ÇEVRE - 02 Temmuz 2024 Salı 15:58

Sürdürülebilir Şehirler 2040 Atölyesi düzenlendi

A
A
A
Sürdürülebilir Şehirler 2040 Atölyesi düzenlendi

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle Gelecek Araştırmaları Enstitüsü tarafından yürütülen GEGEM Projesi kapsamında Sürdürülebilir Şehirler 2040 Atölyesi Tepebaşı Belediyesi paydaşlığında gerçekleştirildi.


Tepebaşı Belediyesi sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirilen çalışmalara destek vermeyi sürdürüyor. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerin ardından ülkemizin ihtiyaç duyduğu gelecek planlamaları süreçlerine gençlerin katılımını teşvik etmeyi amacıyla hazırlanan GEGEM Projesi, gelecek tasarımı çalışmaları yoluyla gençleri programlara dahil ederek hem onların yeni yaşamlarına güçlü dönmelerini sağlamayı hem de depremlerden etkilenen topluluklar için huzurlu ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı hedefliyor. Bu amaçlar doğrultusunda farklı illerde gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerden biri olan Sürdürülebilir Şehirler Atölyesi Tepebaşı Belediyesi paydaşlığında Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlendi.



Katılımcılara bilgi verildi


Kalkınmanın temel taşlarından olan sürdürülebilir şehirler konusunda gençlerin farkındalığını artırmak, sorumluluk almalarını teşvik etmek ve harekete geçmelerini desteklemek amaçlanan atölyede, Gelecek Araştırmaları Enstitüsü tarafından geliştirilmiş ve gelecek senaryoları oluşturmayı sağlayan GÖK (Gelecekten Öğrenme Kuramı) Metodolojisi’nden yararlanıldı. Gelecek Araştırma Enstitüsü kurucu üyesi ve fütürist Samet Çelik, atölyede bir sunu gerçekleştirdi. Katılımcılar bir yandan gelecek senaryoları oluşturma deneyimi yaşarken, diğer yandan sürdürülebilirlik, sürdürülebilir şehirler için çözümler ve akıllı şehirler gibi konularda bilgi edindi.


Atölyeye Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu’nun yanı sıra birçok sayıda genç katıldı.



