Yerel Haberler
Iğdır
26 Kasım 2024 Salı - 17:55 Iğdır Üniversitesinde bilimsel eğitim etkinliğinin açılışı yapıldı Iğdır Üniversitesinde TÜBİTAK desteğiyle 26-28 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak olan "2237-A Dil ve Edebiyat Araştırmalarında Fiziki ve Dijital Kaynakların Kullanımı" başlıklı bilimsel eğitim etkinliğinin açılışı yapıldı. Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan etkinlik koordinatörü Doç. Dr. Abdulhakim Tuğluk, desteklerinden dolayı TÜBİTAK’a ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkür etti. Doç. Dr. Tuğluk, etkinlik kapsamında 3 gün boyunca Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen eğitmen ve lisansüstü eğitim öğrencisi katılımcıların fiziki ve dijital kaynakların temini ve verimli bir şekilde kullanımı için bir arada olacağını anımsattı. Doç. Dr. Tuğluk konuşmasının devamında, "Bu projemiz TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projedir. 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı kapsamında yapılan bir projedir. Projeyi TÜBİTAK şu anlamda destekliyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde katılımcıları bir araya getirmek ve belirli bir konuda alanında uzman eğitmenlerin katılımcılara bilimsel destek sağlaması esasına dayanıyor. Projemize Türkiye’nin farklı yerlerinde İstanbul, Bursa, Erzurum, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Siirt ve çeşitli yerlerden katılımcılar var. 8 eğitmenimiz var. Konya, Düzce, Kırıkkale, Diyarbakır ve Siirt’ten eğitmenlerimiz var. 3 gün boyunca burada Dil ve Edebiyat araştırmaları alanında fiziki ve dijital kaynak kullanımı üzerine bir eğitim etkinliği yapacağız. Projenin amacı Dil ve Edebiyat alanında lisansüstü eğitim görenlerin gereksinim fiziki ve dijital kaynakların nasıl temin edileceği ve bunların nasıl en verimli şekilde kullanılacağını uygulamalı bir şekilde ifade etmek ve bu anlamda bir etkileşim ortaya koymak projemizin temel amacıdır” dedi.
26 Kasım 2024 Salı - 00:48 Iğdır FK - Amed SF maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında oynanan Iğdır FK – Amed SF maçının ardından teknik dorektörlwr mücadeleyi değerlendirdi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Iğdır FK, sahasında Amed Sportif Faaliyetler ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak, lider takım ile arayı kapatabilecekleri bir maç olduğunu belirterek, "Maçın önem değeri haftanın son maçı olması ve dünkü maçların sonuçları bakımından bizim için çok değerliydi. Yukarıyla puan farkımızı çok rahat kapatabileceğimiz bir maçtı. İşte futbol böyle, rakip size fırsatı verdi mi maçı öldürmeniz gerekiyor, öldürmediniz mi rakip canlı kalıyor, bu fırsatlar gelmese anlayabileceğim” dedi. Yalçın Koşukavak: "Geçiş hücumlarında problem yaşıyoruz" Geçiş hücumlarında problem yaşadıklarını söyleyen Koşukavak, “İlk yarı itibarıyla çok net 3-0 devreyi bitirebileceğimiz bir maçtı. Rakip bize geçiş hücumundan çok fırsat verdi. Geçiş hücumlarında haftalardır buna benzer problemler yaşıyoruz, maçı öldürmediğimiz için rakip sürekli canlı kalıyor" ifadelerini kullandı. "Anlam veremediğim durum var" Bazı kişilerin Iğdır FK’nın gol yemesini istediğini dile getiren Koşukavak, "Çok üzülüyorum. Sonuçta biz Iğdır şehrine hizmet ediyoruz, profesyoneliz, benim anlam veremediğim bir durum var, kulübenin arkasında uzun zamandır var. Bu takım 20 transferle yeni kurulmuş, bir alt ligden çıkmış, bugünkü rakibiniz sizden çok daha fazla maliyetle bir kadro kurmuş, ligde şu anda kırmızı alanda, siz beşinci sıradasınız, ben anlamlandıramıyorum. Arkadaki arkadaşlar Iğdır FK’nın gol yemesini bekliyor” dedi. Servet Çetin; "Takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağız" Amed SF Teknik Direktörü Servet Çetin ise kazanmak için geldiklerini söyleyerek; “Aslında biz buraya kazanmak için geldik, beraberliği hiç düşünmedik. Maçın