Yerel Haberler
Erzurum
ETÜ’den otomotiv sektöründe uluslararası akademik iş birliğine destek
12 Eylül 2024 Perşembe - 10:40 ETÜ’den otomotiv sektöründe uluslararası akademik iş birliğine destek Erzurum Teknik Üniversitesi, Erasmus+ Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA131) Programı kapsamında yürütülen Autolia-Tech Konsorsiyumu’na stratejik ortak olarak katılım sağladı. Bu çerçevede, ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Eyüphan Manay, Bursa Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılarak diğer konsorsiyum üyeleriyle iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Konsorsiyumun temel amacı, otomotiv sektörüne yönelik eğitim ve araştırma faaliyetlerini uluslararası düzeyde güçlendirmek ve bu alandaki hareketlilik fırsatlarını artırmak olarak ifade edildi. Bu kapsamda, öğrenciler için Avrupa Birliği ülkelerinde staj yapma imkânı sunulurken, akademik personel için eğitim alma ve ders verme hareketliliği teşvik edilecek. Bursa Teknik Üniversitesi’nin Mimar Sinan Yerleşkesi Senato Salonu’nda düzenlenen imza törenine, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cihan Çetinkaya, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur Demir ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Biçer katıldı. Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada “Autolia-Tech Konsorsiyumu ile başta bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği olmak üzere çeşitli mühendislik alanlarındaki öğrenciler ve akademik personel, Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleşecek staj, eğitim alma ve ders verme faaliyetlerinden faydalanabilecektir. Konsorsiyum, iki yıl boyunca yürütülecek olup, bu süreçte üniversiteler arası iş birliğinin artırılması ve hareketlilik faaliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Autolia-Tech Konsorsiyumu, Türkiye genelinde kabul edilen beş konsorsiyum projesinden biri olarak dikkat çekmektedir. 24 ay sürecek olan bu projede, 13 öğrenci staj hareketliliği, 7 akademik personel ders verme hareketliliği ve 8 akademik personel eğitim alma hareketliliğinden yararlanacaktır. Proje, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde otomotiv sektörüne yönelik yapılacak çalışmalara örnek teşkil edecek olup, gelecekte gerçekleştirilecek projelere de önemli bir referans olacaktır.” denildi.
ISCDFAMS-2024, Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirildi
12 Eylül 2024 Perşembe - 10:31 ISCDFAMS-2024, Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirildi Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Temel ve Uygulamalı Matematik Bilimlerindeki Güncel Gelişmeler Sempozyumu (ISCDFAMS-2024), 2-5 Eylül 2024 tarihleri arasında hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen sempozyum, dünya genelinden saygın akademisyenler ve uzmanların katılımıyla önemli bir bilimsel buluşmaya ev sahipliği yaptı. Dört gün süren sempozyum boyunca, matematik ve mühendislik bilimlerindeki en son gelişmeler ve yenilikler üzerine odaklanıldı. Bilimsel oturumlar, dersler ve sözlü sunumlar aracılığıyla teorik ve uygulamalı matematikteki güncel meseleler ele alınırken, katılımcılar farklı disiplinlerden gelen yaklaşımları tartışma fırsatı buldu. Sempozyumda, araştırmacılar arasında bilgi alışverişini teşvik etmek, yeni iş birliklerinin temelini atmak ve matematik bilimlerinin geleceğine yönelik yenilikçi çözümler geliştirmek amaçlandı. Matematik Biliminin Geleceğine Yönelik Sunumlar Gerçekleştirildi Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Türkez’in de açılış konuşması gerçekleştirdiği ISCDFAMS-2024’de ayrıca İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Aydın ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut ve paydaş üniversite temsilcileri de sempozyumun önemine vurgu yaptılar. Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Ünal “Ricci akışlarına güncel bakış açıları”, Bakü Devlet Üniversitesinden Prof. Dr. Arif Salimov “Tensör Türevleri ve Kaldırma Problemi”, İstinye Üniversitesinden Prof. Dr. Tofigh Allahviranloo “Z-Sayıları”, Kazan Federal Üniversitesinden Prof. Dr. Farit Gabidinovich Avkhadiev “Hardy-Rellich tipi eşitsizlikler üzerine seçilmiş sonuçlar ve açık problemler”, Hindistan Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Hemangi Madhusudan Shah “Omega Bach Solitonlarının Bazı Özellikleri”, Nis Üniversitesinden Prof. Dr. Ljubisa Kocinac “Karamata Teorisindeki Bazı Eğilimler”, Tebriz Üniversitesinden Prof. Dr. Sedaghat Shahmorad “Volterra integral denklemleri ve kesirli diferansiyel denklemler için Tau yerleştirme yöntemi”, Palacky Üniversitesinden Prof. Dr. Josef Mikesh “Özel Alanların Küresel Jeodezik Haritalamaları”, Bingöl Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Akif Akyol ise “Karmaşık Geometride Noktasal Riemann Haritaları” üzerine sunumları ile sempozyuma katkı sundu. Sempozyum kapsamında; katılımcılar arasında gerçekleştirilen görüş alışverişleri ve sunumlar, matematik bilimlerinin geleceği için umut verici adımlar atılmasını sağladı. Organizasyon, akademik çevreler tarafından büyük ilgi gördü ve başarılı bir şekilde tamamlandı.
