GÜNDEM - 10 Ekim 2024 Perşembe 08:24

Vatandaşların kışlık patates ve soğan stoku başladı

A
A
A
Vatandaşların kışlık patates ve soğan stoku başladı

Erzincan’da uzun süren ve soğuk geçen kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, vatandaşların kışın yoğun olarak tükettikleri patates ve soğan stoku devam ediyor.


Hasadı yapılan patates ve soğan gibi kışlık ürünler pazar tezgahlarında satışa sunuluyor. Vatandaşlar kış mevsiminde yaşanacak fiyat yükselişlerinden etkilenmemek için, kışın tüketecekleri gıda ürünlerini şimdiden almayı tercih ediyor. Genelde çuval hesabıyla satışı gerçekleşen soğanın fiyatı 300-400 lira, patatesin çuvalı ise 450-500 lira. Kış mevsiminin Erzincan’da uzun sürdüğünü ve bu yüzden vatandaşların kışlık gıda ürünlerine rağbet gösterdiğini belirten pazar esnafı, Necmi Okumuş, “Kış geliyor. Kışın uzun sürdüğü bir bölgede yaşıyoruz. Bu yüzden de vatandaşlar patatesini, soğanını şimdiden almayı tercih ediyor. Hasadı yeni yapıldığı için şuan ürün bol ama kışın fiyatlar artabiliyor. Bizler esnaf olarak uygun satmak için elimizden geleni yapıyoruz. Soğan 300-400 liradan patates 450-500 liradan satılıyor. Kalitesine göre değişiyor. İri patatesler daha pahalı oluyor. Hemşerilerimiz kış mevsiminde yaşanacak fiyat yükselişlerinden etkilenmemek için, kışın tüketecekleri gıda ürünlerini şimdiden alıyor. Herkese hayırlı bereketli sezon diliyorum” dedi.



