SAĞLIK - 10 Ekim 2024 Perşembe 10:25

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu

A
A
A
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu

Iğdır’a bir dizi ziyaret yapmak için gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili açıklamalarda bulundu.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atarak taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmaların güncel listesini kamuoyuyla paylaşmıştı.


Bir dizi ziyaret yapmak için Iğdır’a gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve tağşiş ürünler ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bakanı İbrahim Yumaklı konuşmasında, "Çok uzun süredir tüketicilerin en doğal hakkı olan güvenilir gıdaya ulaşma konusunda yaptığımız çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Özellikle bayramlar gibi çok yoğun bir şekilde gıda tüketiminin olduğu zamanlarda dahil olmak üzere sektör denetimleri, spesifik denetimler, gelen şikayetlerin değerlendirilmesi gibi konularda bizim ilgili birimlerimiz denetimlerini yaptılar. Biz hep şunu söyledik. Tüketicimizin güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır. Buna ilişkin herhangi bir uygunsuzluğu kabul etmiyoruz. Herhangi bir toleransımız olmayacak. Dolayısıyla Türkiye’deki 724 bin işletmenin senede bir kez mutlaka ama farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesi konusuna devam edeceğiz. 7 bin 500 arkadaşım var. Onlar sahada olmaya devam edecekler, denetimlere devam edecekler. Bu yıl 1 milyona yakın denetim yaptık. 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 800 milyona yakın idari para ceza kestik ve bunlardan 368 firma için savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ve yine bunların arasında yakaladığımız uygunsuzluğa bağlı olarak işletme kapatmaları gerçekleştirdik. Faaliyeti durdurma, idari para cezası, piyasadan o parti ürünlerin toplanması imha etmek başlığı var. Bunları da gerçekleştirdik. O zaman da bahsetmiştik. Özellikle kanunda yer alan gıda ile ilgili uygunsuzlukları kamuoyuna duyurulması ile ilgili yeni bir sisteme geçeceğimizi söyledik. Eski sistem nasıldı, işte o süreç devam ediyordu ve belli aralıklarla herhangi bir takvimi belli olmayan şekilde kamuoyuna duyurular yapılıyordu. Biz bunu herhangi bir tereddüte meydan vermemek amacıyla bir sistem üzerinden anlık olarak süreci tamamlananların görünmesi şekline çevireceğimizi söylemiştik ve bunu da yaptık. Yani kontrol, analiz, yaptırım ve bunun duyurusu yani bu kapsama girenlerin duyurusu konusunda devreye almış olduk. Ben bu konuda toplumun her kesiminden çok ciddi bir şekilde teşekkür aldığımızı buradan ifade ettim. Yine gıda üretimi yapıp bütün kurallara uyan toplumun güvenilir gıdaya ulaşma konusundaki o hakkını gözeten işletmelerimize de ayrıca buradan sizlerin vasıtasıyla teşekkür etmek istiyorum. Bu sistem aynı şekilde devam edecek. Eğer gerekiyorsa yaptırım ve sonrasında kamuoyu duyurusu ’güvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ hesabımızdan yayınlanmaya devam edecek. Bizim bir de Tarım Cebimde uygulamamız var. En kısa zamanda oraya da bunu adapte edeceğiz. Yani web sayfasına girmeden de o uygulamadan bunlara ulaşmak mümkün olabilecek" dedi.


Bakan Yumaklı, ’2021 yılındaki tespitler yeni yayınlandı’ gibi bazı eleştiriler olduğuna dair soruya da, "Bu bir süreç. Yani o önceki dönemde yine metodolojik olarak bunlar yapılıyordu ancak her işletmenin bizim tespitlerimiz sonrası kendilerine yapılan bildirimden sonra yasal hakları var. Bunlara itiraz etme hakkı, yeniden analiz edilmesini isteme hakkı vesaire gibi. Dolayısıyla biz o sürecin tamamlanması gerçekleşmiş olanların buyurusunu yapıyoruz. Bu şekilde de yapmaya devam edeceğiz. Yani oradaki önceki yıllardan gelme konusu bizim sürecimizle ilgili değil. Bu konuda firmaların, kurumların kendi yasal haklarının kullanması çok sık gerçekleşen bir şey değil açıkçası. Yani toplamda bir bütünün içerisinde belli bir oranın olması demek ki o sistemin tamamının öyle olacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla biz bahsetmiş olduğumuz şekilde kamuoyuna bu duyurularımızı yapmaya devam ediyoruz" şeklinde cevap verdi.



