Yerel Haberler
Çankırı
28 Eylül 2024 Cumartesi - 14:14 İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Kahvaltıda kahve tüketilmemeli” Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak sağlıklı bir kahvaltı için kahve tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Çankırı İl sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, temel üç öğünün birinci öğünü olan kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kahvaltı için kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, çay, bitki çayları, su ve meyve suyunun daha sağlıklı olacağını belirtti. İdeal ve sağlıklı bir kahvaltı için mutlaka karbonhidrat ve protein tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, kahvaltının atlanılacak bir öğün olmadığını belirtti. “Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir” Kahvaltıda karbonhidrat ve protein tüketiminin önemine değinen Dr. Sarıkaya, “İdeal bir kahvaltı, tam tahıllı karbonhidrat içermeli, bir protein kaynağı sunmalı ve de meyve veya sebzeler ile desteklenmelidir. Bu kahvaltının yoğunluğu, yaş, cinsiyet ve aktivite seviyelerine bağlı olmalıdır. Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği miktarlarda yumurta, yoğurt, peynir, fındık ezmesi veya farklı bir protein kaynağı tüketilebilir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve kas gelişimi için önemlidir. Tam tahıllı gıdalar da beslenme menünüzde güne başlarken bulunabilir. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı bir kahvaltılık seçebilirsiniz” dedi. “Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli” Sağlıklı bir kahvaltı için yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Güne başlarken sıvı alımı oldukça önemlidir. Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli. Onun yerine çay, bitki çayları, su veya meyve suyu tüketilmelidir. Sağlıklı kahvaltılarda yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. Hazır meyve suları, şekerli gevrekler veya yüksek karbonhidrat kaynakları gibi rafine şeker içeren yiyecekler yerine, doğal olarak tatlı olan meyve, bal ve pekmez gibi tatlıları tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki, kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir” dedi.
28 Eylül 2024 Cumartesi - 12:42 Çankırı’nın meşhur tuzu, astım ve KOAH hastalarına nefes oluyor Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları Hititler’den kalan tuz mağarasında ve tuzla dolu odalarda terapi görerek şifa arıyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin iş birliği ile hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına umut oluyor. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel bir hastanede hastalar tuz terapisi ile tedaviye devam ediyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin beşinci gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, sağlık problemlerinde olumlu sonuçlar görmeye başladığını söyledi. “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık” Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık. Tuz terapisinin bronş salgısını, mukus salgısını inceltici ve hareketlendirici etkisi olduğu için aynı zamanda farklı maddelerin mukusla birlikte atılması nedeniyle bronşlarda gevşeme ve akciğer damarlarında genişleme sağlıyor. Başlangıçta mukus salgısını attırıcı etkisi nedeniyle öksürüğe sebep olabiliyor ama bu tolere edilemeyecek bir durum değil, sadece mukusun çıkışı kolaylaşıyor. Hastalarımızda gördüğümüz kötü bir yan etki olmadı. Özellikle daha ağır seyreden KOAH ve astım hastalarında daha iyi yanıt aldığımızı gördük” dedi. “Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm” Tedavi olmak için Bilecik’ten Çankırı’ya gelen Yaşar Yılmaz ise olumlu yöndeki değişiklikleri hissetmeye başladığını belirterek, “Tedavimiz güzel gidiyor. Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm, hala da devam ediyor. İlaçlarımı da düzenli olarak kullanıyorum. Her şeyden memnunum” diye konuştu. “Bu uygulamanın faydasını görüyorum” Tedavisinin olumlu ilerlediğini söyleyen Nevzat Doğrusöz de, “Sabah uyandığımda boğazımda hırıltı olurdu. O hırıltı şu an kayboldu. Acayip bir koyu renkte balgam çıkarışı oluyor. Bu uygulamanın faydasını görüyorum. Çok memnun ve mutluyum” şeklinde konuştu.
