DÜNYA - 04 Temmuz 2024 Perşembe 19:02 | Son Güncelleme : 04 Temmuz 2024 Perşembe 19:05

Putin: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesi uluslararası barışa katkı sunuyor”

A
A
A

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi Genişletilmiş Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesi uluslararası barışa katkı sunuyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi Genişletilmiş Oturumu'nun ardından basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’daki çatışmaların sonlanması için Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını hatırlatan Putin, “İstanbul'da anlaşmaların hazırlanması sürecinde arabulucu olarak yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Bu anlaşmalar Ukrayna heyetinin başkanı tarafından paraflandı. Demek ki bu anlaşmalar Ukrayna'yı tatmin etti. Bu anlaşmalar hala masada ve müzakerelerin sürdürülmesi için temel olabilir” dedi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesi uluslararası barışa katkı sunuyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye değinen Putin, "Sayın Erdoğan ile karşılıklı ödeme, enerji, tahıl ve metal tedariki konularını ele aldık. Daha az tahıl almaya başladılar. Örneğin, vergi kısıtlamaları metalürji endüstrimizle ilgili. Ancak bunun dışarıdan gelen herhangi bir kısıtlamayla ilgisi yok. Bu sadece yerli üretimin dinamikleri ve ikili ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Tüm meseleler çözülebilir” dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yapan Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bozulması için batılılar tarafından baskı uygulandığını aktararak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesi uluslararası barışa katkı sunuyor, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Her 2 tarafın da ilişkilerini geliştirmek için yoğun ilgisinin bulunduğunu vurgulayan Putin, “Genel olarak her iki tarafta da ilgi var. Birilerinin bizi engellemesiyle değil, Türkiye'deki süreçlerin gelişimiyle ilgili objektif bir ilgi var” dedi.

“ABD’deki seçim sonuçlarını beklememiz, gelecekteki yönetimin yaklaşımını ve bakış açısını görmemiz gerekiyor“