Vatandaşların kışlık patates ve soğan stoku başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Oba Makarnada’ki patlamadan bir acı haber daha: 1 ay sonra dünya evine girecekti Sakarya’nın Hendek ilçesinde 15 Eylül’de Oba Makarna fabrikasında meydana gelen patlamada ağır yaralanan 26 yaşındaki Merve Menteş, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 1 ay sonra düğünü olacağı öğrenilen Merve ile birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e yükseldi. Anadolu Otoyolu Hendek gişeleri mevkiinde faaliyet gösteren Oba Makarna fabrikasında 15 Eylül Pazar günü meydana gelen patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi de yaralanmıştı. İtfaiye ekiplerince devam eden soğutma çalışmaları esnasında fabrika içerisinde cansız bedeni bulunan 27 yaşındaki Mesut Şimay, 16 Eylül tarihinde Akyazı ilçesinde son yolculuğuna uğurlanmıştı. Patlamada ağır yaralanan ve tedavi gördüğü Kocaeli Şehir Hastanesi’nde 20 günlük yaşam savaşını kaybeden 22 yaşındaki Eray Kızıldağ’da 5 Ekim Cumartesi günü Hendek ilçesinden son yolculuğuna uğurlandı. Patlamada ağır yaralanan ve tedavisi İstanbul Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’nde devam eden Güven Albayrak’tan da (24) dün acı haber geldi. 25 gündür yaşam mücadelesi veren Albayrak, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 1 ay sonra evlenecekti, hastanede yaşamını yitirdi İstanbul Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’nde tedavisi süren Merve Menteş’ten de (26) acı haber geldi. Menteş, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ayrıca Merve’nin, 9 Kasım 2024 tarihinde dünya evine gireceği öğrenildi. 26 yaşındaki Merve’nin de hayatını kaybetmesi ile birlikte makarna fabrikasındaki patlamada ölü sayısı 4’e yükseldi. Fabrika müdürü tutuklanmıştı Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde aralarında fabrika sahipleri ve yöneticilerin de bulunduğu 7 şüpheli 19 Eylül tarihinde Hendek Adliyesi’ne ifadeye çağrıldı. İfadeleri tamamlanan 6 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. 1 kişi ise alınan ifadesinin ardından salıverildi. 20 Eylül’de sağlık kontrollerinden geçirilen ve Hendek Adalet Sarayı’na götürülen 6 şüpheliden fabrika müdürü V.U., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Fabrika sahipleri, 1 iş güvenliği uzmanı, değirmen sorumlusu ve elektrik bakım uzmanı ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
İstanbul İşsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 8,5 oldu İşsiz sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayı İşgücü İstatistikleri’ni paylaştı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,0 iken kadınlarda yüzde 11,4 olarak tahmin edildi. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 49,7 oldu İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 49,7 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 67,1 iken kadınlarda yüzde 32,6 olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 54,3 olarak gerçekleşti İşgücü 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 10 bin kişi azalarak 35 milyon 831 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 54,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1 iken kadınlarda yüzde 36,8 oldu. Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 16,5 oldu 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 16,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 13,8, kadınlarda ise yüzde 21,4 olarak tahmin edildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,7 saat oldu İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,1 saat artarak 42,7 saat olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 27,2 oldu Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 27,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,2 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 18,7 olarak tahmin edildi.
Diyarbakır Kadınlara kanser taraması desteği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında Çınar ilçesinde kadınlara ücretsiz meme kanseri ve rahim ağzı kanseri tarama hizmeti veriliyor. Büyükşehir Belediyesi, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) iş birliğinde sürdürülen uygulama kapsamında, meme ve rahim ağzı kanserine karşı önleyici testler yaptırmak isteyen kadınlara Çınar ilçesinde ücretsiz mamografi desteği verdi. Toplum sağlığını korumak ve geliştirmek için çalışmalarını sürdüren Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, 40-69 yaş arasında yaygın olarak görülen meme ve rahim ağzı kanserine karşı önleyici testler yaptırmak isteyen kadınlara destek oluyor. Testler, mobil mamografi aracında yapılıyor Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesince İl Sağlık Müdürlüğüne hibe edilen mobil mamografi aracı Çınar ilçesi Devlet Hastanesi önünde hizmet vermeye başladı. Tarama öncesinde Çınar Belediyesi ekiplerince merkez ve kırsal mahallelerde bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Hizmetten faydalanmak isteyen kadınlar, Çınar Belediyesine ait servis araçlarıyla mamografi kontrolüne götürüldü. Ardından Sağlık Müdürlüğünün personel ve cihaz desteğiyle mobil araçta kadınların testleri yapıldı. Kadınlar kansere karşı bilinçlendiriliyor Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özden Gürbüz, Çınar’da testlerini yapan kadınlarla görüşerek kanser hastalığına karşı yapılması gereken önleyici testlerin ihmal edilmemesi gerektiğini anlattı. Günlük 40 kadına meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapacak mobil araç, 3 hafta boyunca Çınar’da çalışmalarını sürdürecek. Mobil mamografi aracı, Diyarbakır’ın diğer ilçelerinde de kadınlara hizmet verecek.
