Yerel Haberler
Hatay
Şiddetli yağışla birlikte göle dönen caddelerde vatandaşlar zor anlar yaşadı 21 Eylül 2024 Cumartesi - 01:01:45 Hatay’ın İskenderun ilçesinde etkisini hissettiren şiddetli yağış, vatandaşlara zor anlar yaşattı. Göle dönen caddelerde motosikletler ve araçlar mahsur kaldı. Doğu Akdeniz’in yağış uyarısında bulunduğu Hatay’da gün içerisinde zaman zaman yağışlı hava etkili oldu. İskenderun ilçesi de akşam saatlerinde kuvvetli yağışla birlikte şimşek fırtınası kendini gösterdi. Bir biri ardına çakan şimşekler geceyi aydınlatırken, caddeler ve sokaklar göle döndü. Göle dönen caddelerde araçlarıyla trafikte ilerlemeye çalışan vatandaşlar zor anlar yaşadı. Zaman zaman araçlar göle dönen caddelerde mahsur kalırken, motosikletlerde ilerlemekte güçlük çekti. Ekipler de göle dönen caddeleri trafiğe kapatarak suları çekilmesi için çalışma başlattı. Yağışlı havada ıslanan bir kuşa yardım eliyse vatandaşlardan geldi. Kuş, vatandaşlar tarafından saç kurutma makinesiyle kurutuldu. Yağışlı havanın gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürmesi bekleniyor. Aşırı yağış sonrası aracıyla yolda kalan Tuncay Çevikgül, “Aracım bozulmadı aracım suda stop etti. Dispiratore su kaçtı, dispirator kuruduktan sonra tekrardan çalışır. Yolların hali belli, araçların durmasının sebebi bu. Bir tek benim aracım değil 15’e yakın araç yolda kaldı” ifadelerini kullandı.
20 Eylül 2024 Cuma - 22:50 Doğa harikası Gölbaşı Gölü’nde kıyı ve dip temizliği gerçekleştirildi Hatay’da bulunan doğa harikası Gölbaşı Gölü’nde Dünya Temizlik Günü etkinlikleri kapsamında kıyı ve dip temizliği ve farkındalık etkinliği gerçekleştirildi. Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay’ın tek doğal gölü olan Gölbaşı Gölü’nde Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından gerçekleştirilen temizlik çalışmalarına destek verdi. Dünya Temizlik Günü kapsamında Kırıkhan ilçesi sınırlarında yer alan Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve Doğal Sit Alanı statüsü olan Gölbaşı Gölü’nde, Hatay Tabiatı Koruma Derneği organizasyonunda gerçekleştirilen temizlik çalışmalarına Hatay Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık, İlçe Jandarma, İlçe Milli Eğitim ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ile öğrenciler ve STK’lar da destek verdi. Göl kıyısında yapılan temizlik çalışmalarına HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, İtfaiye ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından personel ve ulaşım desteği sağlandı. Etkinlikte öğrenci ve STK temsilcileri kıyıdan temizlik çalışmaları gerçekleştirirken HBB İtfaiyesi Sualtı Arama Kurtarma ekiplerince göl içerisindeki ve dibindeki atıklar da toplandı. Etkinlik kapsamında, etkinliğe katılan öğrencilerin ulaşımları sağlanarak katılımcılara tişört, şapka, su, meyve suyu ve sandviç ikramında bulunuldu. Gölbaşı Gölü’nün barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliğiyle bölge açısından özel ve önemli bir sulak alan olduğuna vurgu yapan HBB Başkanı Mehmet Öntürk, “Gölbaşı Gölü ve il genelindeki tüm yaşam alanlarının korunması ve temiz kalması amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç de etkinliğe sağladıkları desteklerden dolayı HBB Başkanı Öntürk ve Büyükşehir ekiplerine teşekkür etti.
