Yerel Haberler
Çankırı
İl Sağlık Müdürü Dr. Sarıkaya: “Kahvaltıda kahve tüketilmemeli” 28 Eylül 2024 Cumartesi - 14:14:22 Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sağlıklı kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak sağlıklı bir kahvaltı için kahve tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Çankırı İl sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, temel üç öğünün birinci öğünü olan kahvaltı yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Sağlıklı bir kahvaltı için kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, çay, bitki çayları, su ve meyve suyunun daha sağlıklı olacağını belirtti. İdeal ve sağlıklı bir kahvaltı için mutlaka karbonhidrat ve protein tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, kahvaltının atlanılacak bir öğün olmadığını belirtti. “Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir” Kahvaltıda karbonhidrat ve protein tüketiminin önemine değinen Dr. Sarıkaya, “İdeal bir kahvaltı, tam tahıllı karbonhidrat içermeli, bir protein kaynağı sunmalı ve de meyve veya sebzeler ile desteklenmelidir. Bu kahvaltının yoğunluğu, yaş, cinsiyet ve aktivite seviyelerine bağlı olmalıdır. Günün ilk öğünü olan kahvaltıda mutlaka protein ve karbonhidrat tüketilmesi gerekir. Beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği miktarlarda yumurta, yoğurt, peynir, fındık ezmesi veya farklı bir protein kaynağı tüketilebilir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve kas gelişimi için önemlidir. Tam tahıllı gıdalar da beslenme menünüzde güne başlarken bulunabilir. Tam tahıllı ekmek, yulaf ezmesi veya çavdar ekmeği gibi tam tahıllı bir kahvaltılık seçebilirsiniz” dedi. “Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli” Sağlıklı bir kahvaltı için yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Güne başlarken sıvı alımı oldukça önemlidir. Kafein içeren kahve gibi içecekler tüketilmemeli. Onun yerine çay, bitki çayları, su veya meyve suyu tüketilmelidir. Sağlıklı kahvaltılarda yüksek şekerli ve kafein içeren gıdalardan uzak durmak gerekir. Hazır meyve suları, şekerli gevrekler veya yüksek karbonhidrat kaynakları gibi rafine şeker içeren yiyecekler yerine, doğal olarak tatlı olan meyve, bal ve pekmez gibi tatlıları tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki, kahvaltı en önemli öğünlerden biridir ve sağlıklı bir yaşam tarzı için gereklidir” dedi.
28 Eylül 2024 Cumartesi - 12:42 Çankırı’nın meşhur tuzu, astım ve KOAH hastalarına nefes oluyor Türkiye’nin dört bir yanından Çankırı’ya gelen KOAH ve astım hastaları Hititler’den kalan tuz mağarasında ve tuzla dolu odalarda terapi görerek şifa arıyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin iş birliği ile hayata geçirilen ’Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’, KOAH ve astım hastalarına umut oluyor. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 4 ila 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Daha sonra özel bir hastanede hastalar tuz terapisi ile tedaviye devam ediyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin beşinci gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar, sağlık problemlerinde olumlu sonuçlar görmeye başladığını söyledi. “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık” Hastaların tedavisinin olumlu yönde ilerlediğini belirten Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “Hastalardan herhangi olumsuz bir yanıt almazken olumlu geri dönüşler almaya başladık. Tuz terapisinin bronş salgısını, mukus salgısını inceltici ve hareketlendirici etkisi olduğu için aynı zamanda farklı maddelerin mukusla birlikte atılması nedeniyle bronşlarda gevşeme ve akciğer damarlarında genişleme sağlıyor. Başlangıçta mukus salgısını attırıcı etkisi nedeniyle öksürüğe sebep olabiliyor ama bu tolere edilemeyecek bir durum değil, sadece mukusun çıkışı kolaylaşıyor. Hastalarımızda gördüğümüz kötü bir yan etki olmadı. Özellikle daha ağır seyreden KOAH ve astım hastalarında daha iyi yanıt aldığımızı gördük” dedi. “Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm” Tedavi olmak için Bilecik’ten Çankırı’ya gelen Yaşar Yılmaz ise olumlu yöndeki değişiklikleri hissetmeye başladığını belirterek, “Tedavimiz güzel gidiyor. Koyu balgamlar çıkarttığımı gördüm, hala da devam ediyor. İlaçlarımı da düzenli olarak kullanıyorum. Her şeyden memnunum” diye konuştu. “Bu uygulamanın faydasını görüyorum” Tedavisinin olumlu ilerlediğini söyleyen Nevzat Doğrusöz de, “Sabah uyandığımda boğazımda hırıltı olurdu. O hırıltı şu an kayboldu. Acayip bir koyu renkte balgam çıkarışı oluyor. Bu uygulamanın faydasını görüyorum. Çok memnun ve mutluyum” şeklinde konuştu.
