KÜLTÜR SANAT - 08 Eylül 2024 Pazar 11:36

Kadın çiftçilere makine ve ekipman desteği

A
A
A
Kadın çiftçilere makine ve ekipman desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimi artırmak amacıyla Erzurum’da kadın çiftçilere destek verdi.


Erzurum’un Pasinler ilçesi faaliyet alanında bulunan, tamamı kadın çiftçilerden oluşan Yiğitpınarı, Övenler, Taşkaynak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında verilen Makine-Ekipman desteğinden 12 adet yem karma ve dağıtma makinesi için %50 destek aldı.


Tarım ve Orman İl Müdürü Alpaslan Kenger, makine tesliminde destekten faydalanan çiftçilerle bir araya gelerek sohbet etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta yapılan 5.8’lik deprem tatbikatı gerçeği aratmadı Bayburt’ta senaryo gereği 37 saniye süren, 5.8’lik bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. İl Afet ve Acil Durum(AFAD) Müdürlüğü tarafından, Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP) çerçevesinde yapılan deprem tatbikatında, gerçeği aratmayan anlar yaşandı, görüntüler ortaya çıktı. Bayburt Valiliği himayelerinde, Bayburt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce, rektörlük toplantı salonunda masa başı ve saha tatbikatı yapıldı. Masa başı tatbikatında, afetlere müdahale edilirken nelere dikkat edilmesine değinilerek, afet öncesi ve sonrasında uygulanacak uygulamalar ve yöntemler sırasıyla Bayburt AFAD İl Müdürü Uğur Minder tarafından anlatıldı. Masa başı tatbikatının ve bilgilendirme faaliyetinin ardından, kütüphane yanında bulunan enkaz alanında ekipler yerlerini aldı, ardından saha tatbikatına geçildi. Senaryo gereği 5.8 şiddetinde, 37 saniye süren bir deprem meydana geldi. AFAD gönüllülerinin deprem tatbikatında enkaz altında kalan yaralıların yakınları rolüyle olaya tepki vermesi gerçeği aratmadı. Arama kurtarma, sağlık, jandarma ve polis ekiplerinin depreme, vatandaşlara müdahalesi, izleyenlerin takdirini topladı. Enkaz altından yaralı çıkarma, yangın söndürme, yaralıların ambulanslarla hastaneye götürülmesi işlemlerinin yapıldığı tatbikat, başarıyla tamamlandı. Afet durumunda yaşanabilecek tüm olaylar tatbikatta gerçekleştirilirken, ekiplerin olaylara müdahale ederken nelere uyması gerektiği pekiştirildi. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde gerçekleştirilen tatbikat, sorunsuz şekilde sona erdi. Yerel düzeyde bir tatbikat gerçekleştirdiklerini ve bu tatbikatın gerçeğini aratmadığını belirten AFAD İl Müdürü Uğur Minder, "Bugün Bayburt’ta masa başı tatbikatı ve akabinde görmüş olduğunuz alanda 5.8 şiddetinde bir deprem tatbikatı icra ettik. Gerçeğini aratmayan bir tatbikat oldu. Yerelde, birinci seviye bir depremdi. İhbar üzerine tüm gruplarımız valimiz başkanlığında içeride toplandık ve müdahaleye başladık. Senaryo içinde yangın, deprem, yaralılar, ölüler vardı. Kızılay ekibimiz her zaman olduğu gibi yerini aldı çayımızı, çorbamızı hazırladı, ikramda bulundu. Gerçeğini aratmayan bir tatbikat oldu, inşallah hep böyle tatbikatlarla, eğitimlerle devam ederiz. Allah’ım inşallah büyük bir felaket vermez. Bilindiği üzere büyük bir felaket yaşadık. Allah’ım beterinden korusun" ifadelerini kullandı.
