YEREL HABERLER - 18 Mart 2012 Pazar 11:44

BURSA`DA "İDOBÜS PROJESİ" TARTIŞILDI

A
A
A
BURSA`DA "İDOBÜS PROJESİ" TARTIŞILDI

Bursa Kent Konseyi tarafından geleneksel hale getirilen ’Bursa Konuşuyor’ toplantısında, İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ’nin yapmayı planladığı ’İDObüs’ projesinin Güzelyalı ve Bursa ekonomisine yansımaları konuşuldu.
Bursa Kent Konseyi ve Mudanya Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği ’Güzelyalı iskelesinin İstanbul-Ege, Akdeniz ulaşımındaki yeri’ konulu toplantı, Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yapıldı. Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, İDO İş Geliştirme Direktörü Tolga Yardımcı’nın hazır bulunduğu toplantıya, Mudanya esnafı, Bursa Terminali esnafı, otobüs işletmecileri, otobüs yazıhanesi sahipleri, vatandaşlar katıldı. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa’nın sahip olduğu tarihi ve tabii birikimiyle önemli bir şehir olduğunu söyledi.
Her konuyu medenice ele aldıklarını anlatan Pala, "İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nu ilgilileriyle konuştuktan sonra şimdi de İDO’nun Güzelyalı İskelesi’yle ilgili çalışmalarını konuşuyoruz. Güzelyalı İskelesi’ni Bursalılar ve yöneticileri en verimli şekilde kullanmalıdır. Şehrimiz zengin bir tarihe, doğaya, yer altı kaynaklarına sahip olmasına rağmen turizm şehir değildir. Artık bu tarafa yönelmek gerekir. Bunun için de hava, deniz, kara ve demir yolu ulaşımını geliştirmeliyiz. İstanbul’a gelen turistleri Bursa’ya çekebilmeliyiz. Ulaşım dengesi kurulurken taraflar arasında çatışma olursa da faydadan çok zarar verir" dedi.
Ortaya konulan hizmetlerin hem Bursa’ya, hem de ülkeye fayda getirmesi gerektiğini dile getiren Pala, "Bu işin artıları ve eksiler var. Amacımız, bunları belirleyip çözüm üretmektir. Bursa Kent Konseyi, her dünya görüşünden insana söz vermiştir. Bizler bu çizgiyi sürmenin gayretindeyiz. İDO, bir şirket olarak kar elde etmek için yatırım yapıyor. Ancak Bursalılar öncelikle bir yatırım yapılırken kendilerine danışılmasını ister, haberdar edilmek ister" diye konuştu.
Toplantıda ilk olarak söz alan İDO İş Geliştirme Direktörü Tolga Yardımcı, İDO’nun misyonu hakkında katılanlara bilgi verdi. Toplantıyı düzenledikleri için Bursa Kent Konseyi’ne ve Mudanya Kent Konseyi’ne teşekkür eden Yardımcı, İDO’nun özelleştikten sonra mevcut hizmetlerini çeşitlendirmeyi amaçladığını, bunlardan birisinin de ’İDObüs’ projesi olduğunu kaydetti. Proje’nin, Ulaştırma Bakanlığını Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün yayınladığı ’kombine taşımacılık genelgesi ve mevzuatına tabii olduğunu anlatan Yardımcı, "Deniz otobüs ve feribot seferleri, İDO hizmeti kapsamındadır. Bununla beraber Bursa ve İstanbul’un yanında Balıkesir, Manisa ve İzmir’deki vatandaşlarımıza ulaşım konusunda süre olarak katkı sunmak istedik. İDOBüs’ün mantığı, yolcularımıza İstanbul-İzmir güzergahında iki saate yakın katkı sağlamaktır. Proje kapsamında İstanbul’dan İzmir’e 13 sefer, İzmir’den İstanbul’a da 13 sefer olmak üzere toplam 26 sefer düzenlemeyi planlıyoruz. 26 seferin deniz bacağını 4 tane deniz otobüsüyle, kara bacağını da iki ayrı şirketin toplam 8 otobüsüyle yapıyoruz. Biz bu projeyi, bir konsept proje olarak görüyoruz. Halkımız hizmetin zaman ve konforun faydalanıp teveccüh gösterirse pastanın büyümesi mümkündür. Bir vatandaşımız, İstanbul’dan Diyarbakır’a havayoluyla 2 saate gidebiliyorsa bu konfordur. Kombine taşımacılığı, zaman unsuru olarak ulaşım sektörünün farklı enstrümanlarını birleştirerek daha iyi yolculuk sunması açısından önemli alternatiftir" dedi.
Yolcuları, İstanbul-İzmir güzergahında 2 saatten daha az süreyle taşıma misyonunu üstlendiklerini belirten Yardımcı, şu anda pastadan iki otobüs firmasının yararlandığını, pasta büyüdükçe firma sayısının da artacağını kaydetti. Bir saat 50 dakikada Kabataş’tan Güzelyalı’ya yolcu taşıdıklarını hatırlatan Yardımcı, "Kabataş-Güzalyalı arasındaki 1 saat 50 dakika sebebiyle artık her İstanbullu sadece İskender yemek için bile gelip tekrar dönebiliyor. Proje göre, 4 saatte Balıkesir’e, 5 saat 50 dakikada Manisa’ya, 6 saat 40 dakikada da İzmir’e ulaşıyoruz. Eğer Balıkesir ve Manisa’ya uğramazsak 6 saat 25 dakikada yolcularımızı otobüs firmalarımızın desteğiyle İzmir’e ulaştırıyoruz. Biz bu seferlerle Bursalılara hizmet ettiğimizin bilincindeyiz. Bizler İstanbul ile Bursa’yı ayırmıyoruz. İki şehri aralarında su bulunan tek şehir olarak görüyoruz. 26 seferle birleştirdiğimiz bu köprüyü umarım hem turistlere, hem vatandaşlarımıza doğru anlatırız" diye konuştu.