100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu’nun Çankırı-Ankara etabı başladı
05 Ağustos 2023 Cumartesi - 10:19 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu’nun Çankırı-Ankara etabı başladı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı çerçevesinde düzenlenen 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu’nun Çankırı-Ankara etabının startı verildi.Cumhuriyet’in kuruluş adımlarının atıldığı Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi önünden 1 Ağustos’ta başlayan 100. Yıl Cumhuriyet Bisiklet Turu, Amasya, Havza, Samsun, Çorum’un ardından Çankırı-Ankara etabı ile devam etti. Çankırı Cumhuriyet Meydanında start alan bisikletçiler, Türkiye Büyük Millet Meclisinin eski binasının önünde son bulacak.Çankırı-Ankara etabında kavurucu güneşin altında 175 kilometre pedal çevirecek sporcular Samsun Valisi Zülkif Dağlı’dan teslim aldıkları Türk bayrağını TBMM’ye ulaştıracak.“Bizlere emanet bırakılan cumhuriyet yolunda gerçekleştirdik”Bisiklet turunun 5. etabı olan Çankırı’da konuşan Federasyon Asbaşkanı Bahattin Akyön, “Bu tur milli bir heyecan ve aşk ile Sivas’tan yola çıktı. O heyecan, 784 kilometrelik bir mesafeyi, milli duygularla geçmişte yaşanan, geleceğe köprü olarak bizlere emanet bırakılan Cumhuriyet yolunda gerçekleştirdik” dedi.“Bisiklet turuna ev sahipliği yapmanın büyük mutluluğunu taşıyoruz”784 kilometre pedal çeviren bisikletçilere teşekkür eden Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, “100 yıl önce istiklale giden yolda İstiklal Yolunun çok önemli bir parçası olan ilimizde, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılan hitaben Cumhurbaşkanımız himayesinde gerçekleştirilen bisiklet turuna ev sahipliği yapmanın büyük mutluluğunu taşıyoruz. Emeği geçen herkese ve birazdan 175 kilometre pedal çevirecek sporcularımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah Cumhuriyetmizin 100. yılına yakışır etkinlikler, hem ilimizde hem de ülkemizde devam edecek. Biz de bu 100. yıla yakışır bir şekilde bu yılı inşallah ihya edeceğiz” diye konuştu.
Sanat atölyelerinde çocuklar doyasıya eğlendi
03 Ağustos 2023 Perşembe - 14:45 Sanat atölyelerinde çocuklar doyasıya eğlendi Çankırı Karatekin Üniversitesi Gelenekli Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Çankırı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan "Yaz Dönemi Sanat Atölyeleri" Temmuz etkinlikleri büyük bir coşku ile tamamlandı.Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Gelenekli Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çankırı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan "Yaz Dönemi Sanat Atölyeleri" Temmuz etkinliklerinde büyük bir coşku ile tamamlandı. Gelenekli Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Çankırı Korgun Çocuk Sitesi ve Çankırı ÇEKOM’da misafir edilen çocukların kişisel, sosyal, duygusal gelişimlerine katkıda bulunmak nedeniyle hazırlanan sanat atölyelerinin aylık etkinlik takvimi, çocukların yoğun katılımı ve coşkusuyla tamamladı.“Çocuklarımıza küçük sanat dokunuşları yapmak istedik”Projelerde dünyaya güzellikler katmayı hedeflediklerini belirten Çankırı Karatekin Üniversitesi Gelenekli Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Arzu Evecen, “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin sürekli ifade ettiği gibi insanın olduğu her yerde olmayı ve insana dokunmayı, dünyaya güzellikler katmayı hedefleyen edinen Üniversitemizin bu misyonu istikametinde biz de merkez olarak, sevgi dokunuşlarına en çok ihtiyacı olan Çocuk Sitesi ve Çankırı ÇEKOM’da bulunan çocuklarımıza küçük sanat dokunuşları yapmak istedik” dedi.
