ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 13:20

Denizli Büyükşehir çiftçiden 45 ton arpa alacak

A
A
A
Denizli Büyükşehir çiftçiden 45 ton arpa alacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, hububat sezonunda yaşanan kuraklık ve düşük fiyatlar nedeniyle zorlanan çiftçilere destek amacıyla 45 ton 200 kilogram arpa alımı gerçekleştirecek.



Denizli Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile devam ettiği çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Kentte bu yıl hububat üretim sezonunun kurak geçmesine, rekolte düşüşlerine ve fiyatların düşük seyretmesi durumuna kayıtsız kalmayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin yaşadığı zorlukları hafifletmek ve tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak amacıyla büyükbaş hayvanlara yapılacak flake yem desteği için ihtiyaç duyulan arpayı doğrudan çiftçilerden satın almaya başladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan proje ile kuraklık gibi zorlu şartlarda üretici desteklenirken, yerel ekonomi güçlendirilecek ve çiftçilerin üretime devam edebilmesi sağlanacak.



“Hem çiftçimiz hem şehrimiz kazanacak”


Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, üreticilerin yerel ekonominin temel taşlarından biri olduğunun altını çizdi. Başkan Çavuşoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve çiftçilerimizin emeğini karşılıksız bırakmamak için ilk etapta 45 ton 200 kilogram arpayı doğrudan üreticimizden satın alıyoruz. Bu alımlar sayesinde hem çiftçilerimizin gelirini artırmayı hem de büyükbaş hayvancılığa yönelik flake yem desteği sağlamayı amaçlıyoruz. Üreticimizi desteklemek, yerel ekonomimizin güçlü kalması için büyük önem taşıyor. Bu proje ile hem çiftçimiz hem de kentimiz kazanacak” ifadelerini kullandı.



“Desteklerinden dolayı başkanımıza teşekkür ederiz”


Çiftçi Ömer Faruk Kayhan, kendilerine destek olan Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek, “Meşakkatli bir iş, arpamızı Büyükşehir Belediyesi alıyor. Hazırladık, ürettik, çok para kazanmıyoruz ama yine de Allah bereket versin. Başkanımıza bize destekleri için çok teşekkür ederiz” dedi. Çiftçi Hüseyin Cahit Kayhan ise “Bu sene arpalarımız Büyükşehir Belediyesine nasip oldu. Destekleri için teşekkür ediyoruz. Her sene desteklerin artarak devam etmesini bekliyoruz. Bereketli olsun” ifadelerini kullandı.



