Yerel Haberler
Çankırı
28 Eylül 2024 Cumartesi - 14:14 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Kahvaltıda kahve tüketilmemeli” Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak sağlıklı bir kahvaltı için kahve tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Çankırı İl sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, temel üç öğünün birinci öğünü olan kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kahvaltı için kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, çay, bitki çayları, su ve meyve suyunun daha sağlıklı olacağını belirtti. İdeal ve sağlıklı bir kahvaltı için mutlaka karbonhidrat ve protein tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, kahvaltının atlanılacak bir öğün olmadığını belirtti. “Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir” Kahvaltıda karbonhidrat ve protein tüketiminin önemine değinen Dr. Sarıkaya, “İdeal bir kahvaltı, tam tahıllı karbonhidrat içermeli, bir protein kaynağı sunmalı ve de meyve veya sebzeler ile desteklenmelidir. Bu kahvaltının yoğunluğu, yaş, cinsiyet ve aktivite seviyelerine bağlı olmalıdır. Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği miktarlarda yumurta, yoğurt, peynir, fındık ezmesi veya farklı bir protein kaynağı tüketilebilir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve kas gelişimi için önemlidir. Tam tahıllı gıdalar da beslenme menünüzde güne başlarken bulunabilir. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı bir kahvaltılık seçebilirsiniz” dedi. “Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli” Sağlıklı bir kahvaltı için yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Güne başlarken sıvı alımı oldukça önemlidir. Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli. Onun yerine çay, bitki çayları, su veya meyve suyu tüketilmelidir. Sağlıklı kahvaltılarda yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. Hazır meyve suları, şekerli gevrekler veya yüksek karbonhidrat kaynakları gibi rafine şeker içeren yiyecekler yerine, doğal olarak tatlı olan meyve, bal ve pekmez gibi tatlıları tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki, kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir” dedi.
28 Eylül 2024 Cumartesi - 12:42 Çankırı’nın meşhur tuzu, astım ve KOAH hastalarına nefes oluyor Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları Hititler’den kalan tuz mağarasında ve tuzla dolu odalarda terapi görerek şifa arıyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin iş birliği ile hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına umut oluyor. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel bir hastanede hastalar tuz terapisi ile tedaviye devam ediyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin beşinci gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, sağlık problemlerinde olumlu sonuçlar görmeye başladığını söyledi. “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık” Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık. Tuz terapisinin bronş salgısını, mukus salgısını inceltici ve hareketlendirici etkisi olduğu için aynı zamanda farklı maddelerin mukusla birlikte atılması nedeniyle bronşlarda gevşeme ve akciğer damarlarında genişleme sağlıyor. Başlangıçta mukus salgısını attırıcı etkisi nedeniyle öksürüğe sebep olabiliyor ama bu tolere edilemeyecek bir durum değil, sadece mukusun çıkışı kolaylaşıyor. Hastalarımızda gördüğümüz kötü bir yan etki olmadı. Özellikle daha ağır seyreden KOAH ve astım hastalarında daha iyi yanıt aldığımızı gördük” dedi. “Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm” Tedavi olmak için Bilecik’ten Çankırı’ya gelen Yaşar Yılmaz ise olumlu yöndeki değişiklikleri hissetmeye başladığını belirterek, “Tedavimiz güzel gidiyor. Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm, hala da devam ediyor. İlaçlarımı da düzenli olarak kullanıyorum. Her şeyden memnunum” diye konuştu. “Bu uygulamanın faydasını görüyorum” Tedavisinin olumlu ilerlediğini söyleyen Nevzat Doğrusöz de, “Sabah uyandığımda boğazımda hırıltı olurdu. O hırıltı şu an kayboldu. Acayip bir koyu renkte balgam çıkarışı oluyor. Bu uygulamanın faydasını görüyorum. Çok memnun ve mutluyum” şeklinde konuştu.
