Yerel Haberler
Gaziantep
Gaziantepli kutnu kumaşı ustası "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü" almanın gururunu yaşıyor 30 Kasım 2024 Cumartesi - 09:43:14 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü”ne layık görülen Gaziantepli kutnu kumaş ustası Abdulkadir Mekki, “Bu ödülü Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’dan almak bizlere onur verdi” dedi. Saray kumaşı olarak bilinen ve Osmanlı padişahlarının kaftanlarında kullanılan kutnu kumaşının son temsilcilerinden olan 65 yaşındaki Abdulkadir Mekki, Türkiye’de yalnızca Gaziantep’te dokunan kutnu kumaşında makineleşmeye meydan okuyarak mesleğini severek sürdürüyor. Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen sanatını dedesinden ve babasından gördüğü usullerle yapmaya çalışan Abdulkadir Mekki, Ticaret Bakanlığı tarafından 6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun ile "Geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekler" arasında gösterilen kutnu kumaşı sanatını ayakta tutmaya çalışan az sayıdaki ustadan biri olarak dikkat çekiyor. Osmanlı’dan günümüze kadar devam eden mesleklerden olan kutnu dokumacılığı sanatını 60 yıldır severek sürdüren Mekki, Tarihi Yeni Han’daki iş yerinde kutnu kumaşından ürettiği yöresel kıyafetleri yeniden tasarlayarak modern hayata kazandırıyor. Kutnu kumaşına ilginin artmasıyla elbise, fistan, ayakkabı, terlik, şal, eşarp, atkı ve hediyelik torba gibi daha pek çok ürün yaparak ata yadigârı sanatını yaşatmaya çalışan Mekki, 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü”nü aldı. Ankara’da düzenlenen “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni”nde ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almanın mutluluğunu ve gururunu yaşayan Mekki, ödülü Gaziantep adına aldığını söyledi. Mekki, “Gaziantep’in yöresel kumaşı olan kutnu kumaşı üretimi yapıyorum. Unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan değerler adı altında Kültür ve Turizm Bakanlığı her sene yapmış oldukları insan hazineleri değerleri Cumhurbaşkanımız tarafından ödül veriliyor. Ben de o ödül törenine katıldım. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız, Gaziantep Valimiz, Olgunlaşma Enstitüsü ve Gaziantep Üniversitesi ve tüm Gaziantep’i tanıtan derneklerin hepsinin faydaları oldu. Hepsine teşekkür ediyorum. Bu ödül bizlere ve Gaziantep’imize hayırlı olsun” dedi. 5 yaşından beri Gaziantep kültürü olan kutnu kumaş üretimi yaptığını belirten Mekki, “65 yaşındayım ve ata yadigârı mesleğimde beşinci kuşağım. Osmanlı döneminde Gaziantep Halep arasında ticaret yaparken Osmanlı Devleti’nden sonra Cumhuriyet kurulunca biz aile olarak Gaziantep’te bu mesleği yapmaya başladık. Üstadımız dedemiz, babamız, kardeşlerim ve tüm ailemdir. Ailece bu işi yapıyoruz” şeklinde konuştu. “Gençleri bu mesleklere teşvik etmek lazım” Geçmişi geleceğe taşımak ve kutnu kumaşı dokumacılığını yaşatmak adına gayret ettiğini ifade eden Mekki, “Gaziantep için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kutnu kumaşı Türkiye Cumhuriyeti’nin milli kültürü olduğu için tanıtmaya, yeni insanları yetiştirmeye gayret ediyoruz. İnşallah ortaokul düzeyinde çocuklar bu mesleği öğrenirse ve meslek okulları da bu düzeyde olursa