GÜNDEM - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 09:48

Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, İzleme Komitesi toplantısı için Tiflis’te

A
A
A
Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, İzleme Komitesi toplantısı için Tiflis’te

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleşen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi’nde Türkiye’yi temsil ediyor.


Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi Gürcistan heyetinin davetiyle Tiflis’te toplandı. YBYK İzleme Komitesi üyesi ve Tiflis Belediye Başkanı Kahka Kaladze’nin ev sahipliğinde gerçekleşen izleme komitesi toplantısında Başkan Akgün’e belediye meclis üyeleri Ceren Gökçe Yatmaz ve Hilmican Demir eşlik ediyor.



Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne tam destek


Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi İzleme Komitesi, Gürcistan’ın Tiflis kentinde toplantılarına başladı. 2 Temmuz tarihinde yapılan toplantıda İzleme Komitesi, Gürcistan’ın uluslararası alanda tanınan sınırları içerisinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğini yineleyerek; Gürcistan toplumundaki gerginliklerden ve artan kutuplaşmadan derin endişe duyulduğuna dikkat çekildi.



“Demokratik ilkelere ve insan haklarına saygı”


Venedik Komisyonu’nun eleştirel görüşlerine ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile Kongre Başkanı’nın açıklamaları da hatırlatılarak şu açıklama kabul edildi; “Bu durum AB’nin Gürcistan’ın katılım prosedürünü durdurmasına yol açmıştır. Komite ayrıca göstericilere, milletvekillerine, gazetecilere ve sivil toplum aktivistlerine karşı aşırı güç kullanımı, şiddet ve sindirme kampanyalarından da büyük endişe duymaktadır. Gürcistan’ın demokratik gelişimini destekleme taahhüdünü yeniden teyit ediyor. Demokratik istikrarı baltalayan toplumun kutuplaşması ve demokratik gerilemenin açık belirtileri, ülkedeki tüm siyasi güçleri Gürcü halkının Avrupa özlemlerini yansıtan bir diyaloğa girmeye zorluyor. İzleme Komitesi, tüm vatandaşların siyasi görüşlerinden bağımsız olarak demokratik ilkelere ve insan haklarına saygı göstererek her düzeyde kamusal hayata aktif, özgür ve eşit bir şekilde katılabilecekleri bir ortam oluşturmak için elzem olduğu için böyle açık ve kapsayıcı bir siyasi diyaloğun gerçekleşmesi çağrısında bulunuyor. Bu diyaloğun Gürcistan’da demokrasiyi pekiştirmeye yönelik yenilenmiş bir taahhüde yol açacağına inanıyor.”


İzleme Komitesi üyeleri, toplantı kapsamında iktidar partisi, muhalefet ve sivil toplumun ulusal ve yerel düzeydeki temsilcileriyle de bir araya geliyor.