ABD ile ilişkilere de değinen Putin, ABD tarafıyla stratejik istikrar konularını görüşmeye hazır olduklarını belirterek, “Ancak buna rağmen ABD’deki seçim sonuçlarını beklememiz, gelecekteki yönetimin yaklaşımını ve bakış açısını görmemiz gerekiyor” dedi.
Aynı zamanda uluslararası güvenlik konularında kendilerinin öneriler sunduğunu da hatırlatan Putin, “Güvenlik konularında önerilerimizi sunduk. Bu konuyla ilgilenenler de iyi niyetli olmalı” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’daki çatışmalara dair de açıklamalarda bulunan Putin, arabulucular aracılığıyla ateşkesin ilan edilemeyeceğini vurgulayarak, “Çatışmanın nihayetinde arabulucular yardımıyla ve sadece onlar aracılığıyla sona erdirilmesi meselesi bana pek muhtemel görünmüyor. Her şeyden önce, bir arabulucunun nihai belgeleri imzalama yetkisine sahip olması pek muhtemel değil” ifadelerini kullandı. Putin, ayrıca ABD’de yeniden başkan adayı olan Donald Trump’ın, Ukrayna’daki çatışmayı durdurabileceklerine dair açıklamalarını da olumlu bulduklarını ekledi.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersinliler ’Yaz Dostum’ konserleriyle müziğe doyuyor Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘Yaz Dostum’ konserleri ile vatandaşlara müzik ziyafeti yaşatmayı bu sene de sürdürüyor. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yüzünü cadde ve sokaklara, meydanlara çeviren Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, yaz akşamlarının en güzel eşlikçisi olmaya devam ediyor. Klasik müzik, akustik, yayla konserleri gibi birbirinden farklı tarzlarla müzikseverlerle buluşan ve bu sezon klasik müzik dinletisi ile start veren Kent Orkestrasının yeni durağı Kültür Park oldu. Son dönemin sevilen parçalarını akustik bir versiyonla çalan orkestra, vatandaşlara zaman zaman duygulu anlar yaşatırken, zaman zaman keyif verdi. Deniz manzarası eşliğinde herkesin hep bir ağızdan şarkı söylediği ve eğlenceli dakikalar geçirdiği konserde, orkestranın sergilediği performans müzikseverlerden tam not aldı. “Vatandaşlarımız yaz boyunca müzik ve sanata doyacak” Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Hizmetleri ve Sanat Toplulukları Şube Müdürü Eylem Matyar, Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşları yaz boyunca müzik ve sanata doyuracaklarını ifade etti. Matyar, “Yaz boyunca planladığımız konserlerimizde akustik, klasik sahne konserlerimiz ve yaylalarımızda Türk Halk Müziği konserlerimiz olacak. Bütün halkımızı sanat ve müzikle doyurmayı planlıyoruz ve herkesi bekliyoruz” dedi. Büyükten küçüğe herkes konserde keyifli zaman geçirdi Etkinliğe arkadaşıyla birlikte katılan Dilek Böke, konseri çok beğendiğini belirterek, “Konsere ilk defa geldik ama çok memnun kaldık. Orkestra çok güzel. Çok eğlendik” ifadelerini kullandı. Konseri dinlemeye gelen Destan Leblebici de “Mersin’de yaşıyoruz ve dönem dönem konserlere denk geliyoruz. Çok keyifli ve eğlenceli. Son dönemlerde yaşanan olumsuz olaylardan sonra insanlar mutlu oluyor ve sosyalleşiyor” diye konuştu.
Bilecik Bozüyük çeyrek final heyecanını tek yürek olarak dev ekrandan izledi Bozüyük Belediyesi, Avrupa Futbol Şampiyonası’nda milli takımımızın heyecan dolu çeyrek final mücadelesini dev ekrana taşıdı. Maçı dev ekrandan izlemek için Cumhuriyet Meydanı’na gelen Bozüyüklüler ise alanı tamamen doldurdu. Millilerimizin çeyrek finalde Hollanda ile karşı karşıya geldiği maçı Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu ve eşi Merih Bakkalcıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Orhan Bozdemir, Belediye Meclis Üyeleri ve milli takımı destekleyen futbolsever Bozüyüklüler büyük bir heyecanla izledi. Cumhuriyet Meydanı’nı tıklım tıklım dolduran ve ellerindeki Türk bayrakları ile tezahüratta bulunan Bozüyüklüler, alkışlarla da milli takıma destek verdi. Millilerimizin attığı maçın ilk gölü meydanda adeta bir bayram havası estirirken Hollanda’nın maçın ikinci yarısında attığı 2 gol ise taraftarları üzdü. Maçın ardından Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu A Milli Futbol Takımımıza Avrupa Futbol Şampiyonası’nda verdiği mücadele ile bizlere yaşattıkları gurur için teşekkür ederek, “Teşekkürler Bizim Çocuklar, sizinle gurur duyuyoruz. Çeyrek final heyecanını Cumhuriyet Meydanı’nda tüm Bozüyük tek yürek olarak hep birlikte yaşadık. Euro2024 Çeyrek Finali’nde verdiği mücadeleden dolayı milli takımımızı yürekten kutluyorum” dedi.
Kayseri Büyükşehir Ulaşım A.Ş., 2024’ün ilk 6 ayında 78 milyonu aşkın yolcu taşıdı Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş., otobüs ve tramvay hatlarında 2024 yılının ilk 6 ayında 78 milyon 122 bin 548 yolcu taşıdı. Ulaşım A.Ş.; 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde raylı sistem hatlarında 28 milyon 665 bin 851, otobüs hatlarında ise 49 milyon 456 bin 697 yolcu taşıyarak yılın ilk 6 aylık döneminde toplam 78 milyon 122 bin 548 yolcuya hizmet verdi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın gayret ve girişimleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde Büyükşehir imzasıyla kente kazandırılan yeni raylı sistem hatlarında etkin ve kaliteli toplu taşıma hizmeti sunan Ulaşım A.Ş., İldem-Organize Sanayi Bölgesi T1 hattı, Talas Cemil Baba-Cumhuriyet Meydanı T2 hattı, İldem-Şehir Hastanesi T3 hattı ve son olarak hizmete giren Talas Anayurt-Cumhuriyet Meydanı T4 hattı ile yaklaşık yine 2024’ün ilk ayında 28 milyon 665 bin 851 yolcu taşıdı. Bünyesine kattığı yerli ve elektrikli yeni araçlarla dev bir otobüs filosu ile Kayserililere toplu taşıma hizmeti sunan Ulaşım A.Ş, yılın ilk 6 ayında 49 milyon 456 bin 697 yolcuya toplu taşıma hizmeti verdi. Büyükşehir, bölgesel ulaşım ağları kapsamında da kırsal ilçelere vatandaşların konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri için hassasiyet gösteriyor. Öte yandan Başkan Büyükkılıç, yeni dönem için hazırladığı projeleri bir bir hayata geçirirken, 24 saat kesintisiz ulaşım hizmeti de Ulaşım A.Ş. tarafından 8 Haziran itibariyle uygulamaya konuldu. Ulaşım A.Ş., gece seferleri ile 24 saat kesintisiz ulaşım döneminde, 983 hat kodlu sefer ve güzergâh kapsamında 00.15, 01.45, 03.45 ve 05.15 saatlerinde gidiş ve dönüş yolu olarak Belsin, Otogar, Şehir Hastanesi, Erkilet Bulvarı, Havaalanı, Tren Garı, Cumhuriyet Meydanı, Mimsin, TOKİ, Beyazşehir ve İldem güzergahlarını belirlerken 980 hat kodlu seferlerde ise 00.15, 01.45, 02.15, 03.45, 04.45 ve 05.45 saatlerinde gidiş ve dönüş yolu olarak Şehir Hastanesi, Otogar, Tren Garı, Düvenönü ve Talas güzergahında hizmet başlattı. Başkan Büyükkılıç, kent merkezi ve kırsalda bir taraftan mevcut yollarda iyileştirme çalışmaları ve yeni yol projelerini gerçekleştirirken diğer taraftan da toplu ulaşım alanında önemli yatırımlara imza atmayı sürdürüyor.