başından sonuna kadar sürekli oynayan taraf olduk, topa hakim olmaya çalıştık. Bence 2 haftadır da bunu iyi gösteriyoruz. Gol bölgelerinde sıkıntılarımız var, oraya kadar getiriyoruz topu hem sonuçlandırma hem de son paslarda sıkıntılarımız var, bunu geliştirmemiz gerekiyor. İnşallah devre arasına kadar o bölgelere de biraz takviye yaparsak çok iyi bir takım olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu. "Kazanmaya çalışan ekip olacağız" Oyuncularını tebrik eden Çetin, “Bugün 1-0 mağlup duruma düştük, oynamaya devam ettik, 1-1’i yakaladıktan sonra da golü düşündük. Tamamen yaslanıp da 1 puan alalım gayesinde olmadık olmayız da. Çünkü biz içeride, dışarıda oynayan, kazanmaya çalışan ekip olacağız. İnşallah bu oyunumuzun üstüne koyacağız. Çok kısa süredir çalışıyoruz ama oyuncu arkadaşlarımızı gerçekten çok tebrik ediyorum” diye konuştu.
26 Kasım 2024 Salı - 00:23 Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Amed SK: 1 Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Iğdır FK evinde karşılaştığı Amed Sportif Faaliyetler ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar 4 dakikada Caner’in köşe vuruşu ile ceza sahasında yer alan Kosta Aleksic’in yerden sert vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Nurullah Aslan’ın solundan ağlara gitti. 1-0 78. dakikada savunmadan ileri çıkan Veli Çetin vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-1 Hakemler: Fatih Tokail, Seyfettin Ünal, Şenol Bektaş Iğdır FK: Furkan Köse, Mert Çölgeçen, Alim Öztürk, Hasan Hatipoğlu, Caner Cavlun, Eysseric, Burak Altıparmak (Ömer Şişmanoğlu dk . 90) Ahmet Engin Engin (Liço dk. 66), Regattin, Burak Çoban (Halil İbrahim Sönmez dk. 90) Aleksic (Thuram dk. 74) Yedekler: Alp, Alperen, Yusuf Can, Halil İbrahim, Noel, Burak Bekaroğlu, Marcos Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Amed Sportif Faaliyetler: Nurullah Aslan, Mehmet Murat Uçar (Alaettin Batuhan Tur dk. 84) Veli Çetin, Uğur Adem Gezer, Ömer Bayram, Serkan Odabaşoğlu (Oktay Aydın dk. 84), Cassubie (Adama Traore dk. 62), Lourenço, Yılmaz Ceylan (Doğan Can Davas dk. 71), Assombalonga (Yakal Taylan dk. 62), Gradel Yedekler: Veysel Sapan, Nikolas Nkoulou, Batuhan Tur, Sinan Kurt, Oktay Aydin Alberk Koç, Çekdar Orhan, Doğan Can Davas, Adama Traore, Yakal Taylan Teknik Direktör: Servet Çetin Goller: Regattin (dk. 4) (Iğdır FK), Veli Çetin (dk. 78) (Amed Sportif Faaliyetler) Sarı kartlar: Veli Çetin (Amed Sportif Faaliyetler), Liço (Iğdır FK)
Iğdır Üniversitesi bünyesinde üretilen tarım ürünleri kozmetik ürünlere dönüşüyor
04 Aralık 2023 Pazartesi - 15:41 Iğdır Üniversitesi bünyesinde üretilen tarım ürünleri kozmetik ürünlere dönüşüyor Iğdır Üniversitesi bünyesinde yetiştirilen yer fıstığından elde edilen soğuk sıkım yağları; kozmetik, aromaterapi, gıda ve sağlık alanında çeşitli ürünlere dönüştürülüyor. Iğdır Üniversitesi Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünlerde İhtisaslaşma alanındaki çalışmalardan olan yer fıstığı, hasat sonrası işlenmek için Iğdır Üniversitesi tesislerinde yerini aldı. Iğdır Üniversitesinin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) tarafından üniversite bünyesinde kurulan “Serhat Teknopark”ta kurulan tesiste üretilmeye alınan yer fıstıkları önce üretilen alana göre ayrılıyor. Daha sonra ürün kabuklarından ayrılıyor ve tartılıyor. Üretilen yer fıstığının yağ oranlarının hesaplanması için yapılan uygulama sonrası yer fıstığının soğuk sıkım yağı alınıyor. Alınan yağdan kozmetik alanında nemlendirici, besleyici krem ve güneş kremi üretilecek. Iğdır Üniversitesi Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü ve Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ yer fıstığının sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu ve birçok farklı şekilde tüketildiğini söyledi. Karadağ yer fıstığının kozmetik firmalarının gözdesi olan