DÜNYA - 22 Ekim 2024 Salı 12:19 | Son Güncelleme : 22 Ekim 2024 Salı 12:20

İsrail, Beyrut'ta hastane çevresini vurdu: 13 ölü, 57 yaralı

A
A
A
İsrail, Beyrut'ta hastane çevresini vurdu: 13 ölü, 57 yaralı

İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Refik Hariri Üniversite Hastanesi çevresine gerçekleştirdiği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 57 kişi yaralandı.

İsrail, Lübnan'a saldırılarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. İsrail ordusu gece saatlerinde başkent Beyrut'taki Jnah bölgesinde Refik Hariri Üniversite Hastanesi çevresini hedef aldı. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 1'i çocuk 13 kişinin hayatını kaybettiği, 57 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırının hastanede büyük hasara yol açtığı aktarıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İAÜ ev sahipliğinde UNIMED toplantısı yapıldı İstanbul Aydın Üniversitesi, 23-24 Ekim 2024 tarihlerinde Akdeniz Üniversiteler Birliği (UNIMED) toplantısına ev sahipliği yaptı. Türk üniversitelerinin önde gelen temsilcileri ve UNIMED yönetimi, Akdeniz bölgesi, Orta Doğu, Sahra Altı Afrika ve Batı Balkanlar’da akademik iş birliğini güçlendirme hedefiyle bir araya geldi. Toplantıda, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, UNIMED Başkanı Prof. Khereih Rassas, UNIMED Direktörü Marcello Scalisi ve UNIMED Onursal Başkanı Prof. Wail Benjelloun gibi önemli isimler yer aldı. Ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Yeşim Ekinci ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Nuri Tınaz gibi Türk akademi dünyasının önemli temsilcileri de toplantıda hazır bulundu. Akademik iş birlikleri ön plana çıktı Toplantının ana amacı, Akdeniz bölgesindeki üniversiteler arasında akademik iş birliğini artırmak ve uluslararası projelerde etkin rol oynamaktır. Katılımcılar, eğitimde dijitalleşme, üniversite yönetimi, müfredat geliştirme ve göç gibi temel konular üzerinde fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca, UNIMED’in sunduğu projeler ve teknik destek imkanları toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı. 25 ülkeden 128 üniversite katıldı UNIMED, 1991 yılında Roma merkezli olarak kurulan ve 25 ülkeden 168 yükseköğretim kurumunu içeren geniş bir iş birliği ağıdır. Birliğin ana hedefi, üye üniversiteler arasındaki uluslararası iş birliğini artırmak ve eğitim, araştırma alanlarında ortak projeler geliştirmektir. Bu kapsamda, UNIMED’in "APPRAIS" ve "COMMO" gibi projeleri ile üniversite yönetimi ve müfredat geliştirme konularında iş birlikleri teşvik edilmektedir. Toplantıda, özellikle öğrenci ve akademik personel hareketliliğinin teşvik edilmesi, üniversiteler arası iş birliğinin güçlendirilmesi ve uluslararası projelerde teknik destek sağlanması konularına odaklanıldı. UNIMED’in düzenlediği Akdeniz Öğrenci Zirvesi ve Start Cup Yarışması gibi etkinliklerin, öğrenciler arasındaki kültürel farkındalığı ve girişimcilik becerilerini artırmada oynadığı önemli rol de toplantıda vurgulandı. Yükseköğretimde başarıyı artırma hedefleniyor İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, toplantı sırasında yaptığı konuşmada, Türk üniversitelerinin Akdeniz bölgesindeki yükseköğretimin geleceğinde önemli bir rol üstlenmeye devam edeceğini vurguladı. Prof. Aydın, “Bu tür iş birlikleri sayesinde eğitimdeki başarılarımızı artıracak ve bölgemizi daha ileriye taşıyacak stratejiler geliştireceğiz” dedi.
Muğla Karabağlar Yaylası’ndan göçün işareti: Göç Göç Çiçeği Dünyanın çıkılan değil inilen tek yaylası Muğla Karabağlar Yaylası’na Nisan-Mayıs aylarında göçen yayla sakinlerinin şehir merkezine göç mevsiminin geldiğini simgeleyen ve halk arasında ’göç göç çiçeği’ olarak bilinen sarıçiğdem Karabağlar Yaylası’nın irimlerini (dar sokak) süslüyor. Muğla’nın Menteşe ilçesinde halk arasında ’göç göç çiçeği’ olarak bilinen sarıçiğdem, güz mevsiminde ilk yağmurlar düşünce, Karabağlar Yaylası’ndan Muğla’ya insanların göç zamanını hatırlatan özel bir çiçek. Karabağlar Yaylası’na özgü göç göç çiçeği soğanlı, sarı renkli ve sonbaharda yağmurlar başladıktan sonra açmaya başlıyor ve yazı yaylada geçirenlere göç mevsiminin geldiğini hatırlatıyor. Karabağlar Yaylası’nın evlerini (yurt) birbirinden ayıran ve yayla yolları ’kesik’ ve ’irim’ olarak adlandırılırken, bu toprak alanlarda genellikle ağaç veya böğürtlen gibi bitki örtüsü hakim. Bu alanlardaki göç göç çiçeği soğanları Eylül ayında lale görünümlü sarı çiçek açarak yayla sakinlerine şehir merkezindeki evlerine göçmenin zamanının geldiğini hatırlatır. Karabağlar Yaylası’ndaki mescitlerle ilgili de araştırmaları