sadece kutnu değil bu kültürlerimiz yaşatılır. Gaziantep’in çok güzel değerleri var. Yemeni, bakır ve sedef kakma gibi hepsinin de meslek edindirme ihtiyacı var. Bu meslekleri geleceğe taşımak sadece kurslarla olmuyor. Okullarını açmak lazım. Gençlerin bu mesleklere rağbet göstermesi lazım. Gençleri bu mesleklere teşvik etmek lazım. Ama işin özünde kutnu kumaşında 7 alan var. Bunların hepsinin ayrı ayrı üstatları var. Hepsi yaşlı ve bu mesleği yaptıkları zaman mesleklerini devam ettirecek kimse yok. Sağ olsunlar kutnu kumaşını Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde ön plana çıkardılar. Bu konuda halen yardımcı oluyorlar. Desteklerinin devamını da bekliyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu ödülü Gaziantep adına aldım” Mekki, “Bu ödülü Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almak bizlere onur verdi. Bundan sonraki zamanlarda da geçmişi geleceğe taşıyacaklar adına inşallah destek vermeye devam ederler. Bu ödülü Gaziantep adına aldım. Bu ödül de herkesin katkısı var ve hepsine de teşekkür ediyorum. Gaziantep’imize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
29 Kasım 2024 Cuma - 16:31 Şehitkamil’deki tüm erkek kuaförlerine önlük ve havlu hediye edildi Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, esnaf gezisi sırasında bir erkek kuaförünün havlu ve önlük isteğini geri çevirmedi. Yılmaz’ın talimatıyla Şehitkamil genelindeki tüm erkek kuaförlerine havlu ve önlük hediye edildi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, bir kez daha gönülleri fethetti. Göreve başladığı günden beri toplumun tüm kesimlerine yönelik projeler hayata geçiren Yılmaz, bu kez de erkek kuaförlerinin gönlünü kazandı. Tüm kuaförlere önlük ve havlular teslim edildi Her gün mahalle ziyaretleri gerçekleştiren Başkan Yılmaz, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği erkek kuaföründe sürpriz bir istekle karşılaştı. Önlük ve havlu isteyen kuaförün talebine Yılmaz, kayıtsız kalmadı. Ziyaretten kısa süre sonra Yılmaz’ın talimatıyla gerekli adımlar atıldı. Belediye ekiplerince, Şehitkamil genelinde faaliyet gösteren tüm kuaförlere önlük ve havlu dağıtıldı. “Halkımız mutluysa biz mutlu oluruz” Şehitkamil’de artık hiç kimsenin kendisini yalnız hissetmemesini istediklerini söyleyen Yılmaz, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti. Şehitkamil’de kuaförlerin yıllardır görmezden gelindiğini aktaran Yılmaz, “Tesadüfen bir berbere selam vermek için girdik, bin ah işittik. Esnafımız, yalnız bırakıldıklarını ifade ettikten sonra önlük ve havlu talebinde bulundu. Biz de bunu kulak arkası edemezdik. Çünkü bu ilçede insanlar yıllarca hayatına terk edildi ve unutuldu. Bir nebze mutsuzluklarını gidermek adına böyle bir uygulama başlattık. Halkımız mutlu olduğu sürece bizler de mutlu oluyoruz. Şehitkamil’imizdeki tüm kuaförlere önlük ve havlularımızı dağıttık. Bu projelerimizin devamı da gelecek” dedi. Yıllardır böyle bir şeyle karşılaşmadık Başkan Umut Yılmaz’a hediyeleri için teşekkür eden kuaförler, yıllardır hiç böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını dile getirdi. Artan maliyetleri karşısında ihtiyaç duydukları alanda destek gördüklerini belirterek, Yılmaz ve ekibine teşekkür ettiler.
Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan: "Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var"
15 Eylül 2024 Pazar - 12:26 Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan: "Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var" Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantepli ünlü şef Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağının inovasyona değil sunuma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Lezzetlerimizin özünü korumalı, reçetelerini nesilden nesile aktarmalıyız" dedi. Gastroantep Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen "Mutfakta Ata Mirası Projeleri ile Geleneksel Yemeklerin Markalaşması panelinde konuşan Tahir Tekin Öztan, gastronominin çok önemli bir güç olduğunu belirterek, gelenekten gelen lezzetlerin geleceğe doğru bir şekilde aktarılmasının önemine dikkat çekti. “Lezzet on numara, sunumda sınıfta kalıyoruz” Gaziantep mutfağının İstanbul’daki en başarılı temsilcilerinden birisi olan ünlü şef Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağına hizmet etmek isteyen herkesin yemeklerimizin özüne sadık kalarak aslını koruması gerektiğini söyledi. Öztan, "Aksi taktirde bir çiğköfte yaparken birisi nar pekmezi koysun, birisi ceviz koysun, birisi başka bir şey koysun diyelim. Aradan elli yıl geçtikten sonra bunun aslı nedir diye sorduğunuzda cevap bulamazsınız. Artık geçmiş olsun, demekten başka bir şey kalmıyor. Türk mutfağının inovasyona ihtiyacı yok. Türk mutfağının sunuma ihtiyacı var. Lezzeti veriyoruz ama sunumda sınıfta kalıyoruz. Bazen insan bir yapar on gösterir. Biz ise on yapıp bir gösteriyoruz. Sizin için çok basit gibi görünen bir şey başkaları için çok önemli oluyor. Mesela İtalyanlar bir yemeği anlatırken, tarladan başlıyorlar. Tarladan sofraya gelene kadar ilgi çekici bir hikaye ortaya çıkıyor" dedi. “Her mevsim farklı kebaplarımız var” Gaziantep mutfağının özelliklerini mutfağın zenginliğini anlatan Öztan, "Mesela Antep’in kendi adıyla anılan bir kebabı yoktur, derler. Bu çok normal. Çünkü Gaziantep’in o kadar çok kebabı var ki, hangisini Gaziantep kebabı diye isimlendireceksiniz? Gaziantep’te her mevsimin ayrı kebabı var. Kışın soğan kebabını, baharda keme kebabını, yeni dünya kebabını yersiniz. Yazın alinazik yersiniz. Bizim her mevsim ayrı kebaplarımız var. Meyvelerle yapılan çok çeşitli kebaplarımız var. Bizim yemek kültürümüzde, geleneğimizde meyvelerle, sebzelerle yapılan çok sayıda kebabımız var” ifadelerini kullandı. “Gastronomiyi bekleyen tehlike” Gaziantep mutfağını bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Öztan, internet üzerindeki uygulamalar aracılığıyla lokanta ve restaurantlardan evlere yemek servisi yapılmasının çok yaygınlaştığına vurgu yaptı. Öztan, "Herkes dışarıdan hazır yemek istiyor. Genç kızlarımız o yemeklerin nasıl yapıldığını bilmiyor, annesinin mutfağına girmiyor. Sonuçta da lezzetlerimiz, değerlerimiz unutuluyor" diye konuştu. “Reçeteleri gelecek nesillere aktarmalıyız” Öztan, panelde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Çok önemli bir konu var. Yemeklerimizin, tatlılarımızın reçetelerini korumamız lazım. Mesela biz 50 ile 80 yaş arasındaki kadınların reçetelerinden oluşan bir kitap yazdık. Onlar bize annelerinden hatta nelerinden aldıkları reçeteleri verdiler. Böylece 150 yıl önceki reçeteleri kayıt altına almış olduk. Gastronomi çok önemli bir güçtür, değerdir. Bunun kıymetini bilelim ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktaralım."
Başkan Şahin festival alanında vatandaşlarla bir araya geldi
15 Eylül 2024 Pazar - 12:25 Başkan Şahin festival alanında vatandaşlarla bir araya geldi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin kalbinin attığı yer olan Festivaller Parkı’nda stantları gezdi ve vatandaşlarla bir araya geldi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali, paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler ve etkinliklerle tüm hızıyla sürüyor. Gazi şehrin eşsiz mutfağını bir kez daha tüm dünyaya tanıtacak ve kültür sanat etkinlikleriyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatacak festivalde, Başkan Fatma Şahin, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ile birlikte stantları ziyaret etti. Festival alanına gelen ziyaretçilerle sohbet eden Başkan Fatma Şahin, etkinlikler hakkında fikirlerini sordu. Vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektiren Başkan Şahin, stantlarda sergilenen ürünleri inceledi ve ürünler hakkında bilgi aldı. Festivale katılan Hatay Gastronomi Evi standını Başkan Mehmet Öntürk ile ziyaret eden Şahin, katılımcılarla festival hakkında sohbet etti. 14-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali boyunca elliye yakın noktada yaklaşık beş yüz kültür sanat etkinliği yapılacak ve bine yakın sanatçı sanatseverlerle buluşacak. Festivalde ilk iki gün, gastronomi konuları ele alınacak. Festival alanında düzenlenecek panel ve söyleşilerle “GastroANTEP Festivali’nde Ekonomi Konuşuluyor” teması işlenecek, atölye çalışmalarıyla ise Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli şefleri Gaziantep’in gıdalarıyla vegan, vejetaryen ve şifa ürünlerine yön verecek. Ayrıca, birçok etkinlik ve çocuk etkinlikleri düzenlenecek.