Denizli Büyükşehir çiftçiden 45 ton arpa alacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Karabağlar Yaylası’ndan göçün işareti: Göç Göç Çiçeği Dünyanın çıkılan değil inilen tek yaylası Muğla Karabağlar Yaylası’na Nisan-Mayıs aylarında göçen yayla sakinlerinin şehir merkezine göç mevsiminin geldiğini simgeleyen ve halk arasında ’göç göç çiçeği’ olarak bilinen sarıçiğdem Karabağlar Yaylası’nın irimlerini (dar sokak) süslüyor. Muğla’nın Menteşe ilçesinde halk arasında ’göç göç çiçeği’ olarak bilinen sarıçiğdem, güz mevsiminde ilk yağmurlar düşünce, Karabağlar Yaylası’ndan Muğla’ya insanların göç zamanını hatırlatan özel bir çiçek. Karabağlar Yaylası’na özgü göç göç çiçeği soğanlı, sarı renkli ve sonbaharda yağmurlar başladıktan sonra açmaya başlıyor ve yazı yaylada geçirenlere göç mevsiminin geldiğini hatırlatıyor. Karabağlar Yaylası’nın evlerini (yurt) birbirinden ayıran ve yayla yolları ’kesik’ ve ’irim’ olarak adlandırılırken, bu toprak alanlarda genellikle ağaç veya böğürtlen gibi bitki örtüsü hakim. Bu alanlardaki göç göç çiçeği soğanları Eylül ayında lale görünümlü sarı çiçek açarak yayla sakinlerine şehir merkezindeki evlerine göçmenin zamanının geldiğini hatırlatır. Karabağlar Yaylası’ndaki mescitlerle ilgili de araştırmaları bulunan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, ’göç lalesi’ veya ’göç göç çiçeği’nin Karabağlar Yaylası’nın simgesi olduğunu söyledi. Açıkgöz, "Muğla’nın Menteşe ilçesi Karabağlar Yaylası Türkiye’nin en özgün yaylalarından birisidir. Çünkü şehir seviyesinden aşağıda bir yayladır. Şehir seviyesinden aşağıda olmasından dolayı yaylaya çıkılmaz, yaylaya inilir. Haziranda yaylaya inilir ve bütün yaz burada kışlık yiyeceklerin hazırlıkları yapılıp ekim ayında şehre geri göçülür. Göçü belirten işaret olarak da burada göç lalesi denilen sarı bir lale vardır. Soğanlı bir bitkidir. Bu sarı lale açmaya başladığında eylül ayı sonu ve ekim başında Muğla halkı artık yayladan şehre göçün başladığını söylerler. Göç için hazırlıklarına başlarlar ve ekim sonu ve kasım başında yayladan şehre göçü tamamlamış olurlar. Bu göç laleleri yaylanın yolu ve yolların kenarlarında toprak yükseltilere ’irim’ denir. Göç laleleri de bu irimlerde çıkar. Halk da bu göç lalesini çok sever. Göç lalesi açmaya başladığında göç zamanı geldi diyerek kendi aralarında konuşmaya başlarlar. Anadolu’nun değişik yerlerinde bu çiçek olmakla beraber Muğla Karabağlar Yaylası’nda yoğun bir şekilde olduğundan Karabağlar Yaylası’na ve Menteşe Muğla’ya bir sembol değeri katmaktadır" dedi.
Samsun Vali Aksoy, fikir babası olduğu Lojistik Merkez’de incelemelerde bulundu Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 2010-2014 yılları arasında vali olarak görev yaptığı Samsun’a gelerek bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Aksoy programı kapsamında, fikir babalığını yaptığı Lojistik Merkez’de incelemelerde bulunduktan sonra, Samsun TSO’yu ziyaret etti. Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Öztürk, OSB Başkanı Nadir Küpeli, OSB Denetim Kurulu Başkanı Erol Öz ile birlikte Samsun’a gelerek bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Lojistik Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Lojistik Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Eldemir ile Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Lojistik Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çakır, eski Samsun Valisi; şimdiki Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’a eşlik etti. Adı verilen cadde de hatıra fotoğrafı çektirdi Aksoy ilk olarak, Samsun TSO’nun verdiği teklif ile Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ismi verilen Lojistik Merkez’in önündeki caddeye gelerek, hatıra fotoğrafı çektirdi. Vali Hüseyin Aksoy daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte, fikir babası da olduğu ve kurulmasında büyük katkısı olan Lojistik Merkez’de incelemelerde bulunarak, yetkililerden brifing aldı. Heyet daha sonra ise, Samsun TSO’yu ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelerek, istişarede bulundu. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyeti Oda çatısı altında görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretleri için teşekkür etti. Uzun bir süre görev yaptığı Samsun’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Aksoy, misafirperverliklerinden dolayı Başkan Murzioğlu’na teşekkür etti.
Aksaray Aksaray’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama Aksaray’da uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyon düzenleyen jandarma hem uyuşturucu imal hem de ticaretini yapan 2 şüpheliyi yakaladı. Çeşitli uyuşturucu maddelerin ele geçirildiği operasyonda 2 kişi tutuklandı. Operasyon, Aksaray merkezde bir ikamete yönelik gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde çeşitli çalışmalar yapan Aksaray İl Jandarma Komutanlığına İstihbarat Şubesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri 2 şahsın uyuşturucu imal ve ticaretini yaptığı bilgisine ulaştı. Bilgiler doğrultusunda Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde harekete geçen jandarma KOM ve istihbarat ekipleri isimleri ve ikamet adresleri belirlenen E.B. ve S.