ÇEVRE - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 08:14

Bu manzara yılın sadece 10 günü görülebiliyor

A
A
A
Bu manzara yılın sadece 10 günü görülebiliyor

Yılın sadece 10 gününe münhasır Karanlık Kanyondaki gün batımını görmek için dünyanın birçok ülkesinden turist Erzincan’ın Kemaliye ilçesine geliyor.


Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunan Karanlık Kanyonda bugünlerde kanyonun tam ortasından batan güneş manzarası görenleri hayran bırakıyor. Munzur Dağları üzerinde Karasu Nehri’nin oluşturduğu kanyonda bu manzara sadece 10 gün izleniliyor.


Manzarayı izleyebilmek için turistler tekneyle belirli bir alana gidiyor. Karanlık Kanyonun tam ortasından batan gün batımının temmuz ayının başlarında başlayıp 10 gün bu manzarayı izleyebilmenin mümkün olduğunu kaydeden yöre insanlarından turizmci Güven Güldal, “Dünyanın birçok ülkesinden turist bu anı görebilmek için buraya geliyorlar. Gelen turistleri teknelerimizle alan derinliğinin olduğu kısma götürüyoruz. Gün batımı saatinde güneş tam Karanlık Kanyonun ortasından batıyor ve muhteşem bir manzara ortaya çıkıyor.” dedi.



Bu manzara yılın sadece 10 günü görülebiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Alaca itfaiyesinden anız yangını uyarısı Alaca İtfaiye Müdürlüğü, tarım arazilerinde başlayan temizlik çalışmalarında anız yakılmaması uyarısında bulundu. Alaca Belediyesi İtfaiye Amiri Murat Bulut, özellikle son yıllarda ülkemizde meydana gelen tarım arazi yangınları ve bu yangınlara sebep olan beşeri kaynaklı hataların başında gelen anız yakma alışkanlığının geldiğine dikkat çekti. Bir anlık dikkatsizliğin büyük sonuçlar doğurabileceğinin altını çizen Bulut, “Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz günlerde ilçemize bağlı Kuzkışla köyünde bizzat yaşadığımız ve uzun uğraşlar sonucu söndürdüğümüz yangında 33 dönüm ekili arazi kül oldu çiftçilerimizin 1 yıllık emekleri ziyan oldu binlere canlı yangınla beraber yandı Lütfen dikkat edelim. Hem maddi hem manevi zarara uğramamak için anız yangınlarına karşı dikkatli ve tedbirli olalım” dedi. Anız yakmak yerine alternatif yöntemleri kullanmanın, hem toprağın sağlığını korumak hem de çevreyi sürdürülebilir kılmak açısından büyük önem taşıdığını kaydeden Bulut, “Anızların toprakla karıştırılması, organik gübre kullanımı ve tarımsal atıkların kompost haline getirilmesi gibi yöntemler, sürdürülebilir tarım uygulamaları için uygun ve etkili çözümler sunmaktadır. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak ve tarımsal verimliliği artırmak adına, anız yakmaktan kaçınmanızı ve bu konuda bulunduğunuz bölgede farkındalık oluşturmanızı önemle rica ediyoruz. İtfaiye hayat kurtarır cana can verir” ifadelerini kullandı.
Ankara İşyerlerine yönelik 900 iş müfettişi ile yürütülen denetimlerde 2 milyon çalışana ulaşılması hedefleniyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilecek teftişlerle 2024 yılında 2 milyon çalışana ulaşılması hedefleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde bulunan 900 iş müfettişi ile teftiş faaliyetlerini sürdürüyor. 2023 yılında gerçekleştirilen teftişlerde yaklaşık 1,5 milyon çalışana ulaşıldı, 2024 yılında ise 2 milyon çalışana ulaşılması hedefleniyor. Çalışma şartlarına ve ortamına ilişkin inceleme ve denetlemeyi kapsayan iş teftişi faaliyetleri; çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, kayıtdışılık, çocuk, genç ve kadınların çalıştırılması, istihdam ve işgücü piyasası uygulamaları gibi konuları ihtiva ediyor. Başta maden, inşaat ve ulusal zincir marketler olmak üzere 19 sektörde yer alan işyerlerinde teftişler devam ediyor Teftişler; ihbar ve şikâyetler, kitle iletişim araçlarına yansıyan veya kamuoyunun dikkatini çeken olay veya uyuşmazlıkların yanı sıra çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen sektörlerde önleyici yaklaşımla yürütülüyor. 2024 yılında; çalışma süreleri, fazla çalışma, genel ve hafta tatilinde yapılan çalışmalar, ücret ve izin gibi çalışma şartlarına yönelik ulusal market, restoran, konaklama, tekstil, maden, çağrı merkezi, geri dönüşüm ve tarım olmak üzere 8 farklı sektörde; iş sağlığı ve güvenliği yönünden ise maden, inşaat, metal, gıda, tekstil, kauçuk, plastik, mineral, geri dönüşüm ve depolama sektörleri ile büyük endüstriyel kazaların olabileceği endüstriyel tesisler olmak üzere çalışma ortamına yönelik 11 farklı sektörde önleyici teftişler sürdürülüyor. Çalışma şartları ve ortamının mevzuata uygun hale getirilmesine ilişkin teftişler etkin bir şekilde yürütülüyor İşyerlerinde tespit edilen mevzuata aykırılıklar, iş müfettişleri tarafından yakından izlenerek mevzuata uyumun sağlanması için işverenlere yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri düzenleniyor. Yapılan bu çalışmalar doğrultusunda teftiş sürecinde mevzuata aykırılıkların giderilmesi sağlanarak, giderilmeyen hususların bulunması halinde ise işyerlerine idari yaptırım uygulanıyor. Kayıtdışılıkla mücadele kararlılıkla devam ediyor 2023 yılında gerçekleştirilen teftişlerde 315 milyon işçi alacağının ve 160 milyon kamu alacağının ödenmesi temin edilerek mevzuata aykırılık tespit edilen işyerlerine 435 milyon idari para cezası uygulandı. 2024 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen teftişlerde ise 132 milyon işçi alacağının ve 37 milyon kamu alacağının ödenmesi sağlanarak mevzuata aykırılık tespit edilen işyerlerine 212 milyon idari para cezası uygulandı.