Erzurum’da öğretmen heimlich manevrasıyla öğrencisini kurtardı
12 Eylül 2024 Perşembe - 08:41 Erzurum’da öğretmen heimlich manevrasıyla öğrencisini kurtardı Erzurum’da bir öğretmen nefes borusuna yediği pastadan bir parça kaçan öğrencisini heimlich manevrasıyla kurtardı. Öğretmenin zamanla yarıştığı anlar güvenlik kameralarına anbean yansıdı. Erzurum Sabancı Ortaokulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni olan Cem Bilal Kaya, nefes borusuna beslenme için evden getirdiği pasta kaçan öğrencisini heimlich manevrasıyla kurtardı, o anlar okulun güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Görüntülerde Sabancı Ortaokulu 7. Sınıf öğrencilerinden Y. G. sınıf girişinde bir anda nefes almakta zorlanmaya başladığı ve çırpınarak arkadaşlarından yardım istediği görülüyor. Yediği pastadan bir parça nefes borusuna kaçan Y.G.’ye ilk önce arkadaşları yardım etmeye çalıştı, sırtına vurmaya başladı. Ancak başarılı olamayınca sınıftan bir öğrenci hızla yardım için alt kata doğru koştu. Bu esnada kendini koridora atan ve nefes almakta iyice zorlanan Y.G.’nin imdadına öğretmeni Cem Bilal Kaya yetişti. Öğrencisine defalarca heimlich manevrası yapan Cem Bilal Kaya, uzun mücadelesi sonucunda nefes borusuna kaçan yiyeceği çıkarmayı başardı. Bu esnada diğer öğrenci ve öğretmenlerin panik halleri de gözlerden kaçmadı. Y.G. boğazına kaçan pasta parçası çıktıktan sonra tekrar rahat bir nefes almaya başladığı ve lavaboya girdiği görüldü. Aynı anlarda Fen ve Teknoloji Öğretmeni olan Cem Bilal Kaya’nın bitik halleri gözlerden kaçmadı.
Başkan Sekmen: “Erzurum’u bilimin de başkenti yapacağız”
11 Eylül 2024 Çarşamba - 15:32 Başkan Sekmen: “Erzurum’u bilimin de başkenti yapacağız” Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, T3 Vakfı Eğitmen Kampı Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada, “Hedefimiz, Erzurum’u bilimin de başkenti yapmak ve bu yolda birlikte ilerlemek” dedi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen T3 Vakfı Eğitmen Kampı Açılış Töreni’ne T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır da katıldı. Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki bağımsızlığını güçlendirmek ve dünyada söz sahibi olmak adına gençlerimize rehberlik etmekteyiz. Bu noktada eğitmenlerimizin rolü ise hayati önemdedir. Geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji liderlerini yetiştiren, onlara ilham veren eğitmenlerimiz, ülkemizin geleceğine yapılan en değerli yatırımdır. Onların özverili çalışmaları sayesinde gençlerimiz, yerli ve milli teknolojiler geliştirme yolunda kararlılıkla ilerlemektedir” diye konuştu. “Yazılım Teknolojileri Akademisi kurduk” “T3 Vakfı ile bugüne kadar birçok başarılı projeye imza attık” diyen Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “T3 Vakfı ile olan iş birliğimiz, gençlerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturma hedefimize her geçen gün daha da katkı sağlıyor. Bu iş birliği sayesinde yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesine olan inancımız güçleniyor, yeni projelerle geleceğe olan umutlarımız daha da yeşeriyor. Teknolojide Milli Dönüşümün mimarları ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalarla birlikte, her yaştan bireyin bilimsel farkındalığını artırarak ve bilim dünyasındaki keşif yolculuklarına ilham verirken gençlerimizin hem kendileriyle barışık, hem de milli değerlerine sahip çıkan bireyler olarak yetişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Geleceğin liderlerini yetiştirme hedefimiz doğrultusunda, bilim merkezimiz her geçen gün büyüme sürecine devam ediyor. Yeni sergi alanları, atölyeler ve eğitim programlarımızla genişleyen merkezimiz, bilim ve teknoloji alanında her geçen gün daha fazla insana ulaşarak ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Aynı zamanda, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla kurduğumuz Yazılım Teknolojileri Akademisi ile