Yarım asırdır antika eşyalara ve hatıralara hayat veriyor
15 Eylül 2024 Pazar - 11:24 Yarım asırdır antika eşyalara ve hatıralara hayat veriyor Gaziantep’te yarım asırdır ömrünü antika eşyaların restorasyon ve tamiratına adayan Ahmet Zihni Marangozoğlu, tarihi eserlere ve hatıralara hayat veriyor. Baba mesleği olan antika restorasyonu işine yarım asır önce çırak olarak başlayan ve gönlünü antika eşyalar ile onların hikayelerine kaptıran 58 yaşındaki Ahmet Zihni Marangozoğlu, maddi değeri binlerce lira, manevi değerine ise paha biçilemeyen eserleri ilk günkü hallerine kavuşturuyor. Gaziantep’in yanı sıra çevre illerden antika eşyaların geldiği atölyede gramofon, antika cami ve duvar saatleri, radyo, televizyon, karyola ve ayna gibi tahta eserler bulunuyor. Babasından öğrendiği antika tamircilik mesleğini yıllardır büyük bir aşkla sürdüren Marangozoğlu, farklı dönemlere tanıklık etmiş ve evlerde anı olarak saklanan antika eşyaları tamir ederek eski haline getiriyor. Tarihi Gaziantep Kalesi civarındaki tarihi Yeni Han’da bulunan 15 metrekarelik dükkanında eski antika eşyaları tamir ederek geçimini sağlayan Marangozoğlu, baba mesleği severek sürdürüyor. Gaziantep’in yanı sıra bölge illerinden ve Türkiye’nin birçok ilinden gelen antika eşyaları tamir ettiğini belirten Marangozoğlu, yaklaşık bir asırlık cihazları tamir ederek ilk günkü haline getirdiğini ifade etti. Unutulmaya yüz tutmuş ve insanların anı olarak evlerinde sakladığı antika eşyaları tekrar gün yüzüne çıkardığını belirten Marangozoğlu, atölyesinde bulunan en yeni eserin 70 yıllık olduğunu bildirdi. “Gaziantep’te yıllardır antika eser tamiri yapıyorum” Antika eser tamirciliği mesleğine henüz 7 yaşında iken babasının yanında çırak olarak başladığını ifade eden Marangozoğlu, “Gaziantep’te yıllardır antika eser tamiri yapıyorum. Bu küçük atölyemde baba mesleğimi sürdürüyorum. Antika anlamında kim ne getirirse tamir ediyoruz. Saat, gramofon, karyola, dolap, radyo ve ayna gibi eserleri yeniden değerlendiriyoruz. Kullanılmayan, kenara atılmış eserlere yeniden hayat veriyoruz. 7 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Ben daha çok tahta antika eşyaları tamir ediyordum. Fakat son 10 yıldır gramofon tamirciliği de yapıyorum. Antika tamirciliği babam mesleğimdir. Çocukluğumdan beri bu işin içerisindeyiz. Baba mesleği olduğu için mesleğimi severek yapıyorum. Antika cami saatleri başta olmak üzere kim ne getirirse yani antika anlamında ne varsa tamir ediyoruz. Kaybolan hatıraları burada geri getiriyoruz. İnsanlara hatıralarını geri kazandırıyoruz” dedi.
