Yerel Haberler
Erzurum
Olimpiyat şampiyonu İbrahim Bölükbaşı, memleketi Erzurum’da omuzlarda karşılandı
13 Eylül 2024 Cuma - 10:54 Olimpiyat şampiyonu İbrahim Bölükbaşı, memleketi Erzurum’da omuzlarda karşılandı Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda judoda altın madalya kazanan İbrahim Bölükbaşı, memleketi Erzurum’da omuzlarda karşılandı. Milli sporcu İbrahim Bölükbaşı, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda erkeklerde 90 kilogram J2 kategorisinde altın madalya kazanarak Türkiye’yi gururlandırmıştı. Şampiyon Bölükbaşı, Erzurum Havalimanı’nda coşkuyla karşılandı. Türk güreşinin en önemli temsilcilerinden Taha Akgül ve Rıza Kayaalp da Bölükbaşı’nı Erzurum’da yalnız bırakmadı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu şampiyon sporcuya çiçek takdim etti. İbrahim Bölükbaşı: "Hayalim gerçek oldu" Erzurum Havalimanı’nda ailesi, sporcular, Erzurum Reşit Karabacak Spor Lisesi öğrencileri, Pasinler ilçesi ve Altınbaşak Köyü’nden çok sayıda güreşsever ve Erzurum güreş camiası yer aldı. Erzurum Halk Oyunları Bar ekibi tarafından davullu zurnalı karşılanan İbrahim Bölükbaşı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, doğduğu ve spora başladığı şehirde olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Beni yalnız bırakmayan, 25 yıllık spor yaşantımda bana destek olan herkese teşekkür ederim. Ülkeme ve memleketim Erzurum’a olimpiyat madalyası getirmek benim en büyük hayalimdi. Bu hedefime ve hayalime ulaştım şükür" dedi. İbrahim Bölükbaşı’nın babası Nevzat Bölükbaşı, oğlu ile her zaman gurur duyduklarını ve Paris’te aldığı başarılardan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Türkiye’nin yaşayan güreş efsaneleri Taha Akgül ve Rıza Kayaalp, İbrahim Bölükbaşı’nın Türkiye için kıymetli ve önemli bir isim olduğunu dile getirerek, "Beraber çok çalıştık. Her zaman bayrağımızı zirveye taşımak için çalıştık. Yapacak daha çok işimiz var. Judoda alınan başarı bizleri de gururlandık. Erzurum, spor ve güreş anlamında kıymetli bir şehir. Bizlerde bir çok kez yarışlara burada hazırlandık ve başarıyı yakaladık" ifadelerini kullandı.
Atatürk Üniversitesi’nde yapay zekâ ile yenilikçi yaklaşımlar konuşuldu
13 Eylül 2024 Cuma - 10:01 Atatürk Üniversitesi’nde yapay zekâ ile yenilikçi yaklaşımlar konuşuldu Atatürk Üniversitesi, yenilikçi teknolojilerin konuşulduğu önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Yapay Zekâ ile Yenilikçi Yaklaşımlar konulu konferans, üniversitenin Kültür Merkezi Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Salonu’nda düzenlendi. Konferansın moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emin Argun Oral üstlendi. Gazi Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Resul Tugay ve Kyushu Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. Ahmet Karacalı’nın sunumlarıyla zenginleşen etkinlikte, yapay zekâ alanındaki son gelişmeler ele alındı. Dr. Tugay, “Yapay Zekâ Çağında Mühendislik: Üniversite ve Endüstriden Projeler” başlıklı sunumunda, mühendislik ve endüstriyel uygulamalarda yapay zekânın rolünü ve önemini vurguladı. Dr. Karacalı ise “Materyal Zekâ: Nanomateryallerin Rezervuar İşleme Uygulamaları” başlıklı konuşmasında, nanomateryallerin yapay zekâ ile nasıl optimize edilebileceğini ve rezervuar işlemelerinde bu teknolojinin nasıl devrimsel nitelikte olacağını anlattı. Konferansta ayrıca Yapay Sinir Ağı (YSA) ve Rezervuar Bilişimi arasındaki farklara dikkat çekildi. YSA uygulamalarında, tüm katmanların bağlantı ağırlık fonksiyonları ürün toplama işlemi için kullanılırken, bu durum yüksek enerji tüketimine sebep olduğu vurgulandı. Buna karşılık, Rezervuar Bilişiminde gizli katman doğrusal olmayan rastgele bağlı nöronlardan oluştuğu ve eğitim süreci yalnızca okuma katmanında gerçekleştiğini ifade edildi. Bunun sonucunda da Rezervuar Bilişiminin, YSA’ya kıyasla daha az enerji tüketimine neden olduğu aktarıldı. Katılımcılar, sunumların ardından yapay zekâ teknolojilerinin geleceği üzerine interaktif bir tartışma gerçekleştirdiler. Desteklerinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na teşekkür eden etkinlik sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Yücel Özbek ise Atatürk Üniversitesinin kendilerine, bu tür etkinliklerle akademik ve endüstriyel gelişmelerin bir araya geldiği bir platform sunarak, yenilikçi yaklaşımların yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya devam ettiğini belirtti.