bulunan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, ’göç lalesi’ veya ’göç göç çiçeği’nin Karabağlar Yaylası’nın simgesi olduğunu söyledi. Açıkgöz, "Muğla’nın Menteşe ilçesi Karabağlar Yaylası Türkiye’nin en özgün yaylalarından birisidir. Çünkü şehir seviyesinden aşağıda bir yayladır. Şehir seviyesinden aşağıda olmasından dolayı yaylaya çıkılmaz, yaylaya inilir. Haziranda yaylaya inilir ve bütün yaz burada kışlık yiyeceklerin hazırlıkları yapılıp ekim ayında şehre geri göçülür. Göçü belirten işaret olarak da burada göç lalesi denilen sarı bir lale vardır. Soğanlı bir bitkidir. Bu sarı lale açmaya başladığında eylül ayı sonu ve ekim başında Muğla halkı artık yayladan şehre göçün başladığını söylerler. Göç için hazırlıklarına başlarlar ve ekim sonu ve kasım başında yayladan şehre göçü tamamlamış olurlar. Bu göç laleleri yaylanın yolu ve yolların kenarlarında toprak yükseltilere ’irim’ denir. Göç laleleri de bu irimlerde çıkar. Halk da bu göç lalesini çok sever. Göç lalesi açmaya başladığında göç zamanı geldi diyerek kendi aralarında konuşmaya başlarlar. Anadolu’nun değişik yerlerinde bu çiçek olmakla beraber Muğla Karabağlar Yaylası’nda yoğun bir şekilde olduğundan Karabağlar Yaylası’na ve Menteşe Muğla’ya bir sembol değeri katmaktadır" dedi.
Samsun Vali Aksoy, fikir babası olduğu Lojistik Merkez’de incelemelerde bulundu Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 2010-2014 yılları arasında vali olarak görev yaptığı Samsun’a gelerek bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Aksoy programı kapsamında, fikir babalığını yaptığı Lojistik Merkez’de incelemelerde bulunduktan sonra, Samsun TSO’yu ziyaret etti. Vali Hüseyin Aksoy ve beraberindeki Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Öztürk, OSB Başkanı Nadir Küpeli, OSB Denetim Kurulu Başkanı Erol Öz ile birlikte Samsun’a gelerek bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Lojistik Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Lojistik Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Eldemir ile Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Lojistik Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çakır, eski Samsun Valisi; şimdiki Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy’a eşlik etti. Adı verilen cadde de hatıra fotoğrafı çektirdi Aksoy ilk olarak, Samsun TSO’nun verdiği teklif ile Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ismi verilen Lojistik Merkez’in önündeki caddeye gelerek, hatıra fotoğrafı çektirdi. Vali Hüseyin Aksoy daha sonra beraberindeki heyet ile birlikte, fikir babası da olduğu ve kurulmasında büyük katkısı olan Lojistik Merkez’de incelemelerde bulunarak, yetkililerden brifing aldı. Heyet daha sonra ise, Samsun TSO’yu ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya gelerek, istişarede bulundu. Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve beraberindeki heyeti Oda çatısı altında görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, ziyaretleri için teşekkür etti. Uzun bir süre görev yaptığı Samsun’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Aksoy, misafirperverliklerinden dolayı Başkan Murzioğlu’na teşekkür etti.
Aksaray Aksaray’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama Aksaray’da uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyon düzenleyen jandarma hem uyuşturucu imal hem de ticaretini yapan 2 şüpheliyi yakaladı. Çeşitli uyuşturucu maddelerin ele geçirildiği operasyonda 2 kişi tutuklandı. Operasyon, Aksaray merkezde bir ikamete yönelik gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde çeşitli çalışmalar yapan Aksaray İl Jandarma Komutanlığına İstihbarat Şubesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri 2 şahsın uyuşturucu imal ve ticaretini yaptığı bilgisine ulaştı. Bilgiler doğrultusunda Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde harekete geçen jandarma KOM ve istihbarat ekipleri isimleri ve ikamet adresleri belirlenen E.B. ve S.Ş. isimli şahısları takibe aldı. Bir süre yapılan teknik ve fiziksel takibin ardından yeterli delile ulaşan jandarma ekipleri operasyon için düğmeye bastı. Aksaray merkez ilçede bir ikamete yönelik gerçekleştirilen operasyonda 2 şüpheli de kıskıvrak yakalanarak gözaltına alınırken, ikamette yapılan aramalarda bin 415 gram metamfetamin, 774 gram skunk, 386 gram toz esrar, 21 gram bonzai, 144 adet uyuşturucu hap, 2 adet uyuşturucu kullanma aparatı, 2 adet hassas terazi ve 43 adet tabanca fişeği ele geçirildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından Aksaray Adliyesine sevk edilen 2 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.