İçişleri Bakanı Yerlikaya: "2025 yılı sonuna kadar Hatay’da 139 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor"
16 Eylül 2024 Pazartesi - 16:13 İçişleri Bakanı Yerlikaya: "2025 yılı sonuna kadar Hatay’da 139 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’da 76 bin 401 konteynerde 223 bin 162 vatandaşın yaşadığını belirterek 2025 yılı sonuna kadar 139 bin konutun tamamlanıp, hak sahiplerine teslim edilmesinin hedeflendiğini söyledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay’a geldi. Bakan Yerlikaya’nın temasları Hatay Valiliği ziyaretiyle başladı. Valilik ziyaretinin ardından Bakan Yerlikaya, AFAD koordinasyon merkezinde Huzur ve Güvenlik Toplantısı’na katıldı. Bakan Yerlikaya toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "2025 yılı sonuna kadar Hatay’da 139 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’da 154 bin 471 hak sahibi bulunduğunu belirterek, "Hatay’da 137 bin 780 konut, 15 bin 929 iş yeri, 762 ağıl olmak üzere toplamda 154 bin 471 hak sahibi bulunuyor. Kalıcı konut sürecinde hak sahiplerine teslim edeceğimiz Hatay’da 82 bin 169 konut ihalesi yapılmış, 57 bin 153 konut ihale aşamasındadır ve bu süreç devam ediyor. Gerçekleştirilen konut kuralarında birinci ve ikinci kuralarda Hatay’da 9 bin 876 konut, bin 9 köy evi olmak üzere 10 bin 885 konut kurası çekilmiş ve anahtarları teslim edilmiştir. Geçen hafta gerçekleştirilen üçüncü konut kurasıyla Hatay’da 6 bin 983 konut, 536 köy evi olmak üzere toplam 7 bin 519 konut kurası çekildi. Hatay genelinde toplamda 16 bin 859 konut bin 545 köy evi olmak üzere bu güne kadar toplam 18 bin 404 konutun kurası çekildi. Hayırlı, uğurlu olsun. Teslim edilen konutlarla birlikte 2024 yılı sonuna kadar Hatay’da 42 bin 330 konut inşallah teslim edilmiş olacak. 2025 yılı sonuna kadar Hatay’da 139 bin konutun tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor" dedi. "Afetzede ailelerimize 20 milyar 282 milyon 530 bin TL AFAD tarafından nakdi yardım yapılmıştır" Bakan Yerlikaya, 6 Şubat depremlerinden bu yana Hatay’da 20 milyar 282 milyon 530 bin TL paranın AFAD tarafından afetzede vatandaşlara nakdi olarak dağıtıldığını ifade ederek, "İl genelinde 76 bin 401 konteynerde 223 bin 162 vatandaşımız misafir edilmektedir. 27 bin 118 Esen kart vatandaşlarımıza dağıtılmıştır. Hatay’da 6 Şubat depremlerinden sonra 12 milyar 39 milyon TL kira yardımı başta olmak üzere hane başı destek ödemesi, taşınma yardımı, aile desteği ve refah yardımı olmak üzere afetzede ailelerimize 20 milyar 282 milyon 530 bin TL AFAD tarafından nakdi yardım yapılmıştır" dedi.
Sosyal medya fenomeninin binlerce takipçisine duyurarak düzenlediği mevlitte ikram izdihamı
16 Eylül 2024 Pazartesi - 10:59 Sosyal medya fenomeninin binlerce takipçisine duyurarak düzenlediği mevlitte ikram izdihamı HATAY (İHA) – Hatay’da depremde hayatını kaybedenler için düzenlenen mevlit programında hayırseverler tarafından ücretsiz verilen ikramların dağıtımı esnasında izdiham yaşandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkımın olduğu Hatay’da yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetmişti. Asrın felaketinin üzerinden aylar geçse de bölgede yaşayan vatandaşlar 6 Şubat depreminde vefat edenleri unutmuyor. Antakya’da yaşayan sosyal medya fenomeni Abdullah Gencer öncülüğünde bu sebeple mevlit programı düzenlendi. Fenomenin binlerce takipçisine duyurduğu programda üst düzeyde yoğunluk yaşandı. Hayırseverlerin; köfte, dondurma, baklava, katıklı ekmek ve çeşitli ikramlarda bulunduğu stantlarda ise izdiham oluştu. Duaların okunduğu mevlidi şerifte depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu. “Tekrardan iç içe olmak insanları mutlu etti” Deprem şehitleri için yapılan etkinliğin öncüsü olan hayırsever Abdullah Gencer, “Bugün deprem şehitlerimiz için mevlit okuttuk. Onları unutmamamız gerekiyor. Bu etkinliği Mevlid Kandili’nden sonra yapmak istedik. Bu şekilde deprem şehitlerimizi andık. Hiçbir zaman onları unutmayacağız ve unutturmayacağız. Etkinliğe katılım çok iyiydi. Herkesten Allah razı olsun. Bayağı bir izdiham oldu. Baklava, köfte ve dondurmalar ikram ediliyor. Çocuklar için etkinlik düzenledik. İnsanları görünce duygulandım. Burada deprem öncesi oluşan ambiyans var. Tekrardan iç içe olmak insanları mutlu etti” dedi. “Deprem şehitlerimizin canları ve ruhları için dağıtıyoruz” Deprem şehitleri için düzenlenen mevlit programında ücretsiz dondurma dağıtan Ahmet Çatı da, “Deprem şehitlerimizin canları ve ruhları için dağıtıyoruz. Halkın etkinliğe katılımı çok iyiydi” ifadelerini kullandı.
