Yerel Haberler
Hatay
22 Eylül 2024 Pazar - 09:05 İsmi ve görünümü garip gelse de eşsiz lezzet ‘Beyin tava’ damaklarda tat bırakıyor Gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinden olan ‘Beyin tava’ ismi ve görünümüyle garip gelse de lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bırakıyor. Porsiyon fiyatı 200 TL’ye satılan lezzet, sakatat severlerin vazgeçilmezleri arasında. Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Hatay eşsiz lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Yemek kültürüyle ağzının tadını bilenlerin aklında yer edinen bölgenin eşsiz lezzetlerinden biriyse ‘Beyin tava’ olarak bilinen sakatat yemeği. Görünümü ve ismiyle ilk kez duyanları ve tadanlara farklı gelen lezzet, kolajen deposu olması sebebiyle sağlığına önem veren vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Antakya ilçesindeki tarihi Uzun Çarşı’da bulunan bir işletme eşsiz lezzeti müşterilerine tattırmaya devam ediyor. Porsiyon fiyatı 200 TL olan beyin tava, lezzetiyle damak çatlatıyor. “Beyin tava çok lezzetli bir sakatat çeşididir, her kesin tatmasını tavsiye ederim” İşletme sorumlusu Ender Öter, beyin tavanın yapılışı hakkında bilgi vererek “Gastronomi kenti Hatay’ımızın farklı lezzetlerinden biriside beyin tava. Beyin tava taş fırınımızda pişirdiğimiz eşsiz bir lezzet. Maydanoz, kapya biber ve üzerine de beyni koyup birleştirdiğimiz bir lezzettir. Son olarak da tavamızın üzerine kuyruk yağı ilave ediyoruz ve fırında pişmeye bırakıyoruz. Beyin tava tamamıyla bir enerji deposudur. İçerisinde bulunan kalojenle çok rağbet gören bir lezzet. Vatandaşlarımız son zamanlarda kalojen oranının fazlalığı dolayısıyla beyin tavaya rağbet göstermeye başladılar. Beyin tavamızın porsiyonu 200 TL’ye satılmaktadır. Beyin tava çok lezzetli bir sakatat çeşididir, her kesin tatmasını tavsiye ederim” dedi. “Bende daha önce yememiştim ilk kez tattım ama tadı çok güzel” İlk kez beyin tavayı tattığını dile getiren Mustafa Eren, “Tadı çok güzel, Hatay’ımızın eşsiz yöresel lezzetlerinden. Beyin çok güzel, damak tadımıza uygun. Bende daha önce yememiştim ilk kez tattım ama tadı çok güzel” ifadelerini kullandı.
Çiftçi kadın, incir toplarken bir buçuk metrelik engerek yılanıyla karşılaştı
28 Ağustos 2024 Çarşamba - 09:09 Çiftçi kadın, incir toplarken bir buçuk metrelik engerek yılanıyla karşılaştı Hatay’ın Antakya ilçesinde çiftçilik yapan Süheyla Özkurt, incir toplarken dut ağacı üzerinde 1 buçuk metrelik engerek yılanıyla karşılaştı. Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi geçtiği Hatay’da yeteri olgunluğa ulaşan incir hasat edilmeye devam ediyor. Sıcaklığın yüksek seviyeye çıktığı bu günlerde yılanlar insanların yaşam alanlarında sıklıkla görülmeye devam ediyor. Antakya ilçesi Üçgedik Mahallesi’nde yaşayan 45 yaşındaki çiftçi Süheyla Özkurt, kendi bahçesine incir toplamak için gittiğinde dut ağacı üzerinde engerek yılanıyla karşılaştı. Telefonla çekim yaptığı esnada 1 buçuk metrelik yılanla karşılaşan Özkurt’ın rahat tavırlarıysa dikkat çekti. Görüntüde; incir toplarken yılanı gören Özkurt’un yılanla sohbeti kameraya yansıdı. “Yılanı aniden görünce çok korktum ve dallara yükselerek gitti” İncir toplarken yılanla karşılaşan Süheyla Özkurt, “Çiftçilik yapıyorum. İncirleri toplayıp kurutacağım. Geçen yıl kuruttuğum incirleri depremzede vatandaşlara dağıttım. Bu yılki kuruttuğum incirleri satarak çocuklara çanta alacağım. Sosyal medyada için çekim yapıyordum. İncirleri çekerken yanımdaki dut ağacında tüneyen ve güneşlenen bir yılan gördüm. Onu da hemen çektim. Doğamız gereği gerçekten korktum. Yılan zehirliydi. Ben buranın altından 2 defa girip çıktığımda yılanı görmemiştim. Toprak rengine benzeyen engerek yılanıydı. Korktum. Aniden görünce çok korktum. Yılan dallara yükselerek gitti. Yılan dallarda giderken bende onu seyrettim. Yılanla sohbet ettim. Doğasına bıraktım gitti” ifadelerini kullandı.