ETÜ’nün düşük maliyetli implant üretimi projesi TÜBİTAK’tan destek aldı
12 Eylül 2024 Perşembe - 12:31 ETÜ’nün düşük maliyetli implant üretimi projesi TÜBİTAK’tan destek aldı Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. İrfan Kaymaz’ın yürütücü, Doç. Dr. İsmail Hakkı Korkmaz’ın ve Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Didem Özkal Eminoğlu’nun araştırmacı olarak yer aldığı “Biyobozunur İmplant Tasarımı İçin Topoloji Optimizasyonu Esaslı Yeni Bir Yöntemin Geliştirilmesi ve Ti-mesh’e Alternatif Olacak Biyobozunur Membranın Tasarımı, Analizi Ve Üretimi” başlıklı proje TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. ETÜ ve Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen proje ile Biyobozunur malzemelerin implant tasarımlarında kullanımını artırmak ve klinik uygulamalarda giderek daha fazla tercih edilen Titanyum-mesh yapılarının dezavantajlarını azaltmak için yeni bir topoloji optimizasyonu tabanlı yöntem geliştirilmesinin hedefleniyor. TÜBİTAK tarafından 24 ay süreyle destek almaya hak kazanan projeye ilişkin detayları paylaşan Prof. Dr. Kaymaz, “Zamanla vücutta bozunma potansiyeline sahip, böylece ikincil ameliyatlara gerek kalmadan kendiliğinden yok olabilecek yeni bir mesh yapısı tasarlanacak, 3B yazıcı ile üretilecek ve in-vitro testlere tabi tutulacak. Projemiz ile kemik hacmi yetersizliğinden dolayı implante edilemeyen hastaların konforunu artırmayı ve Ti6Al4V malzeme kullanılarak yapılan 3B eklemeli imalat ile üretilen implantlara kıyasla daha düşük maliyetli bir implant üreterek önemli ekonomik avantajlar sağlamayı amaçlıyoruz. Biyobozunur implantların tasarımıyla elde edilecek bilgi birikiminin yalnızca maksillofasiyal alanda değil, aynı zamanda ortopedi cerrahisinde de geniş uygulama alanları açacağını öngörmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Kick Boks şampiyonları GSİM’deydi
12 Eylül 2024 Perşembe - 12:30 Kick Boks şampiyonları GSİM’deydi Kick Boks’ta Dadaşların gururu olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Kulübü sporcuları, başarılarını Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile paylaştı. Macaristan’dan madalya ile dönen kick boksçuları tebrik eden Çakmur, Vedat Ağyürek’e de Avrupa Şampiyonası öncesi başarı dileklerini iletti. Macaristan’da düzenlenen Gençler Kick Boks Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya kazanan Berat Önal ve Furkan Akgün ile Avrupa Şampiyonasına katılacak olan Vedat Ağyürek başarılarının sevincini Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur ile paylaştı. Ziyarette Pasinler Belediye Başkanımız Ünsal Sertoğlu, Türkiye Keck Boks Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Metin Abuşoğlu ile Milli takım antrenörü Emre Şahin ve Cebrail Gençoğlu da yer aldı. “Emeği geçenlere teşekkür ederiz” Dünya Şampiyonasından madalya ile dönen sporcuları ve antrenörler Emre Şahin’le, Cebrail Gençoğlu’nu kutlayan Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, destekleri için Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkür etti. Çakmur, “Başkan Sekmen ve Spor A.Ş. Genel Müdürümüz Ahmet Dal’ın spora ve sporcuyla destek vermesi bizleri mutlu ediyor. İnanıyorum ki, sporcularımız bundan sonra kürsünün en üst basamağında olacaklar” dedi. Ağyürek Avrupa Yolcusu Bu arada Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Sporcularından Vedat Ağyürek ise 2-10 Kasım 2024 tarihlerinde Yunanistan’da yapılacak olan Büyükler Avrupa Kick Boks Şampiyonasında ülkemizi temsil edecek. Milli sporcu şimdiden hazırlıklarını tüm hızıyla devam ederken, gözünü altın madalyaya dikti. Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Levent Çakmur, milli sporcuya şimdiden başarı dileklerini ileterek, altın madalya beklediğini ifade etti.
