ancak bilinenin aksine bilimsel araştırmalar yapılarak gerçekten insan sağlığına ne gibi olumlu ya da olumsuz etkileri var bunun araştırılması gerekmekte. Biz de yaptığımız çalışmalarda bu konuda bir eksiklik olduğunu fark ettik” dedi.


Projede, buğday kepeğinde bulunan arabinoksilanların kalın bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkilerinin araştırılacağını aktaran Bayraktar, “Arabinoksilan dediğimiz aslında buğday işleme sırasında oluşan buğday kepeği bu genellikle atık olarak değerlendirilmiyor ama atık olarak ortaya çıkan bir ürün. Ancak oldukça da kıymetli diyet lifi açısından ve bu diyet lifinin önemli bir kısmını da arabinoksilanlar oluşturmakta. Bunların tüketimi kalın bağırsak mikrobiyotatını nasıl etkiliyor aslında proje bunun üzerine olacak. Hem böyle bölgenizde yetiştirilen çok üzerine çalışılmamış hem de biz böyle atık kısmı da olan bunu nasıl faydalı bir hale getirebiliriz, katma değerli bir ürün haline getirerek fonksiyonel bir gıdaya dönüştürebilir miyiz? İnsan sağlığa açısından faydalı bir hale dönüştürebilir miyiz? Projenin amacı aslında bu” diye konuştu.


Bayraktar, "Atık olarak ortaya çıkan bu gıdadan biz yüksek katma değerli bir ürün elde edebilirsek yeni fonksiyonel ürünler geliştirmede bu ürünü kullanacağız. Siyez arabinoksilanlarını fonksiyonel ürün geliştirmede kullanacağız inşallah. Bu da bunu tükettikten sonra acaba ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsak sağlığımızı nasıl etkiliyor? Buradaki hangi mikroorganizmaların gelişimini etkiliyor? Kalın bağırsak sağlığımızın üzerine etkilerini araştırmış olacağız” şeklinde konuştu. Son olarak, bu alandaki bilgi ve tecrübeyi Karabük Üniversitesine taşımayı planladığını belirten Bayraktar, "Bir yıllık çalışma sürecimizin ardından kendi laboratuvarımızı kurarak, üniversitemize katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.



Siyez buğdayının kalın bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkileri araştırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bağcılar Kitap Fuarı 18 Ekim’de başlıyor Bağcılar Belediyesi’nce düzenlenen ve 9 gün sürecek olan 3. Bağcılar Kitap Fuarı, 18 Ekim’de Bağcılar Meydanı’nda kapılarını açıyor. Sohbetten eğlenceye kadar farklı içerikte birçok aktiviteye ev sahipliği yapacak olan fuarda, kitapseverler sevdikleri yazarlarla bir araya gelme fırsatı bulacak. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Meydanı, 18-26 Ekim tarihleri arasında 3. Bağcılar Kitap Fuarı’na (BKF) ev sahipliği yapacak. Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenecek fuarın hazırlıkları tamamlandı. Açılış için gün sayan fuar alanında 50 yayınevi kitaplarını sergileyecek. Stantlarda polisiyeden tarihe kadar herkesin ilgisini çekecek eserler yer alacak. 27 gazeteci ve yazarın konuk olacağı alanda kitapseverler, yazarlarla bir araya gelme ve sohbet etme imkanı bulacak. Aktiviteler için özel bir plato oluşturuldu Fuara gelen ziyaretçiler, özel olarak oluşturulan platoda en iyi şekilde ağırlanacak. Açık alandaki kafede yetişkinler ikram edilen çaylarını yudumlarken, çocuklar da atölyelerde fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sunan aktivitelerle eğlenecek. Gençler de özel hazırlanan fuar köşesinde hatıra fotoğrafı çekilebilecek. Geçmişten günümüze edebiyat dünyamızda eserleriyle iz bırakan ünlü yazarların fotoğrafları ile hayatlarını anlatan bir köşe de yapıldı. Ayrıca belediyeye bağlı Bilgi Evi öğrencileri ve Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi kursiyerleri kendi yaptıkları tablo, takı ve benzeri eserleri sergileyecek. "Kitapla yaşayan bir ilçeyiz" İstanbul’un dört bir yanındaki vatandaşları fuara davet eden Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Bağcılar’ımızda