Büyükçekmece Belediye Başkanı Akgün, İzleme Komitesi toplantısı için Tiflis’te

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Mühendislik öğrencileri bitirme projelerini sergiledi Elektronik Bölümü öğrencilerinin bitirme projeleri sergilendi. Öğrenciler, robot köpek, insansız tarım aracı, enkaz altında kalan insanları tespit eden cihazlar gibi projeler yaptı. Mühendislik Fakültesi binasında düzenlenen sergide öğrencilerin bitirme projeleri akademisyenlerin beğenisine sunuldu. Öğretim üyeleri ise öğrencilerin projelerini tek tek gezerek not verdi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, “Öğrencilerimizin bitirme projeleri sergileniyor. Bu bölümümüze ait yaklaşık 40 proje var. Bu projelerin yaklaşık yarısı daha önce TÜBİTAK ve TEKNOFEST etkinliklerinde fakültemizde bölümümüzü temsil etmiş ve çeşitli dereceler almış projeler. Bizler mühendislik fakültesi olarak proje tabanlı mühendislik eğitimi diye bir vizyonumuz var. Öğrencilerimizi bu şekilde mühendislik kariyerlerine hazırlıyoruz. YKS tercihlerinin gündeme geldiği bu günlerde ülkemizde bütün gençlerimizi mühendislik kariyeri için OMÜ Mühendislik Fakültesi bölümlerine davet ediyorum ”dedi. “Becerilerini bitirme projelerinde uygulamaya dönüştürüyorlar” Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Gökalp Clarke, “Burada son sınıf öğrencilerimiz 1 yıl boyunca üzerinde çalıştıkları bitirme projelerini sergiliyorlar. Hocalarımız gelerek inceliyor ve notlarını verebiliyor. Öğrenciler önceden edindikleri teorik ve uygulama becerilerini bitirme projelerinde uygulamaya dönüştürüyorlar. Daha çok şey öğreniyorlar. Öğrenciler için çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Böyle sergi olarak planlanması birbirlerinin yaptıkları çalışmaları da görüyorlar. İnsansız tarım aracı var, enkaz altında kalan insanları tespit eden cihaz var. Akıllı kampüs projesi var” diye konuştu. Öğrenciler projelerini anlattı Projesini anlatan Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Hasret Kevser Karagöz, “Bitirme tezim harita üzerinde kablosuz algılayıcı ağlarla bir aracı takip etmek. Bir kuruma ait aracı takip ediyorum. Burada kendim bir ara yüz tasarladım. Kişileri ara yüze kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak Google haritalara erişerek şahsi olarak araçlarını izleyebilmekteler” şeklinde konuştu. Öğrenci Fatih Özkoçak, “4 bacaklı robot yaptık. Bu robot enkaz durumunda afetzedelere bulmak için yapılıyor. Robotumuz aynı zamanda ortamın haritasını çıkartabiliyor. Enkaz altında kalan insanların termal kameralarla görüntüsünü alabiliyor” ifadelerini kullandı. Alihan Gök, “Projemizin amacı insansız insansız tarım araçlarında kullanılmak üzere yabancı bitki algılama sistemidir. Çiftçilerimiz tarım arazilerinde insansız tarım araçları üzerinde bu oluşturduğumuz algoritmayı kullanarak yabancı bitkileri algılayarak bunların yok edilme işlemlerini gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu.
Samsun Mühendislik öğrencileri bitirme projelerini sergiledi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencilerinin bitirme projeleri sergilendi. Öğrenciler, robot köpek, insansız tarım aracı, enkaz altında kalan insanları tespit eden cihazlar gibi projeler yaptı. Mühendislik Fakültesi binasında düzenlenen sergide öğrencilerin bitirme projeleri akademisyenlerin beğenisine sunuldu. Öğretim üyeleri ise öğrencilerin projelerini tek tek gezerek not verdi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, “Öğrencilerimizin bitirme projeleri sergileniyor. Bu bölümümüze ait yaklaşık 40 proje var. Bu projelerin yaklaşık yarısı daha önce TÜBİTAK ve TEKNOFEST etkinliklerinde fakültemizde bölümümüzü temsil etmiş ve çeşitli dereceler almış projeler. Bizler mühendislik fakültesi olarak proje tabanlı mühendislik eğitimi diye bir vizyonumuz var. Öğrencilerimizi bu şekilde mühendislik kariyerlerine hazırlıyoruz. YKS tercihlerinin gündeme geldiği bu günlerde ülkemizde bütün gençlerimizi mühendislik kariyeri için OMÜ Mühendislik Fakültesi bölümlerine davet ediyorum ”dedi. “Becerilerini bitirme projelerinde uygulamaya dönüştürüyorlar” Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Gökalp Clarke, “Burada