Boğulmaktan son anda kurtulan Yusuf: "Öğretmenime can borçluyum, o benim kahramanım"
12 Eylül 2024 Perşembe - 12:14 Boğulmaktan son anda kurtulan Yusuf: "Öğretmenime can borçluyum, o benim kahramanım" Erzurum’da öğrencisinin boğazına kaçan pastayı uzun uğraşlar sonucu heimlich manevrasıyla çıkaran öğretmen günün kahramanı oldu. Erzurum Sabancı Ortaokulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Cem Bilal Kaya, nefes borusuna beslenme için evden getirdiği pastadan (Erzurum ketesi) kaçan öğrencisi Yusuf Eren Göktaş’ı heimlich manevrasıyla kurtardı. O anlar okulun güvenlik kamerasına yansıdı. Sabancı Ortaokulu 8. sınıf öğrencilerinden Yusuf Eren Göktaş (15), evden getirdiği Erzurum ketesini meyve suyu ile yerken sınıf girişinde bir anda nefes almakta zorlanmaya başladı ve çırpınarak arkadaşlarından yardım istedi. Yediği pastadan bir parça nefes borusuna kaçan Yusuf Eren Göktaş’a arkadaşları yardım etmeye çalışarak sırtına vurmaya başladı. Ancak başarılı olamayınca sınıftan bir öğrenci hızla yardım için alt kata doğru koştu. Bu esnada kendini koridora atan ve nefes almakta iyice zorlanan Yusuf Göktaş’ın imdadına öğretmeni Cem Bilal Kaya yetişti. Öğrencisine defalarca heimlich manevrası yapan Cem Bilal Kaya, uzun mücadelesi sonucunda nefes borusuna kaçan yiyeceği çıkarmayı başardı. “Öleceğimi sandım” diyen Yusuf Eren Göktaş, “Cem Hoca benim kahramanım. O olmazsa belki hayatta olmayacaktım. Kendisine teşekkür ediyorum. Ona bir can borcum var” dedi. Fen ve Teknoloji Öğretmeni Cem Bilal Kaya, kendisine haber verildikten hemen sonra öğrencisinin yanına gittiğini ve vakit geçirmeden müdahale ettiğini ifade ederek, “Öğrencilerimiz bize emanet. Onların sağlığı bizim için önemli. Herkesin yapması gerekeni yaptım ve çocuğumuzun boğazına kaçan yemek parçasını çıkardım. Allah’a çok şükür öğrencimizin sağlığı sıhhati yerinde. Türk milletinin evlatları bizlere emanet. Onların canları sağ olsun. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, devletimizin, milletimizin hizmetindeyiz. Ben sadece görevimi yapmaya çalıştım” şeklinde konuştu. Yusuf Eren Göktaş’ın babası Metin Göktaş da Öğretmen Kaya’ya teşekkür ederek, “Allah razı olsun. Çocuğumuza zamanında müdahale etmiş. Sağ olsun” şeklinde konuştu.