biotin yönünden de çok zengin olduğunu söyleyerek, “İhtisas üniversitesi olduğumuz zamandan bu yana bu çerçevede tarımsal ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek için burada çalışıyoruz. Şu an burada yer fıstığının soğuk sıkım yağını elde ediyoruz. Bu yağı özellikle kozmetik ürünlerinde, gıda takviyelerinde endüstriyel ürünlerin birçoğunda kullanıyoruz. İçerdiği yağ asitlerinden dolayı zengin bir içeriğe sahip olan fıstık yağı özellikle nemlendirici kremlerinde, güneş kremlerinde de farklı kullanımların yanında gıda takviyesi olarak kullanılmaktadır. Bu ürünün sıkılmasından sonra çıkan posa da cilt maskesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu üründen elde edilen her şey sadece cilt ve kozmetik kullanım dışında birçok alanda da kullanılabilmektir. Üniversite olarak katma değeri yüksek ürünlerden bir tanesi sadece. İleriki zamanlarda birçok alanda daha farklı ürünler çıkacaktır. Sadece benim alanım olan kozmetik alanında bu kadar çok ürün çıkmıştır. Bizim üniversitenin rol modeli kendi kendine yene bir üniversite olmaktır. Bizim üniversitenin gerçekleştirdiği üretim bugün birçok üniversitenin hayalidir. Biz üniversite olarak bu üretimi daha da geliştirerek üretime devam edeceğiz” dedi.
Iğdır Üniversitesi bünyesinde üretilen tarım ürünleri kozmetik ürünlere dönüşüyor
04 Aralık 2023 Pazartesi - 15:20 Iğdır Üniversitesi bünyesinde üretilen tarım ürünleri kozmetik ürünlere dönüşüyor Iğdır Üniversitesi bünyesinde yetiştirilen yer fıstığından elde edilen soğuk sıkım yağları; kozmetik, aromaterapi, gıda ve sağlık alanında çeşitli ürünlere dönüştürülüyor. Iğdır Üniversitesi Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünlerde İhtisaslaşma alanındaki çalışmalardan olan yer fıstığı, hasat sonrası işlenmek için Iğdır Üniversitesi tesislerinde yerini aldı. Iğdır Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) tarafından üniversite bünyesinde kurulan “Serhat Teknopark”ta kurulan tesiste üretilmeye alınan yer fıstıkları önce üretilen alana göre ayrılıyor. Daha sonra ürün kabuklarından ayrılıyor ve tartılıyor. Üretilen yer fıstığının yağ oranların hesaplanması için yapılan uygulama sonrası yer fıstığının soğuk sıkım yağı alınıyor. Alına yağdan kozmetik alanında nemlendirici, besleyici krem ve güneş kremi üretilecek. Iğdır Üniversitesi Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü ve Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ yer fıstığının sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu ve birçok farklı şekilde tüketildiğini söyledi. Karadağ yer fıstığının kozmetik firmalarının gözdesi olan biotin yönünden de çok zengin olduğunu da söyleyerek“ İhtisas üniversitesi olduğumuz zamandan bu yana bu çerçevede tarımsal ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek için burada çalışıyoruz. Şu an burada yer fıstığının soğuk sıkım yağını elde ediyoruz. Bu yağı özellikle kozmetik ürünlerinde, gıda takviyelerinde endüstriyel ürünlerin birçoğunda kullanıyoruz. İçerdiği yağ asitlerinden dolayı zengin bir içeriğe sahip olan fıstık yağı özellikle nemlendirici kremlerinde, güneş kremlerinde e farklı kullanımların yanında gıda takviyesi olaraktan kullanılmaktadır. Bu ürünün sıkılmasında sonra çıkan posa da cilt maskesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu üründen elde edilen her şey sadece cilt ve kozmetik kullanım dışında birçok alanda da kullanılabilmektir. Biz üniversite olarak katma değeri yüksek ürünlerden bir tanesi sadece. İleriki zamanlarda birçok alanda daha farklı ürünler çıkacaktır. Sadece benim alanım olan kozmetik alanında bu kadar çok ürün çıkmıştır. Bizim üniversitenin rol modeli kendi kendine yene bir üniversite olmaktır. Bizim üniversitenin gerçekleştirdiği üretim bugün birçok üniversitenin hayalidir. Biz üniversite olarak bu üretimi daha da geliştirerek üretime devam edeceğiz” dedi.
