ASAYİŞ - 16 Ekim 2024 Çarşamba 14:54

Depremde çöken istinat duvarının altında kalan 1 kişi yaralandı

A
A
A
Depremde çöken istinat duvarının altında kalan 1 kişi yaralandı

Malatya’nın Kale ilçe Belediye Başkanı İhsan Özbay, 5.9’luk deprem sonrası çöken istinat duvarının altında kalan 1 kişinin yaralandığını belirtti.


Malatya’nın Kale ilçesinde saat 10.46’da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem kent genelinde büyük korku ve paniğe neden olurken Kale ilçe Belediye Başkanı İhsan Özbay, ilçeye bağlı Akça Mahallesi’nde çöken istinat duvarının altında kalan 1 kişinin yaralandığını belirtti. Başkan Özbay, ilçe genelinde başka herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını belirterek bölgedeki tarama çalışmaların sürdüğünü kaydetti.



Depremde çöken istinat duvarının altında kalan 1 kişi yaralandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Sivas pastırması Avrupa tescili yolunda Sivas’ın coğrafi işaret statüsüne sahip pastırması, Avrupa Birliği’nden tescil alma yolunda ilerliyor. Sivas Ticaret Borsası’nın girişimleri ile 2022 yılında coğrafi işaret tescili alan Sivas pastırmasının ünü Avrupa’ya yayılıyor. Sivas pastırması için Avrupa Birliği’ne yapılan tescil başvurusu süreci olumlu şekilde ilerlerken, konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Karakaya, Sivas pastırmasının marka değerinin Sivas ile özdeşleştiğini belirterek, bu coğrafi işaretli ürünün bölge ve ülke için büyük önem taşıdığını ifade etti. Karakaya, “Marka değeri Sivas ilimiz ile özdeşleşmiş olan ‘Sivas pastırması’ ibareli coğrafi işaretli ürünümüz, bölgemiz ve ebetteki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. Sivas pastırması coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlikle yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11 Ekim 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne gerçekleştirilmiş olup, ön incelemesi olumlu bir şekilde tamamlanarak, PGI-TR-03359 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır. Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizin ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir. Zira güvenli gıdada ve güvenilir gıdada coğrafi işaretli ürünlere ilgi oldukça artmıştır. Aslında 1800’lerin başında Sivas’ın Kızılca köyüne gelen Şalak adlı bir Ermeni ustası, köyün erkeklerine pastırma yapma sanatını ve temel tekniklerini öğretmiştir. Bu olaydan sonra pastırma üretimi Kızılca köyünden daha geniş Sivas bölgesine, ardından da Sivaslı pastırma ustaları sayesinde Kayseri, Afyon ve Kastamonu gibi güçlü hayvancılık geleneğine sahip diğer bölgelere yayılmıştır” dedi. Sivas pastırmasının Sivas’ın eşsiz iklimi ve hava şartları sayesinde özel bir lezzete sahip olduğunu belirten Karakaya, “İlimizde pastırma yapımında kullanılan etler genellikle yerli hayvanlardan temin edilir ve geleneksel yöntemlerle işlenir. Yapım sürecinde etin seçimi ve hazırlığı çok önemlidir. Etin yağı ve sinirleri temizlenir, büyük parçalar halinde kesilir. Sivas kaynak tuzu ile ovulan etler, belirli bir süre boyunca tuzda bekletilir. Tuzlanan etler, Sivas’ın kuru havasında açık havada kurutulur. Kurutulan etler, baharat, sarımsak ve çemen otu karışımı ile kaplanır. Çemenle kaplanan pastırmalar, birkaç hafta boyunca dinlendirilir ve lezzetlerinin oturması sağlanır. Sivas pastırmasının kendine has aroması ve dokusunun arkasındaki sır, bu geleneksel yöntemlerden gelir. Sivas pastırmasını tattığınızda sadece lezzetli bir et değil, aynı zamanda Sivas’ın tarihini ve kültürünü de tatmış olursunuz” ifadelerini kullandı.
Aydın Aydın’da zeytin ve zeytinyağı sektörü masaya yatırıldı Zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunlar ve çözüm yollarının görüşüldüğü, sektör toplantısı Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı sektörüne dair sorun, çözüm önerileri ve talepleri tespit etmek üzere gerçekleştiren sektör toplantısı Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapıldı. Aydın’ın önemli ürünlerinden olan zeytinde geçtiğimiz yılın sezon değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda, sektör temsilcileri sorun ve taleplerini iletti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, borsa olarak zeytin ve zeytinyağının tanıtılması adına çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurgulayarak, “Zeytin ve zeytinyağı üretimi ülkemizin en önemli tarımsal faaliyetlerinden biri olmakla beraber ilimiz ekonomisine de önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Aydın Ticaret Borsası’nda 2023-24 sezonunda 18 bin 326 ton sofralık zeytin işlem görürken, ortalama satış fiyatı ise 53 lira 65 kuruş olarak gerçekleşmiştir. Yine 2023-24 sezonunda borsamızda 8 bin 836 ton zeytinyağı işlem görmüş olup, ortalama fiyatı ise 185 lira 87 kuruş olarak gerçekleşmiştir. İlimizin tarımsal değerlerinin tanıtımı ve markalaşması, haksız rekabetten korunması, ulusal ve uluslararası platformda tanınması adına özverili çalışmalarını sürdüren borsamız Aydın Memecik Zeytinyağı’nı 17 Eylül 2020 tarihinde, bölgemize has bir çeşit olan Aydın Yamalak Sarısı Zeytini’ni 21 Nisan 2021 tarihinde, Aydın Memecik Zeytini’ni 7 Mayıs 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillendirmiştir. Ülkemizde tescilini sağlayarak koruma altına aldığımız coğrafi işaretli ürünlerimizin, dünya çapında tanınması adına Avrupa Birliği Coğrafi İşaret çalışmalarına önem veren borsamız, Aydın Memecik Zeytinyağı’nı, Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin 20. coğrafi işaretli ürünü olarak 5 Şubat 2024 tarihinde tescillendirmiştir. Aynı zamanda 12 Kasım 2021’de Aydın Memecik Zeytini’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaret başvurusunu gerçekleştirmiştir. En kısa sürede Aydın Memecik Zeytini’nin de Avrupa Birliği’nde tescilini aldığımız müjdesini sizlerle paylaşmayı bekliyoruz. Aydın Ticaret Borsası olarak Avrupa Birliği tescilli Aydın Memecik Zeytinyağı’nı tanıtmak ve ayırt edici özelliklerini nihai tüketiciye aktarmak amacıyla tadım panelistlerimizle birlikte ülkemizin farklı illerinde Aydın Memecik Zeytinyağı Tadım ve Tanıtım Günleri düzenlemekteyiz. Şu ana kadar 32 ilde bu etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Sektöre dair sorun, öneri ve taleplerimizin kamuoyu oluşturması adına özverili bir çalışma sergiliyoruz. Borsamız sektöre dair sorun, çözüm önerileri ve talepleri tespit etmek üzere gerçekleştirdiği sektör toplantılarıyla konuların çözüme kavuşması için yetkili mercilere istişarede bulunmaya devam edecektir. Zeytin ve zeytinyağı sektörü ile ilgili sorunların değerlendirilip, üretim ve ihracatı geliştirerek çözüm önerilerinin konuşulacağı sektör toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyor, sezonumuzun tüm üreticilerimize, tüccarımıza ve ihracatçımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Daha sonra söz alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, 2023-24 sezonu ihracat istatistiklerini paylaştı. Konuşmaların ardından program soru cevap ve önerilerin alınması ile devam etti.