Yerel Haberler
Giresun
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Giresun’da törenle kutlandı
01 Temmuz 2024 Pazartesi - 17:08 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Giresun’da törenle kutlandı 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 98. yıl dönümünü Giresun’da düzenlenen törenle kutlandı, Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı. Giresun Limanı Sahil Güvenlik Yerleşkesi içerisinde düzenlenen programda konuşan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, "Bugün Türk denizci rotasının, çağdaş ve müreffeh Türkiye idealine erişim rotası olduğunu takdirle izliyoruz. İnanıyoruz ki hiçbir rüzgar, hiçbir fırtına Türk denizcisini bu rotasından saptıramayacaktır. Kalbi, aklı ve ruhu aydınlık Türk denizcisi bu bilinçle her geçen gün daha da güçlenerek Türk Bayrağını, Dünya’nın denizlerinde sonsuza dek şerefle dalgalandıracaktır" dedi. Tamamlandığında Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı olma özelliğine sahip olacak ve Giresun Uzuncakum mevkiinde inşa çalışmaları devam eden balıkçı barınağı ile ilgili bilgi veren Serdengeçti "İlimiz ve bölgemiz için ciddi bir öneme haiz, Uzuncakum mevkinde inşa edilen Balıkçı Barınağımız tamamlandığında ise 85 bin m alan, 500 bin kasa kapasiteli soğuk hava deposu, 934 metre mendirek, 200 balıkçı tekne kapasitesi ve su ürünleri merkeziyle Karadeniz artık Giresun’dan dünya mutfağına uzanacak ve bu alanda çok büyük bir proje daha tamamlanmış olacak" diye konuştu. Programda denizci öğrencilerin mezuniyeti de kutlanırken, okullarını birincilikle bitirenlere Vali Serdendeçti tarafından diploma ve plaket takdim edildi. Çanakkale Deniz Şehitleri ile 4 Nisan 1953 yılında Çanakkale Boğazında batan Dumlupınar Denizaltısında şehit olan Giresunlu Mehmet Demir, Giresunlu Galip Yılmaz, Göreleli Hasan Kelleci ile tüm şehit ve gazilerin anısına denize çelenk bırakılmasıyla program sona erdi.
Karadenizli şarkıcıdan ortalama hız tespit sistemine türkülü tepki
30 Haziran 2024 Pazar - 11:02 Karadenizli şarkıcıdan ortalama hız tespit sistemine türkülü tepki Karadenizli şarkıcı Şerif Topal, Türkiye genelinde 1 Haziran’da uygulamaya konulan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kapsamındaki ortalama hız tespit sistemine tepkisini yazdığı türkü ile dile getirdi. Özellikle Giresun sınırları içinde 100 kilometrelik mesafede 7 ayrı noktaya kurulan ortalama hız takip tespit sistemi nedeniyle sürücülerin sık sık ceza aldığını ifade eden Topal, yazdığı türküde şu ifadeleri kullandı: "Arabamız TOGG marka/Gazla bakalım gazla /Tatil biter yol bitmez/40 kilometre hızla Radar cezalarını /Posta bize yolladı/ Amasya Merzifon’da/ Eşek bizi solladı." "Yollar otoban, arabamız TOGG ama EDS’ler geçit vermiyor" Sanatçı Topal, Karadeniz Sahil Yolu’nun standartlarının yükseltilip otobana dönüştürülmesine rağmen, radar uygulamalarının sürücülerin korkulu rüyası haline geldiğini savundu. Topal, “Ebetteki trafik kurallarına uyulmalı, hiç gitmemektense geç ulaşmak daha önemli ama trafik kazalarının çoğu süratli gitmekten değil, dikkatsiz ve kuralsız araba kullanmaktan kaynaklanıyor. Eskiden yollarımız bozuktu. İstanbul’dan memlekete 20 saatte geliyorduk. Şimdi yollar yapıldı, radar korkusundan yine 20 saatte geliniyor. Yani 100 kilometrelik bir mesafeye 7 EDS kurmak biraz abartılı olmuş. Dolaysıyla yollar yapıyoruz, şarkı sözünde olduğu gibi elektrikli TOGG arabaları yapıyoruz ama yollar radardan çileye dönüşüyor. Sonuçta biz sanatçıyız ve sanatçıların esin kaynağı toplumun gündemidir. Bu aralarda özellikle Karadenizli hemşehrilerimizin gündeminde radar olunca ben de böyle bir türkü yaptım. Sosyal medya platformlarında da hızla yayılarak büyük beğeni kazandı. Demek ki halkın isteğine sözcülük etmişiz" dedi.
