ASAYİŞ - 10 Ekim 2024 Perşembe 07:22

Bayburt’ta yapılan 5.8’lik deprem tatbikatı gerçeği aratmadı

A
A
A
Bayburt’ta yapılan 5.8’lik deprem tatbikatı gerçeği aratmadı

Bayburt’ta senaryo gereği 37 saniye süren, 5.8’lik bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. İl Afet ve Acil Durum(AFAD) Müdürlüğü tarafından, Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP) çerçevesinde yapılan deprem tatbikatında, gerçeği aratmayan anlar yaşandı, görüntüler ortaya çıktı.


Bayburt Valiliği himayelerinde, Bayburt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce, rektörlük toplantı salonunda masa başı ve saha tatbikatı yapıldı. Masa başı tatbikatında, afetlere müdahale edilirken nelere dikkat edilmesine değinilerek, afet öncesi ve sonrasında uygulanacak uygulamalar ve yöntemler sırasıyla Bayburt AFAD İl Müdürü Uğur Minder tarafından anlatıldı. Masa başı tatbikatının ve bilgilendirme faaliyetinin ardından, kütüphane yanında bulunan enkaz alanında ekipler yerlerini aldı, ardından saha tatbikatına geçildi. Senaryo gereği 5.8 şiddetinde, 37 saniye süren bir deprem meydana geldi. AFAD gönüllülerinin deprem tatbikatında enkaz altında kalan yaralıların yakınları rolüyle olaya tepki vermesi gerçeği aratmadı. Arama kurtarma, sağlık, jandarma ve polis ekiplerinin depreme, vatandaşlara müdahalesi, izleyenlerin takdirini topladı. Enkaz altından yaralı çıkarma, yangın söndürme, yaralıların ambulanslarla hastaneye götürülmesi işlemlerinin yapıldığı tatbikat, başarıyla tamamlandı.


Afet durumunda yaşanabilecek tüm olaylar tatbikatta gerçekleştirilirken, ekiplerin olaylara müdahale ederken nelere uyması gerektiği pekiştirildi. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde gerçekleştirilen tatbikat, sorunsuz şekilde sona erdi.


Yerel düzeyde bir tatbikat gerçekleştirdiklerini ve bu tatbikatın gerçeğini aratmadığını belirten AFAD İl Müdürü Uğur Minder, "Bugün Bayburt’ta masa başı tatbikatı ve akabinde görmüş olduğunuz alanda 5.8 şiddetinde bir deprem tatbikatı icra ettik. Gerçeğini aratmayan bir tatbikat oldu. Yerelde, birinci seviye bir depremdi. İhbar üzerine tüm gruplarımız valimiz başkanlığında içeride toplandık ve müdahaleye başladık. Senaryo içinde yangın, deprem, yaralılar, ölüler vardı. Kızılay ekibimiz her zaman olduğu gibi yerini aldı çayımızı, çorbamızı hazırladı, ikramda bulundu. Gerçeğini aratmayan bir tatbikat oldu, inşallah hep böyle tatbikatlarla, eğitimlerle devam ederiz. Allah’ım inşallah büyük bir felaket vermez. Bilindiği üzere büyük bir felaket yaşadık. Allah’ım beterinden korusun" ifadelerini kullandı.