Aracında uyuşturucu yakalanan şoförün kardeşi olayın aydınlatılmasını istiyor
01 Aralık 2023 Cuma - 13:05 Aracında uyuşturucu yakalanan şoförün kardeşi olayın aydınlatılmasını istiyor Iğdır’dan Balıkesir’e doğru yola çıkan ve yolda birkaç yerde eşya alan nakliye aracı içinde uyuşturucu ele geçirildi. Olay ile ilgili yakalanan şoförün kardeşi, yakalanan ağabeyinin suçsuz olduğunu söyleyerek gerçek suçluların yakalanmasını istedi. Olay, geçen ay meydana geldi. Iğdır’da eşya taşıması yapan firma, Iğdır’dan Balıkesir’e eşya aldı. Firma aracın boş kalan diğer kısmında da yolda birkaç parça eşya daha aldı. Firma, sosyal medya uygulamasından Diyarbakır’da da parça eşya olduğunu görerek Diyarbakır’daki nakliyeci ile iletişime girdi. Iğdır firması nakliyecinin bilgilerini aracı süren şoför Ç.İ.’ye gönderdi. Şoför Ç.İ. Diyarbakır’a gittikten sonra nakliyeci arayarak evin adresini istedi. Nakliyeci eşyanın az olduğunu kendisinin eşyayı küçük bir araç ile getireceğini söyledi. Diyarbakır’da nakliyecilik yapan şahıs, iki çekyat ve iki beyaz eşyayı aracın yanına getirerek eşyaları araca attıktan sonra eşyanın İzmir’e gideceğini söyledi. Yola çıkan şoförün aracı, Adana’da Narkotik ekipleri tarafından durduruldu. Araçta arama yapan ekipler iki çekyatın içine zulalınmış halde 13 kilo esrar yakaladı. Olay ile ilgili araç şoförü yakalandı. Yakalanan şoförün kardeşi İlhan İde, ağabeyinin suçsuz yere yakalandığını olayın gerçek sorumluların bulunmasını istedi. Polis ve savcıların olayın gerçek suçlularını bulacağını ve en ağır cezayı vereceğine inandığını belirten İlhan İde, “Benim kardeşim şu kamyonda şoför. Benim kardeşim Iğdır’da eşya almıştı. Bir de parça eşya aldı, sonra Diyarbakır’a gitti. Diyarbakır’da dediler ki bir çamaşır makinesi, 2 tane çekyat ve buzdolabı var. Ağabeyim gidip orada bu eşyaları aldı. Şimdi koltukların içine zulalanmış şekilde uyuşturucu çıktı. Gördüğünüz gibi bu çekyatların içini oymuşlar. Ağabeyimin burada suçu nedir, burada bir çalışandır. Devlet büyüklerimizin bu işe el atmasını istiyoruz. Gereken ne ise yapılmasını istiyoruz. Ben olsam bile burada uyuşturucu olduğunu bilemem. Bakın adamlar burayı oymuş içine uyuşturucuyu koymuş, üzerine sunta yapmış tekrar örtü koymuşlar. Yaptıkları bu şey bu adamların bu işi her zaman yaptığını gösteriyor. Biz bunun asıl suçlularını istiyoruz. Devlet büyüklerimiz bu uyuşturucuyu burada nasıl bulduysa bu suçluları da bulmasını istiyoruz. Ağabeyimin daha yeni 9 aylık çocuğu var. Zaten doğru dürüst eve geldiği yok, hep yollarda ömrü geçiyor. Annem bu durumu öğrendiğinden beri hep hastaneye götürüyoruz. Tansiyonu sürekli kalkıyor. Biz bu olaya alışkın değiliz. Bu yükü Diyarbakır’da veren M.A., işi veren belli. Kendisi de bize bu yükü verdiğini kabul ediyor. Asıl yargılanması gereken bu şahıs ama benim ağabeyim yargılanıyor" dedi.