26 Eylül 2024 Perşembe - 13:10 Yerin metrelerce altında sağlık arıyorlar Çankırı’da hayata geçirilen proje çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH hastaları, Hititler’den kalan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarasında tedavi ediliyor. Çankırı’da, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile hayata geçirilen ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ KOAH hastalarına umut olmaya başladı. Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tuz mağarasında hastalara yönelik, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal, drama, sinema ve şiir, sağlıklı spor, fiziksel egzersiz etkinlikleri gerçekleştiriliyor. 15 gün boyunca devam edecek projenin üçüncü gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen hastalar tedavilerinin olumlu yönde ilerlediğini söyledi. "Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum" Proje çerçevesinde uygulanan tedavilerin kendisine iyi geldiğini söyleyen Nursel Sümer, “Antalya’dan geliyorum. Üçüncü günümüz. Gayet çok güzel gidiyor. Hastaların arasından ilk olumlu sonuçları ben gördüm. Dünden bu yana geniz akıntısıyla uyanıyorum. Gayet rahatladığımı ve derin nefes alabildiğimi fark ettim. Burada bizimle çok ilgileniyorlar. Mağarada sıkılmamak için sosyal aktiviteler yapıyoruz. Ruhumuzu ve zihnimizi dinlendiriyoruz” dedi. Tuz mağarasında tedavi olmak için Kırıkkale’den geldiğini belirten Aysun Özdemir, “Kırıkkale’den geliyorum. Çankırı’da böyle bir proje olduğunu duyduk. Burada 15 gün bir kamp şeklinde tedaviye geliyoruz. Bugün üçüncü günümüz, inşallah her şey daha güzel olacak” diye konuştu.
Çankırı’da 400 yataklı devlet hastanesi için çalışmalar devam ediyor
28 Ağustos 2023 Pazartesi - 09:21 Çankırı’da 400 yataklı devlet hastanesi için çalışmalar devam ediyor Çankırı’da, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi tamamlanan 400 yataklı devlet hastanesinin inşa çalışmaları aralıksız sürüyor. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yatırım programına alınan ve 27 Mart’ta ihalesi gerçekleştirilen 405 yataklı, 250 tek kişilik oda, 36 çift kişilik oda, 20 palyatif yatak odası, 58 yoğun bakım yatağı, 5 mahkum yatağı, 9 adet ameliyathane, 1 adet nitelikli ameliyathane, 2 adet gün ameliyathanesi ile toplamda 12 adet ameliyathane 133 adet Poliklinik, 92 bin 157,01 metrekare toplam arsa alanı, 103 bin 298,10 metrekare toplam inşaat alanı, 13 bin 190,67 metrekare bina oturum alanı, 110 araçlık kapalı otopark ve 430 araçlık açık otopark olması hedeflenen devlet hastanesinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Alana gelen iş makineleri ile başlatılan çalışmaların yatırım programı çerçevesinde 2026 yılında tamamlanması hedefleniyor. “Her şey Çankırımız için” Hastanenin inşaat alanında incelemelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Müdürlüğümüzce oluşturulan komisyon tarafından, hastane projesi ihtiyaç programına göre yeniden gözden geçirilerek Bakanlık ve komisyonumuzca belirlenen değişikliklerle verimli ve kaliteli hizmet sunumu noktasında ilimize kazandırılacak yeni hastanemiz, Çankırılı vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır. Başta Sayın Bakanımız Fahrettin Koca olmak üzere, Valilerimize, Milletvekillerimize, Bakanlık bürokratlarımıza ve zerre emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Her şey Çankırımız için” diye konuştu.