Ş. isimli şahısları takibe aldı. Bir süre yapılan teknik ve fiziksel takibin ardından yeterli delile ulaşan jandarma ekipleri operasyon için düğmeye bastı. Aksaray merkez ilçede bir ikamete yönelik gerçekleştirilen operasyonda 2 şüpheli de kıskıvrak yakalanarak gözaltına alınırken, ikamette yapılan aramalarda bin 415 gram metamfetamin, 774 gram skunk, 386 gram toz esrar, 21 gram bonzai, 144 adet uyuşturucu hap, 2 adet uyuşturucu kullanma aparatı, 2 adet hassas terazi ve 43 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından Aksaray Adliyesine sevk edilen 2 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Aydın Kuşadası Belediyesi’nin restorasyon projeleri mevzuata uygun Kuşadası Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan tarihi çeşme restorasyonları ile ilgili son kararı yargı verdi. Tarihi çeşmelerin restorasyon çalışmaları ile ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararını iptal eden Aydın 1. İdare Mahkemesi, Kuşadası Belediyesi tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile yapılan işlemlerin kanun ve mevzuata uygun olduğuna hükmetti. Kuşadası’nın tarihi dokusu içerisinde önemli bir yere sahip olan Osmanlı döneminden kalma 10 adet çeşmenin restorasyonu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun talebi üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesince verilen yürütmeyi durdurma kararı, Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan itiraz sonucu Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yeni karar ile iptal edildi. Tarihi çeşmelerle ilgili hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı projelerle farklılık gösterdiği gerekçesiyle verilen Aydın 1. İdare mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının iptali istemiyle Kuşadası Belediyesi tarafından açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu konuyu açıklığa kavuşturdu. Raporda Kuşadası Belediyesi tarafından hazırlanan restorasyon projelerinin de yapılan işlemlerin de yerinde olduğu ortaya konuldu. Mahkeme tarafından verilen kararda, davalı tarafından yapılan itirazın bilirkişi raporunu kusurlandıracak nitelikte olmadığı ve sözü geçen itiraza itibar edilmeyerek bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek yeterlilikte görüldüğü ifade edildi. Bilirkişi raporu, çeşme restorasyonları sırasında sıva kullanımı konusuna da açıklık getirdi. 10 çeşmenin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin sıvalı olarak onaylandığı bilgisine yer verilen bilirkişi raporunda “Çeşmelerin meydan çeşmesi niteliğinde değil de sıvalı tarihi yapıya/konuta bitişik düzende özgününde ve restitüsyona temel teşkil eden özgün belgelerde sıvalı oldukları, önceden yapılan çeşme restorasyonlarında da sıva uygulaması yapıldığı ve bu bağlamda bu on çeşmenin de sıvalı olarak restore edilmesinin önceki uygulamalarla tutarlılık sağladığı, çeşmelerin sıvasız olması durumunda yapılacak sıva sökümü işlemlerinin taş ve tuğla örgüsü zayıf olan çeşmelere zarar vereceği” belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararının hukuka uygun olmadığını hükmeden Aydın 1. İdare Mahkemesi, Kuşadası Belediyesi’nce uygulanan restitüsyon ve restorasyon projesinin uygunluğuna hükmeden karar aldı.
İstanbul Turkcell’e geleceğin teknolojileri için yeni finansman Turkcell, mayıs ayında ön protokol yaptığı uluslararası kredi anlaşmasının ilk dilimi olan 1,23 milyar Yuan için imza attı. Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kamil Kalyon, “Turkcell’in büyüme yolculuğuna yurt dışındaki yatırımcılar ve kredi kuruluşları yoğun ilgi göstermeye devam ediyor. Bu anlaşmayla Türkiye’nin dijital dönüşümüne de büyük katkı sağlayacağız” dedi. Turkcell, müşterilerine en kaliteli ürünleri ve üst düzey hizmeti sunmak için yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda operatörün yeni nesil altyapı ürünlerinin satın alımı için Çin Kalkınma Bankası ile 10 yıl vadeli ve 300 milyon Euro karşılığındaki finansman anlaşmasının ilk yarısı olarak, 1,23 milyar Çin Yuanı (RMB) tutarındaki finansman anlaşmasına imza attı. Ön protokolü mayıs ayında imzalanan anlaşma, Turkcell’in uzun vadeli büyüme stratejisi için sağlam bir temel oluşturmasının yanı sıra gelecekteki büyüme fırsatlarını değerlendirmesi konusunda da önemli bir adımı temsil ediyor. Mevcut piyasa koşullarına göre 10 yıl vadeli anlaşma, sektörde yakın dönemde duyurulan en uygun maliyetli finansman olarak öne çıkıyor. “Anlaşma, Türkiye ve Turkcell’e duyulan global güvenin bir yansıması” İmza töreninde konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kamil Kalyon, anlaşmanın önemine işaret ederek, “Şirketimiz, ülkemizin dijitalleşme yolculuğuna öncülük etmeye hız kesmeden devam ediyor. İletişim altyapımızı sürekli geliştirmek ve kullanıcılarımıza en yeni teknolojik deneyimleri yaşatmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Türkiye’nin ve Turkcell’in bu büyüme yolculuğu, yurt dışındaki yatırımcılar ve kredi kuruluşlarından da yoğun ilgi görüyor. Bu uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman anlaşmasını hem Türkiye hem de şirketimize duyulan global güvenin bir yansıması olması açısından çok önemsiyoruz. Bu anlaşma, yalnızca inovasyon süreçlerini ve telekom ekipman yatırımlarımızı desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda Türkiye’nin dijital dönüşümüne de büyük katkı sağlayacak. Ayrıca kullanıcılarımıza yenilikçi ürün ve hizmetler sunma hedefimize de ulaşmaya olanak tanıyacak. Bu imzanın ülkemiz ve Turkcell için hayırlı olmasını diliyor, paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çin Kalkınma Bankası Shenzhen Şubesi Genel Müdür Yardımcısı Jia Chenliang ise şöyle konuştu: “Altyapı finansmanı ve yatırımında küresel lider bir banka olarak, Kuşak ve Yol Projesi kapsamında ülkeler arasında bağlantıyı güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için gereken adımları atma konusunda oldukça kararlıyız. Bu doğrultuda Avrupa’nın önde gelen telekom operatörlerinden Turkcell ile gerçekleştirilen anlaşma sayesinde iki ülke arasında yüksek teknoloji inovasyonu, ticaret ve ekonomik kalkınma gibi alanlardaki iş birliğini daha da genişletmeyi hedefliyoruz. Bu ortaklık, Turkcell ve Türkiye telekomünikasyon sektörünün geleceğin fırsatlarını yakalamasını ve dijital dönüşümlerini hızlandırmasını sağlayacak."