TEKNOLOJİ - 05 Temmuz 2024 Cuma 18:56

Mühendislik öğrencileri bitirme projelerini sergiledi

A
A
A
Mühendislik öğrencileri bitirme projelerini sergiledi

Elektronik Bölümü öğrencilerinin bitirme projeleri sergilendi. Öğrenciler, robot köpek, insansız tarım aracı, enkaz altında kalan insanları tespit eden cihazlar gibi projeler yaptı.


Mühendislik Fakültesi binasında düzenlenen sergide öğrencilerin bitirme projeleri akademisyenlerin beğenisine sunuldu. Öğretim üyeleri ise öğrencilerin projelerini tek tek gezerek not verdi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, “Öğrencilerimizin bitirme projeleri sergileniyor. Bu bölümümüze ait yaklaşık 40 proje var. Bu projelerin yaklaşık yarısı daha önce TÜBİTAK ve TEKNOFEST etkinliklerinde fakültemizde bölümümüzü temsil etmiş ve çeşitli dereceler almış projeler. Bizler mühendislik fakültesi olarak proje tabanlı mühendislik eğitimi diye bir vizyonumuz var. Öğrencilerimizi bu şekilde mühendislik kariyerlerine hazırlıyoruz. YKS tercihlerinin gündeme geldiği bu günlerde ülkemizde bütün gençlerimizi mühendislik kariyeri için OMÜ Mühendislik Fakültesi bölümlerine davet ediyorum ”dedi.



“Becerilerini bitirme projelerinde uygulamaya dönüştürüyorlar”


Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Gökalp Clarke, “Burada son sınıf öğrencilerimiz 1 yıl boyunca üzerinde çalıştıkları bitirme projelerini sergiliyorlar. Hocalarımız gelerek inceliyor ve notlarını verebiliyor. Öğrenciler önceden edindikleri teorik ve uygulama becerilerini bitirme projelerinde uygulamaya dönüştürüyorlar. Daha çok şey öğreniyorlar. Öğrenciler için çok yararlı olduğunu düşünüyoruz. Böyle sergi olarak planlanması birbirlerinin yaptıkları çalışmaları da görüyorlar. İnsansız tarım aracı var, enkaz altında kalan insanları tespit eden cihaz var. Akıllı kampüs projesi var” diye konuştu.



Öğrenciler projelerini anlattı


Projesini anlatan Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Hasret Kevser Karagöz, “Bitirme tezim harita üzerinde kablosuz algılayıcı ağlarla bir aracı takip etmek. Bir kuruma ait aracı takip ediyorum. Burada kendim bir ara yüz tasarladım. Kişileri ara yüze kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak Google haritalara erişerek şahsi olarak araçlarını izleyebilmekteler” şeklinde konuştu.


Öğrenci Fatih Özkoçak, “4 bacaklı robot yaptık. Bu robot enkaz durumunda afetzedelere bulmak için yapılıyor. Robotumuz aynı zamanda ortamın haritasını çıkartabiliyor. Enkaz altında kalan insanların termal kameralarla görüntüsünü alabiliyor” ifadelerini kullandı.


Alihan Gök, “Projemizin amacı insansız insansız tarım araçlarında kullanılmak üzere yabancı bitki algılama sistemidir. Çiftçilerimiz tarım arazilerinde insansız tarım araçları üzerinde bu oluşturduğumuz algoritmayı kullanarak yabancı bitkileri algılayarak bunların yok edilme işlemlerini gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu.



Mühendislik öğrencileri bitirme projelerini sergiledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Hastanede darp olayı ile ilgili hasta yakınının avukatından açıklama: "İlk saldırı doktor tarafından müvekkilime yönelik gerçekleştirilmiştir" Trabzon’da Fatih Devlet Hastanesi’ndeki doktor ve hasta yakını arasında yaşanan darp olayı ile ilgili açıklama yapan hasta yakını A.S.’nin avukatı Ahmet Yasin Sözen, "Görüntüleri defalarca izledim. Dosyadaki delillerle birlikte değerlendirildiğinde müvekkilimin karşı tarafın dizini motosiklet kaskıyla kırdığı iddialarının asılsız olduğu ortadadır. Müvekkilimin doktorun ayağının kırılmasında herhangi bir sorumluluğu yoktur" dedi. Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 5 Temmuz akşamı Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne başvuran S.N.K. isimli kadın hasta, tedavisinin ardından hastaneden ayrıldı. Akşam saatlerinde hasta ve yanındaki A.S., doktordan rapor almak için yeniden hastaneye geldi. Acilde görevli nöbetçi doktor Mehmet Yıldırım gerekli görmeyerek istedikleri raporu vermeyince taraflar arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmada doktorun diz kapağı kırılırken, güvenlik görevlilerinin ve polis ekiplerinin müdahalesiyle hasta ve hasta yakını gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar serbest bırakılırken, darp olayında gerçek güvenlik kamerasıyla ortaya çıktı. Görüntülerde hasta yakınına ilk müdahaleyi doktorun yaptığı görüldü. Yaşanan olayın ardından açıklama yapan hasta yakını A.S.’nin avukatı Ahmet Yasin Sözen, son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadığını belirterek, motosiklet kaskıyla doktorun diz kapağının kırıldığı iddialarının asılsız olduğunu söyledi. İlk saldırının doktor tarafından A.S.’ye yönelik gerçekleştiğini dile getiren Avukat Sözen, "Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumu belirtmek isterim. Ancak günlerdir basında yer alan haberler müvekkilimi ciddi zan altında bırakmış ve kendisi bu durum nedeniyle işin tek sorumlusuymuş gibi tutuklamaya sevk edilmiştir. Dosyaya yansıyan veya yansıyacak delillerle yargılamanın yürütüleceği açıktır. Hukukun dışarıdan baskılarla yönlendirilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Bir hukukçu olarak söylemek istiyorum ki, hukuk çerçevesinde olayların değerlendirilmesi ve kişilerin adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi gerekmektedir. Görüntüleri defalarca izledim. Dosyadaki delillerle birlikte değerlendirildiğinde müvekkilimin karşı tarafın dizini motosiklet kaskıyla kırdığı iddialarının asılsız olduğu ortadadır. Müvekkilimin doktorun ayağının kırılmasında herhangi bir sorumluluğu yoktur. Aksine ilk saldırı doktor tarafından müvekkilime yönelik gerçekleştirilmiştir. Müvekkil, meşru savunma hakkını kullanarak saldırıyı def etmeye çalışmıştır. Müvekkilimin karşı taraftan şikâyeti devam etmektedir. Yargılama neticesinde adaletin tecelli edeceğinden şüphemiz yoktur" ifadelerini kullandı.