yazılım ve bilişim sektörüne nitelikli insan kaynağı kazandırmayı hedefliyoruz.” “Gençlerimizin Hedeflerini Dijital Dünyaya Taşıyacağız” Başkan Mehmet Sekmen, “Gençlerimizi yalnızca bugünün değil, yarının teknolojilerine hazırlayarak, onları dijital dünyanın merkezine taşımayı amaçlıyoruz. Milli teknoloji hedeflerimiz doğrultusunda, yerli yazılım çözümlerinin geliştirilmesi ve küresel pazarlara sunulması konusunda da kararlı adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu. “Erzurum’un soğuk kışını, sıcak bilimsel etkinliklerle ısıtan Kış Bilim Festivali, her yıl olduğu gibi 2025’te de halkımızla buluşacak. Hedefimiz, bu festivali geleneksel hale getirerek, Erzurum’u hem kışın hem de bilimin başkenti yapmak ve bu yolda birlikte ilerlemek” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Türkiye’nin dört bir yanından katılan takımlarla gerçekleştireceğimiz Gelecek Tarımda Yarışması, tarım ve hayvancılık sektöründe yenilikçi çözümler arayan gençlerimizi bir araya getirecek. Bu yarışma, verimliliği artıracak projeleri teşvik ederek tarımın geleceğini şekillendirecek. Milli teknoloji hamlesi vizyonumuzun sadece sanayi ve teknolojiyle sınırlı olmadığını, tarım gibi hayati sektörlerde de inovasyonun temel itici güç olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Türkiye’nin dört bir yanından katılan takımlarla gerçekleştireceğimiz “Gelecek Tarımda Yarışması”, Erzurum’un tarım ve hayvancılıktaki stratejik önemini öne çıkararak gençlerimizi bu alanda inovatif çözümler geliştirmeye teşvik edecek. Bu yarışma, tarımın geleceğini şekillendiren projeleri destekleyerek verimliliği artırmayı ve milli teknoloji vizyonumuzu uygulamayı hedefliyor. İnovasyonun ve stratejinin tarım sektöründeki önemini vurgulayan bu etkinlik, milli teknoloji hamlemizin sadece sanayi ve teknolojiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda tarımda da güçlü bir temel oluşturduğunu gösteriyor.”
Rektör Hacımüftüoğlu: “Milli Teknoloji Hamlesi ile bilime merak arttı”
11 Eylül 2024 Çarşamba - 15:13 Rektör Hacımüftüoğlu: “Milli Teknoloji Hamlesi ile bilime merak arttı” Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, T3 Vakfının çalışmalarını uzun zamandır yakından takip ettiğini ve bilime meraklı olan gençler için ufuk açıcı çalışmalar gerçekleştirdiği söyledi. Rektörü Hacımüftüoğlu “T3 Vakfı tarafından düzenlenen Eğitmen Kampı Açılış Programı, eğitim dünyamızın geleceğine yön verecek değerli eğitmenlerle bir araya gelmemiz açısından büyük bir fırsattır. Milli Teknoloji Hamlesinin önemli bir ayağını oluşturan erken yaşlarda bilimle buluşma adımını çok önemli buluyorum. Liseye, ortaokula, hatta daha da aşağılara ilkokula kadar bilimle iştigal olma yaşının inmesi, gelişmekte olan beyinlerin bilimle birlikte gelişmesi, oradaki nöron sayıları ve o alandaki beynin o ilişkili bölgelerinin daha fazla bir alan işgal etmesi çok önemli” ifadelerini kullandı. “Verilen Eğitimlerin İlham Kaynağı Olmasını Diliyorum” Atatürk Üniversitesi olarak, bilimin ve eğitimin en ileri seviyeye taşınması adına her zaman yenilikçi projelere destek verdiklerini aktaran Rektör Hacımüftüoğlu: “Bu bağlamda, Türkiye, Kıbrıs ve Azerbaycan’dan gelen 125 eğitmen ve 25 merkez yöneticisinin katılımıyla gerçekleşen bu program, uluslararası düzeyde bilgi ve deneyim paylaşımını sağlaması açısından son derece kıymetlidir. Eğitimin ilk gününde verilen pedagojik eğitimler, ikinci ve üçüncü günlerde gerçekleştirilecek alan bazlı eğitimler, sizlerin alanınızdaki yetkinliğinizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Eğitim bilimlerinden teknolojiye, matematikten girişimciliğe kadar geniş bir yelpazede sunulacak bu eğitimlerin, geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji uzmanlarını yetiştirme noktasında sizlere önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Rektör Çakmak; “MUCİTPARK’ı bir STEM Merkezine dönüştürdük”