Giresun’da “Aslanlar” suç örgütüne operasyon: 15 gözaltı
29 Haziran 2024 Cumartesi - 14:18 Giresun’da “Aslanlar” suç örgütüne operasyon: 15 gözaltı Giresun merkezli silahlı suç örgütüne yönelik 18 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda silah ve çok sayıda suç materyali ele geçirilirken, 15 kişi gözaltına alındı. Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süredir merkez ve ilçelerde faaliyet gösteren suç örgütüne karşı Giresun İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ile birlikte yürütülen operasyon hakkında bilgi verdi. Operasyonlar kapsamında yapılan baskınlarda silah, çeşitli doküman ele geçirildi, örgüt yöneticisi ve üyelerinden oluşan 15 kişi hakkında işlem yapıldı. Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, K.A isimli şahsın kurucusu, U.A isimli şahsın yöneticisi olduğu “Aslanlar” adlı suç örgütünün muhtelif zaman dilimlerinde Giresun ili ve ilçe merkezlerinde örgütsel faaliyet kapsamında silahlı eylemlerde bulundukları belirtildi. Açıklamada, “Giresun il merkezinde 13, İstanbul ilinde 2, Antalya ilinde 1 ve Dereli ilçe merkezinde 2 olmak üzere toplam 18 ayrı adreste eş zamanlı arama ve yakalama faaliyeti icra edildi. Yapılan arama işlemleri neticesinde tabanca, senet ve çek gibi suç ve suç unsuru olduğu değerlendirilen deliller ile dijital materyaller ele geçirildi. Yürütülen soruşturma kapsamında biri örgüt kurucusu, biri örgüt yöneticisi olmak üzere toplam 15 şahsa şüpheli sıfatıyla adli işlemler yapılarak, cezaevinde bulunan dört şahıs dışındaki toplam 10 hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca gözaltı kararı verildi. 10 şüpheli sanık tamamlanan ifadelerinin ardından Sulh Ceza Hakimliğince tutuklama kararı verilerek Espiye Ceza İnfaz Kurumuna gönderildi” ifadelerine yer verildi.
