Yerel Haberler
Hatay
Depremzede kursiyerlerin el emeği ürünleri yıl sonu sergisinde beğeniye sunuldu
07 Haziran 2024 Cuma - 09:04 Depremzede kursiyerlerin el emeği ürünleri yıl sonu sergisinde beğeniye sunuldu Hatay’ın İskenderun ilçesinde halk eğitim merkezinde eğitim alan kursiyerler tarafından yapılan çalışmalar yıl sonu sergisinde görücüye çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz etkilenen vatandaşların zamanlarını geçirebilmeleri için öneme sahip olan halk eğitim merkezinde eğitim yılı geride kaldı. İskenderun ilçesinde halk eğitim merkezi kursiyerleri tarafından ortaya çıkarılan çalışmalar, belediye kültür merkezinde görücüye çıktı. Usta öğreticiler ve kursiyerler tarafından yapılan sanat eserleri vatandaşların beğenisine sunuldu. Halk eğitim merkezi kadın kuaförü usta öğreticisi 46 yaşındaki Süheyla Özyiğdeci, “Beklediğimin üstünde buldum hatta çok memnunuz, çok keyifli burada bütün yıl yaptığımız çalışmalarımızı sunmaya çalışıyoruz. Öğrenci yetiştiriyoruz, çok heyecanlıyız hala çocuk gibi bir heyecanla ve emekle hazırladık” ifadelerini kullandı. Halk eğitim merkezi usta öğreticisi 40 yaşındaki Aynur Atlas da, “Hocalık yapıyoruz, stant açtık arkadaşımızla beraber kuaför bölümü olarak. Aynı zamanda öğrenci yetiştiriyoruz. Yüksek bir katılımla sergi açılışımız gerçekleşti, güzel gidiyor şimdi” şeklinde konuştu. Halk eğitim merkezi geleneksel yıl sonu sergisine katılım sağlayan İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz, İskenderun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Akça, İskenderun İl Jandarma Komutanı Binbaşı Yusuf Yıldırım ve İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş sergiyi gezerek çalışmaları inceledi. Yıl sonu sergisinin 6-8 Haziran tarihleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olacağı öğrenildi.
Depremzede kursiyerlerin el emeği ürünleri yıl sonu sergisinde beğeniye sunuldu
07 Haziran 2024 Cuma - 09:01 Depremzede kursiyerlerin el emeği ürünleri yıl sonu sergisinde beğeniye sunuldu Hatay’ın İskenderun ilçesinde Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kursiyerler tarafından yapılan çalışmalar yıl sonu sergisinde görücüye çıktı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz etkilenen vatandaşların zamanlarını geçirebilmeleri için öneme sahip olan Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim yılı geride kaldı. İskenderun ilçesinde halk eğitim merkezi kursiyerleri tarafından ortaya çıkarılan çalışmalar, Belediye Kültür Merkezinde görücüye çıktı. Usta öğreticiler ve kursiyerler tarafından yapılan sanat eserleri vatandaşların beğenisine sunuldu. Halk eğitim merkezi kadın kuaförü usta öğreticisi 46 yaşındaki Süheyla Özyiğdeci, “Beklediğimin üstünde buldum hatta çok memnunuz, çok keyifli burada bütün yıl yaptığımız çalışmalarımızı sunmaya çalışıyoruz. Öğrenci yetiştiriyoruz, çok heyecanlıyız hala çocuk gibi bir heyecanla ve emekle hazırladık” ifadelerini kullandı. Halk eğitim merkezi usta öğreticisi 40 yaşındaki Aynur Atlas “Hocalık yapıyoruz, stant açtık arkadaşımızla beraber kuaför bölümü olarak. Aynı zamanda öğrenci yetiştiriyoruz. Yüksek bir katılımla sergi açılışımız gerçekleşti, güzel gidiyor şimdi” şeklinde konuştu. Halk Eğitim Merkezi geleneksel yıl sonu sergisine katılım sağlayan; İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz, İskenderun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Akça, İskenderun İl Jandarma Komutanı Binbaşı Yusuf Yıldırım ve İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş sergiyi gezerek çalışmaları inceledi. Yıl sonu sergisinin 6-8 Haziran tarihleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olacağı öğrenildi.