Depremzede balıkçılar yeni sezondan umutlu
16 Eylül 2024 Pazartesi - 09:36 Depremzede balıkçılar yeni sezondan umutlu Deprem bölgesi Hatay’da balıkçılar, av yasağının sona ermesinin ardından törenle ’vira bismillah’ diyerek Akdeniz’e açıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, asrın felaketi sonrası 80 santimetre çökmenin yaşandığı İskenderun Körfezi’nde gerçekleştirilen 6 metrelik yükseltmeyle çalışmaların tamamlandığını söyledi. Av yasağının sona erdiği Hatay’ın İskenderun ilçesinde yeni sezon düzenlenen programla açıldı. Mehteran takımının sahne aldığı programda vatandaşlara balık ekmek ikram edildi. Asrın felaketinin yaralarının üretilerek sarıldığı Hatay’da afetzede balıkçılar yeni sezondan umutlu. Denizlerin temiz tutulması ve kaçak avcılıkla ilgili duyarlı olunması gerektiğini vurgulayan Vali Mustafa Masatlı, "Tarihin anakaradaki en büyük afetlerinden biriyle bu coğrafyada yüz yüze geldik, sahilimiz de bundan çok etkilendi. İlk zamanki belirlemelere göre yer yer zaman zaman bunun görsel örneklerini de gördük. 80 santim civarı anakara burada çökmüştü tabii bütün sektörler her yanı ve yönüyle etkilenirken, balıkçılarımız da bundan tabii ki nasibini aldı. Burada yaklaşık 6 metre civarı bir seviye yükseltme yapıldı, yer yer ara mendirek ve tarihi mendireklerde çalışmalar oldu. 16 bin metrekareden fazla da burada beton atıldı eskisinden daha güzel, daha sağlam ve daha güçlü olarak buradaki balıkçılarımızın hizmetine sunulacak hale getirildi. Kaçak avcılıkla ilgili hepimiz çok duyarlı olalım. Çünkü denizlerimizin içinde olan, bizlere katkı sunan, bizleri besleyen bu canlıların tamamı bize emanet. Biz bu emanete iyi bakacağız. Bu sezonun bol ve bereketli geçmesini canıgönülden temenni ederiz. Çünkü geçmişteki acılarımızı da bu şekilde unutmuş olacağız. Bu balıkçılık sezonumuzun İskenderun ve Hatay’ımızdaki balıkçılara hayırlı olması dileğinde bulunuyor, bol bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum" ifadelerini kullandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, "Bizim nihai hedefimiz torunlarımıza bırakabileceğimiz bir mesleğimizin olmasıdır. Aldığımız emanetin asıl sahibi olan gelecek nesillere bereketli denizleri bırakabilmek için sizlerle birlikte canla başla çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim. Saygıdeğer katılımcılar, çok değerli balıkçı kardeşlerim, sözlerime burada son verirken 2024-2025 su ürünleri av sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyor, kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum. Aldığımız emanetin asıl sahibi olan gelecek nesillere bereketli denizleri bırakabilmek için sizlerle birlikte canla başla çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim" şeklinde konuştu. 44 yıldır balıkçılık yapan 60 yaşındaki Hayrullah Esmer, yeni sezondan umutlu olacaklarını belirterek, "Hayırlısıyla inşallah bismillah diyeceğiz. Bakacağız artık kısmet neyse o gelecek, rastgele derler buna biliyorsunuz. Bu yaz yağmurlu ve fırtınalı geçti muhtemelen bu balığı çoğaltır diye düşünüyoruz, dolayısıyla iyi bir sezon bekliyoruz" diye konuştu. Törene İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen, İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi ve Birlik Başkanı Yücel Dalgıç, Konacık Işıklı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cuma Aslan, balıkçılar ve davetliler katıldı.