Iğdır’da karpuz hasadı
30 Kasım 2023 Perşembe - 18:33 Iğdır’da karpuz hasadı Iğdır merkez Oba köyünde yaşayan ’örnek çiftçi’ olarak bilinen Alican Açkan, normal karpuzlar ile ektiği ve özel bakım yaptığı siyah karpuzların hasadını sonbahar döneminde yaptı. "Doğu’nun Çukurova’sı" Iğdır’da yıllardır çiftçilik yapan ve örnek çiftçi olarak bilinen Alican Açkan, sonbahar mevsiminde karpuz hasadı yaptı. Iğdırlı çiftçi normal zamanda ekilen karpuzlar ile beraber tohumu atadan gelen ve melez olan siyah karpuz olarak bilinen karpuzu ekti. Diğer karpuzlar hasat olurken Açkan, yetişmesi uzun süre alan bu siyah karpuzlar ile özel ilgilendi. Sonbahar mevsimi ile olgunlaşan karpuzun hasadı da sonbahar mevsimine denk geldi. Açkan çoğu insanın bu karpuzu gördüğünde şaşırdığını belirtirken aslında bu karpuzu ekiminin atadan geldiğini söyleyerek, “Biz de büyük çile ve küçük çile vardır. Bizde her yıl geleneksel olarak yöresel olarak çile bayramında illaki olmazların olmazı karpuz kesiyoruz. Bizde bu bir bayramdır. Ektiğimiz ve bugün hasadını yaptığımız bu karpuz melezdir ve yıllardan beri siyah karpuz olarak gelmiştir. Bu karpuzun özelliği siyah olması ile beraber baba ve deden gelme bir karpuzdur. Türkiye genelinde iddia ediyorum açık tarlada şu an karpuz yoktur. Biz bu karpuzu marketlere, hastası olanlar canı karpuz çekenlere ya da hamile ablalarımıza, bacılarımıza veriyoruz. Bu şekil ihtiyaçlar için vatandaşlar bu karpuzu alıyor. Bu karpuz bakım istediği için bizde bakımını yaptığımız için bugüne kadar geldi. Bu karpuzun hasadı 21 Aralığa kadar sürer” dedi. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Bağrı, Iğdır’da tarım üretimin 9 ay sürdüğünü söyleyerek, "Iğdır’da vejetasyon süresi hala devam ediyor. Bu şu anlama geliyor. Kasım ayının da üretim sezonuna dahil olmasını da göze alırsak yani demek ki Iğdır’da biz üç ay ürün üretemiyoruz. 9 ay üretimimiz var. Bu her ile nasip olacak bir durum değildir. Iğdır’ımızın mikro klima özelliği olmasından dolayı bu durum önemli bir yer tutuyor. Tarım dolayısıyla burada bizim biz bir ürünü daha erken veya daha geç üretmemiz bize kazandırır. Dolayısıyla biz şu an iklimi zorluyoruz. Hem sonbaharı zorluyor hem ilkbaharı zorluyoruz. İnşallah Iğdır’da biz bunu daha da ileriye götüreceğiz. Şu anda Türkiye’de açık tarlada karpuz görmek mümkün değildir. İlkbahar tadında bir karpuz var. İnsanlarımızın da buna riayet ederek bu karpuzdan alması lazımdır” dedi. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır’ın iklim olarak üretime yatkın olduğunu dile getirerek, "İlimizde karpuz üretimi son yıllarda artmaya başlamıştır. Karpuz hasadımız hala devam etmektedir. Iğdır Ovamız verimini ve potansiyelini göstermektedir. Biz her aşamada üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Iğdır Üniversitesi "Özgür Filistin’in Yanındayız" yardım kampanyasına destek
29 Kasım 2023 Çarşamba - 12:57 Iğdır Üniversitesi "Özgür Filistin’in Yanındayız" yardım kampanyasına destek Iğdır Üniversitesi Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CAMER) tarafından düzenlenen Sa’di-i Şirazi Paneli’nde açılan kitap standındaki satıştan elde edilen gelirler, "Özgür Filistin’in Yanındayız" yardım kampanyasına bağışlandı. Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CAMER) Müdürü Öğr. Gör. Alaaddin Yanardağ ile Merkez görevlileri, Iğdır Müftüsü Zahit Demirel’e makamında ziyaret etti.Görüşme çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Üniversitede düzenlenen Sa’di-i Şirazi Paneli’nde açılan kitap standındaki satıştan elde edilen gelirler, Demirel’e teslim edildi. Demirel, bu anlamlı bağış için Yanardağ ve beraberindeki heyete teşekkür etti. Öğr. Gör. Yanardağ da Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından ?başlatılan "Filistin’e Yardım" kampanyasının önemine vurgu yaparak, "Iğdır Üniversitesi olarak Siyonistlerin işgali altında en büyük acılar yaşayan Müslüman kardeşlerimize yardım etmek ve onlara ses olabilmek için çalışmalarımızı sürüyoruz. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından ?başlatılan yardım kampanyasını da çok kıymetli buluyoruz. Filistinli kardeşlerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına bizim de bir parça katkımız olduysa ne mutlu bize." dedi. Görüşme karşılıklı iyi niyet dileklerinin ardından sona erdi.
Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi
28 Kasım 2023 Salı - 11:31 Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi Bereketli tarım arazileri ile tarımda Türkiye’nin önemli illerinden olan Iğdır’da ilk defa yerli ve milli sertifikalı buğday ekimi yapıldı. Ekim sonucu dönüm başına 1 ton ürün bekleniyor. Türkiye genelinde yerli ve milli buğday tohumlarının ekim alanları her geçen gün artmaya devam ediyor. Çiftçilere yerli ve milli buğday tohumlarının tanıtılması, ekmeklik buğday tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilmesi amacı ile Iğdır’da da deneme ekimi yapıldı. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı’nın 20 dönümlük tarım arazisinde yapılan deneme sonunda hasat dönemi beklenecek. Hasatta istenilen verim alındığı takdirde önümüzdeki yıllarda bu ürünlerin ekilmesi için çiftçiler bilgilendirilecek ve bu ürünlerden destek alınması sağlanacak. "Amacımız yerli ve milli ürünlü ekmek için buğday üretmek" Iğdır olarak yerli ve milli olan ıslahı gerçekleşmiş yöresel ismi ile de kırmızı kılçık buğdayın yabancı olmadıklarını belirten Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı, “Yerli ve milli olan ıslahı gerçekleşmiş bizim Iğdır yöresel ismi ile de ’kırmızı kılçık’ dediğimiz bir üründür. Bu ürün ıslah edilmiş selekte edilmiş olduğu için bunun verimi de yüksek hale getirilmiştir. Biz şimdi bunun denemesini yapıyoruz. Buradaki amacımız hem yerli ve milli ürünlü ekmek için buğday üretmek hem de genetiği ile oynanılmış ürünlerden uzak insanların kendi tüketimi için böyle bir çalışmaya karar verdik. Şu an burada bu çalışmayı yapıyoruz. Takriben dönüm başına bir ton gibi bir ürün almayı düşünüyoruz. Biz bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz; hem bunun ekmek kalitesi güzel, hem de kokusu olan bir ürün. İlimize katkısından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Bakanımıza çiftçimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. "Dönüm başına bir ton gibi bir verim bekliyoruz" Yerli ve milli buğday çeşidinden dönüm başına çok iyi bir sonuç aldıklarını söyleyen Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, “Yerli ve milli çeşidimiz olan Taner ekmeklik buğday çeşidimizin şu an bu alanda ekimini gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye de başladık. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı hastalıklara dayanıklı olan bu çeşidimiz Tarım Ve Orman Bakanlığımızın tescilli Bahri Dağtaş Araştırma Enstitüsünde ıslah edilmiş bir çeşidimizdir. Bakanlığımız enstitüleri tarafından geliştirilen şu an tamamen bölgeye adaptasyonlu olan bir çeşidimizdir. Kırmızı kılçık dediğimiz bir buğday tipi arazinin her tarafından bakıldığı zaman zaten kendi farkını göstermektedir. Biz üreticilerimizin her daim yanındayız her daim yanlarını da olmaya devam edeceğiz. Katma değeri yüksek ürünlerle ve çeşitlerle bölgenin seleksiyon çeşitlerini değiştirip ürün verimini yüksek çeşitlere kaydırmak istiyoruz. Şu an Iğdır ilimizde ilk defa denemesini yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yerli çeşidimizin Iğdır ilinde yaygınlaştırılması için gerekli projeler ve altyapıların çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Ortalama dönüm başına bir ton gibi bir verim bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte periyodik olarak kontrollerini yapıp verimle alakalı değerli gübreleme yöntemlerini çizmeyi planlıyoruz ve üreticilerimiz ile de A’dan Z’ye çalışacağız inşallah. İlimize desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı Beyefendi’ye şükranlarımızı sunarız ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz" ifadelerine yer verdi.
