GÜNDEM - 04 Ağustos 2024 Pazar 11:33

Erzurum’da 253 işletmeye denetim

A
A
A
Erzurum’da 253 işletmeye denetim

Erzurum’da Şehrimizde yem, gıda ve gıda ile temas eden madde malzeme üreten işletmelere yönelik denetim yapıldı.


26 Temmuz- 1 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılan çalışmalarda 253 denetim yapıldı. Erzurum Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Denetimlerde olumsuzluk tespit edilen hususlarda işletmelere 73 bin 143 TL tutarında bir cezai işlem uygulanmıştır. Analize dayalı yapılan çalışmalarda dört adet numune alınmıştır. Tüketicilerin her an ulaşabilecekleri Alo 174 Gıda hattı ile 7/24 gıda kontrolümüzde olup gelen 15 başvuru değerlendirilmiştir.” denildi.



Erzurum’da 253 işletmeye denetim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Kadim Erkilet’i kültür hazinesi olarak yeniden kazandırıyoruz" Kocasinan Belediyesi tarafından Erkilet Arabidin Projesi çerçevesinde restorasyonu tamamlanan Arabidin Mescidi, vatandaşların hizmetine sunuldu. Anadolu’nun köklü mirasını gün yüzüne çıkarmak için yürütülen ilk çalışmayı tamamladıklarını belirten Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Kadim Erkilet’i Kültür Hazinesi Olarak Yeniden Kazandırıyoruz. Erkilet kültür turizminin merkezi olacak!” dedi. İlçe genelinde tarihi ve kültürel mirasları aslına uygun şekilde restore ederek geleceğe aktarmak için çok yönlü yatırımlar yapan Başkan Çolakbayrakdar, Erkilet Arabidin Mescidi’ndeki restorasyon çalışmalarını tamamlayıp vatandaşların hizmetine sunduklarını söyledi. Erkilet bölgesindeki tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmak ve kültür turizmine kazandırmak için diğer çalışmaların da devam ettiğinin altını çizen Başkan Çolakbayrakdar; "Erkilet Mahallesi’nde kadim bir geçmişi olan Erkilet Arabidin bölgesini, yeniden bir kültür hazinesi olarak şehrimize kazandırabilmek için yoğun gayret ediyoruz. Özellikle Kadim Erkilet’i kendi doğal haliyle koruyarak, gün yüzüne çıkartacağız. Bu istikamette Arabidin Mescidi’ni, aslına uygun şekilde restore ederek yeniden günümüze kazandırdık. Erkilet Arabidin Mescidi, projemizin bir parçası olarak ayağa kalkmış ve hizmete girmiş oldu. Nihayetinde, bu bölgenin eski yaşanmışlığıyla, taş evleriyle, sokaklarıyla, kuru yapı sistemiyle bir mahalle olarak yeniden ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Tabii ki eski evlerin aynısı olması için projelendirme ve çalışmalar uzun bir süreci kapsıyor. İnşallah, aşama aşama Kadim Erkilet dokusunu yeniden şehrin kültür hazinesi olarak kazandırmış olacağız” ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, sözlerini şu şekilde tamamladı; "Proje tamamlandığında, Anadolu’nun köklü mirasını yansıtan tarihimizi gün yüzüne çıkartarak, Kayserimiz ‘in değerine değer katacağız. Mahallemizi, çalışmalar sonunda kültür, sosyal ve sanat gibi her alanda cazibe ve turizm merkezi haline getireceğiz."
Adana TAYSEB 4.6 milyon metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi İşletme Müdürü Yusuf Dinçsoy, Süveyş Kanalı’na, Orta Doğu, Akdeniz ve Kuzey Afrika pazarlarına yakın konumda olan Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin 4.6 milyon metrekarelik alanıyla da Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi (TAYSEB) ev sahipliğinde Adana Sanayi Odası’nın katkılarıyla Oda ve Sanayi Kampüsü tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sanayicilere sanayi ve sicil işlemleri, yalın üretim, dijitalleşme, yeşil dönüşüm, enerji verimliliği, mesleki belgelendirme ve dış ticaret konularında sunulan destekler hakkında bilgi verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan TAYSEB İşletme Müdürü Yusuf Dinçsoy, Toros Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin sahip olduğu 4.6 milyon metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Dinçsoy, “TAYSEB olarak, tüm altyapı hizmetlerini kullanıcıların parsellerine kadar ücretsiz sunuyoruz. Süveyş Kanalı’na, Orta Doğu, Akdeniz ve Kuzey Afrika pazarlarına yakın konumdayız. Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, 5 kilometrelik sahil şeridiyle Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden biri konumunda. İskenderun Körfezi’nde, Adana ve Hatay illerinin birleşiminde yer alması ve küresel ölçekte önemli pazarlara yakınlığı, bölgemizi yatırımcılar için cazip hale getiriyor” dedi. Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Veli Oğuz ise, sanayicilere sunulan hizmetler hakkında bilgi verdi. Oğuz, “Adana Sanayi Odası olarak sanayicilerimize belgelendirme hizmetlerinin yanı sıra, yeni nesil eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Yalın üretim, enerji verimliliği, karbon ayak izi hesaplama, atık yönetimi ve dijital dönüşüm gibi konularda sanayicilerimize destek sağlıyoruz. Ayrıca mesleki belgelendirme ve dış ticaret danışmanlığı gibi geniş kapsamlı hizmetler sunmaktayız. Yeşil ve dijital dönüşüm sürecine hazırlıklı olmak ve bu süreci başarıyla tamamlamak adına tüm sanayicilerimizi Adana Sanayi Kampüsü’ne davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Oğuz, Adana Sanayi Odası’nın her zaman sanayicilere destek olmaya devam edeceğini ve iş birliğinin süreceğini belirtti. Açılış konuşmalarının ardından Adana Sanayi Odası ve Adana Sanayi Kampüsü’nün yürüttüğü sanayi ve sicil işlemleri, Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika), Sürdürülebilirlik Merkezi, Enerji Verimliliği Danışmanlık Merkezi, Mesleki Gelişim ve Belgelendirme Merkezi, Proje Geliştirme ve Dış Ticaret Merkezi’nin faaliyetleri detaylı sunumlarla anlatıldı. Toplantı soru-cevap bölümünün akabinde sona erdi.
Kütahya Murat Dağı’nda altın aramak isteyen şirketin bakanlığa açtığı davada karar çıktı Kütahya’nın Gediz ilçesindeki Murat Dağı’nda altın aramak isteyen maden şirketinin ÇED raporunun iptalinin durdurulmasına yönelik açtığı davada karar açıklandı. Şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bin 546,60 TL’lik yargılama masraflarını ödetme kararı verdi. Anadolu Export Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ’Yıldız Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artırımı ve Kırma Eleme Tesisi’ projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreciyle ilgili açılan dava sonuçlandı. Şirket, geçtiğimiz dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED raporunun reddedilmesi üzerine Bakanlığa karşı dava açmıştı. 9 Ekim tarihinde görülen duruşma sonrası mahkeme, projenin insan sağlığı, orman ve bitki varlığı, hayvanlar, hava, termal ve kış turizmi ile yeraltı ve yüzey su kaynakları ile tarım açısından önem arz eden riskler barındırdığı ve bunlara zarar vereceği, zararın en az düzeye çekilmesi için teknolojinin gerektirdiği bütün tedbirlerin alınmadığı, oluşabilecek zararların ulusal ve uluslararası kabul edilebilir değerlerin altında olmadığı anlaşıldığından, davalı bakanlık tarafından tesis edilen dava konusu 17/10/2023 tarih ve 7669750 sayılı “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz” kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaştı. Açıklanan nedenler üzerine şirketin açtığı davanın reddine karar verilirken, mahkeme ayrıca davacıya 88 bin 546,60 TL’lik yargılama masraflarını ödetme kararı verdi. Proje, Gedizlilerin ve çevre örgütlerinin uzun süredir tepki gösterdiği bir yatırım olarak dikkat çekiyordu.
Eskişehir Hobi bahçeleri ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin Doğankaya Mahallesi 13844 ada, 33 parselde bulunan hobi bahçesi ile ilgili aldığı yıkım kararı, Sınırlı Sorumlu Yıldızvadi Gayrimenkul İşletme Kooperatifi’nin başvurusu üzerine Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Kooperatifin itirazları arasında, 5403 Sayılı Kanun kapsamında daha önce yapıların eski haline getirilmesi için tanınan sürenin henüz dolmaması, buna rağmen yıkım işleminin başlatılmak istenmesi yer alıyordu. Mahkeme, davacının ileri sürdüğü fiili kullanım hakkı ve yıkımın etkilerinin kalıcı olacağı gerekçesiyle, savunma süreci tamamlanana kadar yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Tarım arazilerinin izinsiz yapılaşmaya kurban gitmesine müsaade etmeyeceğiz Tarım arazilerinin korunması ve tarımsal üretimin devamlılığını sağlamak için gerekli önlemleri aldıklarını dile getiren Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt, tarım arazilerinin izinsiz yapılaşmaya kurban gitmesine asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi. Odunpazarı Belediyesi’nin bu konuda titizlikle çalışarak yasal düzenlemeler ışığında görevini yerine getirdiğini söyleyen Başkan Kurt, kent sakinlerinin mağduriyetini en aza indirmek amacıyla ilgili kurumlarla sürekli iş birliği içinde olduklarını ve yıkım sürecini en şeffaf şekilde yürüttüklerini vurguladı. "Kamu yararını gözetmeye devam edeceğiz" Bu süreçte vatandaşların mağdur edilmediğini, aksine yasalara uygun hareket edilerek kamu yararının korunduğunu ifade eden Başkan Kurt, “Daha öncede söylediğimiz gibi, vatandaşlarımızın haklarını her zaman koruduk ve korumaya devam edeceğiz. Ancak yasalara aykırı yapılaşmaların sürdürülemez olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Bu doğrultuda, sorumluluk alanımızdaki tüm yapıları denetlemeye devam edeceğiz" dedi.