Bayburt’ta yapılan 5.8’lik deprem tatbikatı gerçeği aratmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da üretilen ayakkabılar Balkan ülkelerine gönderiliyor Bitlis’in Tatvan ilçesinde kurulan bölgenin ilk ayakkabı üretim fabrikasında üretilen yerli marka spor ayakkabılar iç piyasanın yanı sıra Balkan ülkeleri ile Azerbaycan’a gönderiliyor. Yaklaşık 30 yıldır İstanbul’da ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Bitlisli Tüzün kardeşlerin geçen yıl kurduğu ayakkabı fabrikası hem ekonomi hem de istihdama katkı sağlıyor. İstanbul’a göç ettikten 30 yıl sonra yatırım için memleketlerine geri dönen Tüzün kardeşler, açtıkları fabrikada 25 kişiyi istihdam ediyor. Venuma markası adı altında günde yaklaşık 500 çift spor ayakkabısı üretimi yapılan atölyede üretilen ayakkabılar, iç piyasanın yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan ülkeleri ve Azerbaycan’a kadar gönderiliyor. Yer sorunu nedeniyle henüz tam kapasite üretime geçilemeyen firma, istihdam ve üretim kapasitesini arttırmayı hedefliyor. “Günlük 500 çift ayakkabı üretiliyor” Tatvan ilçesinde üretim gerçekleştiren ayakkabı fabrikasıyla ilgili bilgi veren fabrika yetkililerinden Serkan Tüzün, kendi marklarıyla yerli üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. Yaklaşık 2 yıl önce kurdukları fabrikada şu an halihazırda 25 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Tüzün, fabrikada günlük yaklaşık 500 çift spor ayakkabı üretimi gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Burada ürettiğimiz ayakkabılar iç piyasanın yanı sıra Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan ülkeleri ve Azerbaycan’a kadar gönderiyoruz. Yer probleminden dolayı maalesef şu anda tam kapasite ile üretim gerçekleştiremiyoruz. Ancak hedefimiz her geçen gün daha çok istihdam ve üretim sayısına ulaşarak ekonomiye katkı sunmaktır. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bölgeye özgü yatırım teşvikleri arttıkça bölgeye yatırımların daha çok artacağına inanıyorum. Bu anlamda bizlerde memleketimize bir vefa borcumuz vardı. Bu nedenle bir fabrika kurarak istihdam sağlayalım dedik. Böyle bir yer açtık. Bünyemizde pazarlamacılarla beraber 25 kişi çalışıyor. Burada ürettiğimiz ayakkabıları aynı zamanda açmış olduğumuz satış mağazamızda uygun fiyatlara satışını gerçekleştiriyoruz. Bin metrekarelik yerimizde günlük yaklaşık 500 çifte kadar ayakkabı üretimi gerçekleştiriyoruz. Yerimiz küçük geliyor. İlerleyen zamanlarda 3-5 bin metrekare arası bir yere taşınırsak çok daha fazla kişiye istihdam sağlayabiliriz" diye konuştu.
İzmir Yaşar Üniversitesi dünya listesinde Yaşar Üniversitesi, Londra merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) hazırladığı “Dünya Üniversite Sıralaması 2025” listesinde Türkiye’den ilk 20 üniversite arasına girdi. Yaşar Üniversitesi, Ege Bölgesi’ndeki üniversiteler arasında ise ilk sırada yer aldı. Dünyadaki yüksek öğrenim kurumlarıyla ilgili araştırmalar yapan İngiltere merkezli Times Higher Education (THE), “Dünya Üniversite Sıralaması 2025” raporunda dünyanın en iyi üniversitelerini açıkladı. Times Higher Education (THE), her yıl Mart ayı sonunda üniversitelerden aldığı verileri, yapmış olduğu anket sonuçlarını ve Scopus veri tabanından aldığı geçmiş 5 yıla ait verileri bir araya getirerek her yıl Eylül- Ekim aylarında dünya üniversiteler sıralamasını oluşturuyor. Bu yıl 115 farklı ülkeden 2 bin 109 kurumun sıralandığı listede Türkiye’den 91 üniversite yer aldı. Yaşar Üniversitesi ise Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 20, vakıf üniversiteleri sıralamasında ise ilk 10 üniversite arasına girdi. Yaşar Üniversitesi, 2025’in en iyilerinin yer aldığı listede Ege Bölgesi’nde zirvede yer aldı. “Başarımızı tescilledik” Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, “Girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon kavramlarını benimsemiş bir üniversite olarak güçlü akademik ve idari kadromuzla geleceği daha yaşanabilir bir hale getirmek için çalışıyoruz. Sahip olduğumuz deneyim ve altyapıyla da bilimsel araştırmaların artırılması, nitelikli yayınların