Yerel Haberler
Hatay
04 Ekim 2024 Cuma - 10:05 Tarihi Kentler Birliği’nden Hatay çıkarması Tarihi Kentler Birliği, Hatay’da incelemelerde bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı (HBB) Mehmet Öntürk, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş’ı ağırladı. Ev sahipliğini HBB Başkanı Öntürk’ün yaptığı toplantıya ABB ve TKB Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte 15 ilçe belediye başkanı da katıldı. Tarihi Kentler Birliği olarak ilk saha gezilerini 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde başlattıklarını dile getiren ABB Başkanı Mansur Yavaş, depremden etkilenen belediyeleri, TKB’ye ödeyeceği katılım payından muaf tutmaya yönelik planları olduklarını aktardı. Ayrım gözetmeksizin, tüm belediye başkanlarına destek verdiklerini belirten Başkan Öntürk ise, “Tüm arkadaşlar sırt sırta verdik. Herkes, parti gözetmeden bu şehrin yeniden kalkınması için birbirine yardımcı oluyor” sözlerinin ardından ilçe belediyeleriyle kardeşçe çalıştıklarını ifade etti. Deprem sonrası Hatay’dan çevre illere ciddi bir göç olduğunun altını çizen Başkan Öntürk, “Hatay’ın demografik yapısını çok önemsiyoruz. Rezerv alanları konusu da demografik yapıyı korumaya yöneliktir. Bizim en önemli görevimiz, vatandaşlarımızı evlerine kavuşturmak. Bunun mücadelesini veriyoruz” dedi. Hatay’daki tüm belediyelerin deprem sonrası gelirlerinin düştüğünü vurgulayan Öntürk, HBB’nin ve ilçe belediyelerin bazı sorunlarını ise Merkezi Hükümet ve bakanlıklarla birlikte çözmeye çalıştıklarını da iletti. Başkan Öntürk, ziyaretlerinden dolayı ABB Başkan Mansur Yavaş’a ve katılımlarından dolayı da 15 ilçe belediye başkanına teşekkürlerini iletti.
"Belediye başkanı gibi çalışacağım" diyen muhtar adayı, kimsesizlere umut olmak için ilk adımını attı
14 Mart 2024 Perşembe - 10:20 "Belediye başkanı gibi çalışacağım" diyen muhtar adayı, kimsesizlere umut olmak için ilk adımını attı Hatay’ın İskenderun ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Adayı Naim Atar, "Belediye başkanı gibi çalışacağım" diyerek muhtaç insanlara yardım eli uzatmak için mahallesi adına dernek kurarak seçimlere iddialı girdi. 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala mahalle muhtarları çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Depremin vurduğu Hatay’ın İskenderun ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşayan Naim Atar, muhtar adayı oldu. Aday olduğu mahallesine büyük bir yenilik getiren 51 yaşındaki muhtar adayı Atar, 2 aylık uzun bir çalışma sürecinin ardından ‘Cumhuriyet Mahallesi Yardımlaşma Derneği’ni kurdu. Bu dernek sayesinde yardıma muhtaç insanlara yardım etmek isteyen Atar, ‘Belediye başkanı gibi çalışacağım’ sloganıyla muhtaç insanlara yardım eli uzatacak. “Gerçekten mahallemizde yardıma muhtaç çok insan var” Cumhuriyet Mahallesinin geleceği için aday olduğunu ifade eden Atar, “Kırk yıllık hasret sona erdi. Mahallemizin bir derneği yoktu, dernek yönetimi ve dernek başkanının katkılarıyla iki aylık uzun bir çalışma sürecinde gece gündüz çalışarak derneğimizi kurduk. Gerçekten mahallemizde yardıma muhtaç çok insan var; dul, yetim ve öksüz çok var. Bizim derneği kurmamızın amacı sadece Ramazan’dan Ramazan’a değil, mahallemizde düzenli ve sürekli yardımların yapılması için derneği kurduk. Biz de bunu başardık, inşallah hayırsever iş adamları sayesinde belediye başkanlarımız sayesinde derneğimize birçok yardım gelecektir. Biz de muhtarlık ve yardımlaşma derneği yönetimi olarak koordineli bir şekilde çalışıp mahallemizdeki tüm ihtiyaç sahiplerine yardım