Şahinbey’de engel atlama teşvik müsabakaları tamamlandı
15 Eylül 2024 Pazar - 10:55 Şahinbey’de engel atlama teşvik müsabakaları tamamlandı Şahinbey Belediyesi ve Türkiye Binicilik Federasyonu’nun işbirliği ile düzenlenen Engel Atlama Teşvik Müsabakaları büyük bir heyecanla tamamlandı. 10 sporcunun katıldığı yarışmada Muhammet Emin Doğan 61.81 saniyeyle birinci olarak büyük bir başarıya imza attı. Yarış sonunda dereceye giren sporculara ödülleri takdim edilirken, birinci olan Doğan’a ödülünü Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu verdi. Başkan Tahmazoğlu, genç yetenekleri teşvik etmek amacıyla düzenlenen bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak, binicilik sporunun gelişmesi için belediye olarak desteklerinin devam edeceğini belirtti. “Burada herhangi bir yaş, cinsiyet ayrımı yok” Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyemiz ve Türkiye Binicilik Federasyonu’nun işbirliği Geleneksel Sporlar Merkezimizi ilk defa engel atlama yarışması düzenledik. Türkiye’nin değişik illerinden yarışmacılar katıldı. 140 at burada yarıştı. Bugün 70 yarında 70 at yarışacak. Burada herhangi bir yaş, cinsiyet ayrımı yok. Her yaştan her birey katılabilir. Gaziantep’te bunun ilk olması çok önemli. Bizim sahamız her türlü spora müsait bir sahadır. Bu tarz yarışmaları düzenlemeye devam edeceğiz” dedi. “Atıma ve ekibime çok teşekkür ediyorum” Yarışmada birinci olan Muhammet Emin Doğan, “Yaklaşık 10 yıldır binicilik sporuyla uğraşıyorum. Biz çok mutluyuz. Kızım çok iyiydi. Her şeyden önce atıma teşekkür ediyorum. O olmasaydı ben başaramazdım bunu. Sadece ikimizin değil ekibin başarısı. Atıma ve ekibime çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Şahin: “Gaziantep, bölgenin kaldıracı, destinasyonu”
14 Eylül 2024 Cumartesi - 16:18 Şahin: “Gaziantep, bölgenin kaldıracı, destinasyonu” Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nin açılış programında yaptığı konuşmada Gazi şehrin bölgenin kaldıracı ve destinasyonu olduğunu vurgulayarak, bölgedeki tüm şehirlerle beraber bölgesel kalkınmanın önemini aktardı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’nde yapılan açılış konuşmaları festivalin kent ve bölge için önemine dikkat çekerken gastronomi başlığının dünyada geldiği noktaya da vurgu yapıyor. Gazi şehrin güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için, 14-22 Eylül tarihleri arasında yapılan festivalde kortej yürüyüşünün ardından GastroANTEP ’in kalbinin attığı Festivaller Parkı’na geçildi. Çocukların gösterisinin ardından yapılan açılış konuşmalarıyla etkinlikler başladı. Bu yıl festivalin ilk iki gününde düzenlenecek panel ve söyleşilerle “GastroANTEP Festivali’nde Ekonomi Konuşuluyor” teması işlenecek, workshoplarla ise Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli şefleri Gaziantep’in gıdalarıyla vegan, vejeteryan ve şifa ürünlerine yön verecek. Festival sürecince ayrıca elliye yakın noktada beş yüz civarı kültür sanat etkinliği yapılacak, bine yakın sanatçı sanatseverlerle buluşacak. Şehrin tamamına yayılan festivalde ayrıca farklı 21 nokta belirli kriterler göz önüne alınarak Festivalin lezzet durakları olarak belirlendi. “Festivalde bereket, kardeşlik, sevgi, muhabbet var” Yaptığı açılış konuşmalarında festival için gelen herkese teşekkür eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Şehrimizde festival var. Festivalde bereket, kardeşlik, sevgi, muhabbet var. Festivalde birlik ruhu ve bugün gördüğünüz güzellik var. Şehrimizde festival var. Kültür ve Turizm Bakanımızın Kültür Yolu ile birleştirdiği çok önemli bir başlangıç var. Bu yüzden bizi yalnız bırakmadığınız