Depremzede balıkçılar yeni sezondan umutlu
16 Eylül 2024 Pazartesi - 09:29 Depremzede balıkçılar yeni sezondan umutlu Deprem Bölgesi Hatay’da balıkçılar, bölgede av yasağının sona ermesinin ardından törenle ‘vira Bismillah’ diyerek Akdeniz’e açıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, asrın felaketi sonrası 80 santimetre çökmenin yaşandığı İskenderun körfezinde gerçekleştirilen 6 metrelik yükseltmeyle çalışmaların tamamlandığını söyledi. Av yasağının sona erdiği Hatay’da İskenderun ilçesinde yeni sezon düzenlenen programla açıldı. Mehteran takımının sahne aldığı programda vatandaşlara balık ekmek ikram edildi. Asrın felaketinin yaralarının üretilerek sarıldığı Hatay’da afetzede balıkçılar yeni sezondan umutlu. Denizlerin temiz tutulması ve kaçak avcılarla ilgili duyarlı olunması gerektiğini vurgulayan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Tarihin anakaradaki en büyük afetlerinden biriyle bu coğrafyada yüz yüze geldik, sahilimiz de bundan çok etkilendi. İlk zamanki belirlemelere göre yer yer zaman zaman bunun görsel örneklerini de gördük. 80 santim civarı anakara burada çökmüştü tabii bütün sektörler her yanı ve yönüyle etkilenirken, balıkçılarımız da bundan tabii ki nasibini aldı. Burada yaklaşık 6 metre civarı bir seviye yükseltme yapıldı, yer yer ara mendirek ve tarihi mendireklerde çalışmalar oldu. 16 bin metrekareden fazla da burada beton atıldı eskisinden daha güzel, daha sağlam ve daha güçlü olarak buradaki balıkçılarımızın hizmetine sunulacak hale getirildi. Kaçak avcılıkla ilgili hepimiz çok duyarlı olalım. Çünkü denizlerimizin içinde olan, bizlere katkı sunan, bizleri besleyen bu canlıların tamamı bize emanet. Biz bu emanete iyi bakacağız. Bu sezonun bol ve bereketli geçmesini canı gönülden temenni ederiz. Çünkü geçmişteki acılarımızı da bu şekilde unutmuş olacağız. Bu balıkçılık sezonumuzun İskenderun ve Hatay’ımızdaki balıkçılara hayırlı olması dileğinde bulunuyor, bol bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum" İfadelerini kullandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, “Bizim nihai hedefimiz torunlarımıza bırakabileceğimiz bir mesleğimizin olmasıdır aldığımız emanetin asıl sahibi olan gelecek nesillere bereketli denizleri bırakabilmek için sizlerle birlikte canla başla çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim. Saygıdeğer katılımcılar, çok değerli balıkçı kardeşlerim, sözlerime burada son verirken 2024-2025 Su ürünleri av sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyor, kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum. Aldığımız emanetin asıl sahibi olan gelecek nesillere bereketli denizleri bırakabilmek için sizlerle birlikte canla başla çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim" şeklinde konuştu. 44 yıldır balıkçılık yapan 60 yaşındaki Hayrullah Esmer, yeni sezondan umutlu olacaklarını belirterek “ Hayırlısıyla inşallah bismillah diyeceğiz. Bakacağız artık kısmet neyse o gelecek, rastgele derler buna biliyorsunuz. Bu yaz yağmurlu ve fırtınalı geçti muhtemelen bu balığı çoğaltır diye düşünüyoruz, dolayısıyla iyi bir sezon bekliyoruz” diye knonuştu. Törene İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen, İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi ve Birlik Başkanı Yücel Dalgıç, Konacık Işıklı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cuma Aslan, balıkçılar ve davetliler katıldı. (OA-VK-