ÇAKÜ’den deprem bölgesine ‘gelişim destek çantası’ yardımı
01 Ağustos 2023 Salı - 10:36 ÇAKÜ’den deprem bölgesine ‘gelişim destek çantası’ yardımı Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Kızılay Çankırı Şubesi’nin iş birliği ile hazırlanan ’gelişim destek çantaları’ depremden etkilenen illerdeki çocuklara ulaştırıldı.Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) tarafından “Topluma Hizmet Uygulamaları” çerçevesinde depremzede çocuklar için “gelişim destek çantası” oluşturulması için Kızılay Çankırı Şubesi işbirliği ile kampanya başlatıldı. Yaklaşık 2 ay süren bu kampanya ile birlikte deprem bölgesinde bulunan erken çocukluk dönemindeki çocukların gelişimsel düzeyine ve ihtiyaçlarına uygun materyallerin temin edilmesi sağlandı. Bu süreç sonunda gelişim destek çantaları, proje koordinatörlerinden Öğr. Gör. İsmail Özcan ve Gönüllü Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri tarafından 10 kişilik bir ekip ile deprem bölgesi olan Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki çocuklara ulaştırılarak dağıtımları gerçekleştirildi. İçerisinde eğitsel materyaller bulunan çantalarla deprem mağduriyeti yaşayan çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemenin yanı sıra, sosyal ve duygusal gelişimlerinin desteklenmesi sağlandı. Yaklaşık 5 gün süren çalışmalarda çocuklara yönelik geliştirici drama çalışmaları, oyun etkinlikleri, animasyon etkinlikleri, eğitsel oyun faaliyetleri gibi birçok faaliyet gerçekleştirildi.Depremzede çocuklar, bu sürece katkılarından dolayı Çankırı Valisi Abdullah Ayaz’a, ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye, Çelikhan Kaymakamlığına, Türk Kızılayı Çankırı Şubesine, Çankırı halkına, esnaflara, STK’lara ve emeği geçen tüm öğrencilerle bölüm hocalarına teşekkür etti.
Yüzde 100 hibeli sıvat desteği çiftçilerin yüzünü güldürecek
31 Temmuz 2023 Pazartesi - 10:09 Yüzde 100 hibeli sıvat desteği çiftçilerin yüzünü güldürecek Çankırı’daki 23 köy merasında hayvanların su ihtiyacını gidermek için yüzde 100 hibeli olarak dağıtılacak 100 adet sıvat, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından teslim alındı.‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’ çerçevesinde Çankırı’nın 8 ilçesinde yer alan 23 köy merasına konulmak üzere 50 adet büyükbaş ve 50 adet küçükbaş olmak üzere toplamda 100 adet sıvat, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce teslim alındı. Yüzde 100 hibe ile köy meralarına yerleştirilecek sıvatlar, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların merada su ihtiyacını karşılayacak.Projeyle çiftçilerin imkanlarının kolaylaşacağının altını çizen İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde ilimizde birçok proje uygulanmaktadır. Uygulanan sıvat yapımı projemiz ile meralarımızın altyapılarının iyileştirilmesi, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı hedefledik. Ayrıca büyükbaş ile küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiricilerimiz sürülerini her yıl periyodik olarak asıl yerleşim yerlerinden uzakta bulunan meralara götürmektedirler. Çoğu meralarda genel olarak su içme yapısı kısıtlı veya çok uzak olduğundan yetiştiriciler doğal kaynaklardan ya da kendi imkanları ile hayvanlarını sulamakta olup ciddi zorluklar yaşamaktadırlar. Bu sorunların önüne geçmek adına bu projemizi hayata geçirdik. İlimizdeki üreticilerimizi ve yetiştiricilerimizi birçok proje ile desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Serebral palsi hastası Arda futbolla moral buluyor: Tek istediği Icardi ile tanışmak
30 Temmuz 2023 Pazar - 10:28 Serebral palsi hastası Arda futbolla moral buluyor: Tek istediği Icardi ile tanışmak Çankırı’nın Korgun ilçesinde her gün gittiği statta futbol oynayan serebral palsi hastası Arda Aydın, annesi ile moral buluyor. Arda’nın tek isteği ise hayranı olduğu Galatasaraylı futbolcu Mauro Icardi ile tanışmak ve imzalı formasını almak.İstanbul’da yaşayan ve tatil için ailesiyle birlikte Çankırı’nın Korgun ilçesine gelen 12 yaşındaki serebral palsi hastası Arda Aydın, her gün annesi ile Korgun Stadyumu’na giderek futbol oynuyor. Koyu Galatasaray taraftarı olan ve saçlarını hayranı olduğu Mauro Icardi gibi boyatan Arda, annesi ile her gün futbol oynayarak moral buluyor. En büyük hayali Icardi ile tanışmak ve imzalı formasını almak olan Arda, Galatasaray maçlarını canlı olarak statta izlemeyi çok istediğini belirtti.“Icardi’den imzalı forma istiyorum”Icardi’yi çok sevdiğini belirten Arda, ilçedeki stat sayesinde futbol oynayabildiğini belirterek, “Çok mutluyum. Heyecandan konuşamıyorum. Bu stadyumu yapanlardan Allah razı olsun. Icardi’den imzalı forma istiyorum, onları seviyorum” dedi.“Icardi gibi saçlarını sarıya boyattı”Arda’nın Icardi hayranı olduğunu belirten anne Sevil Aydın da, “Arda, koyu bir Galatasaraylı, Icardi hayranı. Icardi gibi saçlarını sarıya boyattı. Onunla birlikte burada futbol oynuyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığına da burayı yaptırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Arda erken doğumdan dolayı sereblar palsi hastası ve gelişim geriliği var. 12 yaşına geldi ve birçok şeyi atlattı. Sadece yürümede denge problemi kaldı. Koyu Galatasaraylı olduğu için Galatasaray maçlarına gitmeyi ve Icardi ile tanışmayı çok istiyor” diye konuştu.