Çeyizlik ürün hazırlayan afetzede kadınlar, ilmek ilmek stres atıyorlar
07 Haziran 2024 Cuma - 08:52 Çeyizlik ürün hazırlayan afetzede kadınlar, ilmek ilmek stres atıyorlar Hatay’ın Kumlu ilçesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursta, kadınlar çeyizlik ürünler hazırlayarak hem stres atıyor hem de el emeği ürünleriyle gelir elde ediyorlar. Kumlu ilçesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursta kadınlar, çeyizlik ürünler üretiyorlar. Depremin yaralarını ve yaşattığı stresi ilmek ilmek atlatan kadınlar, hem ekonomik gelir elde ediyorlar hem de sosyalleşerek zaman geçiriyorlar. Halk eğitim merkezinde 13 kadının katılımıyla gerçekleştirilen kursta kadınlar hem de meslek öğreniyorlar. Kursiyerlerin makineye oturduğunda stresten uzak olduğunu belirten Meral Çalım, "Burada çeyizlik ürünler hazırlıyoruz. Çarşaf, yorgan, nevresim, runner yapıyoruz. Kursa yaklaşık 13 kişi geliyor. Haftanın 5 günü saat 1 ile 5 arası geliyorlar. Fiyatları yaklaşık 750 TL’dir. Bir ürün 3 günde tamamlanabilir. Makineye oturduklarında yeni bir şey ürettiklerinde stresten uzak oluyorlar" dedi. "Buraya geldiğimizde kendimizi psikolojik olarak rahatlamış hissediyoruz" Kursa geldiğimde psikolojik olarak rahatladığını dile getiren Gülsüm Yıldır, "Burada ev tekstil ürünleri yapıyoruz. Çarşaf, nevresim takımları, çeyizlik ürünler yapıyoruz. Depremden sonra hepimiz psikolojik olarak etkilendik. Buraya geldiğimizde kendimizi psikolojik olarak rahatlamış hissediyoruz. İnsan bir el emeği yaptığında başardığında bunu eline alıp baktığında başka insanlara hediye ettiğimizde onlar çok mutlu oluyorlar. Biz de onlar mutlu olunca çok mutlu oluyoruz" şeklinde konuştu. Kursta olmaktan çok zevk aldığını söyleyen Neslihan Alaçay, "Burada el sanatları yapıyoruz. Çarşaf ve pike dikiyoruz. Boş zamanlarda el işi yapıyoruz. Çok zevk alıyoruz. Burada olmak çok güzel. Haftanın 5 günü kursa geliyoruz. Ürün fiyatlarımız yaklaşık 500 TL civarındadır" ifadelerini kullandı.