Açıklamaların ardından söz alan vatandaşlar, endişelerini dile getirdi. Projenin hayata geçmesiyle Bursa’daki otobüs firmalarının ve bu sektörde ekmek yiyen yüzlerce kişinin mağdur olacağını belirten Terminal esnafı, çalışmanın haksız rekabete yol açacağı ve Bursa’nın projeden istifade edemeyeceğini ileri sürdü. Güzelyalı İskelesi’nin yapılmasıyla ve İDO’nun seferleriyle ilçenin tabela değerinin arttığını söyleyenlerin yanında bazı vatandaşlar da korkularını yetkililere iletti. Deniz otobüslerinin çıkarttığı dalgalardan ötürü artık denize giremediklerini söyleyen Mudanyalılar, deniz sporlarının yapılamadığını, deniz otobüslerinin yoğunluk sebebiyle balık bile tutamadıklarını belirtti. Vatandaşlar, Mudanya’daki mevcut yolların proje sonrası trafiği kaldıramayacağını da ileri sürdü.
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk ise, geçmişte yapılan anlaşmalarda bir mani olmaması halinde feribot iskelesinin artık ’Bursa-Mudanya-Burgaz İskelesi’ olarak anılmasını istedi. İDO’nun gerçekleştirmeyi düşündüğü projenin, Mudanya’ya, Bursa’ya ve ülkeye katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Aktürk, toplantıyı düzenleyen Bursa Kent Konseyi’ne ve Mudanya Kent Konseyi’ne teşekkür etti.
Toplantının sonunda katılan herkese teşekkür eden Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, toplantıdan çıkan sonuçları rapor haline getirerek yetkililere sunacaklarını dile getirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından FETÖ’ye yönelik 4 ayrı soruşturmada 53 gözaltı kararı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik yürütülen 4 ayrı soruşturma kapsamında 53 gözaltı kararı verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yapılan çalışmalar sonucu, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığını hedef alarak içerisinde yuvalanan ve ‘mahrem hizmetler’ olarak adlandırılan yapılanmasına ilişkin iltisakı ve irtibatı olduğu anlaşılan, görev yaptıkları illerde bulunan büfe, bakkal, market gibi umuma açık iş yerlerinde bulunan kontörlü ve operasyonel hatlar kullanmak suretiyle sivil imamlar ile iletişim sağladıkları tespit edilen ve haklarında örgüt mensubu olduklarına dair ifadeler bulunan; 3’ü görevde 3’ü daha önce ihraç edilmiş 6 subay, 3’ü görevde 5’i daha önce ihraç edilmiş 8 astsubay, 6’sı görevde uzman çavuş, 10’u daha önce ilişiği kesilmiş askeri öğrenci ve 4’ü mahrem imam olmak üzere toplam 34 şüpheliye yönelik; ayrı bir soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü şirketler yapılanması ve söz konusu şirketler aracılığıyla yerine getirilen terörizmin finansmanı eylemlerinin deşifre edilmesi amacıyla MASAK incelemesi, teknik ve fiziki takip sonucunda yurt dışından temin edilen paraları, yine yurt dışında faaliyette bulunan şirketler üzerinden geçmiş tarihlerde haklarında adli işlem yapılan örgüt mensuplarına veya yakınlarına transfer ettiklerine dair deliller elde edilen 10 şüpheliye yönelik; ayrı bir soruşturma kapsamında etkin pişmanlıkta bulunan şüphelilerin verdiği ifade, elde edilen dijital materyallerinin çözümlenmesi, yapılan teknik ve fiziki takip ile soruşturma kapsamında bugüne kadar alınan ifadeler/fotoğraf teşhislerine bağlı olarak FETÖ/PDY terör örgütünün güncel yapılanması içerisinde yer aldıkları anlaşılan 9 şüpheli olmak üzere 4 ayrı soruşturma sonrası toplamda 53 şüphelinin, Ankara merkezli 12 ilde, 19.11.2024 tarihinden itibaren eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına karar verildi. Şüphelilerin yakalanmasına ve Cumhuriyet Başsavcılığına sevklerine yönelik işlemlere, Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce devam ediliyor.