çok ilgi gören kitap fuarımızın bu sene 3’üncüsünü yapıyoruz. En seçkin kitabevlerinin yayınlarıyla ve sevilen yazarlarımızla buluşacağız. İlk fuarımıza 350 bin kişi katılırken, geçen yılki 2. BKF’ye 500 bin kişi katılmıştı. Sayının artması bizi sevindiriyor. İnşallah sayının bu yıl artarak devam edeceğine inanıyorum. Bağcılar olarak biz kitapla yaşayan bir ilçeyiz. Bu anlamda ilçemizde şu an 117 bin 180 yazılı ve basılı eserden oluşan külliyat sunan 17 kütüphane hizmet veriyor” dedi. Ünlü isimler katılacak Müzisyen ve aynı zamanda AK Parti İstanbul Milletvekili olan Yücel Arzen’in müzik dinletisinin de yer aldığı özel bir programla açılışı yapılacak fuara, AK Parti Manisa Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Mete Yarar, Nurullah Genç, Serdar Tuncer, Şermin Yaşar, Hayati İnanç, Ercan Kesal, Türker Akıncı, Turan Kışlakçı, Savaş Barkçin, Zeynep Betül Akyıldız, Onur Erol, Zahide Tuba Kor, Şükran Kaymak, Güven İslamoğlu, Cansu Canan Özgen, Saliha Erdim, Beydan Budak, Yasin Pişgin, Orhan Toker, Fatih Duman, Anıl Basılı, Ayşegül Dede, Sadık Yalsızuçanlar, Turgay Güler ve "Sertaç abi" olarak tanınan Sertaç Güngör katılacak.
Muğla Yatağan Emin Eller Gündüz Bakımevi 18 Ekim’de açılıyor Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın vaatlerinden biri olan Gündüz Bakımevlerinden ilki Yatağan ilçesinde 18 Ekim Cuma günü açılıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi okul öncesi çocuklar için Gündüz Bakımevi projelerine devam ediyor. Özellikle çalışan ailelere büyük kolaylık sağlayan Gündüz Bakımevleri’ne Büyükşehir Belediyesi bir yenisini ekliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın seçim vaatlerinden biri olan Gündüz Bakım Evleri’nden biri olan Yatağan Emin Eller Gündüz Bakımevi 18 Ekim Cuma günü açılıyor. Yatağan Hasan Haşmet Işık Yüzme Havuzu ve Spor Tesisi içerisinde yer alan Gündüz Bakım Evi 40 öğrenci kapasitesi ile hizmet vermeye başlayacak. Büyükşehir Belediyesi daha önce Menteşe ve Fethiye ilçelerinde hizmete sunduğu gündüz bakım evlerine Yatağan’da yenisini ekleyerek, Emin Eller Gündüz Bakımevlerinin sayısını arttırdı. 13 ilçesi olan Muğla’da Seydikemer ve Ortaca ilçelerinde de Gündüz Bakım Evi açılması için çalışmalar sürüyor. Zengin Eğitim İçeriği ve Geniş Oyun Alanlarıyla Donatılmış Bakımevi 25-66 aylık öğrencilere hizmet verecek olan Yatağan Emin Eller Gündüz Bakım Evi’nde çocuklara yönelik çeşitli eğitim programları sunulacak. Bu programlar arasında akıl oyunları, değerler eğitimi, İngilizce dersleri, yenilikçi drama, müzik ve ritim çalışmaları, matematik, resim ve sanat etkinlikleri, okuma yazmaya hazırlık ve sosyal etkinlikler yer alıyor. Bakım Evi’nde her biri 20 kişilik ‘Mavi Sınıf’ ve ‘Turuncu Sınıf’ olmak üzere iki sınıf bulunuyor. Ayrıca, çocukların güvenli ve keyifli zaman geçirebileceği geniş bir bahçe ve oyun alanı da tesis içinde yer alıyor. Başkan Aras; “Gündüz Bakımevlerimizle çalışan ailelerimizin yanındayız” Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras il genelinde ailelerin çocuklarını gönül rahatlığı ile emanet edeceği gündüz bakım evi sayısını arttıracaklarını söyledi ve yerel yönetimler olarak aileler için çok önemli olan bu hizmeti önemsediklerini belirtti. Başkan Aras; “Seçimlerden önce Muğlamızda Gündüz Bakım evi sayısını arttıracağımızı söylemiştik. Bunlardan ilkini Yatağan ilçemizde hayata geçirdik. Ortaca ve Seydikemer ilçelerimizde Gündüz Bakım evi açılması için çalışmalarımızı başlattık. Ailelerimiz en kıymetli varlıklarını Gündüz Bakım evlerimize emanet ederek gönül rahatlığı ile işlerine gidebilecek. Bu hizmeti çok önemsiyoruz ve 13 ilçemizde ulaşılabilir yapmak için çalışıyoruz” dedi.