Bu projeyle çiftçiler daha modern ortamda hayvan yetiştirecek
02 Ağustos 2023 Çarşamba - 12:30 Bu projeyle çiftçiler daha modern ortamda hayvan yetiştirecek Çankırı’da, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi çerçevesinde çiftçilerin, yüzde 70 hibeli olarak yaptıracakları ahır, ağıl ve çadır desteği üretim kalitesini artıracak.Tarım ve Orman İl Bakanlığı koordinesinde, Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, yetiştiricilerin birim alandan daha çok kazanması ve birim hayvandan daha fazla gelir elde etmesi amacıyla yürütülen ‘Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi’ çerçevesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik yüzde 70 hibeli ahır, ağıl ve çadır desteği sağlanıyor. Bu yıl hayata geçirilen proje çerçevesinde Çankırı’da faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerin daha modern bir alanda hayvan yetiştirmeleri amacıyla harekete geçirildi. Proje çerçevesinde destek almak için başvuruda bulunan çiftçilerden 20’sine destek sağlanmasına karar verildi. Yapılan sözleşme çerçevesinde yüzde 70 hibeli olarak yapılacak ahır, ağıl ve çadırlar ile üretimin kalitesi artırılacak. Projenin ilerleyen süreçte daha çok çiftçinin yararlanması için geliştirilmesi hedefleniyor.“Çankırı olarak bize düşen hissenin ötesinde üretim yapmaya devam edeceğiz”Proje ile ilgili bilgi veren Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin, gelirlerini artırmaya dönük projelerin uygulandığı projeyi ilimizde başlattık. Bu proje çerçevesinde, bütçemiz el verdiğince yapmış olduğumuz projelerle, çiftçilerimizin hem ufkunu arttırıcı, ‘inovatif’ dediğimiz daha çok hayvan refahına uygun ve daha da çok kazanacağı projeler yaparken, aynı zamanda çiftçinin başta hayvancılık olmak üzere, hayvancılık yaptığı ortamı hayvan refahına uygun olacak tarzda da iyileştirmeye dönük projeler yapmaktayız. Maalesef ilimizde yoğun olarak hayvanlarımız ‘dam altı’ dediğimiz evlerinin altında yetiştiriliyor. Müstakil ahır yerine, ev altlarında yetiştiricilik yapılmakta. Bu hem oradaki kalan yetiştiricilerimiz için problem hem de hayvan için sağlıksız bir ortam oluşturuyor. Daha modern, fazla bir masrafa da gerek kalmaksızın sığırcılık için ısı yalıtımlı çadır ve ahır, koyunculuk için de ısı yalıtımlı çadır ve ağıl projelerini yaptık. Bu manada çağrıya çıkarak yetiştiricilerimizden talep aldık. Bakanlığımızın ve Müdürlüğümüzün ortak belirlemiş olduğu kıstaslarla puanlama yaptık ve bu puanlamaya göre uygun puanı alarak sıralamaya giren 20 tane vatandaşımızla sözleşme imzaladık. İnşallah ilerleyen süreçte vatandaşımıza yüzde 70 hibeli olacak tarzda çadır, ahır ve ağıllarını teslim edeceğiz. Bu proje sayesinde hem yetiştiricilerimiz daha rahat bir ortamda sıkıntıya girmeden üreticilik yapmış olacak, hem de hayvanlarımız, hayvan refahına uygun olacak" dedi.Yapılan projelerle çiftçilerin daha modern bir ortamda üretim yapabileceklerini kaydeden Düzgün, "Hayvanları kapalı alanlardan daha modern alanlara almış olacağız. Bu projelerle, hem yetiştiricilerimizin ufkunu açmak hem de hayvan refahına uygun olacak tarzda yapmaya devam edeceğiz. İmzaladığımız sözleşme sonrasında, yetiştiricilerimiz kendileri ihale edecekler ve uygun olacak tarzda ahır, ağıl ve çadırlarını kurduktan sonra, bu proje çerçevesinde yetiştiricilerimizin ödemiş olduğu paranın yüzde 70’ini hibe olarak kendilerine ödeyeceğiz. Tabii bunu bir örnek olarak yaptık. Hem sayısal olarak hem de yetiştiricilerimizin daha çok kazanacağı yeni projelere de bir altlık oluşturacağı için değer veriyoruz" diye konuştu.
