ÇEVRE - 29 Haziran 2024 Cumartesi 05:47

1. Çameli Tarım Sempozyumunda ilçe tarımı konuşuldu

A
A
A
1. Çameli Tarım Sempozyumunda ilçe tarımı konuşuldu

1. Çameli Tarım Sempozyumu Hayri Dev Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyumda ilçe tarımı hakkında konuşuldu.



1. Çameli Tarım Sempozyumu Hayri Dev Kültür Merkezinde gerçekleşti. Sempozyuma Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer, Pamukkale Üniversite öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Sempozyum Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, PAÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer’in konuşmaları ile başladı. Ardından Prof. Dr. Ali Ünal’ın başkanlığında sempozyum başladı.



Sempozyumda Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan Çameli’nde tarımın genel durumunu, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ceviz yetiştiriciliğini, Prof. Dr. Rahmi Türk kiraz yetiştiriciliği ve önemi, soğuk uygulama teknolojilerinin tarımda uygulanmasını, Ziraat Yüksek Mühendisi Fatih Gökhan Erbaş üzümsü meyvelerin önemi ve yetiştiriciliğini, Dr. Abdullah Kankaya fidan üretimi ve önemini, Prof. Dr. Fatih Kıllı patates tarımı ve Çameli özelinde önemini, Prof. Dr. Ali Ünal cevizde budamayı, Prof. Dr. Koray Özrenk tarımsal hastalık ve zararlılarla mücadeleyi Prof. Dr. Kağan Kökten silaj bitkileri ve silaj yapım tekniğini, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Bak ve Dr. Öğr. Üyesi Levent Kırca fındıkta fidan üretimi ve bahçe tesisini, Prof. Dr. Zeynel Dalkılıç zeytin yetiştiriciliğini, Ziraat Yüksek Müh. Mustafa Bıyıklı cevizin gübrelenmesi hakkında görsel verilerle bilgiler verdi.