Çeyizlik ürün hazırlayan afetzede kadınlar, ilmik ilmik stres atıyorlar
07 Haziran 2024 Cuma - 08:43 Çeyizlik ürün hazırlayan afetzede kadınlar, ilmik ilmik stres atıyorlar Hatay’ın Kumlu ilçesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursta, kadınlar çeyizlik ürünler hazırlayarak hem stres atıyor hem de el emeği ürünleriyle gelir elde ediyorlar. Kumlu ilçesinde Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursta kadınlar, çeyizlik ürünler üretiyorlar. Depremin yaralarını ve yaşattığı stresi ilmik ilmik atlatan kadınlar, hem ekonomik gelir elde ediyorlar hem de sosyalleşerek zaman geçiriyorlar. Halk eğitim merkezinde 13 kadının katılımıyla gerçekleştirilen kursta kadınlar hem de meslek öğreniyorlar. Kursiyerlerin makineye oturduğunda stresten uzak olduğunu belirten Meral Çalım, "Burada çeyizlik ürünler hazırlıyoruz. Çarşaf, yorgan, nevresim, runner yapıyoruz. Kursa yaklaşık 13 kişi geliyor. Haftanın 5 günü saat 1 ile 5 arası geliyorlar. Fiyatları yaklaşık 750 TL’dir. Bir ürün 3 günde tamamlanabilir. Makineye oturduklarında yeni bir şey ürettiklerinde stresten uzak oluyorlar" dedi. “Buraya geldiğimizde kendimizi psikolojik olarak rahatlamış hissediyoruz” Kursa geldiğimde psikolojik olarak rahatladığını dile getiren Gülsüm Yıldır, "Burada ev tekstil ürünleri yapıyoruz. Çarşaf, nevresim takımları, çeyizlik ürünler yapıyoruz. Depremden sonra hepimiz psikolojik olarak etkilendik. Buraya geldiğimizde kendimizi psikolojik olarak rahatlamış hissediyoruz. İnsan bir el emeği yaptığında başardığında bunu eline alıp baktığında başka insanlara hediye ettiğimizde onlar çok mutlu oluyorlar. Bizde onlar mutlu olunca çok mutlu oluyoruz" şeklinde konuştu. Kursta olmaktan çok zevk aldığını söyleyen Neslihan Alaçay, "Burada el sanatları yapıyoruz. Çarşaf ve pike dikiyoruz. Boş zamanlarda el işi yapıyoruz. Çok zevk alıyoruz. Burada olmak çok güzel. Haftanın 5 günü kursa geliyoruz. Ürün fiyatlarımız yaklaşık 500 TL civarındadır" ifadelerini kullandı.
Prefabrik çarşıda afetzede vatandaşlara bayram öncesi indirim kampanyası
06 Haziran 2024 Perşembe - 09:55 Prefabrik çarşıda afetzede vatandaşlara bayram öncesi indirim kampanyası Depremin vurduğu Hatay’da prefabrik çarşıda hizmet veren esnaf, bölgenin yeniden ayağa kalkmasına destek olmak için bayram öncesi indirim kampanyası başlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Binlerce binanın yerle bir olduğu kentte, esnaf da asrın felaketinden olumsuz etkilenmişti. Depremin yaralarını sarmaya çalışan Hatay Valiliği tarafından çok sayıda prefabrik çarşı kuruldu. İşlerine devam etmek isteyen esnaf için prefabrik çarşılar can suyu oldu. Kurban Bayramı öncesi afetzede vatandaşlara yönelik destek olmak için Antakya ilçesi Saraykent Mahallesi’nde bulunan prefabrik çarşıda, Vatandaş ve Esnaf El Ele Kampanyasıyla indirim kampanyası başlatıldı. Hayata geçirilen kampanyayla hem esnaf kazanacak hem de vatandaş uygun fiyata istediği ürünleri alacak. "Esnaf çarşısı olarak bayrama özel indirim başlattık" Devletin yaptığı prefabrik iş yerlerinden faydalandıklarımı ifade eden esnaf Cahit Güler, "Bizlere sunulan imkanlardan dolayı devletimize teşekkür ederim. Esnaf olarak herkes burada bir şeyler yapmaya çalışarak ayakta kalmaya çalışıyor. Esnaf çarşısı