Muğla Başkan Aras Türkiye’nin ilk çevre temalı su altı parkı açılışına katıldı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Türkiye’nin İlk Çevre Temalı Su Altı Parkı’nın 2.etabının açılışına katıldı ve deniz altında kurdele kesti. Bodrum Su Altı Parkı projesinin ilk etabı 2024 yılının Haziran ayında “oksijen” temasıyla açılmış, projenin 2. etabı ise “Tirhandiller ve Batıklar” teması ile törenle açıldı. Türkiye’nin İlk Çevre Temalı Su Altı Parkı açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi İsabelle Dumont ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin de aralarında bulunduğu protokol üyeleri katıldı. Protokol deniz altına dalarak suyun altında kurdele kesti ve 2. etabın açılışını yaptı. Başkan Aras: “Bu tür projeler aynı zamanda büyük barış projeleridir” Proje açılışında konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu projelerin uluslararası barışa büyük katkı sağladığını belirtti. Özellikle Akdeniz, paydaşlarından olan Fransa’nın projeye destek vermesinin dayanışma kültürünü geliştirdiğini ifade etti. Başkan Aras, “Bu tür projeler aynı zamanda büyük barış projeleridir. Akdeniz bizim için büyük bir barış denizi olmak zorundadır. Dünyanın her tarafında savaşlar olurken çocuklar, kadınlar öldürülürken, bizim burada yaptığımız çok önemli. Çünkü buradaki iş birliğinin, birlikteliğin ve dostluğun bölgesel barışa çok büyük katkı sağlayacağını söyleyebilirim. Akdeniz bizim ortak kültürümüz, ortak mirasımızdır. Akdeniz’i korumamız gerekiyor. Burada yapılan projeyi çok kısa bir zaman sonra Fransa’da da gerçekleştirmek istiyoruz. Fransa şu an bizim de çabalarımızla bu projeye büyük destek veriyor. Bu ortaklığı büyütmek zorundayız. Seneye Nice’de okyanus konferansı var orada bulunmak istiyoruz” dedi. Başkan Aras: “Binlerce yıldır denizci kültürüyle yoğrulan bu topraklar bu kültür devam edecek” Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu projenin geçmişten gelen deniz kültürünün bir devamı olduğunu belirterek; “Biz Büyükşehir olarak bu projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Binlerce yıldır denizci kültürüyle yoğrulan bu topraklarda bu kültür devam edecek. Bizim atalarımız süngercilerdi o süngercilerin bize bıraktığı bu mirasın gelecek nesillere de aktarılması gerekiyor. Bugün Bodrum’da Muğla’da turizm varsa, denizcilik kültürü varsa ve mavi yolculuk varsa bunu atalarımıza borçluyuz. Bugün burada bize destek veren sanatın gücünü bize gösteren herkese çok teşekkür ederim. Ben sivil toplum ve kamu kurumlarının ortak çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz belediye olarak üzerimize düşün görevi yapacağız. “ Büyükelçi Dumont: “Akdeniz’i birlikte işbirliği ile koruyabiliriz” Açılışta konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi İsabelle Dumont ise iklim krizlerine karşı uluslararası ortak varlıkların korunmasının önemini vurguladı. Büyükelçi Dumont; ”Fransa’nın Akdeniz üzerinde yaptığı araştırmalarda gösteriyor ki Akdeniz’de bir takım kötüye giden durumlar var. Bu da tabi iki ülkenin ortak sorunu. AFD Kalkınma Ajansı da bu projeyi destekledi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci: “Posidonia çayırları, denizlerin akciğerleridir” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Akdeniz’deki ekosistemin korunmasına dikkat çekerek; “Posidonia çayırları, denizlerin akciğerleridir. Akdeniz foklarından caretta caretta kaplumbağalarına, balıklar ve mercanlar bu çayırların sağladığı oksijen sayesinde hayat buluyor. Bodrum’un su altını sanatsal açıdan zenginleştirirken aynı zamanda ekosisteme de katkı sağlıyoruz.” Müze Müdürü Cambaz: “Asıl amacımız teknelerin posedion çayırlarına zarar vermesinin önüne geçmek” Açılışta konuşan Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu: “Türkiye’nin ilk çevre temalı su altı projesinin ikinci etabına başladık. Asıl amacımız teknelerin posedion çayırlarına zarar vermesinin önüne geçmek. Bu proje dalış turizmine de katkı sağlayacak” dedi.