Sürdürülebilir Şehirler 2040 Atölyesi düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ali Koç: “Adaylığım söz konusu değil” Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ali Koç, göreve tekrar aday olmayacağını ve yapılacak istişareler sonrası yeni başkanın gelecek hafta belirleneceğini söyledi. Kulüpler Birliği Vakfı’nın Maslak’taki merkezinde gerçekleşen toplantıda, vakfın yeni başkanı için görüşmeler yapıldığı ve yeni başkanın haftaya açıklanacağı bildirildi. Toplantı sonrası Kulüpler Birliği ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, “Başkanlık hakkında herkes istişare etti ve görüşlerini belirtti. Bugünkü tarih bizim ilk genel kurul tarihimiz. Önümüzdeki hafta gerçekleştireceğimiz ikinci toplantımızda hem başkan hem de yönetim kuruluna karar verip açıklayacağız. Bugün aynı zamanda önümüzdeki Türkiye Futbol Federasyonu seçimleri de konuşuldu. Federasyon başkanlığı seçiminde aday olmak isteyen kişilerin bizlere talebi oldu. Kulüpler Birliği’ne sunum yapmak istediklerini söylediler. Kimleri hangi şartlarda dinleyeceğimizi de bugün aramızda istişare ettik. Birkaç yönetimsel konumuz vardı, onları konuştuk. Güzel bir katılım oldu. Epeydir bir araya gelip görüşemiyorduk. Başkanlarımızın bir kısmı milli maça gidecekler. Allah yar ve yardımcıları olsun. Kura konusunda iyi olduğumuzu düşünüyorum. Milli takımı konuştuk. Sponsorluklarla alakalı birkaç karar alındı” diye konuştu. Ali Koç: “Adaylığım söz konusu değil” İki dönem sürdürdüğü görevine devam etmeyeceğini aktaran Başkan Ali Koç, “Sağ olsunlar teveccüh gösteren başkanlarımız oldu. İstişare etme sebebimiz de bu yüzdendi. Adaylığım söz konusu değil. Anadolu’dan mı yoksa 4 büyük kulüplerden mi olsun? Yönetim kurulunda kimler olsun? Gibi birçok konuyu konuştuk. Bu veriler ve görüşmeler neticesinde önümüzdeki hafta tekrardan toplanacağız ve kararımızı alacağız. Şahsıma gelirsek, benim ikinci dönemim. Genelde 1’er yıllık dönemler oluyor. Aslında bizler tüzüğümüzü değiştirip bu süreyi 2 veya 3 sene olarak değiştirmemiz gerekiyor. Taze bir kana ihtiyaç var. Çok çabuk geçiyor çünkü zaman” ifadelerini kullandı. Hasan Arat: “Benim önceliğim şu anda Beşiktaş” Kulüpler Birliği başkanlığının zaman gerektiren bir görev olduğunu vurgulayan Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, ise, “Kulüpler Birliği başkanlığı görevi için teveccüh gösterip beni adaylığa yakıştıran arkadaşlar oldu. Gayet normaldir. Benim önceliğim şu anda Beşiktaş. Bunu daha önce de söylemiştim. Daha Beşiktaş’ta yapacak çok işimiz var. Bu büyük bir zaman gerektiriyor. Buraya zaman ayıranlara da teşekkür ediyorum. Arkadaşlarımla birlikte Beşiktaş şu an için bizim önceliğimiz. Umarım camiamıza layık bir şekilde bu çalışmaları yürütürüz. Kulüpler Birliği’nin seçeceği başkanı da tüm kalbimle destekleyeceğimi söylemek isterim” şeklinde konuştu. Eyüpspor Başkanı Murat Özkaya da, “Çok güzel bir toplantı oldu. Herkes ortak bir görüşte birleşti. Birlikte çalışmak güzel. Süper Lig’i inşallah bu sene çok daha keyifli göreceksiniz. Bugün çok güzel kararlar aldık. Bu kararlar doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
Bursa Bursa’da selin bilançosu havadan görüntülendi Bursa’da aniden bastıran yağış hayatı olumsuz etkilerken, Uludağ’ın eteklerinde taşan dereler ise park halindeki otomobilleri önüne katıp sürükledi. Taşan derenin etkileri havadan görüntülendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada metrekare başına 41 kilogram yağış düştüğü belirtilirken, acil durum haricinde trafiğe çıkılmaması uyarısı yapıldı. Bursa’da sağanak yağış sebebiyle birçok evi su basarken, taşan dereler sokaklarda park halinde bulunan araçları önüne kattı. Uludağ’ın eteklerindeki Yıldırım ilçesi Teferrüç Mahallesi’nde bulunan Karınca Deresi’nden kopan taş parçaları sokağı yürünmez hale getirdi. Dereden taşan sulara dayanamayan otomobiller üst üste geldi. Kullanılmaz hale gelen otomobillerini gören vatandaşlar, yaşananları hayretler içerisinde izledi. Derenin getirdiği sel sonrası yolda yürüyen yaşlı bir kadın dengesini kaybedip yere düştü. Çevredeki vatandaşların çabalarıyla kurtarılan kadın, yürümekte zorlandığı için terliklerini bırakıp yalın ayak yoluna devam etti. Otomobilini korumak için ağaca bağladı Derenin yakınında ikamet eden bir vatandaş ise otomobilinin kaputuna geçirdiği halatı bahçesindeki ağacına bağladı. Muhtemel bir yağış öncesi kendi çapında önlem aldığını söyleyen vatandaş, "Olayı küçük bir hasarla atlattık. Verilmiş sadakamız varmış, Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi. Bursa’nın çeşitli bölgelerinde yaşanan taşma ve su basma olayları için belediye ve itfaiye ekipleri hummalı bir çalışma başlattı.