Üniversitede doğru tercihin püf noktaları: Uzmanından önemli tavsiyeler
28 Temmuz 2023 Cuma - 14:10 Üniversitede doğru tercihin püf noktaları: Uzmanından önemli tavsiyeler Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih maratonuna giren adayların nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuray Zan, Prof. Dr. Nuray Zan, üniversite tercihleri ile ilgili tavsiyelerde bulundu.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen YKS sonuçların açıklanmasıyla birlikte aday öğrenciler, geleceklerini belirleyecek bir yola giriyor. Tercih maratonuna giren üniversite adaylarının bu süreci iyi değerlendirmeleri noktasında üniversite adaylarına tavsiyeler veren Prof. Dr. Nuray Zan, Aile ve arkadaş zoruyla üniversite seçiminin yapılmaması gerektiğini söyledi.“Üniversiteleri görme fırsatınız varsa bunu değerlendirin”Tercih yapmadan önce istenilen üniversiteye gidip yerinde görmenin daha iyi olacağını belirten Zan, “Yaşamlarımızda önemli basamaklar vardır. Bu basamaklar kritik kararları barındırır. İşte bu kritik basamakta yapmanız gereken ise kendi özellikleriniz ile özdeşleşen alanlara yönelmeniz gerekli. Her yıl üniversite sınavını başarı ile geçip tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır. 2023 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandığında öncelikle bu kılavuzu dikkatlice incelemelisiniz. Üniversite için tercihleri 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacaktır. Bu tarihe kadar mümkünse üniversiteleri görme fırsatınız varsa bunu değerlendirin” dedi.“Tercih yaparken bu adımları izleyin”İlk etapta gitmek istenilen üniversitenin belirlenmesi gerektiğini kaydeden Zan, “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu mutlaka okunmalı ve bu kılavuza göre hiçbir ön şart gözetilmeksizin istek sırasına göre tercih edeceğiniz tüm program ve bölümler belirlenmelidir. Belirlenen program ve bölümlerin yanlarına tüm özellikleri (burs, ücret, özel şartlar vb.) ve tercih edilen bölüme bir önceki yılda giren adayların başarı sıraları yazılmalıdır. Tercihler katiyen başarı sırasına göre yapılmalıdır” diye konuştu.“Hangi Tür Üniversiteyi seçmeli”Tercih edilecek üniversitelerde rahatlığı da düşünmek gerektiğinin altını çizen Zan, “Hangi tür bir üniversiteye gitmek istediğinizi bilerek tercih listesini oluşturmalısınız. Üniversiteleri dört ayrı kategoriye ayırmak mümkündür. Devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, KKTC’de bulunan üniversiteler ve yabancı üniversiteler. Bu ön belirlemelerden sonra, kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceklerinizi, barınma sorunu oluşturabilecek, sadece puana göre yazılan fakülteleri, ileride daha büyük sorunla karşılaşmamak için listenize almayın” şeklinde konuştu.“Aile istiyor diye sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin”Aile ve arkadaş zoruyla üniversite seçiminin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Zan, “Fakülteyi kazandığınızda kayıt yaptırılsın veya yaptırılmasın başarı katsayınızın bir sonraki yıl yarı yarıya düşeceğini unutmayın. Farklı puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre oluşturulmalı. Yeni açılan ve taban puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda --- şeklinde görülecektir. Bu bölümler yakın puanlı yakınındaki bir üniversite ile kıyas edilerek tahmini sıralaması bulunabilir. Tercih listenizde yer verdiğiniz bölüm ve programların devlet, vakıf, KKTC veya yurt dışı da olsa maddi şartlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca devlet üniversitelerinde de yurt dışı üniversiteleriyle ortak yürütülen bölüm/programların ücretli olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu bölümlerin belirli dönemleri Türkiye’de, belirli dönemleri de yurt dışında okutulur. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında okunan yıllar için belirli bir ücret ödenmektedir" ifadesini kullandı."Arkadaşlarınızın tercihleri sizleri etkilemesin bu bireysel bir çalışmadır"Zan, "Tercih listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs imkanları, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir. Aile istiyor diye katiyen sevmediğiniz bölümü, alanı seçmeyin. Unutmayın; Seçeceğiniz mesleği siz yapacaksınız aileniz değil. Sevmediğiniz istemediğiniz bir bölümü puanınız tutuyor diye listenize almayın. Arkadaşlarınızın tercihleri sizleri etkilemesin bu bireysel bir çalışmadır” dedi.