SPOR - 04 Temmuz 2024 Perşembe 18:38

Kırkpınar’da ilk gün müsabakaları tamamlandı: Güreşecek 40 başpehlivan belli oldu

A
A
A

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 663’üncü randevusunun ilk gün müsabakaları tamamlandı. Başpehlivanlık ön eleme turlarında rakiplerini yenen 8 başpehlivan, adını diğer müsabakalara yazdırdı. Cumartesi gününden itibaren altın kemer için güreşecek 40 başpehlivan belli oldu.

Edirne’de bu yıl 663’üncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 40 başpehlivan güreşecek. Yağlı Güreşlerde yıl boyunca topladığı puanlarla ilk 32’ye giren başpehlivanlar Kırkpınar’a direkt katılım hakkı alırken, 8 başpehlivanın belirlenmesi için başpehlivanlık ön eleme müsabakası gerçekleştirilmesine karar verildi.

Kırkpınar’da 40 başpehlivanla birlikte güreşmek için adını başpehlivanlık kategorisine yazdırmak isteyen 23 başpehlivan kayıt yaptırdı. Sarayiçi Er Meydanı’nda başlayan güreşlerde, 23 başpehlivan kura çekiminin ardından rakipleriyle kol bağladı.

Rakiplerini yenen ve tur atlayan 8 başpehlivan, adını 40 başpehlivan kategorisine yazdırdı. Cengizhan Şimşek, Hasan Cengiz, Seçkin Duman, Yunus Emre Yaman ile birlikte tur atlayan Şahali Kurt, Arif Akın, Feyzullah Aktürk, Hamza Özkaradeniz cumartesi günü rakipleriyle kol bağlayacak olan 40 başpehlivan kategorisine katılmaya hak kazandı.

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde güreşecek 40 Başpehlivanın isimleri şöyle:

"Cengizhan Şimşek, Hasan Cengiz, Seçkin Duman, Şahali Kurt, Yunus Emre Yaman, Arif Akın, Feyzullah Aktürk, Hamza Özkaradeniz, Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan, Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, İsmail Koç, Serdar Yıldırım, Enes Doğan, Osman Kan, Osman Aynur, Mustafa Arslan, Turan Balaban, Furkan Durmuş Altın, Özkan Yılmaz, Süleyman Başar, Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Batu, Ertuğrul Dağdeviren, Fatih Atlı, Nedim Gürel, Mustafa Taş, Mustafa Doğan Özkaya, Ali İhsan Batmaz, Yıldıray Akın, Ünal Karaman, Kürşat Şevki Korkmaz, Tanju Gemici, Recep Kara, Recep Taslak, Emre Erkal, Faruk Akkoyun."