Erzincan Önce öğrenip üretiyorlar, sonra yiyorlar Erzincan’da Demirkent TOKİ Ortaokulu öğrencileri okul bahçesinde oluşturulan serada sebze yetiştirmeyi öğreniyor. Domates, biber, patlıcan, karnabahar gibi mevsimlik sebze yetiştiren ortaokullu öğrenciler hem çiftçilik mesleğinin inceliklerini öğreniyor hem de sebzeleri dalından koparıp yemenin zevkini yaşıyorlar. Okuldaki Çiftlik Projesi kapsamında Erzincan Valiliğinin destekleri ile oluşturulan serada, öğrenciler önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleriyle birlikte tohum ektiler, ardından dönem boyunca seranın bakımını üstlendiler. Sebzelerin olgunlaşmasıyla birlikte sebzeleri dalından koparan öğrenciler hasat etmenin zevkini tattılar. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen proje kapsamında bilgi veren Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Serkan Kütük söz konusu projede hasat sezonunun devam ettiğini kaydetti. Kütük, proje ile çocukların belirlenen alanlara ağaçlandırma yaptığını ve seraya sebze ektiğini belirtti. Demirkent TOKİ Ortaokulu Müdürü Ahmet Sağsöz, sene başında çocukların alınan tohumları ektiğini ve sebzelerin bakımını çocukların üstlendiğini dile getirdi. Sağsöz, “Projede en sevindiğimiz nokta şu oldu; çocuklar dalından meyve ve sebzeleri koparmanın zevkini tattılar. Çok mutlu oldular.” dedi. “Sebzeleri güzelce büyütüyoruz, suluyoruz ve büyüyene kadar onları gözlemliyoruz.” diyen öğrenciler ise sebzeler olgunlaşınca afiyetle yediklerini söylediler.
Mersin Mersin’de kız öğrenci yurdu önündeki taciz iddiası asılsız çıktı Vali Ali Hamza Pehlivan, "Mersin KYK Kız Yurdu’nda, bir kız öğrencinin zorla araca bindirilip cinsel saldırıya uğradığı" yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunun anlaşıldığını söyledi. Pehlivan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ait Müfide İlhan Kız Öğrenci Yurdu’na gidiş güzergahı üzerinde iki kız öğrenciye yönelik, yoldan geçen bir araçta bulunan iki erkek şahıs tarafından uygunsuz ve rahatsız edici sözler söylendiği iddiasıyla 112 Acil Çağrı Merkezine dün akşam saatlerinde ihbar geldiğini söyledi. Gelen ihbar üzerine ilgili emniyet birimleri ve yurtta görevli ekiplerin ivedilikle harekete geçtiğini ve olay yerine intikal ettiğini ifade eden Pehlivan, "Öğrencilerle birebir yapılan görüşmelerde, sosyal medya mecralarında iddia edildiği gibi herhangi bir mağduriyet veya şikayet konusu bildirilmemiştir. Sosyal medya paylaşımlarından etkilenerek yurdun dışında toplanan öğrencilerimiz, iddiaların asılsız olduğunun anlaşılması üzerine kaldıkları yurtlarına dönmüştür. Konu ile ilgili olarak başlatılan adli ve idari tahkikat süreci devam etmektedir" dedi. "Provakatif haberlere itibar edilmemelidir" Yapılan araştırmalar neticesinde, bazı sosyal medya hesaplarında "Mersin KYK Kız Yurdu’nda, bir kız öğrencinin zorla araca bindirilip cinsel saldırıya uğradığı" yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunun anlaşıldığını belirten Pehlivan, "Bu tür sosyal medya paylaşımları yapan hesaplarla ilgili olarak Türk Ceza Kanunun 217/A maddesi kapsamında ’Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma’ suçu kapsamında Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Bu kapsamda, asılsız haber yaptığı ve yaydığı tespit edilen sosyal medya hesapları hakkında gerekli yasal işlemler yapılmaktadır" ifadelerini kullandı. Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda barınan bütün öğrencilerin, ailelerinin kendilerine emaneti olduğunu dile getiren Pehlivan, "Öğrencilerimizin huzuru ve güvenliği birinci derecede önceliğimizdir. Bu konuda her türlü tedbir alınmış durumdadır ve tavizsiz bir şekilde uygulanmaktadır. Öğrencilerimizi ve halkımızı tedirgin edecek, huzurunu bozacak provakatif haberlere itibar edilmemelidir" dedi. Açıklamasında Vali Pehlivan’a, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Göksun Öz de eşlik etti.