olarak bayrama özel indirim başlattık. Bayram yoğunluğu ağır ağır başladı. Kurban Bayramı’nda vatandaşlar kurbana yöneldiği için yavaş ilerliyor ama zamanla daha iyi olacağız. Bayram münasebetiyle fiyatlarımız çok uygun. Esnaf arkadaşlar indirim yaptılar. Herkesi çarşıya bekliyoruz" dedi. "Devletimizin desteğiyle prefabrik çarşıda hizmete devam ediyoruz" Prefabrik çarşıda züccaciye esnaflığı yapan Mehmet Yıldız, "Antakya’da züccaciye dükkanım var. İş yerim 6 Şubat depremlerinde yıkıldı. Devletimizin desteğiyle prefabrik çarşıda hizmete devam ediyoruz. Depremlerde yıkılan ilk yerler mutfaklarımız oldu. Gelen müşterilerimize her türlü imkanda bulunmaya çalışıyoruz. Fiyatları elimizden geldikçe uygun tutmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu . "Esnaf ve vatandaşların el ele kampanyasıyla ucuz ve kaliteli malzemeler konusunda vatandaşlarımızı buraya davet ediyorum" Kurban Bayramı için alışveriş yapan vatandaş Tahir Dönmezer ise, "Kurban Bayramı münasebetiyle çarşıya indiğim zaman bazı firmalar ve dükkanlarda yüksek fiyatlarla karşılaştım. Buradaki çarşı esnafa geldiğimde, çeşit çeşit ve kaliteli ürünlerin fiyatlarında her kesime hitap ediyor. Özellikle esnaf ve vatandaşların el ele kampanyasıyla ucuz ve kaliteli malzemeler konusunda vatandaşlarımızı buraya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Kavurucu sıcakta zorlu hasat, yassı şeftali tarlada 8 TL’den alıcı buluyor
06 Haziran 2024 Perşembe - 09:50 Kavurucu sıcakta zorlu hasat, yassı şeftali tarlada 8 TL’den alıcı buluyor Hatay’ın bereketli Amik Ovası’nda yassı şeftali hasadı 40 dereceyi bulan aşırı sıcağa rağmen devam ediyor. Zorlu şartlarda dallardan tek tek toplanan yassı şeftali tarlada 8 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan ve birçok ürünün yetiştiği Hatay’ın Amik Ovası’nda yaz aylarıyla birlikte ürünler hasat edilmeye başlandı. Reyhanlı ilçesinde de çiftçi Ahmet Cünedioğlu tarafından 45 dönüm araziye ekilen yassı şeftali de hasat başladı. Afrika sıcaklarının etkisini hissettirdiği bölgede gün içerisinde 40 dereceyi bulan sıcağa rağmen hasat zorlu şartlarda devam ediyor. Kilosu 8 TL’den satılan yassı şeftali, depremin etkilediği bölgeye ekonomik katkı sağlamaya devam ediyor. Yassı şeftalinin tarlada yaklaşık 8 TL’den satıldığını ifade eden Ahmet Cünedioğlu, "Yassı şeftali 45 dönümlük arazide hasat ediliyor. Yaklaşık 50 ton civarında hasadımız var. Tarlada yaklaşık 8 TL’den satılıyor. Bu meyve genelde Rusya ve Irak’a ihraç ediliyor. Şu an ihracat kapalı olduğu için ürünler Türkiye’de kalıyor" dedi. "Yevmiye olarak 515 TL alıyoruz" İşçiliğin çok zor olduğunu söyleyen Zeynep Avcı, 515 TL yevmiye aldığını belirterek "Tarlada çalışıyoruz. Sabah buraya 5’te geliyoruz saat 2’de gidiyoruz. Yassı şeftali, şeftali hasadı yapıyoruz. Çok sıcak ve yorucu işçilik çok zor. Günlük bin 500 kasa dolduruyoruz. Yevmiye olarak 515 TL alıyoruz. Sıcaklardan dolayı daha zor" ifadelerini kullandı. Sıcaklıkların başlamasıyla işin daha zor olacağını belirten Zahra Horoz ise, "Tarlada çalışıyoruz. Burada yassı şeftali topluyoruz. İşimiz çok zor ve ağır, sepet taşıma, toplama işimiz bayağı ağır. Sıcaklıklar da başladı biraz daha zor olacak. Günlük 515 TL yevmiyemiz var. Günlük 1 kamyonet dolduruyoruz" şeklinde konuştu.