Hüseyin Çanlı - Şener Urfa - Mehmet Basmacı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Kitap durağı, ilgi odağı oldu Maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu’nun Sanat Atölyesinde düzenlenen ‘Kitap Durağı’ etkinliğine katılanlar, çoğunluğu klasiklerden oluşan 70 ayrı kitabı özetlediler. Kültür ve sanat alanında gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetlerle dikkatleri üzerinde toplayan sanatçı Doğan Hattatoğlu’na ait Sanat Atölyesindeki Kitap Durağı etkinliği, 10’uncu ayına girdi. Dünya klasikleri, kişisel gelişim ve tarih kitapları ile Türk edebiyatından önemli eserleri ele aldıklarına işaret eden Doğan Hattatoğlu, Eski Bat Pazarı Caddesindeki atölyede etkinliklerin devam etiğini bildirdi. Hattatoğlu, kültür ve sanat çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Kitap Durağı adını verdiğimiz etkinliği ayda bir gerçekleştiriyoruz. Kitap okuma oranının azaldığı günümüzde, kitap okuma alışkanlığını tekrar kazandırmak istiyoruz. Zaman yönetimi açısından fazla kitap okuma fırsatı bulamayanlara ise özet sunarak farkındalık oluşturuyoruz. Bu etkinlik, katılımcılara edebi eserlerin özünü kavrama imkanı sunarken entelektüel bir koridor açıyor. Ayrıca Kitap Durağına, Türkiye’nin değişik bölgelerinden sanal ortam üzerinden herkese katılım olanağı sağlıyoruz. Katılımcılar, yapay zeka sayesinde üretilen resimlerle sunum haline getirdikleri özeti zenginleştiriyorlar.” Sevdalısı olduğu Erzurum’un kültürel ve sanatsal birikimine katkıda bulunmak amacında olduklarını kaydeden Doğan Hattatoğlu, geçtiğimiz Ramazan ayında ‘Naat Şiirleri Gecesi’ düzenlediklerini anımsattı. Hattatoğlu, şöyle devam etti: ‘Geçmiş bin yıl boyunca yazılmış önemli Naat-ı Şerif’ler yine anlatıcılar tarafından sunuldu. Etkinliğe katılanlar bu alanda hem edebi hem manevi bir heyecan yaşadılar. Doğan Hattatoğlu Sanat atölyesi, beden dili ve diksiyon eğitimi gibi etkinliklerle bireylerin kişisel gelişimine katkıda bulunuyor. Ayrıca yine atölyemizde musiki meşkleri, hat ve tezhip atölyeleri düzenlenerek, geleneksel Türk sanatı tutkunlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz.’
Sivas Sivas sucuğunun lezzetini bilimsel çalışmayla kanıtladı Eskişehir’de bir profesör, en lezzetli sucuğu tespit etmek için 2 bin 500 öğrenciye Sivas, Kayseri ve Afyonkarahisar sucuklarını tattırdı, Sivas sucuğu yüzde 80 beğeni ile birinci geldi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara en lezzetli sucuğu tespit etmek için ilginç bir bilimsel çalışmaya imza attı. Özkara; Sivas, Kayseri ve Afyon’dan temin edilen sucukları pişirtip 2 bin 500 öğrenciye tattırdı. Hangi sucuğun hangi ile ait olduğunu bilmeyen öğrenciler yüzde 80 oranla Sivas sucuğunu beğendi. Özkara çalışmasını şahsi sosyal medya hesaplarında paylaştı. Video ile Sivas sucuğunun lezzetini bir bakıma tescilledi. Sivas sucuğunun kalitesini tarafsız bir şekilde kanıtlayan Özkara, videosunda deney olarak nitelendirerek Sivas’ı tebrik etti. “Diğer sucuklardan ayıran 3 sebebi var” Sivas’ta sucuk üretimi yapan bir firmanın işletmecisi, Gıda Mühendisi Erdinç Hastaoğlu, Sivas sucuğunu diğer sucuklardan ayıran özelliklerden bahsetti. Hastaoğlu, “Sivas sucuğunu diğer sucuklardan ayıran 3 ana sebebi var. Birincisi hammaddesi olan büyükbaş hayvanlarımız. Büyükbaş hayvanlarımız yerli ırklardan olup yüksek rakımlı ve bitki çeşitliliğinin bol olduğu meralarda doğal şartlarda yetişmektedir. Böyle olunca ürünün tadı ve rehası diğerlerine göre farklı oluyor. Diğer bir sebebi de baharat çeşitliliğidir. Üçüncü sebep de ustalarımız. Tüm Türkiye’deki işleme tesislerinin sucuk, pastırma ve kavurma bölümünde çalışan maharetli ustalarımızın büyük bir çoğunluğu Sivas’tan çıkmaktadır” dedi. “Diğer şehirler lezzeti asla yakalayamaz” Kayseri ve Afyonkarahisar’ın sucuk ve pastırma ustalarının da Sivaslı olduğunu söyleyen Hastaoğlu, “Et ve et ürünlerini severek tüketen halkımız; sucuk, pastırma ve kavurmanın Sivas’ın olduğunu iyi bilirler. Ancak diğer şehirlerde bunu sahiplenmeye çalışıyorlar. Şöyle bir durum var bunun lezzeti, kokusu ve