edeceğiz” dedi. Kurulan yardımlaşma derneğini temsilen Avrupa’da 7 üyenin olduğunu söyleyen Atar, “Birçok hayırsever iş adamı var. Hatay’da, İskenderun’da, şehir dışında ve yurt dışında hayırsever iş adamları var. Bizim Cumhuriyet Mahallesi Yardımlaşma Derneği’miz, Türkiye’de bir ilk olarak Avrupa’da yedi temsilcisi olacak. Cumhuriyet Mahallesi Yardımlaşma Derneği’nin Avrupa’da yedi hayırsever dostlarımız var. Teklif ettik, kabul ettiler. Ama bizim sloganımız muhtar değil, belediye başkanları gibi çalışacağız dedik ve o şekilde çalışmaya başladık” ifadelerini kullandı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: "İlk etapta 7 bin 643 konutun temellerini atacağız"
14 Mart 2024 Perşembe - 09:47 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: "İlk etapta 7 bin 643 konutun temellerini atacağız" Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hatay’da düzenlediği proje tanıtım toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve ilçe belediye başkan adayları, deprem sonrası kentin iyileşme sürecini hızlandıracak projelerini açıkladı. CHP’nin büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları, Antakya Hatay Büyükşehir Belediyesi yerleşkesi amfi tiyatroda düzenlenen proje tanıtım toplantısında Hatay’ın yüzünü değiştirecek projelerini açıkladı. HBB Başkanı Lütfü Savaş, Hatay için hazırlanan ’İyileşme Rehberi’ ve ’Hızlı Yanıt Planı’nı tanıttı. 6 Şubat depreminin ardından şehrin yeniden inşası için büyük projeler ve sosyal tesislerin yanı sıra, Samandağ’dan Hassa’ya raylı sistem projesi ile ulaşımda devrim yapılacağı açıklandı. "7 bin 643 konutun temellerini atacağız" Yeni yapılacak konutların konforlu, güvenli ve sağlıklı sitelerden oluşacağını belirten Başkan Savaş, "Antakya’da Hollandalılar ile birlikte hibe ve kredi kaynağı ile 450 konut ve 84 ticari alan yapacağız. Saraycık ve Günyazı mahallelerinde toplamda 959 daire, Akasya ve Saraykent mahallelerinde 2 bin 340 konut ve 157 iş yeri, Defne ilçesi Çekmece ve Esentepe mahallelerinde 3 bin 334 daire ve 250 ticari alan, Kırıkhan’da 560 konut olmak üzere ilk etapta 7 bin 643 konutun temellerini atacağız” dedi. Hatay’ın ’Hızlı Yanıt Planı” hazır Hatay için bir “Hızlı Yanıt Planı” da hazırladıklarını belirten Başkan Savaş, "Bu kapsamda altyapı, enerji, kırsal kalkınma, kent güvenliği, ulaşım, eğitim, sağlık ve spor gibi hedef alanlarda 200’den fazla proje geliştirdik. Bunların bir bölümünün kaynağı onaylandı. Ulusal ve uluslararası bazı kurumlarla görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu. Ana hedef Samandağ’dan Hassa’ya raylı sistem Samandağ ilçesinden başlayarak Hassa’ya kadar bir raylı sistem ulaşımını hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Savaş, "Raylı sistem projemiz, ilçelerimiz arasındaki ulaşımın hızlanmasını, konforlu olmasını sağlayacak, ilimize ticari ve turistik yeni hareketlilikler kazandıracak, gençlerin üniversiteye ulaşımını kolaylaştıracak ve şehrimize büyük değer katacak" dedi. Emeklilere kendi işletecekleri sosyal tesisler Zor dönemler yaşayan emekli ve yaşlılar için işletmesini de kendilerinin yapacağı sosyal tesisleri ilçelere kuracaklarını belirten Başkan Savaş, "Burada okuma odaları, hobi merkezleri, atölyeler bulunacak. Bakıma muhtaç büyüklerimize gıda, ilaç desteğinde bulunup, evde bakım çalışmalarımıza devam edeceğiz. Emeklilerin, yaşlıların toplu taşımadan ücretsiz yararlanması uygulamasını devam ettirecek, onlar için tur organizasyonu, çeşitli etkinlikler düzenleyerek yaşlılarımızın evlere, konteynerlere hapsolmasını engelleyeceğiz" dedi.