1. Çameli Tarım Sempozyumunda ilçe tarımı konuşuldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Kulalı minik badmintoncular başarıya imza attı Çorum’da düzenlenen Badminton Türkiye Şampiyonasın’a katılan Kulalı sporcular son 8’e kalarak bu zamana kadar yapılan turnuvalardaki en iyi derecesini sergiledi. Antrenör Turhan Güney önderliğinde geçtiğimiz haftalarda Manisa’da düzenlenen 9-11 yaş İl Şampiyonasında tek erkekler tek kızlar, çift erkekler çift kızlar ve mix kategorilerinde derece yapan Kulalı Badminton öğrencileri Çorum’da düzenlenecek olan turnuvalara katılımlara hak kazanmıştı. 26 - 30 Haziran tarihleri arasında Çorum’da düzenlenen Badminton Türkiye Şampiyonasın’da 256 kız ve 256 erkek öğrenci arasında Kula’yı temsil eden minik sporcularımız 11 yaş altı tek kız ve tek erkek müsabakalarında son 32’ye, 9 yaş altı çift kızlar müsabakalarında bu zamana kadar katılım gösterdikleri turnuvalardaki en yüksek dereceleri olan son 8’e kalarak büyük başarıya imza attılar. Düzenlenen turnuvada 11 yaş altı kategorisinde Süleyman Erdur, Rabianur Karakoç, Betül Nisa Malak, Zeynep Alya Özkara, Elif Karakuş, Batuhan Kapucu, Umutcan Yurt, Fatih Ersöz; 9 yaş altı kategorisinde ise Rasit Poyraz Güçlü, Erva Akdemir, İkra Günnur Gökboya, Hiranur Gökboya, Bayram Doruk Kanlı, Yağmur Ada Akçay isimli öğrencilerimiz yarışarak Kulamızı temsil etti. Uzun zamandır düzenlenecek olan turnuvalara hazırlanan Antrenör Turhan Güney ve Yardımcı Antrenör Hatice Şizen Kanlı yaptıkları yardımdan dolayı Kula Belediye Başkanlığı, Kula Kaymakamlığı, Kula İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kulalı esnaflara teşekkür ettiklerini bildirdi.
Mersin Akdeniz Meyve Sineği ile biyosidal mücadele Turunçgil üretiminin başkenti olan Akdeniz bölgesi için önemli bir sorun olan Akdeniz Meyve Sineğine karşı Mersin Büyükşehir Belediyesi, etkin mücadele için biyosidal uygulama yapıyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi, kent genelinde yaptığı ilaçlamalar esnasında turunçgil üretiminin başkenti olan Akdeniz bölgesi için önemli sorun oluşturan Akdeniz Meyve Sineği ile de mücadeleyi sürdürüyor. Narenciye ürünleri başta olmak üzere tatlı meyvelere konan ve ürünün kalitesi ile verimine zarar veren Akdeniz Meyve Sineği, ilaçlama çalışmaları ile kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Belirli bir rutinde kent genelinde ilaçlama yapan ekipler, Akdeniz Meyve Sineğinin bulunabileceği alanları da sürekli kontrol ediyor. Sorumluluk sahasında bulunan Toptancı Hal Kompleksindeki çöp konteynerleri ve meyve atıklarının toplandığı noktalar ilaçlanırken, vatandaşların boş alanlara gelişigüzel bıraktığı bozuk narenciye ürünleri de ekipler tarafından toplanarak bertaraf ediliyor. Ağırlıklı olarak turunçgil bitkilerinde görülen ve üreyen Akdeniz Meyve Sineği, mücadele edilmediğinde diğer meyve ağaçlarına geçerek yayılabiliyor. İhracat miktarının düşmesine neden olabilecek kadar ürüne zarar veren Akdeniz Meyve Sineği ile etkin olarak temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında mücadele eden ilaçlama ekipleri, yoğun mesai harcıyor. “Akdeniz meyve sineğine karşı biyosidal mücadele veriyoruz” Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığında ilaçlama şefi olarak görev yapan Gazi Bal, Akdeniz Meyve Sineğinin, ürünün kalite ve verimini oldukça düşürdüğünü belirterek, Büyükşehir Belediyesi olarak bu sinekle mücadele için ilaçlama çalışmaları yaptıklarını söyledi. İlaçlamalar hakkında bilgi veren Bal, “Biz sorumluluk alanlarımızda yer alan hal kompleksleri, çöp konteynerleri, çöp döküm sahalarında, atıl durumda olan sebze-meyve atıklarına yönelik biyosidal mücadele yürütüyoruz. Rutin olarak bu tür alanları sürekli kontrol ediyoruz” dedi. Akdeniz meyve sineğinin artmaması adına vatandaşlara da bazı uyarılarda bulunan Bal, “Özellikle site içlerinde yaşayan vatandaşlarımızın, site içerisindeki meyve ağaçlarından yere dökülen meyveleri toplamaları bu mücadeleye çok ciddi katkı sağlayacaktır. Ayrıca tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçilerimizden de özellikle ağaçlarında meyve atıkları bırakmamalarını rica ediyoruz. Çiftçilerimizin yere dökülen meyveleri toplamaları, mümkünse poşetlemeleri ve gömmeleri, gömemiyorlarsa da bunu bertaraf tesislerine iletmeleri de bu mücadeleye çok ciddi katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Trabzon Anadoludakiler Proje Teklif Çağrısı başladı Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde faaliyetlerini sürdüren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), ülke