rehasını asla yakalayamazlar. Bu noktada 2022 yılında eski dönem Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu bu konuya son noktayı koymuş sucuk, pastırma ve kavurmanın ana vatanının Sivas olduğunu coğrafi tescil ile belirtmiştir. Diğer şehirlerden Kayseri ve Afyonkarahisar’ın sucuk ve pastırma ustaları da Sivaslıdır. Asıl usta başları da Sivaslıdır” ifadesini kullandı. “Sivas sucuğunda baharat ön planda değildir” Sivas sucuğunun yapım aşamasından bahseden Hastaoğlu, “Sivas sucuğunda daha çok baharat ön planda değildir. Etin rehası ön plana çıkarılmaya çalışılmıştır. Diğer bilinen birkaç şehir de onlar daha çok baharatla etin tadını baskılamaktadır. Biz bunu yapmıyoruz ve direkt et tadını müşterilere sunuyoruz. Sivas sucuğu 3-4 gün arasında tamamlanmaktadır. İlk gün et çekimi yapılır, yağ ve baharat karışımı yapıldıktan sonra 1 gün dinlendirilir. Ertesi gün bir daha kıyma çekilir ve dolum işlemi yapılır. Fırınlanmadan önce 1 gün daha bekler. 3 gün de fırınlama işlemi yapılır ve daha sonrasında 4 gün de tüketiciye sunulur” dedi. “Günlük 10 ila 15 ton arasında üretim yapmaktayız” Son olarak Hastaoğlu, Sivas’ta günlük 10 ila 15 ton arasında sucuk üretimi yapıldığını da hatırlatarak, “Son zamanlarda Sivas sucuğu ve pastırmasının ön plana çıkmasıyla beraber büyükşehirlerdeki marketler, müşterilerimizden büyük bir talep görmektedir. Bununla beraber üretim tonajlarımız da artmıştır. Diğer şehirlere göre biz birinci sınıf ürün yaptığımız için yaklaşık Sivas’ta tüm üreticilerimizle beraber günlük 10 ila 15 ton arasında üretim yapmaktayız” diye konuştu.
Antalya Kepez’de 8 mahalle doğal gazla buluşuyor Kepez Belediye Başkan Mesut Kocagöz, seçim döneminde verdiği, ilçede doğal gazsız mahalle kalmayacak, sözünü yerine getiriyor. Bu yıl, ilçenin 8 mahallesi doğal gazla buluşturulacak. Kepez ilçesinde 8 mahalleyi temiz, çevreci ve konforlu enerji doğal gaz buluşturacak olan 87 kilometre (km) hat çalışması devam ediyor. Bu hat çalışmasının şu ana kadar 23 kilometresi tamamlandı. Seçim döneminde, doğal gazsız mahalle kalmayacak, sözü veren Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de gaz çalışmalarını yakından takip ediyor. Geçtiğimiz günlerde gaz dağıtım şirketi yöneticileriyle bir toplantı yapan Mesut Kocagöz, mahallelerde devam eden doğal gaz çalışmasını yerinde inceledi. 16 bin konut doğal gaz ile tanışacak Başkan Kocagöz, doğal gaz firması yetkilileriyle Gazi Mahallesi’nde devam eden hat çalışmalarını inceledi. Çalışanlara kolaylıklar dileyen ve şantiye alanını gezen Kocagöz, ilçede doğal gaz altyapı çalışmalarında gelinen son durumla ilgili bilgi aldı. Seçim döneminde, doğal gazsız mahalle kalmayacağının sözünü verdiğini hatırlatan Kocagöz, “Bu yıl, 87 km dağıtım hattı çalışması yapıyoruz. Bu hattın 23 kilometresi bitti. 8 mahallemizde, doğal gaz hattı çalışmalarını bu yıl tamamlayacağız. Bu hat çalışmasıyla 16 bin konuta doğal gaz götürmüş olacağız. 8 mahalle ile birlikte Kepez’de doğal gazın ulaştırıldığı mahalle sayısı 40’a çıkacak” açıklamasını yaptı. Kocagöz, hemşehrilerinden sabır istedi Kocagöz, doğal gaz altyapı çalışmalarının yapıldığı mahallelerde oturan vatandaşlardan, sabırlı olmalarını dileyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şeyin bir bedeli var. Vatandaşlarımız, kazı çalışmalarından dolayı birkaç ay toz sıkıntısı çekecekler ama sonra temiz enerji doğal gazın konforunu yaşayacaklar. Hat çalışması bitmeden asfalt çalışmasını yapmamız mümkün değil. Çalışmalar biter bitmez de yolların asfalt yamasını yapacağız. Sabırlı olacağız sonunda da rahat edeceğiz.” Bu yıl gazın geleceği mahalleler Bu yıl Kepez ilçesinde Esentepe, Çamlıbel, Göçerler, Fatih, Hüsnü Karakaş, Gazi, Sütçüler ve Göksu mahalleleri doğal gazla buluşturulacak. Bu yılın yatırım planlamasıyla 68 mahallesi olan Kepez ilçesinde 40 mahallede doğal gaz çalışması tamamlanmış olacak. İlçede bu yıl 87 km dağıtım hattı, 52 km servis hattı yapılarak, 16 bin konutun kapısına doğal gaz götürülecek. Yıl sonunda ise gazın ulaştırıldığı konut ve potansiyel konut sayısı 174 bin olacak.