"Vatandaşımızın sağlığını tehlikeye düşürecek gıda üretimleri, uygulamalar veya etiketinde yazıldığı şekilde o ürünü üretmeyip üreticinin yanıltması konusunda herhangi bir toleransımız olmayacaktır"


’Hala satışı devam eden ürünler, gıdalar var. Bunların satışının devam etmesi normal mi?’ sorusuna ise Bakan Yumaklı, "Biz kontrollerimizi yaptığımızda herhangi bir ürünün satışı aşamasında o parti eğer bir uygunsuzluğa sahipse onunla ilgili gereken uygulamaları yapıyoruz. Yani tespit, analizden sonra onların piyasadan çekilmesi, imha edilmesi gibi hususlar gerçekleşiyor ancak her üretimin de bütün partilerinin aynı içeriğe sahip olacağı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla herhangi bir uygunsuzluk içermeyen ürünlerin satışı elbette devam edecek, buna şöyle bir örnek vereyim. Örneğin peynirin içerisinde bitkisel yağ kullanılır ama biz bakıyoruz, onun bitkisel yağ kullanıldığına dair hem kodeks de yok o ayrı konu, hem de herhangi bir ibare yok. O hangi partideyse biz onları toplayıp imha ediyoruz ancak diğer partilerin de olması gerektiği gibi o ürünü üretmesi, ona söyleyecek herhangi bir şey yok. Onun üretimi ve satışı devam etmiş oluyor. Ben tekraren şunu söylemek istiyorum. Bu bir bütün ve bu mücadele, hem bizler hem de vatandaşlarımız hem de tüketicinin bütün haklarına riayet eden üreticilerimizle birlikte yürüteceğimiz bir mücadele. Toplamda bütün işletmelerimizi aynı kefeye koymak gibi bir yanlışa düşmemek gerek ancak şunun altını çizelim; vatandaşımızın sağlığını tehlikeye düşürecek gıda üretimleri ya da uygulamalar veya belirlendiği şekilde etiketinde yazıldığı şekilde o ürünü üretmeyip üreticinin yanıltması konusunda herhangi bir toleransımız olmayacaktır" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İstinaf, avukat Coşğun’u öldüren sanık Balcı’nın cezasını hukuka uygun buldu İstinaf Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Ankara’da silahla vurularak öldürülen avukat Belen Nesil Coşğun’un katil zanlısı Muhammet Balcı hakkında yerel mahkemenin verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını hukuka uygun buldu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesince sanık Muhammed Balcı hakkında verilen karara sanık, avukatları ve müdahillerin yaptığı istinaf başvurularını inceledi. Davaya bakan Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi, sanığa ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan iyi hal indirimi yapmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Kararın istinaf incelemesinde estinaf mahkemesi, oybirliği ile ilk derece mahkemesinin verdiği hükümde bir isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle sanık Balcı’ya verilen cezayı hukuka uygun buldu. 15 Haziran 2023 tarihinde avukat Belen Nesil Coşğun, Ankara’da Muhammet Balcı ile kaldığı rezidansta sabah saatlerinde silahla vurulmuş halde bulunmuştu. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, olay sabahı tarafların tespit edilmeyen nedenle tartışmaya başladığı, o sırada avukat Çoşğun’un kullandığı cep telefonuna yüklü olan Kadın Destek Programı’ndan (KADES) üç kez yardım istediği, şüphelinin Kahramanmaraş’tan getirdiği ruhsatsız tabanca ile bir kez ateş ederek genç avukatı öldürdüğü belirtilmişti. Sanık Balcı ise savunmalarında genç avukatın intihar ettiğini ileri sürmüştü.