Yıldız kadın boksörlerde hedef Dünya şampiyonluğu
01 Ağustos 2023 Salı - 12:55 Yıldız kadın boksörlerde hedef Dünya şampiyonluğu Çankırı’da çalışmalarını sürdüren Yıldız Kadınlar Boks Milli Takımı, Kasım ayında Meksika’da düzenlenecek Dünya şampiyonasında madalyaları toplamak için çalışıyor. Şampiyon sporcular yetiştirmek için çalıştıklarını söyleyen Yıldız Kadınlar Milli Takım Sorumlu Antrenörü Ahmet Çınar, "Kızlarımız Avrupa Şampiyonu oldu, Dünya şampiyonasında da şampiyon olacaklarına inanıyoruz” dedi.Çankırı’da antrenmanlarına devam eden Yıldız Kadınlar Boks Milli Takımı, Dünya şampiyonasına hazırlanıyor. Yıldız Kadınlar Boks Milli Takımı Sorumlu Antrenörü Ahmet Çınar, yönetiminde çalışmalarını sürdüren takım, Avrupa’daki şampiyonalarda gösterdiği başarıları dünya şampiyonasında da tekrarlamayı hedefliyor. 10 yıldır Ahmet Çınar yönetiminde çalışan yıldız kadın boksörler mücadeleleri ile 2 Avrupa şampiyonluğu, 2 Avrupa ikinciliği ve 3 Avrupa üçüncülüğü ile büyük başarıya imza attı. Yeni hedeflerinin dünya şampiyonluğu elde etmek olduğunu ifade eden Çınar, Türk bayrağını dalgalandırmak için mücadele edeceklerini ifade etti."Şampiyonalarda Türk’ün gücünü gösteriyoruz"Önemli başarılara imza attıklarını belirten Çınar, “20-30 Temmuz 2022 tarihleri arasında Romanya’da yapılan Yıldız Kadınlar Avrupa Boks Şapiyonası’nda, Yıldız Millilerimiz birçok başarıya imza attı. Yıldızlarımız 2 Avrupa şampiyonluğu, 2 Avrupa ikinciliği ve 3 Avrupa üçüncülüğü alarak 7 madalya ile şampiyonayı tamamladı. 50 kilogramda Emel Okay Avrupa üçüncüsü, 60 kilogramda Busenur Yazan Avrupa üçüncüsü, 66 kilogramda Elvan Sözkesen Avrupa üçüncüsü, 70 kilogramda Yonca Gül yılmaz Avrupa şampiyonu, 75 kilogramda Sedef Nergiz Avrupa ikincisi 80 kilogramda Melisa Eroğlu Avrupa ikincisi ve +80 kilogramda Havvanur Kethüdağ Avrupa şampiyonu oldu. Şu andaki Türk Kadın Boks Milli Takımında devam eden, olimpiyat kotası almış milli sporcularımız ilk yıldızlarda Avrupa, dünya derecesi yaptılar. Burası, Türk Kadın Boks Milli Takımlarının giriş kapısı. Bize inanan, güvenen Federasyon Başkanımız Eyüp Gözgeç’e çok teşekkür ederiz. Bizler bu şampiyonalarda Türk’ün gücünü gösteriyoruz ve İstiklal Marşımızı okutuyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de okutmaya devam edeceğiz" dedi."Kızlarımız Avrupa şampiyonu oldu, dünya şampiyonasında da şampiyon olacaklarına inanıyoruz”Dünya şampiyonasındaki hedefleri ile ilgili konuşan Çınar, "2015 yılından bu yana yıldız kadınlarda dünya boks şampiyonası yapılmıyordu, en son yaptığımızda Busenaz Sürmeneli dünya şampiyonu ve Beyza Saraçoğlu dünya ikincisi olmuştu. Kızlarımız şu an A Milli Takım’da. 2015’ten bu yana yıldızlar kategorisinde dünya şampiyonu yoktu. Ancak, Dünya Boks Birliği’nin aldığı karar gereği Kasım ayında Meksika’da tekrar Yıldız Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası düzenlenecek. Burada derece yapan sporcularımızdan kurulu bir mili takım ekibiyle Meksika’da, dünya şampiyonasında boy göstereceğiz. Hedefimiz, her zaman bayrağı en üstte dalgalandırmak ve dünya şampiyonu çıkartmak. Bunu çıkartacak sporcularımız da var. Avrupa şampiyonası, Dünya şampiyonasının ön sınavı niteliği taşıyor. Genelde de dünya şampiyonları, Avrupa’dan çıkıyor. Kızlarımız Avrupa şampiyonu oldu, Dünya şampiyonasında da şampiyon olacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.