Yerel Haberler
Hatay
İlkokul öğrencileri, 2 yıldır güne sporla başlıyor
10 Ekim 2024 Perşembe - 08:58 İlkokul öğrencileri, 2 yıldır güne sporla başlıyor Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ilkokulunda ders öncesi 2 yıldır müzik eşliğinde yapılan sabah sporu, geleneksel hale getirildi. Dörtyol ilçesinde bulunan 23 Nisan İlkokulu’nda eğitim gören 203 ilkokul öğrencisi, 2 yıldır her sabah okul bahçesinde 10 dakika müzik eşliğinde spor yaparak eğitime başlıyor. Sabah sporunu severek yaptıkları gözlenen öğrenciler, ders saatinden önce okul bahçesinde sabah sporu için belirlenen alanda yerlerini alıyorlar. Müzik eşliğinde eğlenen öğrenciler, spor yaparak güne dinç başlıyorlar. Sabah sporu etkinliğini 2 yıldır yaptıklarını söyleyen okul müdürü Tahsin Altan, "Geçtiğimiz yıl bakanlığımızın sene başında yayınladığı genelgesinde yer alan bu uygulamayı başlattık. Her sabah nöbetçi öğretmenimiz eşliğinde öğrencilerimiz kültür, fizik hareketleri yaparak derslere daha zinde, dinç ve neşeli bir şekilde giriyorlar. Bu da derslerindeki başarılarını olumlu yönde etkiliyor. Bers öncesi kültür, fizik hareketlerini yaptığımızdan bu yana öğrencilerimizin derslerdeki başarıları ve motivosyonları çok yüksek ve her gün istiyorlar" dedi. Öğrencilerin, ’bugün sabah sporu var mı’ diye sorduklarını ve ’yok’ yanıtı aldıklarında üzüldüklerini vurgulayan okul müdürü Altan, "Öğrencilerimiz sabah sporundan çok mutlular, biz de spor etkinliğinin başarılarına yansıdığı için çok mutluyuz" dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden gençlerin mesleki planlarını değiştirecek proje
09 Ekim 2024 Çarşamba - 18:41 Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden gençlerin mesleki planlarını değiştirecek proje Hatay Büyükşehir Belediyesi, kentteki işsizlik sorununa çözüm olacak Hatay Kariyer ve İstihdam Merkezi’nin tanıtımı yaptı. Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da asrın felaketinin izleri silinmeye devam edilirken kentte vatandaşların yaşam kalitesini arttıracak projelerde hayata geçirilmeye devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği ’Hatay Kariyer ve İstihdam Merkezi’ (HAKİM) projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. HAKİM projesinin tanıtım ve imza törenini, Antakya HBB Yerleşkesi Habitat İstasyon Salonu’nda gerçekleştirdi. "İnsanlarımızın işsiz kalmaması gerekir" İthalat ve ihracat alanında önemli bir kent olan Hatay’da insanların işsiz kalmaması gerektiğini ifade eden Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Bugün, Büyükşehir Belediye Başkanlımızın göreve geldiği günden beri pek çok alanda yapmış olduğu çalışmalarına bir ek olarak Hatay Kariyer ve İstihdam Merkezinin açılış gününde hep birlikte bir aradayız. Hatay Büyükşehir Belediyesinin bir model çerçevesinde hazırladığı proje, başta Hatay’ımız olmak üzere belki de ülkemizin değişik yerlerine de ilham kaynağı olacak. Çalışmanın çok değerli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. Projeye değer katan ve katkı sunan, paydaş olan herkese teşekkür ediyorum” dedi. "Bir projeyi daha başlatmanın mutluluğunu yaşıyorum" Seçim vaatleri arasında da yer alan projelerinden birini daha hizmete sunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, “HAKİM projesinin amacı; bir yandan gençlerimize iş imkânı sunmak bir yandan da işletmelerin daha kaliteli, daha iş bilir, ekonomiye katkı sağlayacak personellerle ekonomimizi canlandırmaktır. Bugün vaatlerimiz arasında verdiğimiz bir işi daha başlatmanın mutluluğunu yaşıyorum” ifadelerini kullandı.
150 kilometre hıza ulaşan uzaktan kumandalı araç, bilim şenliğinde ilgi odağı oldu
09 Ekim 2024 Çarşamba - 09:25 150 kilometre hıza ulaşan uzaktan kumandalı araç, bilim şenliğinde ilgi odağı oldu HATAY (İHA) – Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan 450 yıllık Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, kapısını bilim şenliğine açtı. Şenlikte ilgi görense 150 kilometre hıza ulaşabilen uzaktan kumandalı araç oldu. Payas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen “Burada Birileri Bilim Konuşuyor” bilim şenliği, 450 yıllık Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde düzenleniyor. Şenlik, 8-12 Ekim tarihleri arasında devam edecek ve bilime merakı olanlar gezip ziyaret edebilecek. Şenlikte ilgi görense üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen ve 150 kilometre hıza kadar ulaşabilen uzaktan kumandalı araç oldu. "Uzaktan kumandalı araç üzerinde elektronik motoru ve bataryayı yükselterek 150-200 kilometre hızlara kadar çıkartıyoruz" Bilim şenliğinde ilgi gören uzaktan kumandalı aracı geliştiren üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Mert Hakkı Yörük, "Araçlar stok halde normalde en yüksek 70 kilometreye çıkabiliyor ancak biz üzerindeki elektronik motoru ve bataryayı yükselterek 150-200 kilometre hızlara kadar çıkartıyoruz. 200 biraz gerçekçi rakam değil, teoride teker dönüyor ama 150 kilometrede cihazlarımızı yolda daha stabil halde tutmaya çalışıyoruz. Dönüş hareketleri ve cayro prensibinden yararlanarak cihazımız bildiğiniz gibi yoldan çıktığında, cayromuz bizim aracımızı yolda tekrardan alabilsin. Payas Bilim Şenliği’nde uzaktan kumandalı aracımız öğrenciler tarafından çok yoğun ilgi görüyor. Küçükken herkesin hayali bir kumandalı arabadır. Bunun bir tık daha ilerisini hem de kendilerinin yapabileceklerini gördüğü için öğrenciler bayağı ilgi gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.
Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi
09 Ekim 2024 Çarşamba - 09:08 Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi HATAY (İHA) – Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret verilerek tescillendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatıldı. Bölgeye özgü olan Antakya simidi, Belen tava, Antakya külçesi, Hatay zahter salatası, Hatay tel kadayıfı ve Hatay tandır kahkesi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret verildi. Tescillenen coğrafi işaretli lezzetler, Antakya ilçesi Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen programla tanıtıldı. “Önümüzdeki yıl bu zamanlarda coğrafi işaretli ürün sayımız 124’e çıkacaktır” Tescil bekleyen ve başvurusu yapılanlarla birlikte coğrafi işaretli ürün sayısını 124’e çıkarmayı planladıklarını belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Mevcut 25 olan coğrafi işaret sayımızı, yaptığımız çalışmalarla 37’ye çıkarmış bulunuyoruz. Tescil bekleyen tüm başvurularımız ve süreçlerini tamamladığımızda önümüzdeki yıl bu zamanlarda coğrafi işaretler ürün sayımız 124’e çıkacaktır. Sanıyorum bu sayıyla beraber biz Hatay olarak Türkiye’de zirveye oturmuş olacağız" dedi. “Bu yıkılmış şehirde kültürel faaliyetlerin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz” Hatay’ın gastronomisinin kendi kadar eski bir tarihe dayandığını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise, “Hatay gastronomisi 600 üzerinde çeşidi olan bir yöreden bahsediyoruz. 6 Şubat depreminden sonra yıkılmış bir şehirde ve dünya tarihinde böyle bir yıkılmış şehir görülmemiştir. Bu yıkılmış şehri bir yandan ayağa kaldırırken, bir yandan da kültürel faaliyetlerinin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz. Bunu şehrimizin geleceği, tarihi ve kültürünün yanı sıra esnaflarımız için de yapıyoruz” şeklinde konuştu. “Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur” Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, “Göreve başladığımızda 25 coğrafi işaretimiz vardı. Bugün itibarıyla coğrafi işaret sayımız 37’e çıkmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 87 başvurumuz var. Bu başvurularla birlikte Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur. Buradaki amacımız Hatay’ımızın yöresel ve simgesel ürünlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır” ifadelerini kullandı.
Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi
09 Ekim 2024 Çarşamba - 08:57 Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan gastronomi şehri Hatay’da yapılan çalışmalarla birlikte yöreye özgü lezzetler olan 6 ürün, Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi İşaret verilerek tescillendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam diyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmaların adımları atılmaya devam ediyor. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatılmıştı. Bölgeye özgü olan; Antakya Simidi, Belen Tava, Antakya Külçesi, Hatay Zahter Salatası, Hatay Tel Kadayıfı ve Hatay Tandır Kahkesi Türk Patent Ensitüsi tarafından tescillenerek Coğrafi İşaret verildi. Tescillenen coğrafi işaretler, Antakya ilçesi Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen programla tanıtıldı. “Önümüzdeki yıl bu zamanlar da coğrafi işaretler ürün sayımızda 124’e çıkacaktır” Tescil bekleyen ve başvurusu yapılanlarla birlikte coğrafi işaretli ürün sayısını 124’e çıkarmayı planladıklarını belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Mevcut 25 olan Coğrafi İşaret sayımızı, yaptığımız çalışmalarla 37 coğrafi işarete bugün itibariyle çıkarmış bulunuyoruz. Tescil bekleyen tüm başvurularımız ve süreçlerini tamamladığımız sayıyla birlikte önümüzdeki yıl bu zamanlar da coğrafi işaretler ürün sayımızda 124’e çıkacaktır. Değerli basın mensupları ve kıymetli davetliler, sanıyorum bu sayıyla beraber biz Hatay olarak Türkiye’de zirveye oturmuş olacağız. Antakya Simidi, Belen Tava, Antakya Külçesi, Hatay Zahter Salatası, Hatay Tel Kadayıf ve Hatay Tandır Kahkesi’nin 6 yeni coğrafi işaretimizin ilimize, insanımıza ve Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi. “Bu yıkılmış şehirde kültürel faaliyetlerin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz” Hatay’ın gastronomisinin kendi kadar eski bir tarihe dayandığını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, “Hatay gastronomisi 600 üzerinde çeşidi olan bir yöreden bahsediyoruz. 6 Şubat depreminden sonra yıkılmış bir şehirde ve dünya tarihinde böyle bir yıkılmış şehir görülmemiştir. Bu yıkılmış bir şehri bir yandan ayağa kaldırırken bir yandan da kültürel faaliyetlerini ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz. Bunu şehrimizin geleceği, tarihî ve kültürünün yanı sıra esnaflarımız için de yapıyoruz” şeklinde konuştu. “Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur” Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt , “Göreve başladığımızda 25 coğrafi işaretimiz vardı. Bugün itibariyle coğrafi işaret sayımız 37’e çıkmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 87 başvurumuz var. Bu başvurularla birlikte Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur. Buradaki amacımız Hatay’ımızın yöresel ve simgesel ürünlerini tüm Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtmaktır” ifadelerini kullandı.