Asırlık el dokumaları yaşatılmaya devam ediyor
28 Haziran 2024 Cuma - 09:22 Asırlık el dokumaları yaşatılmaya devam ediyor Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyünde asırlık el dokumaları hala yaşatılmaya devam ediyor. Dastar, çanta, dırmaç gibi dokumalar, günümüzde halılarla yer değiştirse de, köy halkı tarafından hem üretiliyor hem de kullanılıyor. Artık koyun yünü ve keçi kılından yapılan iplikler yerine, renkli iplikler kullanılıyor. Bu dokumalar, imece usulüyle, toplu olarak yapıldığında ise bir şenlik havası yaşanıyor. Mesleğin son temsilcileri Köydeki dokumacıların çoğunun yaşlı ve bu geleneği gençlere öğretmekte zorlandıklarını anlatan 65 yaşındaki Münevver Yılmaz, “Köyümüzde büyüklerimizden öğrendiğimiz dastar, çanta, dırmaç gibi dokumaları kendimiz yapıyoruz. Günümüzde dastarın yerini halı, bizim dokuma çantalarımızın yerini kol çantaları, dırmacın yerini ipler alsa da bizim köyde hala kullananlar var. Neredeyse ihtiyacı olan herkesin dokuyabildiği bu el sanatlarını gençlere öğretmek zor çünkü hevesli değiller. Benim yaşlarda olanlar hem evinde dastar kullananların hem de bu mesleğin son temsilcileriyiz diyebiliriz. Bizden sonra ne kullanan nede dokuyan olmaz diye düşünüyorum. Dastar dokumak için tezgahı kurmak zor olduğu için bu işi yardımlaşarak yaparız. Hep bir araya geldiğimiz için de oldukça eğlenceli olur. Bir günde ancak bir kulaç dokunabiliyor. Yaptığımız dastar da genelde 3 ila 5 kulaç arasında oluyor. Dokuma işini kadınların olurken, erkekler ise dokumak için ihtiyacımız olan tezgâhtaki araç gereçlerimizi yapıyorlar” dedi. Köyde ihtiyaç, şehirde nostalji Dastar ve diğer el dokumaları, köyde hala birçok amaçla kullanıldığını ifade eden Emine Kirman, bu dokumaların genç kızların çeyizlerinde olmazsa olmaz olduğunu belirterek “Köyümüzde dastar sadece zemine sermek için değil, örtü, seccade gibi birçok yerde kullanılıyor. Dırmaçı ise ulaşımın olmadığı yamaç arazilerimizde yük taşımak için kullanıyoruz. Köyümüzde genç kızların çeyizinde olmazsa olmazı. Özellikle rengarenk dokunan dastarlar geçmişte koyun yününden, keçi kılından kök boya kullanılarak yapılıyordu. Ben dahi yün ipliğini boyamak için ormanlardan renk verecek ağaç kabuğu, bitki kökleri topladım. Ama günümüzde artık renkli iplikler var. Onları alarak dokumaya devam ediyoruz. Yaptıklarımızı kendimiz kullanıyoruz. Nostalji olsun diye şehirlere gidenler de yanlarında götürüyor. Ben kendi çocuklarıma öğrettim isteseler dokurlar ama pek ihtiyaç görmedikleri için uğraşmak istemiyorlar” diye konuştu.
Sağlık sorunlarına çare ararken yetiştirdiği mavi yemiş geçim kaynağı oldu
26 Haziran 2024 Çarşamba - 12:37 Sağlık sorunlarına çare ararken yetiştirdiği mavi yemiş geçim kaynağı oldu Giresun’da sağlık sorununa çare ararken, tavsiye üzerine tedavi amaçlı yetiştirmeye başladığı mavi yemiş geçim kaynağı oldu. Halk arasında mavi yemiş olarak bilinen yaban mersini yetiştiren elektrik mühendisi Refik Aslan, bir dönüm araziden bir tona yakın ürün alındığını ve kilosunun bin 250 ila bin 300 lira arasında satıldığını söyledi. Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan elektrik mühendisi Refik Aslan, fındık bahçesinin yerine yıllar önce dikmeye başladığı yaban mersini olarak ta bilinen mavi yemişin hasadını yapmaya başladı. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle döndüğü memleketinde mavi yemiş dikmeye başladığında herkesin garip karşılamasına rağmen bugün takdir edildiğini anlatan Refik Aslan, hasadını yaptığı mavi yemiş meyvelerini altın gibi tartarak sattığını söyledi. Mavi yemiş yetiştirmeye sağlık sorunları nedeniyle başladığını anlatan Aslan, “Yaşadığım sağlık sorununa çözüm ararken mavi yemiş meyvesini ve faydalarını keşfettim. Uzun bir araştırma serüveninin sonunda, doğup büyüdüğüm şehir olan Giresun’un Bulancak ilçesinde mavi yemiş meyvesini yetiştirmeye karar verdim. İlk önce bazı insanlar yetişmeyeceğini söyleseler de yetiştirmeyi başardım ve buralara uyumlu bir bitki olduğunu gördüm. İlk başta kendi sağlık sorunlarım için kullanıyordum sonra başkalarına faydası olsun istedim. En sonunda bir baktım ki ciddi anlamda bir geçim kaynağına dönüştü” dedi. "Mavi yemiş her şeyden önce sağlık meyvesidir" Mavi yemiş meyvesinin faydalarını da anlatan Aslan, “Mavi yemiş her şeyden önce sağlık meyvesidir. Çok lezzetli bir meyve ve süper meyve olarak tanımlanıyor. İçeriğindeki bileşikler kardiyovasküler sistem için çok yararlı. Bu nedenle kalp hastalıklarına ve tansiyona iyi geliyor. Şeker hastalığına, retina yırtıklarına, pankreasa, hipertansiyon ve düz kaslara inanılmaz derecede iyi geliyor. Kısacası parkinsondan demansa eklem hastalıklarından, bağırsak hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiğini bilimsel olarak da kanıtlanmış durumdadır” şeklinde konuştu. "Fındığın alternatifi olamaz ama yan gelir olarak düşünülebilir" Fındığa ek gelir olarak önemli bir ürün olduğunu da kaydeden Aslan, “Düz ve düze yakın arazilerde tarıma çok uygun olan mavi yemiş bitkisi, engebeli arazilerde emek yoğun olduğu için zor ancak, fındığa ciddi bir ek gelir. Fındık üreticileri dönüm başına 1 tona yakın hasat alabilirler. Bugün kilosu ise bin 250 ila bin 300 lira arasında değişmektedir. Biz de altın tartar gibi tartarak gram hesabı satışını da yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
"Afete Hazır Giresun" projesi başarıyla tamamlandı
24 Haziran 2024 Pazartesi - 15:45 "Afete Hazır Giresun" projesi başarıyla tamamlandı ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği tarafından yürütülen "Afete Hazır Giresun" projesi, Aksu Çayı’nda gerçekleştirilen akarsu arama eğitimi ile sona erdi. Giresun’un acil durumlara müdahale kapasitesini artırmayı hedefleyen proje çerçevesinde doğa arama kurtarma, deprem arama kurtarma ve akarsu arama kurtarma eğitimleri devam ediyor. Ayrıca, birçok kurum ve kuruluşta afet bilinçlendirme seminerleri düzenleniyor. ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mete Durmuş proje hakkında verdiği bilgide, “İçişleri Bakanlığı’nın sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini artırmak amacıyla mali olarak desteklediği proje, Giresun’un acil durumlara müdahale kapasitesini artırmayı hedefliyor. Projenin son aşaması olan akarsu arama eğitimi, Aksu Çayı’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Teorik ve uygulamalı eğitim alan kursiyerler, eğitim sonunda yapılan sınavlarda üstün başarı gösterdi. Eğitimi iki aşamada gerçekleştirdik. Teorik bilgileri akarsu içinde de uygulamalı olarak gösterdik. Akarsu morfolojisi, akarsu okuma, suya düşen kişiye müdahale, sonda ile arama ve güvenli yüzme teknikleri gibi önemli konuları öğrettik. Eğitimlerimiz başarılı geçti ve kursiyerler üstün bir başarı sergiledi. Hepsine özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi. ATAK Giresun’un tek yerel arama kurtarma derneği ATAK Derneği Başkanı Mete Durmuş son olarak, "Giresun’un ilk ve tek yerel arama kurtarma derneği olan ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği, gönüllülerden oluşmakta ve arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra kampçılık ve doğa yürüyüşü eğitimleri de düzenlemektedir. Her geçen gün derneğimize ilgi ve katılım giderek artmaktadır. Biz de eğitim faaliyetlerimizle her zaman afetlere hazır durumdayız” diye konuştu.