Karabük Karabük’te orman yangını kısmi olarak kontrol altına alındı Karabük’ün Ovacık ilçesinde yıldırım düşmesi nedeniyle çıkan orman yangını kısmi olarak kontrol altına alındı. Yaylacılar köyü ile Soğanlı köyü Üzümcük Mahallesi arasında bulunan ormanlık mevkiinde yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, arazöz, su tankeri sevk edildi. Sarp kayalıklar söndürme çalışmalarını zorlaştırırken 12 hektarlık alanda etkili olan yangın, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 2 adet AS-532 Cougar helikopter desteğiyle de yaklaşık 10 saatlik çaba sonunda kısmi olarak kontrol altına alındı. "Yıldırım düşmesi sonrasında çıkan bir yangın olduğunu değerlendiriyoruz” Karabük Valisi Mustafa Yavuz, yangın bölgesine gelerek Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu’ndan son durum hakkında bilgi aldı. Vali Yavuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün sabah 07.45’te başlayan yangın özellikle rüzgarın da etkisiyle kayalık bir alanda başladı. Arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmeye göre yıldırım düşmesi sonrasında çıkan bir yangın olduğunu değerlendiriyoruz. An itibariyle helikopterlerimiz müdahalelerini yaptılar. Arazinin dik ve sarp olması nedeniyle onlar çalışmalarına ara verdiler fakat alanda hem İl Özel İdaremize hem Orman İşletme Müdürlüklerimize, hem diğer kurumlarımıza ait yaklaşık olarak 16 arazözümüz, 2 dozerimiz, 5 su tankerimiz, ve diğer araçlarımızla birlikte yaklaşık da 74 personelimizle birlikte yangına müdahale ediliyor” dedi. “Artık büyük bir oranda kontrol altına alındığını söyleyebiliriz ama bir iki noktada müdahaleler devam ediyor” diyen Yavuz, "İnşallah o müdahalelerle birlikte hava kararmadan yangını tamamen kontrol altına almaya çalışıyoruz. Ondan sonrasında da soğutma çalışmalarına başlayacağız. Bizi tek zorlayan taraf arazinin sarp, kayalık ve engebeli olması müdahale de zaman zaman sıkıntılar yaşanmasıdır. İnşallah bundan sonra da arkadaşlarımız mücadelesine devam edecekler” ifadelerini kullandı. Vatandaşlara çağrıda bulunan Vali Yavuz, “Bildiğiniz gibi Valiliğimizin almış olduğu kararla 15 Haziran-31 Ekim alanında Karabük’teki bütün ormanlara girişlerimizi yasaklamıştık. Bu yasağa lütfen vatandaşlarımızın riayet etmesini istiyoruz. Aynı zamanda da ormanlarımızda ateş yakılmamasını bütün vatandaşlarımızdan rica ediyoruz. Çünkü ormanlarımız bizim geleceğimiz” diye konuştu.
Bursa Bursa’da selin bilançosu böyle görüntülendi Bursa’da aniden bastıran yağış hayatı olumsuz etkilerken, Uludağ’ın eteklerinde taşan dereler ise park halindeki otomobilleri önüne katıp sürükledi. Taşan derenin etkileri havadan görüntülendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada metrekare başına 41 kilogram yağış düştüğü belirtilirken, acil durum haricinde trafiğe çıkılmaması uyarısı yapıldı. Bursa’da sağanak yağış sebebiyle birçok evi su basarken, taşan dereler sokaklarda park halinde bulunan araçları önüne kattı. Uludağ’ın eteklerindeki Yıldırım ilçesi Teferrüç Mahallesinde bulunan Karınca deresinden kopan taş parçaları sokağı yürünmez hale getirdi. Dereden taşan sulara dayanamayan otomobiller üst üste geldi. Kullanılmaz hale gelen otomobillerini gören vatandaşlar, yaşananları hayretler içerisinde izledi. Derenin getirdiği sel sonrası yolda yürüyen yaşlı bir kadın dengesini kaybedip yere düştü. Çevredeki vatandaşların çabalarıyla kurtarılan kadın, yürümekte zorlandığı için terliklerini bırakıp yalın ayak yoluna devam etti. Otomobilini korumak için ağaca bağladı Derenin yakınında ikamet eden bir vatandaş ise otomobilinin kaputuna geçirdiği halatı bahçesindeki ağacına bağladı. Muhtemel bir yağış öncesi kendi çapında önlem aldığını söyleyen vatandaş “Olayı küçük bir hasarla atlattık. Verilmiş sadakamız varmış, Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi. Bursa’nın çeşitli bölgelerinde yaşanan taşma ve su basma olayları için belediye ve itfaiye ekipleri hummalı bir çalışma başlattı.