Göç yolunda yorgun düşen leyleği elleriyle beslediler
28 Ağustos 2024 Çarşamba - 08:57 Göç yolunda yorgun düşen leyleği elleriyle beslediler Hatay’da göç yolunda yorgun düşen leyleği piknik yaptıkları masalarında ağırlayan vatandaşlar, hayvanı kendi elleriyle beslediler. Türkiye’nin en güneyinde yer alan Hatay, göçmen kuşların uğrak noktası halinde. Yılda binlerce leyleğin yolculuk yaptığı bölgede zaman zaman göçmen kuşlar yorgun düşerek karaya iniş yapıyorlar. Arsuz ilçesinde sahilde balık tutan ve piknik yapan Hasan Sapmaz ve arkadaşları da göç yolunda yorgun düşen leyleği masalarında misafir ettiler. Leyleği elleriyle besleyen duyarlı vatandaşlar, hayvana bir nebzede olsa can oldular. Leyleği besleyen ve o anları cep telefonu kamerasıyla kayıt altına alan 38 yaşındaki İlkin Hasan Sapmaz, “Aslında çok da yaralı değildi ama muhtemelen göç ederken yavru bir hayvandı, yorgunluktan oraya artık park etmiş diyeyim. Yanımıza geldi gölgelik olan yere biz de o ara balık yakalıyorduk hem su verdik, hem de balık verdik ona birazcık bakım yaptık. Sevdik kendine gelir gibi oldu o ara tabii bizim de 112’yi arama ihtiyacı duyduk yetkili birimlere bilgi verdik. O şekilde gelişti tabii ki onları aradık onlar da birazcık beklememizi istediler, bu tarz şeylerin sürekli olduğunu söylediler. Biz o şekilde hayvanı da sıkıştırmadık elimizden geldiği kadar da bakım yapmaya çalıştık, direkt zaten gölgeye yanımıza geldi. Biliyorsunuz, deniz kenarında çok da gölgelik fazla da yer yok. Bizden de hoşlandı aslında çok da korkmadı ya böyle sanki yıllardır tanışıyormuş gibi arkadaş gibi yanımıza geldi. Biz orada bir masa kurmuştuk daha öncesinde arkadaşla sürekli gidip geldiğimiz bir yer aşina olduğumuz bir yer. Leylekle birazcık sohbet ettik orada yani yok orda bir süre daha kaldı biz de onu muhafaza ettik tabii çevredeki meraklı arkadaşlarımız da geldi onlar da biraz baktılar hayvana sonra biz de bilgi verdik yetkililere ondan sonra da uzun süre misafirimiz oldu” ifadelerini kullandı.
Osman Aşkın Bak: “Hatayspor’un yeni sezonda maçlarını Hatay’da oynaması için gayret ediyoruz"
27 Ağustos 2024 Salı - 12:44 Osman Aşkın Bak: “Hatayspor’un yeni sezonda maçlarını Hatay’da oynaması için gayret ediyoruz" Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hatayspor’un yeni sezonda iç saha maçlarını Hatay Stadyumu’nda oynayabilmesi için gayret ettiklerini belirterek, “Hatayspor’un yeni sezonda Hatay’da oynaması için gayret ediyoruz" dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay’a geldi. Temaslarına valilik ziyareti ile başlayan Bakan Bak, spor kompleksi yapılacak olan eğitim araştırma hastanesinde incelemeler yaptı. Bakan Bak, Hatay’daki temaslarının ardından depremlerde hasar alan Hatay Stadyumu’na gelerek incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından Bakan Bak, açıklamalarda bulundu. “Şehir için önemli bir takımın, şehirle buluşmasını sağlamak istiyoruz” Deprem sonrası Hatay Stadyumu’nun zemininin oturmasına ve 1 yıl gözlem ve incelemesinin yapıldığına değinen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hatay Stadyumu’nun durumunu herkesin merak ettiğini belirterek “Biliyorsunuz ki deprem sonrası büyük yapıların konuları çok önemli ve iyi etüt edilmesi gerekiyor. Onlara uygulanacak teknolojik hususların ve metodun iyi etüt edilmesi gerekiyor. Malumunuz pek çok artçı depremlerle beraber büyük depremin ardından meydana gelen depremlerle zemini oturması ve böylece büyük yapıların biraz zamana ihtiyacı oluyor. Biz de jeolojik etütlerini uzmanlarla yaptırdık ve inşallah çok yakın bir zamanda ihalesini yapıp Hatay Stadyumu’nu yeni sezona yetiştirmek için gayret edeceğiz. Şehir için önemli bir takımın, şehirle buluşmasını sağlamak istiyoruz. Hatayspor’un yeni sezonda burada oynaması için gayret ediyoruz. İnanıyoruz ki en kısa zamanda tamamlayacağız. Bu noktada bütün hazırlıklarımız bütçesiyle ve her şeyiyle hazır. Yakın zamanda ihalesini yapıp bu işte uzman bir firmayla beraber kısa sürede tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.