son sınıf öğrencilerimiz 1 yıl boyunca üzerinde çalıştıkları bitirme projelerini sergiliyorlar. Hocalarımız gelerek inceliyor ve notlarını verebiliyor. Öğrenciler önceden edindikleri teorik ve uygulama becerilerini bitirme projelerinde uygulamaya dönüştürüyorlar. Daha çok şey öğreniyorlar. Öğrenciler için çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Böyle sergi olarak planlanması birbirlerinin yaptıkları çalışmaları da görüyorlar. İnsansız tarım aracı var, enkaz altında kalan insanları tespit eden cihaz var. Akıllı kampüs projesi var” diye konuştu. Öğrenciler projelerini anlattı Projesini anlatan Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Hasret Kevser Karagöz, “Bitirme tezim harita üzerinde kablosuz algılayıcı ağlarla bir aracı takip etmek. Bir kuruma ait aracı takip ediyorum. Burada kendim bir ara yüz tasarladım. Kişileri ara yüze kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak Google haritalara erişerek şahsi olarak araçlarını izleyebilmekteler” şeklinde konuştu. Öğrenci Fatih Özkoçak, “4 bacaklı robot yaptık. Bu robot enkaz durumunda afetzedelere bulmak için yapılıyor. Robotumuz aynı zamanda ortamın haritasını çıkartabiliyor. Enkaz altında kalan insanların termal kameralarla görüntüsünü alabiliyor” ifadelerini kullandı. Alihan Gök, “Projemizin amacı insansız insansız tarım araçlarında kullanılmak üzere yabancı bitki algılama sistemidir. Çiftçilerimiz tarım arazilerinde insansız tarım araçları üzerinde bu oluşturduğumuz algoritmayı kullanarak yabancı bitkileri algılayarak bunların yok edilme işlemlerini gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu.
Düzce İSKİ ile diyaloglar güçleniyor Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, incelemelerde bulunmak üzere şehre gelen İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) üst düzey yöneticileri ile toplantı gerçekleştirdi. Görüşmelerde, teknik işbirliği yapılması konusunda fikir birliğine varılırken, İSKİ ve Düzce’deki yerel yönetim kurumlarının da katılımıyla daha geniş kapsamlı bir istişare toplantısı düzenlenmesi kararlaştırıldı. İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Kahraman ile Begüm Çelikdelen, daire başkanları ve şube müdürlerinden oluşan heyet, Melen havzasında yürütülen çalışmalarla ilgili saha incelemelerinde bulunmak üzere Düzce’ye geldi. İlk olarak Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatının devam ettiği Cumayeri İlçesi’ne giden heyet, İSKİ Melen Havza Koruma Şube Müdürlüğü’nde Şube Müdürü Berat Murat Konuşlu ve Düzce Milletvekili Talih Özcan’ın da katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Gölyaka Belediyesi’ni de ziyaret eden İSKİ heyeti, program kapsamında Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Mutfak Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, İSKİ heyetinin yanı sıra Düzce Milletvekili Talih Özcan da katılırken, Belediye Başkan Yardımcısı Okan Kaltu ile Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik de hazır bulundu. Toplantıda bir sunum yapan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kahraman, İstanbul’a içme ve kullanma suyu temin edilen Melen Barajı’nın, havzasının ve barajı besleyen su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesi, aynı zamanda Cumayeri, Çilimli, Gölyaka ve Kaynaşlı ilçelerinde Melen Çayına karışmakta olan atıksuların toplanması amacıyla atıksu şebeke ve kolektör çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Kahraman, Düzce’de havza koruma programı kapsamında yapılan çalışmalar ve önümüzdeki 5 yıllık yatırım programı hakkında da bilgiler verdi. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise, şehrin su kaynaklarını ve çevreyi korumak üzere azami gayret gösterdiklerini önemle vurguladı. Karşılıklı görüşmelerde, İSKİ tarafından yürütülen çalışmalara Düzce Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin de teknik destek sağlaması noktasında fikir birliğine varıldı. Görüşmede, işbirliklerini ve karşılıklı diyalogları güçlendirecek adımlar atılarak, İSKİ, Düzce Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile Düzce İl Özel İdaresi’nin katılımıyla, daha geniş kapsamlı bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Hakkari Vali Çelik: "Bize düşen bilimin imkanlarını kullanmak" Hakkari Valisi Ali Çelik, fay hattı ile ilgili yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, “Bizlere düşen bilimin verdiği imkanları sonuna kadar kullanmak. Burada da Şemdinli ve Yüksekova fay hattı alanının tespit edilmesi ile fay hattının deprem üretme sıklıklarının ortaya çıkarılması ve fayın gözle görülür bir yapı olup olmadığını tespit etmek için bir çalışma yürütüldü” dedi. Vali Çelik, beraberindeki heyet ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen bilimsel çalışmaları yerinde inceledi. Vali Çelik, yapılan çalışmalar hakkında bilgi alırken, projenin bölge için önemine dikkat çekti. Vali Çelik, inceleme sırasında yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız acı tecrübelerin tekrarını engellemek, farkındalığı ve bilinirliği arttırmak için bilimin bizlere sunduğu imkânlarla deprem üretme kapasitelerini, sıklıklarını ve süreçlerini tespit etmek için bir proje yürütüyorlar, bu meyanda Prof. Dr. Azad Sağlam Selçuk hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu projeler, bölgemizdeki deprem risklerini daha iyi anlamamıza ve muhtemel depremlere karşı hazırlıklı olmamıza yardımcı olacaktır. 6 Şubat depreminde yaşadığımız asrın felaketinde de tecrübe ettiğimiz üzere, deprem hepimizin hayatını birçok can kaybına neden olacak şekilde etkileyen, ondan sonra oluşturduğu maddi kayıplar açısından da inanılmaz zor bir süreçtir. Rabbim tüm ülkemizi ve vatandaşlarımızı depremlerden, afetlerden korusun” dedi. “Bizlere düşen bilimin verdiği imkânları sonuna kadar kullanmak” diyen Vali Çelik, şöyle devam etti: “Burada da; Şemdinli ve Yüksekova fay hattı alanının tespit edilmesi ile fay hattının deprem üretme sıklıklarının ortaya çıkarılması ve fayın gözle görülür bir yapı olup olmadığını tespit etmek için bir çalışma yürütüldü. Bilimsel anlamda güzel veriler ve sonuçlar üretildi. Araştırmacılar, iki büyük deprem arasındaki tekrarlama sıklıklarını karbon testleri ile fayları ve deprem kırıklıklarını gördüler, bu çalışmalar ilerisi için bizlere fikir verecek ve rehber olacak. Dolayısıyla, bu çalışmalarda emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum.” Proje kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından oluşturulan bir ekip, fay hatlarının geçmişteki hareketlerini ve gelecekteki potansiyel tehlikelerini belirlemek amacıyla detaylı kazılar ve analizler gerçekleştirdi. Bu çalışmaların, bölgenin depremsellik haritasının güncellenmesine ve risklerin minimize edilmesine katkı sağlayacağı belirtildi. Bölgenin afet ve yeni yerleşim planlama çalışmalarına katkı sağlayacak olan bu bilimsel çalışmalarda; 30 metre uzunluğunda, 1,5 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde hendek kazılarında numuneler alınacağı kaydedildi.
Bilecik TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bilecik’te Mühendislik Laboratuvarı’nın açılışına katıldı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bilecik’te Mühendislik Laboratuvarı’nın açılışını yaptı. İlk olarak Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı’nı ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, ardından Şeyh Edebali Türbesi’ne geçerek burada TOBB tarafından yaptırılan asansör önünde kurdele kesim törenine katıldı. Ardından Hisarcıklıoğlu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı’yı makamında ziyaret etti. Vali Şefik Aygöl, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ergün, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şermin Kahraman’ında eşlik ettiği ziyarette Hisarcıklıoğlu, TOBB hibesiyle yapımı tamamlanan ve faaliyete geçirilen Mühendislik Laboratuvarının açılışını yaptı. Üniversitenin bazı bölümlerini de gezen Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, yeni yapılan Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nun önünde fotoğraf çektirdi. Ardından Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ergün ve oda üyeleri tarafından karşılandı. Burada toplantı salonunda sanayiciler ve iş adamlarıyla bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, kentin ticareti ve sanayisiyle ilgili bilgiler alarak talep ve önerileri dinledi.