Kazaların sürekli yaşandığı yol için çözüm talebi
24 Ağustos 2023 Perşembe - 11:16 Kazaların sürekli yaşandığı yol için çözüm talebi Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde yaşayan vatandaşlar, sürekli olarak yaşanan kazalar sebebiyle ’ölüm yolu’ olarak anılan Çerkeş-Kızılcahamam karayolunun genişletilmesini istedi. Çankırı’nın Çerkeş ilçesi ile Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi arasında arasında ulaşımı sağlayan karayolunda sürekli olarak yaşanan trafik kazalarına vatandaşlar tepki gösterdi. Kış mevsiminde kar sebebiyle kapanan, yaz mevsimde ise sürekli olarak yaralanmalı ve ölümlü kazaların yaşandığı yolun çift şeritli hale getirilmesini isteyen vatandaşlar, birçok ilin geçiş güzergahında olan yol için çözüm bulunmasını istedi. “Acilen Kızılcahamam-Çerkeş yolu arasının çift yol olmasını tüm Çerkeş halkı olarak istiyoruz” Yolun çift şeritli hale getirilmesini istediklerini belirten Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, “Çerkeş yolu, hakikaten sıkıntılı bir yol. Yer yer 6 en fazla 7 metre genişliğinde ve iki tırın yan yana zor geçtiği bir yol hizmet veriyor. Özellikle kış aylarında yollar kapanıp çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Ama karayolu ekiplerimizin hızlı müdahalesi ile yol bir an önce açılıyor. Bu önlememiz için bizim acil Kızılcahamam-Çerkeş yolu arasının çift yol olmasını tüm Çerkeş halkı olarak istiyoruz” dedi. “Sık sık gençlerimizi kaybettik” Yolu sık sık kullandığını ifade eden Kurtlar Mahallesi Muhtarı Durmuş Erkan, “Çerkeş-Ankara yolunu sık kullananlardan birisiyim. Yaklaşık 40 yıldır da hiçbir tadilat yapılmadı. Keskin virajlar, keskin iniş ve çıkışlar var. Ben Türkiye’nin her yerine gidiyorum. Türkiye’de böyle bir yol hiçbir yerde yok. Burası Ankara’ya 100 kilometre olan bir yer olduğu halde ilgilenilmeyen bir yol. Defalarca kazalar oluyor. Sık sık gençlerimizi kaybettik” ifadelerini kullandı. ’Bu yol ölüm yolu oldu, bir önlem alınması lazım’ Çerkeş-Kızılcahamam karayolunun bir an önce yapılmasını isteyen vatandaşlar ise yolun ölüm yolu haline geldiğini belirterek, sürekli yaşanan kazaların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Çankırı’da üreticilere 110 adet koç dağıtıldı
22 Ağustos 2023 Salı - 14:00 Çankırı’da üreticilere 110 adet koç dağıtıldı Çankırı’da 110 üreticiye yüzde 50 hibeli 110 adet koç dağıtıldı. Koç almaya hak kazanan üreticiler büyük heyecan yaşadı. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hayata geçirilen "Çankırı Koyunculuğunun Geliştirilmesi Irk Islahı” projesi çerçevesinde Çankırı Canlı Hayvan Pazarı’nda koç dağıtım töreni gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde 110 üreticiye çekilen kurayla yüzde 50 hibeli 110 adet koç dağıtıldı. Koçları alan vatandaşlar büyük heyecan yaşadı. “Birinci sınıf koçları ilimize kazandırdık” Törende konuşan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Birinci sınıf koçları ilimize kazandırdık. Belki, bireysel düşündüğünüzde ’bir koç’ diyebilirsiniz ama bu koç, en az 3 yıl kullanılacak ve binlerce yeni ve kaliteli gen kaynağı ilimize kazandırılacaktır. Koyun varlığı olarak yüzde 75’in üzerinde ‘Akkaraman’ ırkına sahip birisi olduğumuz için başlangıçta 110 adet Akkaraman koçumuzu seçtik. Bize talep eden yetiştiricilerimizin yüzde 80’inin isteğini karşılamış olduk. Bu azımsanmayan bir örnek. Talebin yüzde 80’ini karşılamak, hakikaten takdir edilmesi gereken bir rakam. Daha sonra, diğer ırklardan ’merinos’, ’kıvırcık’ta yüzde 20 gibi bir yoğunluğa sahibiz. Yine şartları zorlayarak bütçesini ayarladık. İnşallah önümüzdeki günlerde ‘Merinos’ ırkı, yine birinci sınıf koçlarında talebini alıp dağıtımını yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu. “Koçumuzu almak için bekliyoruz” Koç dağıtımı için hayvan pazarına geldiğini belirten İsmail Yiğitoğlu, “Çankırı Canlı Hayvan Pazarı’na koç dağıtımı için geldik. Kura ile koçların sahipleri belli oluyor. Biz de koçumuzu almak için bekliyoruz” dedi. “Biraz heyecanlıyız” Koç kurasında büyük heyecan yaşadığını ifade eden Muhammet Turcan ise “Buraya koç dağıtımı için geldik. Şuanda kuraların açıklanıp sıramızın gelmesini bekliyoruz. Biraz heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.