KÜLTÜR SANAT - 15 Eylül 2024 Pazar 12:26

Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan: "Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var"

A
A
A
Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan: "Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var"

Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantepli ünlü şef Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağının inovasyona değil sunuma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Lezzetlerimizin özünü korumalı, reçetelerini nesilden nesile aktarmalıyız" dedi.


Gastroantep Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen "Mutfakta Ata Mirası Projeleri ile Geleneksel Yemeklerin Markalaşması panelinde konuşan Tahir Tekin Öztan, gastronominin çok önemli bir güç olduğunu belirterek, gelenekten gelen lezzetlerin geleceğe doğru bir şekilde aktarılmasının önemine dikkat çekti.


“Lezzet on numara, sunumda sınıfta kalıyoruz”


Gaziantep mutfağının İstanbul’daki en başarılı temsilcilerinden birisi olan ünlü şef Tahir Tekin Öztan, Türk mutfağına hizmet etmek isteyen herkesin yemeklerimizin özüne sadık kalarak aslını koruması gerektiğini söyledi. Öztan, "Aksi taktirde bir çiğköfte yaparken birisi nar pekmezi koysun, birisi ceviz koysun, birisi başka bir şey koysun diyelim. Aradan elli yıl geçtikten sonra bunun aslı nedir diye sorduğunuzda cevap bulamazsınız. Artık geçmiş olsun, demekten başka bir şey kalmıyor. Türk mutfağının inovasyona ihtiyacı yok. Türk mutfağının sunuma ihtiyacı var. Lezzeti veriyoruz ama sunumda sınıfta kalıyoruz. Bazen insan bir yapar on gösterir. Biz ise on yapıp bir gösteriyoruz. Sizin için çok basit gibi görünen bir şey başkaları için çok önemli oluyor. Mesela İtalyanlar bir yemeği anlatırken, tarladan başlıyorlar. Tarladan sofraya gelene kadar ilgi çekici bir hikaye ortaya çıkıyor" dedi.


“Her mevsim farklı kebaplarımız var”


Gaziantep mutfağının özelliklerini mutfağın zenginliğini anlatan Öztan, "Mesela Antep’in kendi adıyla anılan bir kebabı yoktur, derler. Bu çok normal. Çünkü Gaziantep’in o kadar çok kebabı var ki, hangisini Gaziantep kebabı diye isimlendireceksiniz? Gaziantep’te her mevsimin ayrı kebabı var. Kışın soğan kebabını, baharda keme kebabını, yeni dünya kebabını yersiniz. Yazın alinazik yersiniz. Bizim her mevsim ayrı kebaplarımız var. Meyvelerle yapılan çok çeşitli kebaplarımız var. Bizim yemek kültürümüzde, geleneğimizde meyvelerle, sebzelerle yapılan çok sayıda kebabımız var” ifadelerini kullandı.


“Gastronomiyi bekleyen tehlike”


Gaziantep mutfağını bekleyen tehlikelere de dikkat çeken Öztan, internet üzerindeki uygulamalar aracılığıyla lokanta ve restaurantlardan evlere yemek servisi yapılmasının çok yaygınlaştığına vurgu yaptı. Öztan, "Herkes dışarıdan hazır yemek istiyor. Genç kızlarımız o yemeklerin nasıl yapıldığını bilmiyor, annesinin mutfağına girmiyor. Sonuçta da lezzetlerimiz, değerlerimiz unutuluyor" diye konuştu.


“Reçeteleri gelecek nesillere aktarmalıyız”


Öztan, panelde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Çok önemli bir konu var. Yemeklerimizin, tatlılarımızın reçetelerini korumamız lazım. Mesela biz 50 ile 80 yaş arasındaki kadınların reçetelerinden oluşan bir kitap yazdık. Onlar bize annelerinden hatta nelerinden aldıkları reçeteleri verdiler. Böylece 150 yıl önceki reçeteleri kayıt altına almış olduk. Gastronomi çok önemli bir güçtür, değerdir. Bunun kıymetini bilelim ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktaralım."



Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan: "Mutfakta inovasyona değil sunuma ihtiyacımız var"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Pompalı tüfekle eve saldırı düzenlemişti: Polise yakalanınca tüfeği kafasına dayadı Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde geçtiğimiz hafta bir eve pompalı tüfekle saldırı düzenleyen şahıs, polis ekipleri tarafından yakalandı. Kovalamaca esnasında yakalanan ve pompalı tüfeği kafasına dayayarak direnen şahsı ekipler ikna ederek gözaltına aldı. Tutuklanarak cezaevine gönderilen şahıs, adliyede kendisini görüntüleyen gazetecilere, “Ben meşhur olalı çok oldu” dedi. Olay, 24 Kasım Pazar günü gece saatlerinde Karapürçek ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Altın Sokak’ta meydana gelmişti. Edinilen bilgiye göre, F.B.’ye (47) ait iki katlı evin alt katına kimliği belirsiz bir kişi tarafından pompalı tüfekle ateş açıldı. Evdekilerin korku dolu anlar yaşadığı olayda, tüfekten çıkan saçmalar evin camlarına hasar verdi. Polis ekipleri, saldırının ardından kaçarak kayıplara karışan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Ekiplerce yapılan çalışma neticesinde şüphelinin kimliği belirlendi. Yakalanınca tüfeği kafasına dayadı Harekete geçen polis ekipleri ile şahıs arasında kovalamaca yaşandı. Şifalı Su Sokak üzerinde yakalanan ve elindeki pompalı tüfeği kafasına dayayarak direnen M.K. isimli şahsı ikna eden polis ekipleri yakalayarak gözaltına aldı. Pompalı tüfek ile birlikte 16 adet dolu fişek de ele geçirildi. Gazetecilere: “Ben meşhur olalı çok oldu” İfadesinin alınmasına yönelik ‘tehdit’ ve ‘hakaret’ suçlarından aranması olduğu da öğrenilen M.K., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şahıs, cezaevine gönderildiği esnada adliyede kendisini görüntüleyen gazetecilere, “Ben meşhur olalı çok oldu” dedi.