Iğdır’da şeker pancarı hasadı başladı
26 Kasım 2023 Pazar - 09:03 Iğdır’da şeker pancarı hasadı başladı İklimi ve coğrafi şartlarının yanında bereketli toprakları ile Doğu’nun Çukurova’sı`olan Iğdır’da ekim alanı yeniden çoğalmaya başlayan şeker pancarının hasadı başlarken, yıllık 15 bin ton üzerinde ürün bekleniyor. Yaklaşık 25 yıl önce Iğdırlının geçim kaynağı olan şeker pancarı ortaya çıkan kota nedeniyle ekim alanları azalmaya başlamıştı. 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmişti. Aradan geçen zaman sonrası Iğdırlı çiftçiler şehirde ekim alanı yok olan şeker pancarına geri dönmeye başladı. Iğdırlı örmek çiftçi Alican Açkan şeker pancarı üretimine çiftçiler olarak yeniden başladıklarını belirterek, “Şeker pancarı üretiminde önceleri ülkemizde bir kota getirdiler. Kota getirince dünyaya şeker ihraç ederken birden bire eksiye düştük. Ama şu anda kotanın önü açıldığı için memnuniyet duyuyoruz. Şeker pancarı ekimine yeniden başladık. Üretime başladığımız için çiftçi için ülkemiz için milletimiz için daha bolluk bereketli olur” dedi. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı, Iğdır’da şeker pancarı üretimini yeniden üst seviyeye getirmek istediklerini belirterek, “Şeker pancarı üretimine geçen yıllara göre baktığımız zaman 500 bin tonu aşan bir üretim rekoltesine sahip iken üretim giderek düştü. Bu gerek yanlış gübreleme, kimyasal gübreleme gerek kök hastalığından gerekse ürünün para etmemesinden dolayı çiftçiler alternatif ürün aramaya başlayarak mısır ekmeye başladı. Son iki yıldır tekrar pancara yönelme var. Biz pancarın bir alternatif ürün olarak ekilmesini destekliyor ve istiyoruz” dedi. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş ise Iğdır’ın tarım ürünü çeşitliliğine dikkat çekerek, “İlimizin her geçen gün hem şeker pancarı üretimi artmakta hem de hububat üretimi artmaktadır. 2023 yılı içerisinde şeker pancarı üretimimiz 15 bin ton civarına ulaşmış bulunmaktadır. 2024 yılı içerisinde de bu katma değeri artaraktan devam edecektir, etmesini de hedeflemekteyiz. Üreticilerimizin her daim yanında yer alıyoruz ve yer almaya da devam edeceğiz. 2022 yılı içerisinde pancar üretimimiz 8 bin ton civarında iken 2023 yılı için yüzde yüz bir artış ile 15 bin ton civarına ulaşmaktadır. İlimizin ikliminin güzel olmasından dolayı bu üretimin 2024 yılında da giderek artmasını bekliyoruz. İlimizde üretilen şeker pancarları ilimize yakın bulunan Kars ilindeki şeker pancarı fabrikasına gönderilmektedir” dedi.