çapında başlatılan program kapsamında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)-Anadoludakiler Proje Teklif Çağrısı’na çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen Anadoludakiler Projesi kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda "SOGEP-Anadoludakiler" proje teklif çağrısına çıkıldı. "Anadoludakiler" projesiyle, toprakların tarımsal bereketinin, mutfak kültürünün kilerleri dolduran birikiminin, zanaatkarların becerilerinin çeşitliliğinin ve zenginliğinin hikayelerle görünür kılınıp, girişimciler ve kooperatifler için yenilikçi girişim fırsatlarını ortaya çıkarmanın yanı sıra yerel ve bölgesel kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, "Anadolu’daki Bereket, Birikim ve Beceri" mottosuyla hayata geçirilen proje, Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri aracılığıyla yürütülecek. Konuyla ilgili DOKA’dan yapılan açıklamada “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2024 yılında ülke genelinde yürütülecek olan (SOGEP) - Anadoludakiler programına ilişkin proje teklif çağrısı başlamıştır. SOGEP Programının amacı programın uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır. Anadoludakiler markası ile de topraklarımızın zenginliğinin dijital platformda paylaşılarak yerel üreticilerin desteklenmesi, geleneksel kültürün yaşatılması ve yerel potansiyellerin keşfedilmesi amaçlanmaktadır” denildi. Hazırlanacak projelerin asgari bütçesinin 1 Milyon TL olması gerektiği vurgulanan açıklamada projelerin öncelikli olarak “İstihdam Edilebilirliği Artırmak, Sosyal Girişimcilik ve Yenilikçilik, Sosyal İçerme ve Sosyal Sorumluluk” içermesi istenirken, “Kamu kurumları ile kâr amacı gütmeyen kuruluşların sahibi olduğu projelerde eş finansman katkısının asgari yüzde 10’dur. Kâr amacı güden kuruluşlar, sadece öncelik 4 olan sosyal sorumluluk projeleri için başvuru sahibi olarak proje sunulabilir. Kar amacı güden kuruluşlar, diğer program önceliklerine yönelik projelerde ancak iştirakçi olabilirler. Kâr amacı güden kuruluşların başvuru sahibi olduğu sosyal sorumluluk projelerinde eş finansman katkısı asgari yüzde 50’dir” bilgilerine yer verildi.
Ankara Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş: "Hedefimize sadece suçlular var, adil bir şekilde yargılanmalarından başka talebimiz bulunmamaktadır” Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin görülecek olan duruşmanın başlayacağını ifade etti. Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin 22 şüphelinin yargılanmasına, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki duruşma salonunda başlanacak. Duruşma öncesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ateş “Bizim buradan beklentimiz ve isteğimiz, ayrılan dosyadaki 17 kişi hakkında gerekli işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması ve dosyamıza eklenmesidir. İddianamedeki boşlukların tamamlanarak yeni ve doğru bir iddianamenin yazılması ve yargılamanın hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Hedefimize sadece suçlular var, sadece suçluların adil bir şekilde yargılanmasından başka hiçbir talebimiz bulunmamaktadır” dedi. “Ben bugüne kadar elimdeki somut delillere, bilgi ve belgelere dayanarak konuştum” Bir gazeteci tarafından Sinan Ateş’in Mersin’de yapılan bazı ticari bilgileri toplayarak istihbarat yetkilerine teslim ettiğine dair iddiaları soruması üzerine Ateş, “Bahsedilen durum iddialardan ibaret. Ben bugüne kadar elimdeki somut delillere, bilgi ve belgelere dayanarak konuştum. Bugünden sonra da öyle konuşacağım. Eğer bir gün o konuyla alakalı somut bir bilgi ve belge elimize ulaşırsa, o gün onunla alakalı da yorumumu söyleyeceğim ama şu an için böyle bir şey mevcut değil. Ancak Mersin olayı tabii ki de bizim olayımızın öncüsü, oradan başlayarak onun da değerlendirilerek oradaki ifadelerin de gerekli ifadelerin de alınarak dosyaya konulması ve hep birlikte işlem görmesi gerektiğini ben mahkeme heyetine ileteceğim” cevabını verdi. Tehditler üzerine yaklaşık bir buçuk aydır koruma talebinde bulunduğunu ve yoğun güvenlik altında yaşadığını dile getirdi. “Bu milletin akıl ve vicdan sahibi ferdi bizim yanımızda” Bir gazetecinin aralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de bulunduğu bazı siyasi isimlerin mahkemeyi takip edeceklerinin sorulması üzerine Ateş, şu ifadeleri kullandı: “Siyasi parti Genel Başkanları ve onların arkasındaki kamuoyu da tıpkı sizler gibi bizi yalnız bırakmadı. Bu milletin akıl ve vicdan sahibi ferdi bizim yanımızda. Hepsine çok teşekkür ediyorum.”