desteklenmesi ve girişimcilik uygulamalarının teşvik edilmesi konusundaki çabalarımızın üniversitemizi daha yüksek seviyelere çıkaracağından eminim. Yaşar Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana eğitim ve araştırmada öncü bir kurum olarak, sadece bilgi üretmekle kalmamış, aynı zamanda ürettiği bilgiyi topluma faydalı olacak şekilde kullanmayı daima ilke edinmiştir. Bu saygın sıralamada yer alarak başarımızı bir kez daha tescillemiş bulunuyoruz” dedi. Bilim ve bilgi üretimine destek Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise uluslararası listelerde üst sıralarda yer almanın gurur verici olduğunu belirterek hedeflerinin ilk binde yer almak olduğunu söyledi. Prof.Dr. Kandiller, “Bu başarı, Yaşar Üniversitesi’nin kararlılıkla sürdürdüğü kalite odaklı eğitim ve araştırma politikalarının bir sonucudur. Öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve çalışanlarımızın ortak çabaları ve azmi sayesinde uluslararası alanda tanınan bir konuma ulaşmış bulunuyoruz. Eğitimde ve araştırmada üstün başarılar elde etmek, bizim için sadece bir hedef değil aynı zamanda bir sorumluluktur. Öğrencilerimize sunduğumuz kaliteli eğitimle onları donanımlı bireyler olarak yetiştirme misyonumuzu sürdüreceğiz. Aynı zamanda, bilimin ve bilgi üretiminin sınırlarını genişletmek için araştırma faaliyetlerimize olan desteğimizi arttırarak bu listede ilk bine girmeyi kendimize öncelikli hedef olarak belirledik.” şeklinde konuştu.
Erzurum ETÜ kulüp tanıtım festivali ile yeni akademik yıla merhaba dedi Yeni eğitim öğretim yılında Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) öğrenim görmeye başlayan öğrenciler için Öğrenci Topluluk ve Kulüpleri Tanıtım Festivali düzenlendi. 2024-2025 Akademik Yılı Güz Dönemine başlayan ETÜ’de yeni kayıt yaptıran öğrencilerin üniversitenin sunmuş olduğu akademik, sosyal, kültürel ve sportif imkanları keşfetmesini sağlamak ve uyum süreçlerini hızlandırmak amacıyla düzenlenen oryantasyon programları kapsamında Öğrenci Topluluk ve Kulüpleri Tanıtım Festivali gerçekleştirildi. Yaşam Merkezi Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, Genel Sekreter Prof. Dr. Ahmet Dumlu, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı. Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen festivalde akademik danışmanlar ve kulüp başkanları üniversiteye yeni başlayan öğrencilere geçmiş yıllarda düzenledikleri etkinlikler ile bu yıl içerisinde faaliyet takvimlerinde yer alan programlar hakkında bilgi verdi. Öğrenciler ilgi duydukları alanlarda kulüplerin yapmış olduğu çalışmaları görürken, sosyo-kültürel ve mesleki açıdan kendilerini geliştirmek, boş zamanlarını iyi değerlendirmek ve birlikte eğlenme alışkanlığı kazanabilmek için birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren kulüplere üye olup; konserler, ödüllü yarışmalar ve çeşitli etkinliklerle doyasıya eğlendi. Festivalin açılışında konuşan Rektör Çakmak, Öğrenci Topluluk ve Kulüpleri Tanıtım Festivali’nin geleneksel olarak her güz döneminin başında düzenlendiğini ifade ederek: “Öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve sportif açıdan gelişimlerini çok önemsiyoruz. Zira üniversitemizden mezun olup iş dünyasına adım atarken iş verenler sizlerin yalnızca akademik başarısına değil aynı zamanda takım çalışmasına yatkınlığınızı ve ortak çalışma kültürüne sahip olup olmadığınızı da değerlendirecektir. Bu nedenle kulüp tanıtım festivalimiz bahsettiğimiz ilave becerileri kazanmanız için önemli bir fırsat sunuyor. Burada 40’ın üzerinde aktif kulübümüz bulunuyor. Bunlardan herhangi birine üye olabileceğiniz gibi kendiniz yeni bir kulüp de kurabilirsiniz. Bunlar sizin kişisel gelişim açısından oldukça önemli. Üniversite hayatı yalnızca derslerden ibaret değildir. Bu tip faaliyetler sayesinde sosyalleşecek, yeni arkadaş çevreleri edineceksiniz ve birçok kabiliyetlerinizi geliştireceksiniz. Sizlerle birlikte hem kulüplerimizin sayısını hem de niteliğini artıracağız. Bu vesileyle hepinize bir kez daha hoş geldiniz diyor, 2024-2025 Akademik Yılının hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.