Samsun Kömür yardımı alan 104 eve doğal gaz Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi’ çerçevesinde, kömür yardımı alan 104 hane doğal gaza kavuşacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle yürütülen Samsun’da Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi’nin 2’nci etabı başladı. Projenin 2’nci etabı İlkadım ilçesinde 17 mahallede gerçekleşecek. Proje için pilot mahalleler hava kirliliği yoğunluğuna göre, evler ise hane gelir durumuna göre belirlendi. Isınmadan kaynaklı hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini azaltabilmek amacıyla gerçekleştirilen projenin 2’nci etabından 104 hane faydalanabilecek. Daha önce kaymakamlıktan kömür yardımı alarak ısınma ihtiyacını gideren ailelerin de proje sayesinde hem yaşam standartları artacak hem de daha temiz bir yakıt ile buluşmuş olacaklar. Çalışmalar kısa sürede tamamlanacak Pilot bölge olarak belirlenen mahallelerdeki evlerde Büyükşehir Belediyesi ekipleri ısınma tesisatı, sıcak su tesisatı, kombi ve abonelik desteği çalışmalarına başladı. 13 konutta çalışmalar tamamlanırken kalan 91 evde de kısa sürede çalışmaların tamamlanması planlanıyor. “Karbon salınımının en az olduğu şehir olmak istiyoruz” Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bizler Samsun’umuza, hemşehrilerimize hizmet için yola çıktık. Her alanda da hemşehrilerimizin refahını ve mutluluğunu önceleyen çalışmaları hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bir yandan da daha temiz bir Samsun, daha temiz bir hava hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımızın desteğiyle hayata geçirdiğimiz Samsun’da Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi ile birçok ailemizi doğal gazla buluşturuyoruz. Hem ailelerimizi kömürle uğraşmaktan kurtarıyoruz hem de çevreye önemli bir katkı sağlıyoruz. Ekiplerimiz 104 evin daha temiz yakıta geçişini sağlamak adına doğal gaz tesisat dönüşümü çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Proje için pilot mahalleler hava kirliliği yoğunluğuna göre, evler ise hane gelir durumuna göre belirlendi. Hemşehrilerimiz her şeyin en iyisine layık diyoruz, bu kapsamda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çevreci yaklaşımımızla Büyükşehir Belediyesi olarak İklim Değişikliği Eylem Planına uygun bir şekilde hareket ediyor; projeler, hizmetler gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Karbon salınımının en az olduğu şehir olmak istiyoruz. Tüm projelerimizde de bu doğrultuda hareket ediyoruz. Projenin şehrimize ve tüm ailelerimize bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Batman Batman’da düğün salonlarına vergi denetlemesi Batman’da hizmet veren düğün salonları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetime tabi tutuldu. Batman Belediyesinden alınan listeyle düğün salonlarını gezen vergi denetçileri, fatura kesmeyen salonlara ceza kesti. Batman Defterdarlığı Vergi Dairesi müfettişlerince düğün salonları işletmelerinin 2023 ile 2024 yılları arasında yapmış oldukları düğün, nişan, sünnet gibi faaliyetler denetim altına alındı. Batman Belediyesi nikah memurluğunca nikahları kıyılan yeni evli çiftlerin isim listeleri vergi denetçileri ile paylaşılıyor. Belediyeden alınan isim listesi üzerinden hareket eden ekipler, yaptıkları denetimlerde düğün salonlarının fatura kesip kesmediğini denetlerken, faturalandırmanın yapılmadığı düğün salonlarına cezai işlem gerçekleştiriyor. Batman merkezde kayıtlı 60’a yakın düğün salonunun bulunduğunu belirten yetkililer, 2023 yılı içerisinde düğün başına 2 bin 200 TL cezai işlem gerçekleştirildiğini, bu rakamın yüzde 80 oranında artırılarak 2024 yılının 8. ayı itibarıyla 10 bin TL’ye yükseltildiğini ifade etti. Batman’da 2024 yılında düğün salonlarında düğün yapılarak fatura kesmeyen işletme sahiplerine düğün başı 10 bin TL cezai işlem gerçekleştirildiğini kaydeden yetkililer, “İşletme sahibi ile müşteri arasında düzenlenen sözleşme, faturalar, irsaliye, sipariş formları gibi belgelerin olup olmadığı konusunda detaylı bilgi alınıyor. İşlemler bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.