Gaziantep GAÜN KBB kliniği referans merkezi olarak hizmet veriyor Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Kliniği referans merkez olarak hizmet veriyor. Kulak, burun ve boğaz hastalıkları ile ilgili tüm hizmetlerin verildiği ve adından başarıyla söz ettiren GAÜN Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları kliniği, işitme kaybı olan çocuklara verdikleri öncelikli tedavi işleyişleri ile öne çıkıyor. Kliniğin işleyişi ile bilgiler veren Doç. Dr. İsmail Aytaç, “Kliniğimiz 1990 yılında kurulmuş olup bölgemize kapsamlı hizmetler veren köklü bir kliniktir. Kliniğimizde şu an Prof. Dr. Semih Mumbuç, Prof. Dr. Elif Baysal, Doç. Dr. Orhan Tunç hocalarımız ve şahsımla birlikte iki profesör, iki doçent öğretim üyesi olarak bulunmaktayız. Asistan hekimlerimizin yanı sıra odyometri ünitemizde çalışan uzman odyoloğumuz, odyometrist, teknisyen ve hemşire arkadaşlarımız ile kalabalık bir ekip olarak hizmet vermekteyiz. Önümüzdeki süre içerisinde kadromuzu daha da genişleteceğiz. Bölgemizde kulak-burun-boğaz hastalıkları ile ilgili tüm hizmetleri yıllardır olduğu gibi özveriyle vermeye devam etmekteyiz” dedi. İşitme kaybı olan çocuklara klinik olarak öncelik verdiklerini vurgulayan GAÜN Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç, “İşitme engellilere implant cerrahisi yapan Türkiye’deki en büyük kliniklerden biriyiz. Yirmi yılı aşkın süredir iki binden fazla total işitme kayıplı hastaya koklear implant cerrahisi hizmeti vermiş bulunmaktayız. Son yıllarda yaşanan pandemi ve deprem sonrası bu konu ile ilgili bir bazı aksaklıklar yaşamış olsak da tekrar canlandırıyoruz ve üst düzeyde hizmetlerimize devam ediyoruz. Yeni doğan çocuklara yapılan işitme tarama testlerinde ilimizdeki tek referans merkez olarak yer almaktayız. Ayrıca BERA testi dediğimiz beyin sapı işitme yanıtlarını alan bir testimiz var. Bu test bölgede seri olarak yalnızca birkaç yerde yapılıyor. Bera testi sonrası işitme cihazına ihtiyaç duyan çocuğumuz varsa bu hastalarımızı cihazlandırıyoruz. Ameliyat edilmesi gereken hastalarımız için haftalık olarak tüm hocalarımızın, uzman odyoloğumuzun ve hastaları takip eden doktor arkadaşlarımızın katılımı ile konsey toplantılarında alınan ortak karar doğrultusunda hastamız için uygunsa hızlıca ameliyatını yapıyoruz. Çünkü bu çocuklarımız belli bir yaşa kadar ameliyat edilmezse işitme düzeyi ve dil-bilişsel gelişiminde telafisi mümkün olmayan problemler meydana gelebilir. Biz de bu durumun önüne geçebilmek için erken dönemde müdahale etmeye çalışıyoruz. Bu nedenle ekibimizi de güçlendirdik. Gece gündüz çalışmaktayız. Daha önceden BERA testinin randevu süresi uzundu. Ancak şimdi bu süreyi çok kısalttık. Ekibimizle bu konuda elimizden geleni yapmaktayız” ifadelerine yer verdi. Kulak burun boğaz alanındaki tüm operasyonları yaptıklarını dile getiren Aytaç, gırtlak kanseri başta olmak üzere baş boyun bölgesi ameliyatları, tiroid bezi cerrahileri, maksillofasiyal cerrahiler, kulakla ilgili diğer cerrahiler, rinoplasti, endoskopik sinüs cerrahisi gibi kulak burun boğaz hastalıklarını ilgilendiren cerrahilerin her türlüsünü başarıyla gerçekleştirdikleri de vurguladı. “Kapsamlı işitme testlerinde Gaziantep’te tek merkeziz” Kapsamlı bir odyometri ünitelerinin olduğuna dikkat çeken Aytaç, “Odyometri birimimizde çeşitli testlerin yapıldığı ayrı ayrı odalarımız var. Bu testler sadece büyük üniversitelerde, büyük kliniklerde mevcut. işitme düzeyi ölçmek adına ayrıntılı birçok test gerekliliği söz konusu. Gaziantep’te bu testlerin yapıldığı en kapsamlı merkez biziz. Doğan her çocuğumuza duyup duymadığını erken teşhis etmek için işitme test yapılması gerekir. Bu yasal bir zorunluluktur. Hem ilimizde hem de bölgemizde bu tarama testlerini geçemeyen hastaların, referans merkez olduğumuz için hastanemize yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu hastalarımıza yetişkin olsun çocuk olsun yaş fark etmeksizin gereklilik halinde anestezili, gerekmeyen hastalarda anestezik ilaç kullanmadan BERA testleri hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu testlerden kimi zaman güvenilir sonuç alamadığımız çocuklar olabiliyor. Bu gibi durumlarda ise çocuklarımıza serbest saha dediğimiz, oyun alanı oluşturduğumuz yerde ekstra testler yapıyoruz. Bu serbest saha odamız da Türkiye’de birçok yerde yok ve Gaziantep’te tek” şeklinde konuştu.