11 Eylül 2024 Çarşamba - 15:07 Rektör Çakmak; “MUCİTPARK’ı bir STEM Merkezine dönüştürdük” Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, T3 Vakfı tarafından hayat geçirilen Bilim Türkiye Programı kapsamında Erzurum’da düzenlenecek olan eğitmen kampının açılış törenine katıldı. Yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanın teknoloji geliştirilmesi süreçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla faaliyetlerini sürdüren T3 Vakfının 11-13 Eylül tarihleri arasında Erzurum’da düzenleyeceği eğitmen kampının açılış programında Rektör Bülent Çakmak’ın yanı sıra Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, T3 Vakfı Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ve çok sayıda davetli yer aldı. 25 merkezden 125 eğitmen ve 25 merkez yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilecek kampta eğitim bilimleri, doğa bilimleri, teknoloji, astronomi, matematik, tasarım, girişimcilik ve tarım alanlarına yönelik olarak çeşitli eğitimler atölye ortamında uygulamalı olarak yapılacak. Programda konuşan Rektör Çakmak T3 Vakfı’nın faaliyetlerinin önemine dikkat çekerek: “Bu tür programların ülkemiz adına ne kadar faydalı olduğunu son yıllarda artan ivmeyle devam eden TEKNOFEST yarışmalarında çok net bir şekilde görüyoruz. Selçuk Bayraktar Bey’in ifade ettiği gibi artık bir dip dalgası oluştu ve bu dalga büyüyerek yükselerek geliyor. Bizler de ETÜ olarak bu süreçlere katkı sunmaya gayret ediyoruz. MUCİTPARK Bilim ve Fikir Atölyemizde ilkokuldan lise son sınıfa kadar tüm gençlerimize 15 farklı atölyede birçok farklı program uyguluyoruz. Gençlerimizin ve ailelerinin bu programlara olan yoğun ilgisi bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Şimdiye kadar koordinatörlük olan MUCİTPARK’ı bir STEM Merkezine dönüştürdük. Önümüzdeki süreçte eğitim programlarımızın yanı sıra Ar-Ge faaliyetlerine de yer vereceğiz. Bu vesileyle böylesine önemli bir programı hayata geçiren T3 Vakfı başta olmak üzere programa ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Mehmet Sekmen Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Erzurum’dan Emin Müftüoğlu’na destek
11 Eylül 2024 Çarşamba - 14:07 Erzurum’dan Emin Müftüoğlu’na destek Bisiklet İl Temsilcisi ve Erzurum BIKE Spor Kulübü Başkanı Mustafa Kocaman, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu’nu desteklediklerini belirterek, “Anadolu’nun önsözü Dadaşlar Diyarından Emin’e evet diyoruz” dedi. Erzurum’da faaliyet gösteren bisiklet kulüpleri birleşerek 26 Eylül’de gerçekleştirilecek olan Türkiye Bisiklet Federasyonu 6. Olağan Genel Seçimleri için ortak bir bildirge yayınladı. Bildirgeyi Erzurum Bisiklet Kulübü Başkanı Mustafa Kocaman, Erzurum kamu oyu ile paylaştı. Kocaman, “Yakın zamanda yapılacak olan Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlık seçimlerinde ilimizdeki bisiklet kulüpleri ile istişare ederek ilimizdeki bisiklet branşının gelişimi, güçlenmesi ve uluslararası arenada söz sahibi olmamız adına son yıllarda tanınmaya başlayan ilimizin gelecek yıllarda da yükselişine devam etmesi için son üç yılda ilimize büyük emek ve destekleri olan Emin Müftüoğlu’nun başkanlık seçimlerinde desteklenmesi kararı aldık. Bu karar ilimize ve bisiklet camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi. “Bisiklet sporuna daha çok katkı sağlayacak” Erzurum BİKE Spor Kulübü Başkanı Kocaman, “Vizyonu ve misyonu bisikletin gelişimi üzerine olan bir başkan her zaman hem bisiklet camiasına hem de ilimize büyük katkılar sağlayacaktır. Bu kararı vermemizdeki en önemli nedenlerden biride Emin Müftüoğlu’nun uluslararası bisiklet birliğindeki üyeliği ve Balkan bisiklet birliği başkanlığı gibi birçok uluslararası organizasyonların kararlarının alındığı oluşumlarda söz sahibi olmasından dolayıdır. Vizyonu ve misyonu bisiklet olan bir başkanın hem ilimize hem de ülkemiz bisiklet branşına çok büyük katkılar sağladığı ve sağlayacağı inancındayız” şeklinde konuştu.