Bolu Otomobil pazarında kavga gibi pazarlık Bolu’da 2. el otomobil pazarında müşteriyle adeta kavga eder gibi pazarlık yapan esnaf sosyal medyada yoğun ilgi gördü. Sesleri duyanların kavga zannettiği o anlar saniye saniye kaydedildi. Gaziantep’in Nurdağı ilçesinden Bolu’ya gelen bir aile, Galericiler Sitesi’nden otomobil bakmaya başladı. Bolu’da galerici esnafı Gürkan Güler’in dükkanından otomobil beğenen aile, pazarlık için masaya oturdu. Depremden dolayı mağdur olduklarını ve yeniden yeşermeye başladıklarını ifade eden müşteri, Güler ile pazarlık yapmaya başladı. Pazarlık esnasında seslerin aşırı yükseldiği anları Gürkan Güler’in yeğeni hatıra olması amacıyla cep telefonunun kamerasıyla kaydetti. Güler, adeta kavga eder gibi görüntülerin oluştuğu pazarlık anlarını sosyal medya hesabından "Kolum bir an çıktı sandım" notu ile paylaştı. Depremzede ailenin 2 otomobil aldığı öğrenildi. "Namazdan kalkıp yanımıza geldi" Böyle bir pazarlığı uzun zamandır yapmadığını anlatan Gürkan Güler, "Pazarlık bir Anadolu kültürüdür. Genelde böyle pazarlıklar kurban bayramı için kurulan hayvan pazarlarında görülür. Komşu esnafımızın bizim pazarlığımızı kavga zannetmişler. Hatta bir galerici arkadaşımız bu sırada namaz kılıyormuş. Namazdan kalkıp yanımıza geldi, ’Ne oluyor?’ diye sordu" dedi. "O günler gözümün önüne geldi" Pazarlık yaptığı müşterilerinin Gaziantep’ten gelen depremzede aile olduğunu ifade eden Güler, "Videoda duyulacağı üzere, kendisi deprem dolayısıyla mağdur olduğunu söyledi. Hayata yeniden başlıyorlar. Bizde aslında esnaf dayanışması yaptık. 1999 yılında bizde deprem geçirmiştik, o günler geldi gözümüzün önüne. Bizde yardımcı ve destek olmak amacıyla fiyatta indirdim yaptık" şeklinde konuştu. "Az daha kolumu çıkarıyorlardı" Güler, sıkı bir pazarlık yaşandığını belirterek, "Az daha kolumu çıkarıyorlardı. Paylaştığım pazarlık videosunu doktor bir arkadaşım da görmüş. ’Hastaneye gel bir kontrol edelim. Belki kolunu askıya alırız’ dedi. Spontane gelişen bir olay oldu. Yanımda çalışan Ogün isimli yeğenim hatıra olsun diye o anları kayda aldı. Bizde uzun yıllarda böyle bir pazarlık görmemiştik. Bizim için de güzel bir hatıra oldu" ifadelerini kullandı.
Ankara TİKA’dan 7. TÜRKSOY Etno-Moda Buluşması’na destek Türk Dünyası’nın farklı coğrafyalarından tasarımcılar, sanatçılar ve kültür elçilerini bir araya getiren "7. TÜRKSOY Etno-Moda Buluşması", Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile İzmir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi. 7. TÜRKSOY Etno-Moda Buluşması, 3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde başladı. TÜRKSOY ve Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, Türk Dünyası’nın geleneksel kıyafetleri modern tasarımlarla harmanlanarak sergilendi. "Türk Devletleri Kültürel Diplomasi" panelinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleşen defile büyük ilgi gördü. Etkinliğin devamı, 5 Ekim’de İzmir’de gerçekleşen "Türk Dünyası El Sanatları Sergisi" ve atölye çalışmaları ile sürdü. İzmir Valiliği himayelerinde İzmir Olgunlaşma Enstitüsü ev sahipliğinde TİKA’nın destekleriyle düzenlenen sergi, Türk Dünyası’nın zengin kültürel mirasını el sanatları ve moda aracılığıyla tanıttı. Etkinliğin açılışını Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabuluk ve TÜRKSOY yetkilisi Arman Nurmakhamatuly gerçekleştirdi. Moda buluşmasının en görkemli etkinliği ise İzmir Efes Antik Kenti’nde düzenlenen etnik giysi defilesi oldu. İzmir Valisi Süleyman Elban ve TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı’nın açılışını yaptığı defilede, 11 ülkeden gelen tasarımcılar geleneksel kıyafetleri modern bir yaklaşımla sundu. Defile, tarihi atmosferdeki görkemli kapanışıyla hafızalarda yer etti.