için, festival adına, kültür adına, sanat adına ‘Benim de söyleyecek bir sözüm, bir kelamım var’ diyen herkes burada. Bu salonun çatısı altında ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu heyecana ortak olduğunuz, her seferinde gelip dağ gibi arkamızda durduğunuz için esnafın gözündeki bereketi canlandırdığınız, çiftçimizin ümidini arttırdığınız için teşekkür ediyorum. Kadın kooperatiflerinden çıkan ürünün bütün dünyaya şifa getirdiği bir festivale başlangıç yapmak için karşımızdasınız” dedi. “Burada zerdali çekirdeği ile açlığa direnip, dünyanın lezzet başkenti olma duruşuna sahip Gaziantep ruhu var” Konuşmasının devamında bugünün Mevlid Kandili olduğunu belirten Başkan Fatma Şahin, kentin binlerce yıllık bir medeniyet ve devlet aklının mirasçısı olduğunu aktararak, “Bir taraftan camilerimizde mevlitlerimiz okunurken bir taraftan da şehirde bizi biz yapan değerler, bizi geleceğe taşıyan değerler burada. Ahi Evran kültürüyle beslenen Bakırcılar Çarşımız, kalemizin etrafında sahabe kültürüyle ‘Benden alışveriş yapıldı yanımdaki komşudan alışveriş yapılmadı’ diyen bir duruşa ihtiyacımız var. Dünyanın iyileşmeye ihtiyacı var. Kültür ve sanat iyileştirir. Dünyanın ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışına ihtiyacı var. 22 yıl önce partimizi kurarken Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ‘Önce insan, insanı yaşat ki devlet yaşasın’ dedik. Çocuklarımıza bunu öğretmek için, ecdadın yüz yıl önce bize bıraktığı mirası panorama müzesinde buluşması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün diğer bütün illere örnek olarak gösterdiği Gaziantep’in duruşu var, burada zerdali çekirdeği ile açlığa direnip dünyanın lezzet başkenti olma duruşuna sahip Gaziantep ruhu var” ifadelerini kullandı. “Yeni dönemde bu şehri akıllı şehir, dirençli şehir yapacağız” Konuşmasının son bölümünde bölge için Gaziantep’in önemine vurgu yaparak, “Bölgenin kaldıracı, destinasyonuyuz. Buraya baktığımızda bir medeniyet korosu var. Herkes kendini buluyor. Gaziantep’in, Hatay’ın, Kahramanmaraş’ın, Mardin’in inanç turizminden, doğa turizmine o kadar çok yapılacak iş var ki. Yeni dönemde bu şehri akıllı şehir, dirençli yapacağız. Bu bölgeyi doğa turizminden, inanç turizmine, kongre turizminden sağlık turizmine bölgenin başkenti yapacağız. İtalyanlarla yarışıyoruz. Fazlamız var eksiğimiz yok. İspanya’nın San Sebastian’ı, İtalya’nın Roma, Napoli ile yarışıyoruz. Bölgede gücümüzü birleştireceğiz. İri olacağız, diri olacağız birlikte Gaziantep Ruhu’nu dünya ruhuna dönüştürecek, ‘Şehrimizde festival var, herkesi Gaziantep’e bekliyoruz’ diyor hepinizi selamlıyorum” şeklinde konuştu. Programda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül ise, “Festival insanları, dostları, kalpleri birleştirmek için çok önemli bir vesile. Sofranın verdiği bir birliktelik var. Gaziantep’in de özelliği diline, dinine, bakmadan hep beraber aynı sofraya otururuz. Başkanımız Fatma Şahin’in her yıl üzerine koyarak devam ettirdiği festivalde başarılarını takdirle karşılıyoruz” şeklinde konuştu. Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise Gaziantep’in gastronomi haricinde diğer özellikleri hakkında bilgi vererek, “Bir yıl önce Gaziantep’e geldiğimde kenti tanıdığımı düşünüyordum. Ama geldiğimde gördüm ki sadece buz dağının görünen yüzünü biliyormuşum. Çok özel bir kent, çok özel topraklar, çok özel bir kültür ve tarih. Bu şehrin konu ne olursa olsun söyleyecek iki çift lafı var. Gastronomi çok öne çıktı ama bu şehrin her konuda söyleyeceğiz sözü var” diye konuştu. Programda ayrıca Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da konuşma yaptı.